Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród KasiWB - część II 12:24, 15 cze 2018

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Malownicze, ale niebezpieczne widoki zapłocia

barszcz Sosnowskiego - dzisiaj poszedł na szczęście pod nóż

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/166/1668256/original.JPG[/img]

to cudo baldaszkowate jest równie niebezpieczne co popularny dyptam, który króluje w wielu ogrodach. Barszcze mogą poparzyć w dni gorące i słoneczne, kiedy olejki eteryczne się silnie uwalniają z rośliny.
Podmiejski ogródek 12:22, 15 cze 2018

Do góry
tutaj Toszki koniecznie potrzebuję:

Toszko, z pięciu tawuł anthony waterer jedna sięjakoś dziwnie zachowuje: pojedyncze listki (gałązki) ma żółtego koloru i jest wyraźnie do tyłu ze wzrostem i kwitnięciem w stosunku do pozostałych.
Wirus jakiś czy co?
W razie czego - zastępstwo dla niej już kupiłam
Podmiejski ogródek 12:15, 15 cze 2018

Do góry
I to było na tyle dobrych wiadomości.
Teraz złe, których niestety jest dużo więcej:
łubinów nie popryskałam na czas i całkiem padły
dziura na pół rabaty straszy; widzę, że jakieś nowe listki puszczają - ściąć to stare do imentu?
przy okazji przytnę tą rogownicę

rutewka delawaya ciągle jakoś nie chce się pokazać - zamiast chmurki drobnych kwiatków - jakieś pojedyncze sztuki, których w ogóle nie widać
do tego zaczynają jej żółknąć liście

a dodam, że jest jedną z lepiej podlewanych roślin - tylko miskanty dostają więcej

obok niej, ten wysoki, rośnie przetacznikowiec (chyba - przetaczniki aż tak wysokie nie rosną); mam do niego ambiwalentne uczucia: fajnie, że taki wysoki, długo kwitnie, ale jakoś ciągle taki "chudy" jest, nijak nie chce przybrać na masie (a mam go już parę lat) i do tego się pokłada; może dokupić parę sztuk i cieszyć się, że chociaż jedna roślina mi się nie rozłazi po rabacie?, bo tu nawet dzielić nie bardzo jest co
LeŚnicZaNka 12:04, 15 cze 2018

Do góry
BAILANDO
Podmiejski ogródek 12:01, 15 cze 2018

Do góry
mikołajek nie chce zniebieścieć

hortensja dębolistna będzie kwitła - pierwszy rok po posadzeniu!
Wzgórze chaosu 12:00, 15 cze 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Ten ciemny popiel co Gosai pisze też byłby fajny, ale patrzę całościowo na ogród i masz w nim wiele innych ciemnobrązowych elementów, które widać z altany: płotki, domek, pergole. A pergola jest też na tle altany patrząc z tarasu, wiec ten ciemny brązowy kolor były takim wspólnym łącznikiem tych elementów.

Dużo tego ciemnego koloru, dlatego albo meblami nawiązać do reszty, albo wszystko przemalować. Będę zerkać jak pomaluję środek na jasno, czy jakiś fajny odcień farby nie wpadnie mi w oko.

A wiecie jaki mam teraz pomysł na to przejście pod pergolą do altany?! BLUSZCZ zamiast róż, które w tym miejscu mają już chyba 3 albo 4 podejście. No nie rosną, a bluszcz lubi drewno i nie wymarza tak jak na metalu. Fajnie zniweluje różnicę wysokości i zrobi takie leśne przejście do leśniej altany Może w końcu bedę miała ne tej pergoli zakryty dach, bo na róże chyba się nie doczekam. Wtedy róże przeniosę do tych dwóch pustych miejsc przy wykuszu, tam gdzie Sylwia i Abiko proponowały... Popracuję nad ziemią i może będą miały lepiej. Pomyślę
Podmiejski ogródek 11:59, 15 cze 2018

Do góry
A tymczasem trochę zdjęć:

przetacznik zaczął kwitnąć

nawet nieźle się zgrał z lawendą ale kurczę blade, jakoś straciłam do niego serce w tym roku
czy widzicie, że żurawka jeszcze kwitnie? drugi miesiąc w te upały jedyny problem to taki, że większość gałązek kwiatowych się położyła. Nie wiem czemu, u Beatki przykładowo stoją jak trzeba.
Wzgórze chaosu 11:50, 15 cze 2018

Do góry
Anitka napisał(a)

A wiesz jak to fajnie jeszcze połączy się z tym zakątkiem z hamakiem, bo on jakby był w lesie powieszony.

Komin kominka też tą samą farba pomaluj co kostkę, a na min jakiś fajny akcent.
Tak myślałam, że pod belka są płytki, na kolor belki zamalować, nie będą się tak w oczy rzucać. Są takie farby do płytek. Moja siostra w kuchni sobie pomalowała.
Pomyśl jeszcze o parzydle leśnym, są takie miniaturkowe parzydełka co u mnie widziałaś, można by też coś podsadzić, tam gdzie masz gołą ziemię. I jeszcze paprocie też jako okrywowe roślinki.

Nie ma to jak oko fotografa i aparat Za sprawką Abiko, ten kącik wygląda dobrze, w realu wręcz go nienawidzę Ale fakt, leśny luz jak nic
To parzydełko jest jak tawułka, śliczne. Będę szukać, plus te paprocie, może jakieś odmiany wypatrzę.
Dziękuję Ci za tyle fantastycznych porad
Z Pszenicznej ... 11:38, 15 cze 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Widzę że masz poziomki. Na jakim stanowisku rosną? U mnie na słonku i nie wiem czy dobrze posadziłam. Zaczynają owocować, ale i zasychają niektóre malutkie owocki.

Poziomki rosną w nieomal leśnych warunkach Drzewa nad głową a w nogi
chłodno Dostają rozproszone światło i to im wystarcza

Moje ukochane miejsce na ziemi 11:31, 15 cze 2018

Do góry
Udało mi się zostać testerem firmy Pokon.
Moje roślinki będą testować...
Moje ukochane miejsce na ziemi 11:30, 15 cze 2018

Do góry
Moje ukochane miejsce na ziemi 11:26, 15 cze 2018

Do góry
Moje ukochane miejsce na ziemi 11:25, 15 cze 2018

Do góry
Zauważyłam mszyce i zielone gąsieniczki decis poszedł w ruch
Z Pszenicznej ... 11:20, 15 cze 2018

Do góry
AgataP napisał(a)
Tymczasem w warzywniku

Świdośliwa - malutka, ale owoców posmakowałam

u mnie w tym roku sa najsmaczniejsze swidosliwy, mam 4 sezony do porownania

a poziomki posadzilam w skrzyniach zeby sie nie schylac
Moje ukochane miejsce na ziemi 11:19, 15 cze 2018

Do góry
Żółte też są cudne.
Moje ukochane miejsce na ziemi 11:18, 15 cze 2018

Do góry
Moje róże

Ogród KasiWB - część II 11:18, 15 cze 2018

Do góry
KasiaWB napisał(a)
jedyne jeżówki jakie się ostały - te klasyczne

Kasiu klasyczne ale przepiękne. I fotki jak zwykle cudne. Buziaki
Ogrodowe kreacje 11:15, 15 cze 2018

Do góry
Rosną na tej rabacie, którą jesienią robiłam - chciałam miec jedną rabatę wypełnioną różnymi kolorami, bo tak to u mnie raczej monotematycznie
Z Pszenicznej ... 11:14, 15 cze 2018

Do góry
AgataP napisał(a)

new dawn, w końcu wylądowała z ziemi, po 3 latach w wiadrze
uwielbiam jej porcelanowy kolor

posadziłam jej za towarzystwo powojnki licząc że to też polish spiryt ale mam pomyłkę. Teraz zastanawiam się czy może i nie lepszą, będą dwa bladawce ze sobą, bo powojnik mi się podoba. Może ktoś określi co to za odmiana

nie rozpoznaje odmiany ale wygląda bardzo ładnie
u mnie podobna sytuacja - do Jasminy (bardziej energetyczny róz w środku kwiatu, blady na zewnatrz) dosadziłam juz nie pamietam jaką odmianę powojnika, ale miała byc niebieska. I mam jasny róż. Pasuje bardzo ładnie tonacją do płatków ale szczerze mówiąc ledwo dostrzegam je w tej Jasmince. I nie wiem co z tym fantem zrobic, bo skoro juz mi sie zadomowił (po okresie niepowodzeń z powojnikami), to żal mi go ruszać. Tym bardziej, że ma w nogach tawuły japońskie i trudno tam grzebać. W ubiegłym roku gdy Jasmina słabiej kwitła i była mniejsza to jeszcze był widoczny, ale w tym juz nie bardzo Moze po przekwitnieciu Jasminy zrobi robotę.
Ogrodowe kreacje 11:14, 15 cze 2018

Do góry
i na koniec jeszcze raz chaberki w kępach:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies