Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród kwiatowy 13:38, 17 maj 2018

Do góry
violaskom napisał(a)

Viola, pewnie już gdzieś pisałaś, ale gdybyś mogła się powtórzyć, to byłabym wdzięczna

Ten różowy obłok po lewej stronie zdjęcia to zapewne róża, ale mogłabyś podać jej nazwę - proszę
Ogród Małej Mi 2017 13:34, 17 maj 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Piekny pieris u mnie nigdy nie kwitly, ale za to konce kazdej wiosny czerwone.

Ela....to enkiant dzwonkowaty pierisy tez mi mrozi i chyba z kolejnym sie pozegnam.

Przemiescilam sie o 200km...zaliczyłam szkółke...była po drodze.. to juz zboczenie.
A ti prawie caly krzew. Pieknie sie wybarwia jesienia.
Do raju daleko - u Ewy 13:34, 17 maj 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Ratunku! Dziś przy podlewaniu znalazłam taka plagę na jednym małym bukszpanie. Tyle gąsienic z jednego krzaczka. Reszta bukszpanów czysta. Czym popryskać bukszpany? Czym tego zaatakowanego popryskać (podejrzewam, że jeszcze coś na nim się wykluje, bo pełno małych kuleczek na nim - jakby jajeczka)? A czym inne profilaktycznie?

Niestety, to gąsiennice ćmy bukszpanowej. Nie mam czasu czytac co zrobiłas, ale ja zebrałam ręcznie - trzeba się krzaka dobrze naprzewracać a potem spryskałam decisem. Na drugi dzien znalazlam ze 3sztuki jeszcze które pewnie przegapiłam. Pryskać trzeba b.dokładnie, tez wewnątrz krzaka. Na razie cisza, ale dziś rano przeleciało mi coś jak ćma przed domem więc może w sąsiedztwie się przeobraziły. Trzeba będzie znów szukać i pryskać....
Czekam na pułapki feromonowe jeszcze.

Pułapki feromonowe działają tylko na motyle, a to gąsiennice zżerają buksy.

a tak, w sklepie pan powiedział mi że jak już są duże i mają te paski bardzo wyraźne to ma się jeszcze ze 2 dni zanim zaczną się przeobrażać w motyla żeby znów się rozmnożyć. i że jak mają się przeobrazić w motyla to oczywiście zawijają się w kokon i te kokony też trzeba zebrać. Powodzenia!!
Anna i Ogród 13:20, 17 maj 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)

No i szkodniki

to nie szkodnik to sprzymierzeniec
Winniczek:
"Helix pomatia tak jak inne ślimaki do życia potrzebuje dużo wilgoci, dlatego też występuje w wilgotnych parkach, zaroślach, dużych ogrodach, lasach oraz łąkach. Żeruje przede wszystkim w nocy, nad ranem oraz w pochmurne dni. Żywi się roślinami, zazwyczaj zwiędniętymi ich częściami, zjadają także jaja największych wrogów ogrodu ślimaków nagich.

Obecność ślimaka winniczka w ogrodzie wynika z sąsiedztwa naturalnych siedlisk tego mięczaka. Pojedyncze osobniki nie stanowią zagrożenia dla roślin ozdobnych i użytkowych. Winniczek lokalnie może występować w dużych ilościach, wówczas może stanowić zagrożenie, zwłaszcza w okresie wiosennym dla młodych roślin, które są zjadane podczas nocnego żeru."

a w prawym dolnym rogu po prawej stronie zdjęcia masz ślimaka wstężyka, który żywi się obumarłymi częściami roślin i glonami? czymś tam co rośnie na roślinach - też pożyteczny!

w mój piękny ogród pisali chyba w kwietniu
Małymi kroczkami do celu... 13:19, 17 maj 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
u mnie hakone nie rośnie
ma mnie gdzieś
a tyle dobroci jej do dołka wsadziłam ..
buu
obraziłam sie na nią i chyba nie będe mieć

Kamilka, a jaką masz odmianę? Ja nie wiem jak u mnie rośnie, jedna posadzona tydzień temu, druga w drodze, tak czy inaczej mam nadzieję,że spodoba się im u mnie, jakbyś swojej chciała się pozbyć to wiesz ja przygarnę .

Dla Ciebie pierwsza róża, która zaczęła się powoli otwierać, terminatorka, róża, która bardzo chciała żyć, a ja ją na całą zimę w donicy na tarasie bez okrywania zostawiłam, moja ukochana pastelowa pastella .

Boszzzzze jak teraz na nią patrzę mam wyrzuty sumienia, ale najważniejsze,że żyje
Anna i Ogród 13:18, 17 maj 2018

Do góry
I na koniec ta rabata z bliska. Rok temu wszyscy kazali mi pozbyć się koloru szarego i żółtego. Żółty został. Mam nadzieję że to nie za duży problem.

Zastanawiam się dlaczego mój buk Purple Dawyck ma aż tak przewieszające się pędy? Ciekawe czy z czasem się uniosą. Nie przypominam sobie takiego widoku z ostatnich lat

Zielona przestrzeń 13:16, 17 maj 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Choć ja sama napisałaś mało masz teraz kwitnących, to kolorowe iglaki, żurawki, tawuły robią całą robotę. Nie jest nudno, jest kolorowo, różnorodnie, ciekawie. Podobają mi się iglaki a u Ciebie jest ich wyjątkowe bogactwo.

Co posadziłaś na pniu przy wjeździe , w nózkach szałwie widzę i kulki żółte.

Dziękuję

Jeśli chodzi Ci o te nasadzenia...

...to przy szałwii rosną hortensje bukietowe na pniu
Anna i Ogród 13:14, 17 maj 2018

Do góry
Pomidory i ogórki

No i szkodniki

ten wciąga liścia róży

Anna i Ogród 13:12, 17 maj 2018

Do góry
Sysunie na jodle

Mój przywrotnik jeszcze nie ma kwietków

Ale palmowa radzi sobie dobrze

No i The Beatlsy od Reni

Trzmielowy ogród 13:11, 17 maj 2018

Do góry
A oto mój najnowszy nabytek:róża nostalgiczna tantau "Capri"
Jak ją zobaczyłam, to nie mogłam się powstrzymać
Po czym okazało się, że z czasem kwiat różowieje :/
No cóż narazie bardzo mi się podoba, zobaczę co będzie dalej...
Anna i Ogród 13:10, 17 maj 2018

Do góry
Przed płocie - front
No pierwszej fotce są Strong Anabelle - 6 sztuk, a na drugą przyjdą te trzcinniki krótkowłose

Tu też były lawendy od wieeelu lat ale wyleciały i dosadzone zostały Daniki.
Ogród przydomowy - Hosty 13:08, 17 maj 2018

Do góry
Udało mi się zdobyć małe ambrowce.
Ogród i co dalej 13:08, 17 maj 2018

Do góry
Marta moja ŚŚ no nie jest to ósmy cud świata

z palikiem na razie małym w miarę jak będzie rosła to palik też

bez palika , gałązka jest wiotka i mam wrażenie że za kilka lat będzie leżała na korze gdyby nie moja pomoc

i takie coś wyrosło mi na dole ŚŚ, zawsze usuwałam, ale pomyślała, że może z tego zrobię nowy pień ? czy lepiej tego się pozbyć ?

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:07, 17 maj 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Powiem szczerze, że ogród troszkę od mnie "odpoczywa". Poszedł w odstawkę, no nie do końca, bo siedzę wieczorami na tarasie i się na niego gapię i go "wącham".
Maj to moja ulubiona pora roku. Pachną jeszcze bzy, konwalie i glediczje. Tak, tak glediczja pięknie, bardzo przyjemnie i intensywnie pachnie. Kwiaty glediczji są niewielkie, o zielonkawożółtej barwie. Produkują sporo nektaru, dzięki czemu oblepione są teraz przez pszczoły i inne owady.
Więc chłonę wszystko co mogę, śpiewy ptaków, zapach mokrej ziemi, skoszonej trawy i wszystkiego co kwitnie. Za ogrodzeniem mamy też mnóstwo akacji. I tak sobie z eM siedzimy, aż na niebie pojawią się gwiazdy. Na te też lubimy się gapić

Oglądałam w szkółce to niewinne drzewko. One rosną do 30m! A Ty kiedyś pisałaś że jakiś nie kupować, nie pamiętam o co to chodziło.
Anna i Ogród 13:05, 17 maj 2018

Do góry
Lilie Pretty Woman pokazują kły.

Aktinidia po raz pierwszy zawiązała owoce

Orzech też i to sporo. Może po 10 latach coś spróbujemy

No i truskawki. Gdzieś rosną sadzonki od Danusi ale tylko eM to wie gdzie
Ogród do odnowy 13:05, 17 maj 2018

Do góry
Deszcz bardzo się przydaje

Gomer Waterer - pospieszył się jak większość tej wiosny

Leycesteria formosa Golden Lanterns

Penstemon

Jarząb kolumnowy Autumn Spire z dodatkiem

Lipny ogród czy ogród z lipą 13:05, 17 maj 2018

Do góry
Carex remota, błyszczące liście to hosta red stepper. Na dokładkę zjedzony przez grzyba bukszpan.

W Dolinie Muminków 13:01, 17 maj 2018

Do góry
Kwiatuszkowo dalsza część.........
Anna i Ogród 13:01, 17 maj 2018

Do góry
Jan Paweł II

Magnolia Siebolda ma duużo kwiatków

Klon

A tu leży wąż bo przymierzam się do zmiany rabaty - za namową eMa
Anna i Ogród 12:58, 17 maj 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies