Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Mikro ogródek przy bloku nad garażem 22:03, 22 mar 2021

Do góry
Jeszcze ma znaczenie maksymalne obciążenie nasadzeń, skrzyń i ziemi w nich. Jak konstruktor to podał? Na pewno gdzieś to jest w dokumentacji i od tego trzeba wyjść. Od obliczeń, z czego skrzynie (jak najlżejsza wiec drewno nie beton) jaka ziemia ? (dodatki lekkie typu keramzyt a nawet pokruszony styropian.
Mikro ogródek przy bloku nad garażem 22:01, 22 mar 2021

Do góry
Tak po prawdzie to mógłbyś ten rysunek plan, zrobić zdjęcie prostopadle, nie ze skosu, wtedy jest łatwiej coś podpowiedzieć. Ze skosu przekłamuje rzeczywistość
A już miałam chęć coś narysować, ale to mnie właśnie odstraszyło, bo syzyfowa praca
Przedogródek w cieniu na podmokłym gruncie 21:52, 22 mar 2021

Do góry
W cieniu może udać się miskant Variegatus, ale nie to, żę uwielbia cień. Wypraktykowałąm go w cieniu. Poza tym do cienia mogą być turzyce i Hakonechloa.

Teraz powinnaś zobaczyć ten wpis, bo ktoś czyli ja odpowiedział. Nie widzisz postów bo nikt do tej pory nic tutaj nie napisał
Róża w domu w doniczce - więdnie i usycha 21:47, 22 mar 2021

Do góry
Róża w domu... nie takie warunki lubi róża. Zimą to czeka w gruncie na wiosnę.

Sprawdź czy doniczka brązowa ma dziury (pewnie ma) a doniczka osłonka kremowa nie ma dziur. Jak lejesz wodę, często na pewno róża moczy się w nadmiarze wody. Wylewaj tę wodę, albo podłóż kamyki aby róża nie topiła się w wodzie. Korzeniom potrzebny jest tlen. Muszą oddychać a nie się topić.

Przesadź do świeżej ziemi, przy okazji utnij zgniłe korzenie. jak przez mgłę widzę, że rośnie w torfie, a to nie jest podłoże dla róż. Jak przesadzisz - poprawisz jej warunki oczekiwania do wsadzenia do gruntu, gdy zrobi się ciepło.
Olea europaea - drzewko oliwne, oliwka 21:42, 22 mar 2021

Do góry
Drzewko zimą wymaga dużo światła i chłodu, do 10 stopni. Jak w naturze. Nie może mieć ciemno bo się "wyciąga" a jak takie delikatne wystawisz na zimno, to katastrofa gotowa. Na razie utrzymaj drzewko przy życiu. Jak przyjdzie ciepło (maj) postawisz na tarasie, przytniesz te wyciągnięte czubki i odbije. Nie zalewaj, to nie roślina wodna ani bagienna - musi odpocząć zimą, dobrze się ma raczej w Izraelu - tam ma idealne warunki, a tam panuję suchy klimat.
Moje drzewko więdnie i usycha przeniesiony 21:39, 22 mar 2021

Do góry
Odpowiedź tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3490-olea-europaea-drzewko-oliwne-oliwka?page=2#post_9
Olea europaea - drzewko oliwne, oliwka 21:37, 22 mar 2021

Do góry
Daria25 napisał(a)

Kochani, moje ukochane drzewko umiera. Ostatnie dwa tyg stalo w mieszkaniu, wiadomo ogrzewanie, poza tym chyba za czesto je podlewalam. Od dwoch dni dostaje zoltych lisci, wczoraj wystawilam je na balkon u nas jest noca na plusie, wiec zimno na pewno jej nie zaszkodzilo. Chyba ze przezyla szok termiczny. Dzisiaj przychodze z pracy a ta bidulka na balkonie ma omdlone, zwiedle czubki. Przesylam zdj, jak mozna ja uratowac? Prosze o rady

Sałatka pokrzywowa 12:43, 22 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U was ciepełko a u nas śnieżne szarugi. Zazdraszczam

Słońce, Danusiu, ciepełko nie bardzo, jest poniżej 10 stopni i zimny wiatr.
Ale wreszcie słońce
Sałatka pokrzywowa 12:32, 22 mar 2021

Do góry
U was ciepełko a u nas śnieżne szarugi. Zazdraszczam
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 12:17, 22 mar 2021

Do góry

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 12:16, 22 mar 2021

Do góry
Różne zdjęcia topiarów kotów

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 11:29, 22 mar 2021

Do góry
Kota nie robię, mam tylko zdjęcie kota z cisa z ogrodu angielskiego. Ale kto wie, może z tych moich siewek dałoby się zrobić kota zamiast ptaka/pawia.
Ale to kilka lat więc nie zajmę się tym raczej i kota nigdzie nie widziałam. Kup sobie kilka siewek cisa T.baccata - zestaw ze sobą, aby jako tako można było zacząć wycinać kota i formuj.

Obejrzyj Gardeners World jak Monty Don wycinał z cisa figurę swojego psa. Wyszło mu doskonale ale trwało kilka ładnych lat.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:26, 22 mar 2021

Do góry
Termin - gdy kwitną forsycje, temp. ziemi (nie powietrza) co najmniej 12 stopni na plusie (czyli nie teraz)

1. Wertykulacja
2. Ziemia lekko posypać
3. Nasiona mieszanka sportowa
4. Przegrabić
5. Nawóz i woda podlać

Pryskanie na chwasty latem- albo późną wiosną, gdy wszystko ruszy, Teraz to nie ma sensu, bo chwasty nie pobiorą bo nie rosną.
Optymalny termin wysiewu trawnika przeniesiony 16:33, 21 mar 2021

Do góry
Odpowiedź tutaj. https://www.ogrodowisko.pl/watek/526-zakladanie-trawnika-z-siewu-trawnik-z-siewu?page=373#post_0
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:32, 21 mar 2021

Do góry
Brix0n napisał(a)
Witam. Kiedy można wysiac trawnik. Jeszcze są przymrozki a teren już praktycznie mam przygotowany. Planuje rzucić troszkę nawozu przed sianiem. Ile dni przed siewem rozrzucic nawóz?

Trawnik sieje się gdy temperatura gleby będzie powyżej 12 stopni. Gleby... nie powietrza, inaczej nasiona będą jedynie leżeć i nie wzejdą. Efekty będą żadne. Dlatego z tym nie spiesz się, czekaj do końca kwietnia lub maja. Trawnik szybko wzejdzie wtedy. Odnośnie siana nawozem przedsiewnie - ja nie jestem zwolenniczką tego dlatego nie doradzę.

Poczytaj ten wątek od początku i artykuł podlinkowany na 1 stronie https://www.ogrodowisko.pl/watek/526-zakladanie-trawnika-z-siewu-trawnik-z-siewu .
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:40, 21 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sądząc po tych zdjęciach to chyba jednak sianokosów

Witaj Danusiu. Bardzo podoba mi się to zdjęcie. Widać zarośniętą rabatę z trawami, a po przejściu pomocników już czyściutko, kulki cisowe wyzwolone z sianka przez chwilę zdobią same rabatę.

Ślicznie wyglądasz w kolorach, bije od Ciebie szczęście i radość. Pozdrawiam serdecznie
Nowoczesny ogród ze skarpami 10:49, 21 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Super że zastosowałaś kartony, brawo!

Gracki gorzej rosną, może tam ziemia bardziej zbita? Glina?

Dziękuję, za odpowiedź i odwiedziny na moim profilu.
Nie wchodziłam od sierpnia na konto bo miałam mnóstwo różnych spraw na głowie (hodowla psów rasowych), a no i najważniejsza sprawa powiększyła nam się rodzina.

Ostatecznie Gracillimusy rosły pięknie, ale chyba wśród nich podejrzewam parę sztuk to były "niby gracki" bo różniły się znacznie wysokością.
Ziemia tam gdzie rosną nie jest zbita, gliniastą usunęliśmy, nawieźliśmy lepszą i dodatkowo była również wymieszana z korą, końskim nawozem, mączką bazaltową.
Poszukam zdjęcie w telefonie jaką wysokość osiągnęły.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 04:10, 21 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie, nie wniesie.

Pani Danusiu,
jeśli tej aeracji rurkami nie mogę zrobić ze względu na siatkę na krety, a gdyby tak co pół roku posypać trawnik po całości 1-cm warstwę humusem polnym, albo jakimś czarnoziemem z ew. domieszką piasku? I tak ze 3 lata? Jest sens?
Czy lepiej nastawić się na zakładanie od zera za te 3 lata?
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:24, 20 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przyszłam obejrzeć "bajer w saloniku"

Jeszcze chwileczke, najpierw tam poukładam bo nie ma jak foty zrobić
Ale napięcie jest
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 07:58, 20 mar 2021

Do góry
Przyszłam obejrzeć "bajer w saloniku"
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies