Wiem, że jeszcze tyłek w basenie moczycie) Byłam na Mazurach i Podlasiu i tam to jest susza, nie ma wogóle trawy ale już kwitną i hortensje bukietowe i jesienne kwiaty, malwy, floksy. A ja wróciłam a trawa w ogrodzie po kolana i zimnica straszna a ja z gorączką
Pięknie wszystko kwitnie, fioletowe floksy juz tez kwitną.
Chłodno ale dziś przeszłam się po ogrodzie i ścięłam przekwitłe róże. U sąsiadki pobuszowałam na czereśni bo drzewo obsypane. A poza tym leżę i od 3 dni dochodzę do siebie po usunięciu zęba. Prace muszą poczekać bo mam zakaz schylania. W tym roku jakoś mi pod górkę w ogrodzie.
Aż nie mogę uwierzyć, że przez prawie dziesięć dni nic tu nie wstawiałam ani nie pisałam Choć na forum bywałam i po cichu innych odwiedzałam.
Rozpisywać się za bardzo nie było o czym, bo nic ciekawego się nie działo tylko upał i gorąco Całe szczęście, że ostatnio się ochłodziło i deszczyk polewa co chwilka. Na szczęście taki fajny spokojny deszcz bez intensywnych anomalia. Bo tego bardzo się bałam, po takich upałach wszystkiego się można było spodziewać. Ja i roślinki na chwilę trochę odetchnęliśmy rześkim powietrzem, one mają mokro a je nie muszę z wężem ganiać
Upał upałem, deszcz deszczem a ogród nie stoi w miejscu i codziennie się zmienia, ostatnio nawet trochę jak by do przodu się wyrywa i to co powinno dopiero zakwitać już przekwitło a to co nie powinno jeszcze kwitnąć właśnie kwitnie
Trochę zaległych fotek z wiejskiego ogrodu choć na dzień dzisiejszy już pewno nie aktualne.
Moje tegoroczne róże biedronkowe jednak zakwitły
doczekałam się stipy, która no może nie wygląda ale zdecydowanie bardziej przypomina stipę pokazywana w necie z delikatnymi kłoskami powiewającymi na wietrze
To ma plusy i minusy, bo wystarczy, że troche mnie nie było i już tyle do cięcia jest, a pod drzewami też dużo podlewać trzeba bo czasami to i deszcz nie dociera ale lubie te moje drzewa
Dużo jeszcze przeróbek musze zrobic.
Teraz hortensje zaczynają.
Troche mnie nie było, podrózowałam
Roze okrywowe to róze niezawodne, teraz dają popis no i zacwycona jestem Angelą, które posadziłam dwie z korzenia w kwietniu i tak pięknie kwitną, chyba dokupie.
Rabata, co miała być pięknie zaprojektowana staje się przechowalnikiem
Funkie, które rosły pod leszczyną nie dawały rady, w związku z tym przesadziłam je tutaj. Jak wymyślę co dalej na rabacie to zdecyduję co zrobię z funkiami.
A pochodzą z tego samego okresu co ta:
Pod leszczyną posadzę chyba rodgersię (myślę o ‘Irish Bronze’).
Tylko najpierw zrobię porządek z glebą (według przepisów przeczytanych u Polinki). Mimo, że jakość mojej gleby jest oceniam jako-taka.
Witam.
Potrzebuję pomocy. Od strony zachodniej, blisko domu powstała taka rabata. Proszę, doradźcie co tam wsadzić. Chciałabym chyba pomieszać iglaki z krzewami kwitnącymi.
Dzisiejszej nocy trochę popadało, rośliny odetchnęły.
Po awarii prądu i komputera mogę wgrywać nowe zdjęcia ale stare muszę szukać, bardzo żmudne zajęcie, ale jest nadzieja, że je wszystkie odnajdę
Cześć Iza, dziękuję za odwiedziny. Masz rację, Wierzchosławice leżą między Górami Wałbrzyskimi a Pogórzem Kaczawskim i kamieniem stoją.Na podwórku między kamiennymi wyniesionymi rabatami miała być trawa, ale koszenie to był koszmar, stąd pojawił się jasny żwirek/ pod nim, żeby nie rosły chwasty jest położona folia tunelowa - niezniszczalna- mimo chodzenia nie robią się dziury/.I potem, dla jakiejś spójności, żwirek jest i w ogrodzie.
To zdjęcia podwórka.
Beatko, ja kiedyś tj, na początku też ich może nie zauważałam .
Ale z rok na rok coś dokupiłam.A przyszedł taki rok co kupiłam ok,20, na drugi też tyle samo .I juz jest ok, 60 .Nie liczę dokładnie.
W mnie wczoraj trochę popadało na raty.
Dziś to słone to deszczyku trochę.Angielska pogoda.
Ale ważne,że deszcz jest .I nie usze podlewać, też godzinami.
O to wydatek miałaś z nową pompą.Ale dla ogrodu to ważne rzeczy.a nowa posłuży dużej
Pergole pomalowałam.Dzisiaj ,Ale jeszcze nie stoi na docelowym miejscu przy , czy w różyczce.Schnie.Tylko coś zaczyna kropić.Czy deszczyk da jej wyschnąć ?
Twoja ostróżka rośnie.Mam nadzieję,że będzie taka duża kiedyś jak u ciebie ??
A jej dla towarzystwa taką kupiłam
Serduszka kwitnie - już chyba 2 miesiące