Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Bluszcz pospolity - Hedera helix 08:51, 11 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sadź co najmniej co metr a nawet gęściej.
Wkręć kilka wkrętów i rozepnij linki stalowe cienkie poziomo, i dowiązuj bluszcz do nich. Jak się ujmie potem utniesz i wyjmiesz albo zarosną. Nie będzie widać na szarym płocie.

Ja także przymierzam się do stworzenia ogrodzenia z bluszczu pospolitego jednak na panelach ogrodzeniowych. Gdzieś czytałem, że bluszcz aby stworzył szczelną ścianę powinien być sadzony co 30-40 cm, czy w takim razie metr odległości to nie będzie zbyt mało?

Czy sadzonki powinienem sadzić tuż przy płocie czy w pewnej odległości?
Spotkanie w Pęchcinie u Szmitów 11 lipca 2015 01:01, 11 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Liczę:

- ana_art (ile osób?)
- ja, Hania, Witek, Michał może Grzesio
- kaisog1 3 osoby
- Iwk4
- JoannaP
- rozark
- Welka 2 osoby
- przemekg
- monteverde
- Ewa777
- gaby3003
- Bogdzia i Rozark
- Gocha wstępnie
- Kindzia
- an_tre
- Pszczelarnia chyba 2 osoby?
- Kondzio 3 osoby
- Pawlus
- Kuklik
- MarzenaG ?
- GabiK 4 osoby?
- Sebek? i spółka ? Ewa z Katowic i Ewa z ogrodu z hortensją, Eliza
- Kasya
- Welka?
- Małgocha 1960 z Babopielką, z Yolką i z Bożenką
- Krys z grupą łodzką? ile osób?
- iwka
- Ivvvona, zabieera Basię Krajewską i być może Renatkę - Ryskę.
- Ewa 2 osoby?
- EPODLAS
- Joanka 2 osoby
- Pola
- Konieczki
- eliza3 - stara się o miejsce (Śląskie)
- jankosia
- wojtas2101
-Alinak-2 sztuki

Około 59 osób plus nie wiem ile w autobusie bedzie.

Krys i jej autobus z 23 miejscami start Zduńska Wola po drodze zabierają dziewczyny z Pabianic,Rzgowa.

To chyba wszyscy po kolei, jak kogoś nie ma to krzyczcie.

Thuja occidentalis 'Danica' 22:58, 10 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Myślę że zabiła je szmata pod kamykami. To nie jest dobry sposób uprawy i ściółkowania.
Plus niedostateczne podlewanie i ewentualnie w wyniku tego jeszcze sprawy grzybowe się wdały, ale niekoniecznie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Czy jest jakiś sposób by dowiedzieć się czy to grzyby i jak temu ewentualnie zaradzić. Jeśli pozbędę się szmaty czy chociaż część jest do uratowania ( może jakiś nawóz dolistny im by pomogl) ? I jeszcze jedno czy te kamyczki nie będą przeszkadzać jak dam pod nie korę, chodzi raczej o efekt wizualny czy dla dobra tujek lepiej sie ich pozbyć lub może bez kory ?
Thuja occidentalis 'Danica' 22:58, 10 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Myślę że zabiła je szmata pod kamykami. To nie jest dobry sposób uprawy i ściółkowania.
Plus niedostateczne podlewanie i ewentualnie w wyniku tego jeszcze sprawy grzybowe się wdały, ale niekoniecznie.

Czy jest jakiś sposób by dowiedzieć się czy to grzyby i jak temu ewentualnie zaradzić. Jeśli pozbędę się szmaty czy chociaż część jest do uratowania ( może jakiś nawóz dolistny im by pomogl) ? I jeszcze jedno czy te kamyczki nie będą przeszkadzać jak dam pod nie korę, chodzi raczej o efekt wizualny czy dla dobra tujek lepiej sie ich pozbyć lub może bez kory ?
System automatycznego nawadniania 22:39, 10 cze 2015

Do góry
mikami napisał(a)
Witam mam prośbę czy może Pani spojrzec na mój plan czy zraszacze są dobrze rozmieszczone wszystkie są obrotowe
Pozdrawiam

Zdecydowanie za mało. tak się nie montuje.
Nawadnianie plantacji truskawek 22:36, 10 cze 2015

Do góry
Nie, pytaj tych co stosują.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:33, 10 cze 2015

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Danusiu, proszę doradż - jakie żurawki do czerwonych róż. Oczywiście róże są na stanowisku slonecznym.

Jeśli krwistoczerwone róże, to piękne będą bardzo ciemne żurawki Fotka plus np białe orliki. Albo odmiana Columbine Fotka
Plus brązowa turzyca.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 22:30, 10 cze 2015

Do góry
gonia2013 napisał(a)
Co to może byc za drzewko, tak kwitło w maju i chyba było formowane. Może to być wiśnia piłkowna?. Niestey nie mam zdjęcia całego drzewa

albo wiśnia piłkowana 'Kanzan'

albo Kiku Shidare-Zakura

W każdym razie wiśnia piłkowana
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 22:27, 10 cze 2015

Do góry
yenni napisał(a)

Pojechalam na kolejny zwiad i oto zdjęcie z bliska:

Obstawiam Prunus cerasifra 'Nigra" cięta korona.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:15, 10 cze 2015

Do góry
Filemon24 napisał(a)
Rozumiem że impreza otwarta jak coś można przyjechać?

Zapisy są tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/5381-spotkanie-w-pechcinie-u-szmitow-2015?page=9
Spotkania nieoficjalne 22:13, 10 cze 2015

Do góry
Ogłoś oficjalnie, na pewno znajdą się chętni
Spotkanie w Pęchcinie u Szmitów 11 lipca 2015 22:09, 10 cze 2015

Do góry
Liczę:

- ana_art (ile osób?)
- ja, Hania, Witek, Michał może Grzesio
- kaisog1 3 osoby
- Iwk4
- JoannaP
- rozark
- Welka 2 osoby
- przemekg
- monteverde
- Ewa777
- gaby3003
- Bogdzia i Rozark
- Gocha wstępnie
- Kindzia
- an_tre
- Pszczelarnia chyba 2 osoby?
- Kondzio 3 osoby
- Pawlus
- Kuklik
- MarzenaG ?
- GabiK 4 osoby?
- Sebek? i spółka ? Ewa z Katowic i Ewa z ogrodu z hortensją, Eliza
- Kasya
- Welka?
- Małgocha 1960 z Babopielką, z Yolką i z Bożenką
- Krys z grupą łodzką? ile osób?
- iwka
- Ivvvona, zabieera Basię Krajewską i być może Renatkę - Ryskę.
- Ewa 2 osoby?
- EPODLAS
- Joanka 2 osoby
- Pola
- Konieczki
- eliza3 - stara się o miejsce (Śląskie)
- jankosia
- wojtas2101
- AlinaK
- Marzenka 2 osoby
- abiko 2 osoby
- Kapibara

Około 65 osoób plus nie wiem ile w autobusie bedzie.

Krys i jej autobus z 23 miejscami start Zduńska Wola po drodze zabierają dziewczyny z Pabianic,Rzgowa.

To chyba wszyscy po kolei, jak kogoś nie ma to krzyczcie.

Spotkanie w Pęchcinie u Szmitów 11 lipca 2015 21:48, 10 cze 2015

Do góry
Będę tam jutro omówić sprawy naszego święta Tymczasem policzę chętnych

Wyjaśniam też sprawę terminu, rocznicę robi się w terminie rocznicy a przypada ona 9 lipca. Mój pierwszy post otwarcia Aby była to sobota wybraliśmy najbliższą datę - czyli 11 lipca. Nie może być inna.
Tu, na razie jest chwastowisko, ale będzie... 21:39, 10 cze 2015

Do góry
Wklejaj w jednym poście ni więcej niż 4 zdjęcia
Thuja occidentalis 'Danica' 21:33, 10 cze 2015

Do góry

Thuja occidentalis 'Danica' 21:27, 10 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Albo kupione bez korzeni i teraz usychają, albo nie były podlewane, albo zostały spalone nawozem do trawników? Albo siknął pies, albo polałaś ukropem z węża, gdy leżał na słońcu i nie spuściłaś wody.

Kupiłam w doniczkach i nie były takie soczyście zielone, pani w szkółce Mowila ze niedawno były nawożone, wiec dlAtego nie maja takiego super zielonego koloru. Czyli cos nie tak zrobili w szkółce? Bo wody gorącej nie daje pod drzewka, pieska nie ma, i nie używałam nawozu. Podlewam codziennye
Tu, na razie jest chwastowisko, ale będzie... 21:26, 10 cze 2015

Do góry
Pomagam z podpisem

Tu na razie jest chwastowisko, ale będzie...
Thuja occidentalis 'Danica' 20:27, 10 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trawnik wygląda obok bardzo dziwnie, spalony, wylane coś czy susza totalna. Na małym kawałku masz wszystko. sliczną zieleń suche wióry i coś jakby zagłodzona trawa.

Co tam się działo.
I jeszcze jedno pytanie, czy pod kamykami masz szmatę? Jeśli masz to rozgrzeb korzenie i pokaż jak wygląda szyjka korzeniowa tej najgroszej bo i tak trzeba ją wyrzucić. Czy gleba jest zbita gliniasta czy piaszczysta.

Czy mają podlewanie czy usychają z braku wody? Od kiedy to się dziej po posadzeniu?
A może ktoś w kostce lub obok pryskał niedawno Roundapem?

Trawnik wygląda tak kiepsko bo był dwa razy rozkopywany ( montaż studzienki kamalizacyjnej i podkop do szamba). On jest cały do odnowienia.
Pod kamykami jest agrowłóknina fizelina. Gleba jest kupowana u ogrodnika typowa pod iglaki( torf kwaśny, tak mi się przypomina ). Te danici są posadzone jakby w takiej rynience bo bokach wybetonowanej, od spodu nie ma betonu.
W lecie są podlewane ale zimą nie. W tym roku była bardzo sucha zima, zero śniegu ( okolice Wrocławia ). Randapem nikt nie pryskał.
W tej chwili do wysadzenia jest chyba 15 na 36.
Tujki mamy od 4 lat. Sadziliśmy wiosną i po 2 miesiącach zaczęły padać. Ogrodnik nam wymienił nam na nowe, bo było dużo reklamacji i skończył współpracę z tym dostawcą. Potem co roku padały 2-3, więc wymienialiśmy na nowe. Nie wiem czy może teraz nie mogły im zaszkodzić te bratki, które w tym roku rozsiały się bardzo same i nie zabierają tują wody. One rosną nawet w zimie. Dwa razy do roku nawożone są substralem w granulkach.

Nie wiem może przynajmniej można by uratować chociaż te które są trochę chore.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 08:42, 10 cze 2015

Do góry
@Gardenarium. Jest dokładnie jak Pani mówi. Co za dużo to nie nie zdrowo. I najważniejsze jednak jest to by dostarczać trawie to co jest jej niezbędne, czyli wartości wynikające z obliczeń po badaniu gleby. Ja też nie zalecam nikomu by wysiewał sam azot (proszę zobaczyć posty z 1 wątku kłopoty z trawnikiem) i sam też nie sieję go samego tylko wg zamieszczonej na str 97 rozpiski, której schemat jest w moim podpisie. Jest tam wszystko co potrzeba trawie N,P,K,Fe,Ca w odpowiednio dobranych działkach. Z obserwacji forum i problemów wynikających na trawnikach u ludzi widać jednak, że największym problemem jest utrzymanie stabilnego nawożenia Azotowego. Proszę zobaczyć wyniki pomiarów gleby gdzie wartości N zamiast średniego 125 wynoszą 7-9 przy dawce na 1 ar. Celowo podpowiadam wtedy stosowanie płynnego azotu na szybsze zregenerowanie tego pierwiastka, które potem trzeba uzupełniać doglebowo.
Dziwi mnie także na forum pewien brak skuteczności w tym co się pisze i realizuje podczas prac nad trawnikami. Np. cyt. regularnie koszę co 4 dni trawnik i nawożę co 3 lub 4 koszenie, czyli praktycznie co 12-16 dni powinno być nawożone, a piszą ludzie że nie wolno nawozić częściej niż co miesiąc i raz w miesiącu nawożą. To jak to w końcu jest?.

Sytuacja u mnie sprzed 2 dni. Trawnik nawieziony poza innymi pierwiastkami w innych terminach, dawką 4,5 kg na 300m2 saletrzaku - 25 maja. W poniedziałek rano 8 czerwca kolor trawnika zmienił się diametralnie z ciemno zielonego na ledwo seledynowy. Dostał z wieczora 2 kg saletrzaku i 1 kg mocznika, w nocy kopa od 2 godzinnego deszczu i dziś znów rano cieszę oko piękną błyszczącą zielenią. Po raz pierwszy w historii zabawy z trawnikiem udaje mi się utrzymać murawę w takim stanie dzięki Waldkowi, który zmusił mnie do zrobienia analizy gleby i późniejszej "zabawy" przesuwania nawożeń konkretnie do tak lichej i przepuszczalnej gleby.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:16, 09 cze 2015

Do góry
Mamy zlot 11 lipca na 5 lecie O. właśnie w tym ogrodzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies