Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przerwa na kawę... 17:49, 02 kwi 2024

Do góry
Przerwa na kawę... 17:47, 02 kwi 2024

Do góry
i z bliska
Przerwa na kawę... 17:44, 02 kwi 2024

Do góry
Przerwa na kawę... 17:42, 02 kwi 2024

Do góry
Zawsze mi się marzył taki przegląd kwiatowy, jaki w różach pokazała kiedyś Gabi. Na róże jeszcze za wcześnie ale... posiadam całkiem sporą kolekcję ciemierników. Więc trochę was zaciemiernikuję

Jedyny problem jest w podpisaniu odmian bo większość to mieszańce lub sadzonki kupowane jako NN. Ale sporo jestem w stanie zidentyfikować.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:32, 02 kwi 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A ta niższa roślina o cytrynowym kolorze przed lilakiem to cóż to?
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:22, 02 kwi 2024

Do góry
basia3012 napisał(a)

Pierwszy krzew to bez węgierski druga kolkwicja.

Ciekawie wygląda też podkrzesany. Jednak u mnie w tamtym miejscu raczej lepiej by pasował w naturalnej formie.
Za drzwiami do ogrodu... 17:14, 02 kwi 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Uśmiałam się a zajączki super, fajny pomysł

Cieszę się z zajączków jak dziecko, tym bardziej ,że szybko się je robi. Wprawdzie miały powstać z tych dużych styropianowych jaj piękne pisanki, ale oczywiście tyle czasu nie miałam, trzeba się było zająć wypiekami

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:53, 02 kwi 2024

Do góry

Kaliny angielskie

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:51, 02 kwi 2024

Do góry
2gi kwietnia a pieonie mają pąki

Szok

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 16:26, 02 kwi 2024

Do góry
Haniu, moje trzmieliny to krasnoludki rozmiarowe przy Twojej sztuce na rabacie, lecz rownież pokazały już listki. Przyjrzałam się dziś rabacie trójkątnej i sadzona jesienią Hakonechloa odbija. A może to nie ona a jakiś perz przerósł?

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 16:19, 02 kwi 2024

Do góry

Teraz nareszcie bedę miała wygodnie jeżdzić po scieżkach i grzebać w ziemi .

Siedzisko ruchome i sprzęcik jest gdzie złozyć.
Anna i Ogród 2 16:15, 02 kwi 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Co do rękawiczek to w ogrodzie używam takich

Są praktycznie niezniszczalne i można je prać.

Jaki rozmiar używasz?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:12, 02 kwi 2024

Do góry
Lada moment w kolejnym oknie pojawi się kwitnące drzewko. Tym razem nie będzie tak subtelnie.
Wściekły róż na szczęście z czasem nieco blaknie.

Ruszyły hortensje bukietowe.

Zieleń, drewno i antracyt 16:07, 02 kwi 2024

Do góry
W tym roku przycięłam pigwowce według wskazówek Gosi i kwiaty pięknie się prezentują Oby owoców było równie dużo Nie pamiętam jak w zeszłym roku kwitła kalina, ale chyba jednak nie tak wcześnie. Niestety trzmielina oskrzydlona nie pokazała zielonego na sporej części gałązek. Robota kreta czy ostatni przymrozek tak ją załatwił?

Na koniec największa ogrodowa niespodzianka trafiona idealnie w prima aprilis.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:04, 02 kwi 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dziękuję. Fajnie wygląda ten duet. Jaka to odmiana lilaka? Ma taki delikatny róż. Pachnie intensywnie jak te zwykłe? Irga nie do końca w moim guście. Lilak taki delikatniejszy, zwiewny.

To lilak węgierski bez dodatkowej nazwy. Szybko rośnie (podobnie jak kalina Rozeum). Nie trzeba kupować dużego egzemplarza. Jego plusem jest to, że nie daje odrostów, a pachnie silniej niż zwykły lilak. Mam dwa egzemplarze i od 11-12 lat nie było z nimi problemu. Sadziłam je na etapie budowy fundamentów.
Edit: specjalnie dla Ciebie zrobiłam zdjęcia trzmieliny oskrzydlonej. Już ruszyła i ma cudowne, delikatne listki.

Hakonka pod nią też już ruszyła.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:00, 02 kwi 2024

Do góry
Wczoraj oprócz kancikowania powyciągałam kwiatostany z turzyc. Samosiew jest mi zbędny, szkoda, żeby kępy wysilały się na produkcję nasion. Dzisiaj mam dzień lenia. Silny wiatr nie sprzyja ogrodowym pracom.
Zrobiłam tylko szybki obchód.

Świdośliw nigdy dosyć.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:55, 02 kwi 2024

Do góry
TAR napisał(a)

Moj poczatek kwietnia jest podobny jak rok temu, tzn. nic nie ma. jakies sporadyczne zielone wychodza. wiec mala szanse mam, ze przymrozki zapowiadane w tym tygoniu nie poczynia za wielkich szkod.

U nas przymrozków na szczęście nie widać. Pamiętam jak rok temu Magara pisała o czerwcowych uszkodzeniach przymrozkiem. U Was faktycznie inny klimat.

Cebulowym bardziej szkodzą upały niż chłody. Przy tych drugich dłużej cieszą oczy.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:53, 02 kwi 2024

Do góry
Świdośliwa jeszcze wczoraj w pączkach dzisiaj już wyszła cała na biało

Sporobolus jednak żyje, bardzo się o niego martwiłam. Trawy na przedpłociu ścinane dwa tygodnie temu, w szoku jestem.

I jeszcze dzisiejszy poranny widoczek

Zieleń, drewno i antracyt 15:52, 02 kwi 2024

Do góry
Święta, święta i już po... minęły mi w tym roku ekspresowo. Byliśmy na wakacyjnym, a tam chłodniej i bardziej kwietniowo. Teraz lepiej rozumiem dziewczyny z okolic nadmorskich i ich oczekiwanie na oznaki wiosny.
W drodze powrotnej zaskoczyły mnie magnolie w pełni kwitnienia, drzewa owocowe w bieli i jeszcze inne majowe widoki.
W ogrodzie też wszystko ruszyło galopem. Magnolie wprawdzie jeszcze w pąkach, ale grusze, śliwy i czereśnie już częściowo kwitną.
Jest bardzo ładnie, mimo, że trawa nadal nie ruszona, tak jak część rabat i szklarnia
Nie umiem na zdjęciach pokazać mojej wiosny w szerszych kadrach. Brak dobrego tła i odległości między kwitnącymi spore. Na żywo całość dużo lepiej się prezentuje, ale kilka fragmentów udokumentowałam.
Trawnik czeka na pierwsze koszenie i wentylację, a korzystają na tym stokrotki Śś nie chcą pozować targane wiatrem, a do tego tło mają... no właściwie, nie mają.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:49, 02 kwi 2024

Do góry
April napisał(a)
Auć, jaki piękny maj w ogrodzie. Co będzie w maju? Czerwiec? Oby nas pogoda nie pokiereszowała
U mnie świdośliwa też lada moment. I generalnie po tygodniu jak nie byłam w ogrodzie, to doznałam szoku, podobnie jak u ciebie, wszystko szaleje od tego nadmiernego ciepła. Pobity rekord pomiarów marca. I mimo cudnej pogody na święta, budzi to we mnie spory niepokój.
Dziś pada, ochłodziło się, na szczęście - brzmi to aż dziwnie

W maju pewnie będą czerwcowe kwitnienia. Dziwnie się czuję, kiedy to, co widzę za oknem nie zgadza się z kalendarzem. Największe zaskoczenie przeżyłam w sobotę, bo z powodu zajęć okołokuchennych przez parę dni nie zapuszczałam się w głąb ogrodu. Kiedy ujrzałam majowe tulipany w pełni kwitnienia, to przeżyłam szok.
Dzisiaj taka typowo kwietniowa aura, w okolicach 15 stopni.

Na wiązie JH też już są listki.

Ciemierniki Niger złapały fajny kolorek.

Niektóre hosty już całkiem na wierzchu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies