Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jukki ogrodowe - nie tylko te popularne 21:02, 14 lut 2018

Do góry
Oby do wiosny bo czekam na moje juki aż ruszą
Juka karolińska ogrodowa (Yucca filamentosa) 20:59, 14 lut 2018

Do góry
Witaj Annak stara roślina ,,Matka" po kwitnięciu (ginie) zamira tworząc, swoje pokolenie czyli odrosty korzeniowe.
Ja po kwitnięciu zawsze wycinam roślinę Matkę przy ziemi by zrobić miejsce młodym jak już się pojawią. i młode rośliny u mnie rosną a po roślinie matecznej nie ma śladu.
U mojej znajomej też juk nigdy nie było bo nie pamięta aby miała i jedna sama się pojawiła a z czym...? z ziemią przywiezioną z innych działek.
Był gdzieś kawałek Korzenia juki i z niego wyrosła roślina.
Więc może i u cb taka historia sama jest.
Z mojego doświadczenia juka może nawet 4 lata być w ziemi po czym wyrośnie nad ziemię przetestowałem to osobiście zakopując kawałek korzenia.
Nie pozbywaj się tych malców bo szkoda juki to cudne rośliny sam ich posiadam sporo odmian.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 20:52, 14 lut 2018

Do góry
A ja sobie ostatnio siedzę, rozmyślam, "rysuję" jak by tu zaplanować te moje puste kawałki rabat. Ale idzie mi to tak maskrycznie ciężko, że sama się już ze sobą męczę I tak najpierw muszę niby zaczekać na cebulowe, żeby nie zrobić im kuku wykopując jakieś rośliny do przeprowadzki...

Przypomnę moje rabaty do zagospodarowania w pierwszej kolejności.

To pierwsza:

Wyobraźmy sobie, że jest pusto, a jedynie już jest posadzona róża Artemis przy płocie (dokladnie na wysokości przęsła) i od strony opaski Pashmina (tak ciut po skosie w lewo przez Artemisem). Prostopadła rabata ma szpaler lawendy na brzegu

Kiedyś już robiłam jakieś przymiarki wizualizacyjne, ale podejście drugie robie - pseudo zarys - jaka trawka posadzona miedzy Artemis i Pashminą mogłaby się tak fajnie przewieszac? Montana nie będzie za niska?

Na razie wstawiłam obie róże między nimi jakaś trawa z miarę wąskimi źdzbłami, przetacznik niebieski, potem Pashmina. Projektuję przy założeniu, że wszystko co tam rośnie chcę przesadzić.

Mogę tam zagospodarować liatrę fioletową, jarzmiankę Shaggy, Florence.
Ten mały suchy krzaczorek powyżej lawendy to agrest eMa- nie ruszamy... Pierwsza większa roślina po lewej tuż za kadrem to parkowa róża Cinderella (blady róż)
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 20:51, 14 lut 2018

Do góry
Dziś walentynki to może trochę czerwieni <3

Mała działka - wielkie nadzieje 20:42, 14 lut 2018

Do góry

Ewuniu, już na sam widok tego kolorowego rysunku zrobiło mi się weselej na duszy Ale się napracowałaś... Nie wiem, jakimi słowami wyrazić moją wdzięczność, bo jakoś tak "dziękuję" to wydaje się mało...
Tradycyjnie muszę się wczytać i zrozumieć, ale już bardzo mi się podoba. Rozumiem, że jak w jednym miejscu zaznaczyłaś "lilie" i 4 kółeczka, tzn, że mają być 4 tej samej odmiany, jak 3 kółka "Flox", to 3 takie same floxy i w jednym miejscu nie mieszać kolorów? Jak wszystko dokładnie przeanalizuję to pewnie pytania będę miała, ale mam nadzieję, że już niedużo
Tymczasem wieeeelkie dzięki, wyślę info na priv
uściski, buziaki, pozdrowionka itp, itd.
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:20, 14 lut 2018

Do góry
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:16, 14 lut 2018

Do góry
Te robione trochę inną techniką. Znacznie bardziej pracochłonne.
Wykorzystałam stare jajka styropianowe, okleiłam byle czym, kilka razy malowałam farbą akrylową, która została z jakiegoś remontu. Praktycznie zrobione bez kosztów.

Ogród na piasku i z wielkim murem 20:00, 14 lut 2018

Do góry

tu jest na każdy dzień zalecenie co robić w ogrodzie.
Przydatna ściąga
Wśród brzóz i dębów 19:58, 14 lut 2018

Do góry
Moje dzisiejsze zakupy:

Ogród Cioci cz. 3 19:54, 14 lut 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Dziwne dzisiaj pokutne Walentynki. Mimo to szczęśliwego Walentego

Piękny klimat , Krokusy szybko u Ciebie wystartowały.
...uDany ogród 19:54, 14 lut 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
zaomnialam napisac, ze Misie Tulisie mi sie podobaja

Izuś

Tu ma być ogród :) 19:54, 14 lut 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)

patrze na te cuda u Ciebie i zastanawiam się nie masz ich za duzo może?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:49, 14 lut 2018

Do góry
anka_ napisał(a)

Cudny kolor tej jeżówki. Kupowałaś stacjonarnie czy zamawiałaś w necie?

W Leroy M.... są I masa innych bylin, świeże dostawy teraz. Piwonii duży wybór...prawie się skusiłam, ale w zeszłym roku sporo posadzone, poczekam co pokażą
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:37, 14 lut 2018

Do góry
I remontowo, łazienka przed

łazienka po

cieplutko się zrobiło, dywaniki są w podobnym samym kolorze
Miłkowo - sezon 2016-2022 19:37, 14 lut 2018

Do góry
Irenko trochę energii dla Ciebie pozostawiam wraz z pozdrowieniem
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:35, 14 lut 2018

Do góry

Cudny kolor tej jeżówki. Kupowałaś stacjonarnie czy zamawiałaś w necie?
Za drzwiami do ogrodu... 19:34, 14 lut 2018

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Drzwi uchylone, wchodzę....halo, dzień dobry
Wszystkiego dobra nagromadziłaś Aniu całkiem sporo, roślinki i różności ozdabiające ogród wzbudzają spore zainteresowanie Tak to już jest na naszym forum, że każdy nowy ogród natychmiast jest centrum zainteresowania Ogrodowiczan
Zwróciłam uwagę na fontannę przy ceglanym murze, już podłączona i działa, czy tylko element dekoracyjny?
Masz tak dużo kolorów i kształtów, że trudno skupić się na jednym fragmencie, wszędzie można znależć coś ciekawego.
Pozdrawiam, i sukcesów ogrodowych życzę

Fontanna działa dzięki baterii słonecznej podłączonej do pompki ,trzeba się dobrze przyjrzeć na zdjęciu to widać jak woda spływa kaskadowo.
Przy fontannie posadziłam bluszczyk( wilec był sezonowo ),może w tym roku zrobi większy" klimacik".Dołem dosadzę jeszcze funkie...
Tak, u mnie trochę mydło i powidło ale lubię tą różnorodność u siebie.U innych zachwycam się ogrodami w jednym stylu i podziwiam konsekwencję...a u siebie cieszę się namiastką wszystkiego...
Dziękuję za odwiedziny w moim ogrodzie, na razie to zdjęcia do 2016r ale pomału zbliżam się do aktualnych, myślę że do wiosny zdążę ... w tym roku będzie też trochę zmian...zapraszam więc, drzwi do ogrodu otwarte(spuchły i się nie domykają...)
Przedziwny Ogród 19:34, 14 lut 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Ten mostek robił dla swojego wujka To jest dość duży staw. Nie mam zdjęć, ale może na wiosnę coś Ci prześlę
No to może ja pomogę. Z aktualnych tylko takie posiadam. Kilka lat temu było tam o wiele ładniej obecnie trochę jest zapuszczone to miejsce. No ale nowy pomost już jest, może zacznie się tam coś dziać. W ubiegłym roku miałam na brzegach stawu sypnąć nasionka łubinów, ale na nich lubią siadać mszyce, a tam nie można pryskać bo w stawie są ryby. Posadzę mu kilka orlików bo mam spory nadmiar.
No to się poszarogęsiłam, jeśli nie chcesz tych zdjęć to usunę.
Wstawiłam u siebie zrobione pisanki.

...uDany ogród 19:33, 14 lut 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
iryski sa slicze
alez sie walentynkowo zrobilo
mnie M tez troche porozpieszczal dzis. Zamiast kwiatow dostalam karmnik dla ptakow

Izuniu śliczne są
W końcu Walentynki mamy, to musi być walentynkowo
I prawidłowo, dzisiaj trzeba się rozpieszczać

...uDany ogród 19:31, 14 lut 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Masz syberyjskiego 'Butter and Suggar'? Trzeci raz go sadzę i coś ginie.

Wszystkie inne zdjęcia łapią dziś za serce. Jak zawsze.

Ewciu nie mam, bo on jest żółty
Też kilka sadziłam i zniknęły...ciekawe czemu?
Dziękuję za dobre słowo

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies