Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:18, 21 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trawę nawozimy gdy już rośnie

U mnie już rośnie , kwitną forsycje a magnolie pokazują kolor kwiatów.
Za tydzień pierwsze koszenie trawy
Rok temu 30.03 kwiatła u mnie magnolia stellata. Ciekawe czy w tym roku też tak wczesnie zakwitnie?
Brązowienie iglaków 20:15, 21 mar 2015

Do góry
Sądzę źle o każdej szmacie. To nie ma nic wspólnego z dobrym ogrodnictwem.
To tu... 20:15, 21 mar 2015

Do góry
Nie jest za ścisło posadzone, dobrze jest .
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:14, 21 mar 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)
To czas na nawożenie trawy już????

Trawę nawozimy gdy już rośnie
Żywopłot strzyżony liściasty 20:12, 21 mar 2015

Do góry
No to ziemia za słaba, ja daję lekko kwaśną pod buki. Podlewaj w takim razie nawozem w płynie, dolistnie i doglebowo, ale sama nie wiem jakim, florovitem może.

Może ściółka jest za gruba, odgrzeb nasadę pnia i zobacz jak wysoko sięga ściółka, to też tak samo jest ważne.
Brązowienie iglaków 20:07, 21 mar 2015

Do góry
Nie, nic się nie dzieje, tuje będą oddychać i wypuszczą nowe korzenie, a tak to by zgniły pod szmatą.

No i niech mi ktoś powie że szmata jest super i w ogóle o co mi chodzi. Ja odmawiam robienia ogrodu, jak jest takie coś, a klient jest zdziwiony, dlaczego. "przecież można naciąć krzyżyki w szmacie i sadzić" masakra jakaś .

Żywopłot strzyżony liściasty 19:56, 21 mar 2015

Do góry
Na pewno nie tnij, nie ma co, bo nie urosło Sprawdź:

Czy leży szmata? Jeśli leży to pierwszy krok do śmierci buków.
Druga sprawa, buki nie znoszą zbyt głębokiego posadzenia, jeśli zakopane za głęboko - to samo - śmierć rośliny

A więc sprawdź te dwie rzeczy i powiem co dalej.
Chwasty w trawniku 19:52, 21 mar 2015

Do góry
Tojeść rozesłana. Lysimachia nummularia.
Co zmienić? 19:35, 21 mar 2015

Do góry
Niekoniecznie zmienić, dosadzić tutaj trzeba. Są świerki, nie można ich usunąć, te przy ścieżce są niefortunnie zbyt blisko posadzone.

Te brzusie rabat są niezręczne, nieładnie to wygląda, tak samo te bordery z kołków, to już niemodne. Wyrzuć je i inaczej poprowadź rabaty.

Wszystko jest sine i smutne, a więc dosadź rośliny o białych kwiatach (np. hortensje bukietowe) coś żółtego np. niskie cyprysiki lub Platycladus orientalis Aurea Nana' kilka szt. Trzeba ocieplić ten ogród.

Te iglaki przy ścieżce najlepiej strzyc w regularne formy bo nie dadzą niedługo dojść do domu.

To tyle na razie

Zimozielony ogród przy białym domu 16:40, 21 mar 2015

Do góry
Danusiu, przecudowny ogrod, moje marzenie, jestem dumna, ze mamy w Polsce tak wspanialych i zdolnych ludzi jak cala ekipa Gardenarium.
Mój ogród pod górkę... 09:48, 21 mar 2015

Do góry
Jeden świerk trzeba przydepnąć w lewo bo krzywo Świerki sprawią że ten mur nie będzie tak przytłaczał i nie będzie wisiał nad ogrodem. Świerki się zabudują w nowej ziemi.

Szmatkę oczywiście ściągasz?
Chwasty w trawniku 09:46, 21 mar 2015

Do góry
Stosowaliśmy, oczywiście nie w naszym ogrodzie bo nie mam chwastów w trawniku, ale jak trafił się zachwaszczony trawnik to Chwastox zniszczył chwasty dwuliścienne w trawniku.
Rabaty angielskie 09:28, 21 mar 2015

Do góry
Raczej to nie jest zawciąg, ten blady fiolet po prawej to Scabiosa

np. taka http://www.chilternseeds.co.uk/item_1147e_scabiosa_succisa_seeds
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:24, 21 mar 2015

Do góry
Za duża ta rabata na takie "rządki roślin" Taki układ ma prawie każdy, może czas przełamać i nie kopiować utartych schematów, które pokazałam bardzo dawno ? Narysuj rzut z góry, może coś podpowiem. Czas na wprowadzenie czegoś innego I jak ta rabata ma się do reszty ogrodu?
Kalina - Viburnum 16:42, 20 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wyciąg z pokrzywy.

Danusiu,teraz jeszcze nie ma pokrzyw,a dzisiaj obejrzałam moją kaline i ma już spore pąki ale całe w maleńkiej mszycy. Jest ich mnóstwo.mam jakiś biol.preparat z ogrodniczego ale noce jeszcze takie zimne,czy warto już spryskać? Czy czekać?
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 16:40, 20 mar 2015

Do góry
Suchego wyrzucić, w pozostałych powycinać chore, gołe pędy, poczyścić z porażonych liści, otrzepać, odkurzyć , spalić lub do śmieci (nie na kompost w żadnym wypadku).

Czym pryskać? Jakie są obecnie na to dostępne środki? nie wiem, wycofane, niedostępne. Pozostała profilaktyka:

nie polewać po liściach, osuszać po deszczu dmuchawą, nie ciąć mokrych bo zarodniki się przenoszą, ciąć w suchą pogodę.

Ja mam preparat z wyciągiem z wodorostów Burgona, pomaga odbudować ulistnienie, ale już go nie sprzedaję. Mam tylko dla siebie mały zapasik.
Żywopłot strzyżony liściasty 16:35, 20 mar 2015

Do góry
Po cięciu zeszłorocznym trzeba było podlewać, bo tycie urosły tzn, że czegoś im brakowało. Jak teraz ciachniesz to nic nie zostanie.

Odchwaść żywopłot, podlewaj. Pokaż zdjęcia jak wygląda, wtedy łatwiej doradzić, bo jak piszesz to czasem diagnoza "ciąć o połowę" może być niesłuszna.
Grab - Carpinus 16:20, 20 mar 2015

Do góry
Zakop krawężnik chodnikowy od sąsiada, bo twoja robota nic nie będzie warta.

Powinnaś była zrobić tak:

- usunąć trawę na szerokość rabaty
- zakopać krawężnik lub cokolwiek co by chroniło, albo powinien być fundamencik (podmurówka)
- użyźnić glebę
- posadzić żywopłot
- podlać
- wyściółkować korą (przekompostowana nie zakwasi nic tobie)

Zrobiłaś na odwrót, więc pozostaje wykopać graby i po robocie posadzić znowu.
Albo od sąsiada zakopać krawężnik.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:20, 20 mar 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Bardzo dobre narzędzia, ja jestem wierna tej marce. Mam prośbę. Czy mogłabyś (bo masz jeszcze papierek) zobaczyć czy na tych nożycach piszą czym smarować. Bo podobno jedne trzeba olejem a inne smarem a jeszcze innych w ogóle nie można. Jedne z moich niemiłosiernie piszczą a w necie nie ma informacji. Będę ci wdzięczna. Pozdrawiam

Mamy jeszcze olej do konserwacji narzędzi Burgon&Ball, bardzo dobra angielska marka narzędzi i dodatków oraz okcesoriów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies