Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:40, 05 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj wyszłam na chwilkę odsapnąć od papierów i wlazłam właśnie w to miejsce

po czym ten bluszcz się wspina ? slicznie wygląda
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:37, 05 mar 2015

Do góry
Dzisiaj wyszłam na chwilkę odsapnąć od papierów i wlazłam właśnie w to miejsce

Przycięłam bluszcze na płocie, pozbierałam brązowe liście za topiarami i przycięłam bluszcz na ziemi.

Posprzątałam trawnik z nasion, których nie zjadły ptaszki, pograbiłam trawnik na froncie i pod bukiem, przycięłam Hakonechloa. To tyle na razie, uzbierałam 3 worki po korze. Czuję się wspaniale. Grunt to nie narzucić sobie na wstępie zbyt wielu obowiązków.

Rozkręcajmy się stopniowo.

Kostrzewa sina - Festuca glauca 18:30, 05 mar 2015

Do góry
To tylko 3 sztuki, wyskub i nie zastanawiaj się nawet
Aktinidia ostrolistna - Actinidia arguta 18:29, 05 mar 2015

Do góry
Żadne repelenty nie pomagają, próbowałam, kociska włażą i nic sobie nie robią a kasa poszła w las
Świerk serbski - Picea omorika 18:27, 05 mar 2015

Do góry
Twoje świerki wyglądają doskonale, w tym roku bym nie cięła nawet przewodników
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:26, 05 mar 2015

Do góry
elaela napisał(a)
Witam Cię Danusiu bardzo serdecznie. Podziwiam Twój ogród od ponad roku, jest przepiękny, stworzony z wyczuciem i smakiem. Z góry
przepraszam, że piszę w Twoim wątku - swojego się jeszcze nie dorobiłam - mam pytanko, na które z pewnością znasz odpowiedź, napisz mi proszę, czy znasz może jakieś odmiany drzew iglastych lub żywotników, dorastających maksymalnie do 2-3m, nadających się na najwyższe piętro w ogrodzie?

Na najwyższe piętro w ogrodzie polecam żywotnik 'Smaragd' - on rosnie wyżej, ale można bez problemu ciąć i utrzymać na docelowej wysokości. Nie znam tui która by się zatrzymała na 2-3 metrach. trudno utrafić z taką

Bo jak znajdziemy takie na 2 metry, to z kolei będziesz czekała 20 lat na tę wysokość i nigdy nie osiągniesz 2 metrów, albo wcześniej zmienisz dom i ogród.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 15:51, 05 mar 2015

Do góry
Ciąć trzeba z umiarem i wyczuciem, a resztę co nie docięte wybrać ręcznie po prostu.
Link w podpisie 15:46, 05 mar 2015

Do góry
Zacytuj, zobacz czym się różni, mój działa

Ogródek Joanki

Poniżej u ciebie, brakuje w II nawiasie / przed url.

[url=https://www.ogrodowisko.pl/watek/5387-jest-a-jakby-go-nie-było]Ogródek Joanki[url]
Mój ogród pod górkę... 13:07, 05 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kasiu, normalnie popełniłam gafę, powinnam zdążyć z projektem Ale będziesz miała przedłużenie świętowania, bo dziś chyba dotrze Życzę spełnienia marzeń i będę kibicować oraz podpowiadać, ewentualnie uzupełniać projekt Zdrówka życzę, a zakupy na konto nowego ogrodu wspaniałe, chyba odmiany dobre ? Raczej na pewno dobre.

Nie mogę się doczekać odpalenia sezonu u Ciebie.

Dziękuję Danusiu za życzenia. Czekam tylko na lepszą pogodę i startuję! Zakupy się udały, nie wiem tylko, czy nie ciachnąć tych większych hortensji?
Zimozielony ogród przy białym domu 12:43, 05 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Strona południowo- wschodnia, pod świerkami pasuje, jak najbardziej.

Moje świerki stoją przy zachodniej stronie ogrodu - co myślisz?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:18, 05 mar 2015

Do góry
Dziękuję ogromnie . Cieszę się bo podobno idzie wiosna ku Warszawie, Wrocław i Rzeszów już ją ma.
Zimozielony ogród przy białym domu 12:17, 05 mar 2015

Do góry
Strona południowo- wschodnia, pod świerkami pasuje, jak najbardziej.
Zimozielony ogród przy białym domu 12:14, 05 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ech, muszę zerknąć...

Poszli na kawę?

Ogród niesamowity. Danusiu to wrzosowisko pod starymi świerkami piękne - jaka to strona świata? Czy pod moimi świerkami pasowałoby?
Brązowienie iglaków 10:33, 05 mar 2015

Do góry
Nadają się do wywalenia, szpecą nie zdobią, nawet nie warto ich ratować. To jeden kołtun, oczyszczenie ich jest niemożliwe.

Tu może być wszystko, zamieranie pędów, susza, nie wiem co jeszcze.
Mój ogród pod górkę... 10:13, 05 mar 2015

Do góry
Kasiu, normalnie popełniłam gafę, powinnam zdążyć z projektem Ale będziesz miała przedłużenie świętowania, bo dziś chyba dotrze Życzę spełnienia marzeń i będę kibicować oraz podpowiadać, ewentualnie uzupełniać projekt Zdrówka życzę, a zakupy na konto nowego ogrodu wspaniałe, chyba odmiany dobre ? Raczej na pewno dobre.

Nie mogę się doczekać odpalenia sezonu u Ciebie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:03, 05 mar 2015

Do góry
Drobne kamienie znajdują się w wytyczonych miejscach i wtedy są po całej powierzchni tego terenu, pod i między roślinami. Czarna roślina to Ophiopogon planiscapus 'Nigrescens'.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/272-portrety-roslin-ophiopogon-planiscapus-nigrescens
System automatycznego nawadniania 08:39, 05 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie jestem pewna źródła wody z rzeki, czy woda nie jest zanieczyszczona a siłą rzeczy zanieczyszczenia dostana się do warzyw, które będziesz zjadać.

Ja nigdy bym się nie zdecydował na podlewanie warzyw wodą z rzeki.
Po tym jak się napatrzyłem co ludzie w Polsce, mieszkający nad rzeką wyprawiają mam dość: rzeka i brzegi traktowane są jak podręczne wysypiska śmieci. Na brzegach, w krzakach składuje się WSZYSTKO a potem czeka na większą falę, żeby to "posprzątała", do rzeki wylewają wszystko jak leci, od ścieków ze swoich domów, obór, po jakieś odpadki w stylu zużyte oleje, chemikalia, itp.
Dochodzi do tego totalna niemoc i niechęć służb, które powinny dbać o środowisko do jakichkolwiek działań mających na celu ukrócenie takich występków.

Po tym, jak zamieszkałem w miejscowości przez którą przepływa rzeka, kojarzy mi się ona tylko i wyłącznie z jednym: ze ściekiem.
Taki mamy poziom kultury i świadomości w Polsce.
Paeonia - Piwonia 08:29, 05 mar 2015

Do góry
Nie chodzi o cierpliwość, a o rozum. Wydajesz pieniądze na niepewny towar. Czasem nie wypuści nic, a czasem zgnije. No i ta trudność w trzymaniu w domu. Listki wybiegnięte, delikatne, dużo roboty, po co? Skoro na wiosnę masz wypasiony towar i pewny.

Działaj mądrze, a będą efekty i bez strat.
Gunnera - parzeplin 08:26, 05 mar 2015

Do góry
Możesz nawozić Florovitem w płynie. Nawozami do roślin nie kwitnących, a ozdobnych z liści.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies