Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Żywopłotki cisowe. 20:56, 25 paź 2017

Do góry
Anabell napisał(a)
Kasiu i Gosiu

w jednej chwili obie odezwałyście się w obronie prosa.

Drażni mnie jak się rozsypują kłosy, może są za duże kępy i rosną obok siebie dają zły efekt.
Myślałam też o astrach bylinowych niskich, im potrzebne niższe trawy od rozplenic i mniej rozrastające się.
Może właśnie proso spełni taką rolę tylko utrzymać, pilnować małych karp.

pokaze moje proso bardziej z daleka, fotka z 30.09

mi sie podoba
Bukszpan (Buxus) - uprawa 20:56, 25 paź 2017

Do góry
Witam,
Co może dolegać mojemu bukszpanowi? Ładnie rósł i teraz jesienią zmienił kolor.

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 20:45, 25 paź 2017

Do góry
Dziś przystaszczyłem małe Daturki

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:44, 25 paź 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

jesienna przewałka i mnie nie omineła, choć w skali niedużej:
Doniczki zaznaczają dosadzanki które planuję na wiosnę

Marta dzieliłas trawy teraz jakoś? myślisz że seslerie h. jeszcze mozna podzielić?
Zielony zielonym pogania :) 20:28, 25 paź 2017

Do góry
Lulilaj napisał(a)

W między czasie moja córcia weszła w całkiem poważny wiek

Wow ....ale zdolna jesteś ..... ja niestety antytalent cukierniczy .....
Murek wyszedł świetny ..... będę zaglądać jak go w przyszłym sezonie obsadzisz
Ps .... co do tujek ,to nie wiem czemu brązowieją .....
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:27, 25 paź 2017

Do góry
Mirella swoim zakupem sprowokowała mnie do szperania w archiwum
kiedyś je miałem ale czy jeszcze są ?

Miłkowo - sezon 2016-2022 20:16, 25 paź 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
moja sunsation tez prawie łysa, nie wybarwila sie bo miala cale liscie w brazowych plamach
i leje dalej
ale ma mnostwo pakow
chyba musze okryc na zime

Te plamy jesienią to normalne, wiosna będa nowe liście; też mam pąki, nie będę swoich okrywać, musi się hartować; będę ją od dołu podcinać, aby formować
Za to Genia taka wielka mi urosła, że po kwitnieniu będzie cięcie i formowanie.

a plamy na liściach hortensji mam, nigdy ich nie miałam, co sezon, to inaczej
pnąca hortensja też już u mnie łysa
Miłkowo - sezon 2016-2022 20:12, 25 paź 2017

Do góry
chryzantema od naszej Hanusi, cudo

koraliki irgi

Co się stało kwiatom ... 20:12, 25 paź 2017

Do góry
Renia, robisz co chcesz,na początku jest strach, , spacer był i odpoczynek w pozycji horyzontalnej,poczułam że żyję i mogę więcej niż myślałam, wieża w Cieszynie, przypomniała mi się śmieszna i zarazem straszna chwila.
Pod stopami tylko to ..a w dole..

Ogród z wilkiem zamkn. 20:09, 25 paź 2017

Do góry
kerii napisał(a)
Brzozowa wyszła Ci świetnie, zwłaszcza podoba mi się ten mix traw przed i chyba coś odgapię na moją miśkową bo cały czas jakaś taka łysawa mi się wydaje zwłaszcza, że one namyślają się kwitnąć dopiero w sierpniu a reszta sezonu zielona. Więc może takie berberysy z turzycami brązowymi nadrabiały by kolorem zanim hortki się nie ogarną

Co do brzóz piękne są i podobają mi się ale... Ale mój praktyczny umysł leniwca już widzi wszędzie te sryliony drobniutkich listków, które się grabi i grabi już nie wspomnę o wiosennej żółci na tarasie i parapetach.
Ja mam dwie w okolicy jedna w ogrodzie, drugą za płotem i co wyjdę na wiosnę na taras to nie nadążam blatu od stołu ścierać a tak jak teraz to listki i gałazki wszędzie.

No ale to tylko takie moje zdanie odrębne i pewno wielbiciele brzóz mnie zakrzyczą

Odgapiaj ile chcesz i co chcesz ja cały czas coś zgapiam
Berberysy z turzycami mi sie tez bardzo w tym połączeniu połączeniu podobają

Co do brzóz i liści ..... u mnie tak wieje ,ze wszystko wywiewa ,a pozatym mam cudowny odkurzacz do liści zanim moje urosną to trochę minie
Ogrodowe przygody 20:08, 25 paź 2017

Do góry
Mirella napisał(a)
Przyszłam zobaczyć powojnika

Niestety nie mam zdjęć wsadziłam i czekam do wiosny
Miłkowo - sezon 2016-2022 20:01, 25 paź 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)

I dlatego je muszę przenieść z cycka, już się gniotą...faktycznie wielkie rosną

Faktycznie, dobrze robisz

a tu magnolia Sunsation, ładnie się wybarwiła, teraz juz łysa, lecę z fotami z połowy października

tulipanowiec błyskawicznie w tym roku liście zgubił

lilak Palibin najszybciej wyłysiał

Moja działka na Dębowym Lesie 20:00, 25 paź 2017

Do góry
Czas póznej jesieni.Jak człowiek patrzy na mijający odchodzący do wspomnień sezon, to żal jakoś się robi.Ale zimno się robi i ciemno .I natura i my musimy odpocząć.Czas dla siebie,Czas na regenerację.Czas na różne przemyślenia także i ogrodowe.Na różne planowania, modernizacje, nowe nasadzenia, czy też przesadzania,
W ogrodzie już coraz mniej jest obiektów ( jak u mnie ) do fotografowania.

W Bobo jakieś jeszcze białawy kwiatuszek się zaplątała.Reszta zróżowiała, zbrązowiała.

A Limka już bidna

Ogród z wilkiem zamkn. 19:57, 25 paź 2017

Do góry
alis napisał(a)

Brzozowa cudna, znowu powtórzę kolejny raz, dla mnie brzozy w ogrodzie= tajemniczość i pewnego rodzaju romantyzm, tak jakoś mam

Śliczna mordeczka <3

Dziekuje
Tyle razu zmieniałam na tej rabacie ,w końcu jestem z siebie zadowolona .... mam tylko nadzieje ,że wszystko się przyjmie i będzie zdrowo rosło
Mordeczka dziekuje dziś chodziła za mną non stop i szturchała mnie piłką ,żeby sie nią zająć

Ogrodowe przygody 19:54, 25 paź 2017

Do góry
adkawi napisał(a)
Iwonka jak tam Twoje roże.Na pewno jeszcze jakies u Ciebie kwitna.Moje okrywowe maja paki ale nie wiem czy jeszcze zakwitna.Pozdrawiam

Kwitnie lion rose, aspiryna, ascot, mary ann, larissa, alabaster, sirius, augusta luisa, artemis i jeszcze kilka cieszą oczy
Co się stało kwiatom ... 19:52, 25 paź 2017

Do góry
Iwonka,chciałabym bardzo podziwiać jego kwiaty,są w moim ulubionym kolorze , dzwonkowate kwiaty i te wydłużone ,skręcone działki...,myślę że jest bardzo fotogeniczny.
Adrenalinę sobie zaserwowałam ,było super.

Miłkowo - sezon 2016-2022 19:52, 25 paź 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
ty tez napewno masz oba derenie...i kousa i kwiecisty ?
mozesz porownac ?
jesien u ciebie zachwyca szczegolnie w słoncu

Kasiu, mam oba.
Kousa kwitnie białymi przysadkami, w tym roku po 6 latach po raz pierwszy, kwiecisty z różowymi Rubrum Florida, też ma 6 lat, kwitnie od 3 lat. Oba pięknie się jesienią wybarwiają, Rubrum już gubi liście, Kousa jeszcze nie. Rosną właściwie bez problemu, choc jakoś wolno, no ale malutkie sadziłam, takie 30-40cm, w tej chwili około 3m mają.

a suchodrzew to fajna roslina, zamiennik np dla bukszpanów, kwitnie i pachnie, a teraz ma takie fajne fioletowe koraliki; fajnie się go tnie i formuje

a paulownia ma pełno pąków kwiatowych, zawiązane owoce też i chyba będzie mi się siać, jak durna
wyjątkowo długo w tym roku trzyma liście

Przyjazny ogród 19:49, 25 paź 2017

Do góry
Mariusz napisał(a)

No cóż, swój wątek odwiedzam raz na trzy miesiące i tworzą się zaległe tematy, po fakcie...
Jak masz je w doniczkach, to po prostu zakop na zimę te doniczki w ziemi, przykrywać nie trzeba. Dla niewtajemniczonych, dotyczy piwonii z bardzo mocnego matecznika, pamiętającego jeszcze wiek dziewiętnasty, co do siewek z współczesnych odmian, przykrywałbym je na zimę.

zdązyłes odpowiedziec przed zimą
uff..dobrze zrobilam bo juz siedza zadołowane od miesiąca

twoja jesien bardzo nostalgiczna
Co się stało kwiatom ... 19:37, 25 paź 2017

Do góry
Zbyszek,to jest clematis,bylinowy, okrywowy,dorasta do 30 cm, pochodzi z Japonii, wyhodowany przez Kozo Sugimoto ,pasuje do mojego czteroarowego ,

Zbyszek pospaceruj ..warto...Tatry ..Trzy Korony na wyciągnięcie dłoni..
fotka bez upiększeń typu fotoshop ,nie poprawiam natury, sztucznościom mówimy NIE

Kiedyś będzie tu ogród 19:31, 25 paź 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)

Witaj, prześledziłam Twój wątek od wiosny tego roku, poczytałam o walce z opuchlakami. Pisałaś że plaga siedziała na kwitnących łubinach, obiecałaś wykopać te marniejące. Czy zrobiłaś to żeby się przekonać co jest w korzeniach?
Ja miałam taką plagę ale larw w korzeniach rozchodnika, na szczęście w donicy.
Natomiast plagę dorosłych miałam na tujach.
Na cytowanym wyżej zdjęciu chyba siedzi jeden,niezauważony przez nikogo
Czytam też że masz turkucia. Kiedyś przeczytałam że turkuć często może przywędrować do nas wraz z obornikiem końskim, może właśnie taki stosowałaś?
Ogród za kilka lat będzie piękny, masz sporą powierzchnię, tylko roboty ogrom.
Ale po kawałeczku i do przodu
Pozdrawiam i dziękuję za wizytę u mnie

Mirko tego delikwenta na zdjęciu widziałam przed cykaniem fotki, specjalnie został ujęty w kadr... a później unicestwiony. Co do opuchlaków to pojawiły mi sie też na pasie łubinów w warzywniku. Tak więc napewno to one przyciągają. Na żadnej innej roslinie nie spotkałam. Łubiny po opryskaniu i podlaniu Decisem wykopałam wszystkie. Znalazłam kilka osobników martwych w ziemi martwych przy wykopywaniu. Jaj nie widziałam, ale musiały być bo były 3 szt małych larw. Dobrze, że mi o nich przypomniałaś, bo miałam podlać jeszcze raz.

Co do turkucia to obornik był świeży z budynku więc małe szanse że z lokatorami. Mam przypuszczenie graniczące z pewnością, że przywędrowały od sąsiada. Nawoził ziemi z czyszczenia przydrożnych rowów.

Co do ogrodu- pomalutku działam, ale natura przeciwko mnie. Potrzebuję na jeden weekend ciężki sprzęt, ale...

Pomalutku...

Gosiek33 napisał(a)
A propos turkucia, w Arboretum na wystawie były prezentowane zdjęcia, portret dudka opisany był tekstem o tym, że turkucie podjadki to przysmak dudkowy - tylko jak go namówić do zamieszkania?

Gosiu dudka miałam okazję tylko raz gościć u siebie. I to kilka lat temu. Muszę poczytać o tym gościu, każdy pomocnik mile widziany.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies