Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:48, 10 wrz 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Tez skosów nie lubie ale to nie jedyny. Jeśli się nie mylę to na następnym narożniku tez ścieżka idzie po skosie

Dobrze pamiętasz.
To wynika z układu skarpy i terenu względem domu.

Sezon 2017 u Hanusi 18:44, 10 wrz 2017

Do góry
I jeszcze grzybkowo: wyrosły mi takie grzybki w ogrodzie.

Sezon 2017 u Hanusi 18:42, 10 wrz 2017

Do góry
Tej pani zachciało się być różą.

A ta chciała się wyróżnić od koleżanek

Grzybek pozazdrościł wzrostu cukinii

Ogród, mydło i powidło. 18:42, 10 wrz 2017

Do góry
asiak napisał(a)

Spróbuję tą Słowiankę, bo podoba mi się Tak jak piszesz, dam jej szansę
Dziękuję Ci bardzo

Hm... jednak waham się Zdecydowanie, nie jest moja mocną stroną
Kasiu, a co być zaproponowała zamiast Słowianki?

Asiu w podobnej kolorystyce takie które znam to Viola i Polish Spirit
Viola
PS
to odmiany zdrowe i bardzo obficie kwitnące ale Słowianka ma ładniejszy kształt kwiatu
Wiesz co no tak czytam o Słaowiance i już nie wiem sama jaki ona ma kolor? Bardziej fioletowy czy bardowy? Niestety zdjęcia często bywają przekłamane kolorystycznie a w opisie jest że ma kolor czerwony - myślałam że fioletowy - wtedy świetnie by się komponowała z żółtą różą.

mirkaka napisał(a)
Kasiu, jeśli możesz to pokaż te hortki Pink Wonder i Revolution. Ciekawa ich jestem, w necie są różne o nich opnie.

Mirko u mnie na zimę zostały zadołowane w warzywniku i tak do dziś zostały , nie mają kwaśnej ziemi i nie były w tym roku nawożone nie wyglądają najlepiej ale radzą sobie pomimo przemarznięcia do gruntu zimą.

Po lewej Revolution po prawej Pink Wonder.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:40, 10 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Haniu zatęskniłam za Twoim tarasem i schodkami...pokażesz?

Zrobiłam zdjęcia. Ale już wiem, że na wiosnę będzie tu drobna korekta. Trawy zagłuszyły róże i te drugie muszę albo wysadzić, albo przesunąć. Trawy spełniły zadanie jakie im wyznaczyłam. Znakomicie przesłaniają taras z boku i częściowo z przodu. Zapewnienie intymności, kiedy ma się taras tylko kilka metrów od tarasu sąsiada, to dość trudne zadanie. Dodatkowo nad swoim tarasem sąsiad ma balkon.

Między brzozami 18:40, 10 wrz 2017

Do góry
Cisy za brzozami to bardzo ciekawy pomysł nie wpadłam na to, cały czas myślałam tam o jodłach tylko nie wiem czy tych cisów nie za mało i czy one nie za małe. Poniżej zdjęcie tego miejsca z dwóch ujęć (proszę wybaczcie porażająca ilość chwastów ale ich nie ogarniam, a czarna folia miała pomóc w ich zwalczaniu)

Sosny piękne najbardziej podoba mi się 'Zimmer' i 'Molette'. Jak mi tak Toszko napisałaś o tych dominantach to siedzi mi teraz to w głowie. Tak myślę że chyba znów robię źle skupiając się tylko na tej rabacie pod płotem, a brakuje mi 'szkieletu' w całym ogrodzie. Z "większych" drzew mam brzozy w południowo-zachodnim narożniku i jeszcze dwie zrośnięte przed domem i intuicja mi podpowiada że brakuje mi czegoś między szklarnią a domem, czegoś 'dużego', ale może zimozielonego (mam jeszcze jedną sosnę czarną w donicy więc może by pasowała), albo kolejnej brzozy. Poniżej wrzucam tez zdjęcie od frontu domu bo jest on przecież częścią ogrodu. Przód jest jeszcze niewykończony, brakuje ogrodzenia i kostki ale to może za rok.
Sezon 2017 u Hanusi 18:38, 10 wrz 2017

Do góry
Bogusiu, wbrew pozorom, późne wysadzenie rozsady, nie odbiło się na plonach. Miałam pomidorków dużo, i jeszcze jest cała skrzynka do przywiezienia. Kilka zielonych i koktajlowe jeszcze dochodzą do koloru. Tak że do października mam pełną michę pomidorów!

Przecierów już więcej nie robię, wystarczy tego co jest - całą półka w piwnicy.
Z warzyw, jeszcze tylko buraczki. Dyń nie robię. Owocki - może kilka jabłek, borówka też w nadmiarze. Jeszcze czekam na żurawinę, co pod borówką rośnie i koloru nabiera.

Winogrona zjadam na bieżąco ja i kosy. Na wino nie nastawiam, bo nie mam tyle, by to warte zachodu było. Ot i wszystko!
Kwitnie cleome, galtonia, liliowiec d'oro,wrzosy i rozplenica.

Co się stało kwiatom ... 18:37, 10 wrz 2017

Do góry
Iwonka,w lesie mokro jest to rosną, oto chodzi żeby sprawić sobie odrobinę przyjemności a spacer po lesie do przyjemności należy
...

Słoneczny Ogród 18:30, 10 wrz 2017

Do góry
kamcia napisał(a)
Śliczne ujęcia ogrodu. Niezły piłkarz Ci rośnie.
Mój syn 10 lat nie ma drygu do piłki . Gra za to w szachy. Wczoraj też poszedł na pierwszą lekcję z nurkowania z butlą, załapał od razu, mówi, że bardzo mu się podoba i chce chodzić. Takiego mam indywidualistę .

Dziękuje bardzo. Tak specjalnie też pokazałam, tego piłkarza na tle ogrodu żeby było odniesienie do wielkości człowieka. Widać ogród i przestrzeń no i ładny trawnik jest w tym roku, nigdy taki nie był i juz chyba nigdy taki nie będzie.
Mój też gra w szachy nawet dobrze, bo ma parę sukcesów i mam starą fotkę tarasową.
O i tak kwitła z tyłu róża , w tym roku ją obcięłam radykalnie to słabiutko kwitła.
Ema zamalowałam , bo on by na pewno nie chciał

No ale nurkowanie to dopiero sport, tu trzeba mieć więcej odwagi, żeby się przełamać. Tak mi się wydaje, ale ja ledwo co umiem pływac
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:27, 10 wrz 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Jednak stipa jest niezwykle urokliwa, muszę to przyznać . Z bordowymi rozchodnikami gra wprost cudownie .

Najbardziej ją lubię w połączeniu z bordowolistnym berberysem i różową gaurą.

Tworzy fajne rozjaśniające plamy.

W cieniu - zacieniona 18:26, 10 wrz 2017

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Bogusiu, Twój ogród bez względu na aurę zawsze intrygujący. Pozytywnie!

Moja aronia już przetworzona. Sok i nalewka. A Ty co z niej robisz?

W tym roku jest dżemikowo...z różnymi dodatkami{wcześniej zamrożonymi} -wiśnie,czarna porzeczka,agrest,brzoskwinie.Soków robię mało,ze względu na cukier.Nalewka ubiegłoroczna jeszcze czeka...

Zerwałam dzisiaj część cytryńca...już dojrzewa.

Liliowo i kolorowo:) 18:24, 10 wrz 2017

Do góry
No i w miejsce ogromnego derenia, który został jesienią wycięty, korzenie miał tak rozległe i głebokie, że tylko zostały wypalone no więc przysypałam na wiosne ziemią no i dopiero teraz zabrałam się za dokonczenie rabaty od strony wschodniej/ od placu zabaw dla wnuków/ bo reszta była zrobiona przed kontuzją stopy.
Z uwagi na słonce przez cały dzień, sadze tam, rosliki co dadzą rade w tym słoncu. Nie wiem czy dać obwódke?? Chciałam posadzic albo jasną tawułke niską albo berberysy ale teraz to juz sama nie wiem?
Obecnie to tak wygląda.

Jeszcze jedno ujęcie, z lewej strony jest plac zabaw, hustawki, trampolina a z prawej przejscie do dalszej częsci ogrodu a z przodu jest piaskownica

Jeszcze druga połowka została ale tam są stare dwie róże i musze to wkomponować, zostawiłam tam też małego derenia, którego teraz będe mocno ciąc, bo z drabiny cięcie jak do tej pory to już nie dla mnie. No i nie wiem czy robic obwódke??
Życie w wiejskim ogrodzie 18:23, 10 wrz 2017

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Asiu jaka depresja ? taki dziś piękny dzień, usiądź i odpocznij ...

Taką (lub podobną) ławeczkę planuję kupić- z jakiego drewna u Ciebie?

Ogród wrześniowy piękny i jesienne donice mówiące co prawda o końcu lata, ale jeszcze słoneczne i ciepłe.
W cieniu - zacieniona 18:19, 10 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
piekna soczysta zielen
u mnie winobluszcz tez jescze zielony

Kasiu...zieleni u mnie pod dostatkiem...kolorów mniej...ale nie narzekam.
Zieleń ma tyle odcieni...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:18, 10 wrz 2017

Do góry
Filomena napisał(a)
W oddali za ławką co to? graccimus ?

Na drugim zdjęciu są posadzone dwa prosa. Oba są zielonolistne, ale nazwy po 4 latach już nie pamiętam. Czas dla siebie kończy się w momencie pojawienia się na świecie dzieci i powraca z chwilą ich wyfrunięcia. Może jesteś w międzyczasie?

Cieszę się, że w natłoku zajęć znalazłaś chwilę.
Może zbliżająca się jesień z lekka spowolni spieszne życie.

Berberysy nabierają rumieńców. Pomarańczowe owoce irgi pomarszczonej widać z daleka.

Hortensja dębolistna już się przebarwiła. W tym sezonie nie miała kwiatów.

Życie w wiejskim ogrodzie 18:18, 10 wrz 2017

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Witaj Mireczko. Pegasusy jak zawsze niezawodnie piękne, zdobią ogród warzywny.

Przemku dziękuję za fotki☺Pegasus pięknie kwitnie☺.Ja nie mam tak obfitego kwitnienia z powodu drugiego wysiewu nasion.Cieszę się ze choć kilka klosków zakwitły i nasionka będę miała.Fajnie że jesteś ☺
W cieniu - zacieniona 18:16, 10 wrz 2017

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Ej, Bogusiu, jeszcze pięciolistkowy się u Ciebie nie wybarwił, więc i jesieni jeszcze nie ma! Pozdrawiam

Haniu...jesieni jeszcze nie widać...ale już czuć w powietrzu...
Między brzozami 18:16, 10 wrz 2017

Do góry
U mnie znowu pada a do tego jeszcze jakieś choróbsko dopadło większą połowe mojej rodzinki, w tym mnie wiec chwasty dalej szaleją.
Toszko jakie to są cisy to nie jestem pewna, sprzedawca twierdził ze 'Hicksii', ale każdy z nich wygląda inaczej. Pierwszy ma najciemniejszą zieleń i najkrótsze igły

Drugi ma owocki

a trzeci najjaśniejsze igły i taki "krzaczasty"

Mam jeszcze cisa chyba 'Wojtka' i 4 malutkie samosiejki całkiem NN

Życie w wiejskim ogrodzie 18:11, 10 wrz 2017

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Szkoda białego płotka i niebieskich krzeseł-nadawały klimatu Twojemu ogrodowi, ale zapewne już masz pomysł by nadać mu nowy niepowtarzalny rys.

Czaple bardzo fotogeniczne

Warzywnik zapiera dech w piersiach- chapeau bas.
Liliowo i kolorowo:) 18:07, 10 wrz 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies