Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Muszelki 18:41, 14 sty 2024

Do góry
Tu zbliżenie na donicę z pomidorem koktajlowym 'Tiny Tim'

Sadzonki otrzymałam w darze od naszej Reni Kokesz

Blaski i cienie nowego życia 18:38, 14 sty 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Omyłkowo u Ciebie wstawiłam, sorki.

Nawet nie wiedziałam. Właśnie natchnęłaś mnie do zerknięcia co u mnie się działo w zeszłym roku

STYCZEŃ
było tak wiosennie, że zaniedbany stary kompostownik odczyściłam z pokrzyw, a rabatę jarzębinową wyrównałam.

MARZEC
3 marca zaczęłam cięcie drzew owocowych, rok wcześniej pomagał mi syn, ale tym razem to była moja motywacja żeby dopracować resztę. Wszystkie drzewa ostrzygłam drastycznie.
Gruszki

Jabłonie
Ogród Muszelki 18:34, 14 sty 2024

Do góry
U mnie pomidory stoją w rzędzie przy zachodniej i wschodniej ścianie domu.
Na tym zdjęciu trochę widać taki rządek:

Szukaj donic o pojemności co najmniej 12 l.
Ogród w malinówkach 18:34, 14 sty 2024

Do góry
Marcin proso NW ma u mnie prawie dwa metry Ty wysoka trawa-bardzo-czasem jak jest silny deszcz lubi sie połozyć a teraz jest u mnie połamana przez opady sniegu

Drzewo jest szczepione na wys 2 m zobacz dokad sięga proso

Ogród Muszelki 18:30, 14 sty 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)

Muszelko, kiedyś pokazywałaś rządek donic z roślinami. Pokażesz?

Szukam donic do pomidorów. Takich jakichś fajnych na parę lat ale nie za kosmiczne pieniądze więc ceramika odpada.

Mam od kilkunastu lat donice 15 l. plastikowe, w kolorze terakoty. Nic się z nimi nie dzieje. Wystarczy raz w roku je umyć i dalej użytkować.

Ogród prawie wymarzony … 18:25, 14 sty 2024

Do góry
Bożenko ale one pieknie prezentuja sie z trawami-własnie te talerzowe.

Już w Lydlu dalii nie kupię-tylko z tulipanami nigdy nie miałam pomyłki a z daliami a i owszem
Ogród w malinówkach 18:24, 14 sty 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)

Dobrą masz skalę dla Tuj Danica? One coś około metra rosną. Osobiście bym nie mieszała gatunków. Jeśli zdecydujesz się na cisa na środku to kule też daj cisowe. Będzie Cię potem drażnić rożny odcień zieleni. Z daleka może jeszcze nie tak widoczny, ale będziecie zaraz obok na tarasie siedzieć. Z uwagi właśnie na tą bliską odległość będziecie rośliny oglądać bardziej „dokładnie”.

Mi Twój pomysł z wysokim piętrem w postaci np. prosa się podoba. Fajnie by się ruszały na wietrze. Tak w ogóle to nie potrzebujecie jakiegoś oddzielenia wizualnego w postaci roślin lub jakiś pergoli poziomych na momenty gdzie będziecie jednocześnie korzystać z tarasu? Czy mógłbyś wrzucić zdjęcie tego miejsca z oddali? Tak by było widać oba tarasy razem i schody wraz z donicami „L”-kami?

Odnośnie traw to może właśnie zatop kule w hakonechloa? Zaraz Ci znajdę zdjęcia ogrodu Danusi, gdzie tak zrobiła. Mam je zapisane, bo będę sama korzystać z tego połączenia ponownie na rabacie na froncie.

Rozważałeś dać za wyższe piętro molinie? Ładnie by ich kwiatostany na elewacji wyglądały i mają super kolor zimą po zasuszeniu.

Z pionowego akcentu zamiast stożka cisowego możesz rozważyć taką kule z wodą na podwyższeniu, jakąś rzeźbę albo w ogóle np. przesłonę dla obu tarasów.
Wizytówka - Ranczo Edy 18:18, 14 sty 2024

Do góry
ROZCHODNIKI

R. OKAZAŁY-różowy kwitnący do mrozów ,liść zielony nie jednolity szarpany, łodyga jasno zielona

Kraina spełnionych marzeń 18:14, 14 sty 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Jako posiadaczka kanciastych rabat podpowiem jeszcze jedno: załamania rabat powinny być w jednej linii. W przeciwnym razie powstaje taki rozedrgany niepokój. Miałam to u siebie chwilę i szybko poprawiałam .
Co istotne - takie poprowadzenie rabat - nie wprowadzające niepokoju - jest niezależne od tego czy będzie kanstasto czy oble. Oble - tu narysowana Zuza.
A ja pokażę kanciasto ( czerwony - linia rabat, niebieski - linia do której równałam):

Aż takie pogłębienie rabat raczej nie wchodzi w grę, ale zastanawiam się nad zastosowaniem łuków w tych miejscach, gdzie mi zgrzyta dopasowanie do innych załamań linii (np. pod lipą).
Wszystko będzie zależało od pomiarów na gruncie, bo przez to, że moja działka jest zwichrowanym rombem, to trudno mi idealnie odwzorować nasadzenia na rysunku.
Ogród Muszelki 18:09, 14 sty 2024

Do góry
Muszelka napisał(a)

Z 'Philovita' będzie Pani zadowolona

Pierwszy zbiór.

Jeszcze kilka dni temu miałam dylemat: powtórzyć 'Philovita', czy wypróbować inne odmiany cherry.
Musiałam dokonać wyboru z braku miejsca. Moje całe włości mają tylko 440m2, a ja lubię czuć przestrzeń, także w części warzywnej.

Ostatecznie podjęłam decyzję, że wypróbuję 4 inne odmiany. Sama jestem ciekawa, jaki będzie tego rezultat

Muszelko - a jak ze smakiem tej Philovity? Bo plenna jest- to widać na zdjęciach.
Bo ja ciągle poszukuję smacznej czerwonej odmiany - i jakoś nic mi nie pasuje - miałam już chyba z 6 odmian, ale jakoś takie kwaśne i gruboskórne- nic mi nie pasowało...
Za to - jestem fanką Cytrynka groniastego- jest przepyszny i superplenny. Cytrynek i Black Cherry - zawsze mam u siebie.

coś doradzisz z czerwonych?
pzdr
S.
Kraina spełnionych marzeń 18:08, 14 sty 2024

Do góry
antracyt napisał(a)
Nie będę się wypowiadać czy proste czy obłe, ale jeśli zdecydujesz się na łuki, to pomyśl, czy nie ujednolicić tych form. Np te 4 narożniki mogłyby mieć taką samą formę. Wszystkich na raz widzieć nie będziesz, ale są miejsca, gdzie będziesz oglądać jednocześnie 2 lub 3.

Albo nawet coś takiego

Chyba jednak będą kanty i właśnie zastanawiam się jak to bardziej ujednolicić biorąc pod uwagę istniejące nasadzenia.
W najgorszym wypadku po pomiarach na gruncie 2 lub 3 drzewka bedą do przesunięcia, żeby lepiej wpasowały się w nowy zarys rabat. Największe egzemplarze oczywiście nie do ruszenia, ale z mniejszymi mogę jeszcze zrobić jakieś tetrisy.
Ania na Żuławach 18:08, 14 sty 2024

Do góry
An_na napisał(a)
Zrobiłam dziś zdjęcia omawianego zakątka.
z okna dachowego

I z balkonu

I z tarasu

Teraz widać o co chodzi Łuk całe szczęście dalej pasuje
No i to drzewo przy tarasie, wiesz, to w trawniku. Myślę, że przydałoby się tam, bo masz taką pustkę na trawniku. Może o tym pomyślisz jak już będzie ten łuk zrobiony i obsadzony? Wtedy lepiej będzie widać o co mi chodzi

Twoje dęby prze tarasie mają jeszcze małe korony. Kiedy je sadziłaś?

Drzewo za huśtawką? Drobne liście... Ulmus minor 'Jacqueline Hillier' - musiałabyś kupić już większe drzewko, bo bardzo wolno rośnie. Zanim się doczekasz porządnej korony to minie ładnych parę lat.
Ogród w malinówkach 17:51, 14 sty 2024

Do góry
Wersja bez tła, ogólnie koncepcja kulek i półkuli rozmieszczonych swobodnie. Właściwie rośliny w mixie. Oczywiście rabata uzupełniona czosnkami.

Można by jeszcze gatunki pogrupować po 3 sztuki. Ale póki co jest tak.

Jeśli z seslerii zrezygnuję to mogę zastąpić inną trawą, bardziej zieloną.

Ostatnio mnie drażni połączenie limonkowego z fioletowym (dziwne, bo wcześniej takie duety sam wymyślałem)

Póki co robię przerwę, bo mam też projekty donic w kształcie "L". A chcę by były spójne z tym co mam tutaj.

Chętnie posłucham Waszych opinii

Kraina spełnionych marzeń 17:43, 14 sty 2024

Do góry
Jako posiadaczka kanciastych rabat podpowiem jeszcze jedno: załamania rabat powinny być w jednej linii. W przeciwnym razie powstaje taki rozedrgany niepokój. Miałam to u siebie chwilę i szybko poprawiałam .
Co istotne - takie poprowadzenie rabat - nie wprowadzające niepokoju - jest niezależne od tego czy będzie kanstasto czy oble. Oble - tu narysowana Zuza.
A ja pokażę kanciasto ( czerwony - linia rabat, niebieski - linia do której równałam):
Ogród w malinówkach 17:43, 14 sty 2024

Do góry
Parę dni temu rozrysowywałem rabatę na różne sposoby, ale było za dużo gatunków albo roślin.

Bardzo mi się podobają cięte kulki lawendowe w dużej grupie (jak u Joann), ale na samą lawendę nie umiałem się zdecydować.

Zatem wersja z prosem lub miskantem jako tło:

Tutaj widziałem to tak, że w centralnej części stożek cisowy i przed nim lekko kulki iglaste, zatopione w trawach. Ale sesleria jesienna nie do końca daje taki efekt jak to widzę. Chyba, że zamienię na rozplenicę Little Bunny.
Dalej w tył lawenda i wyższe szałwie i jeżówki.

No jest to opcja na bogato, bo jeszcze czosnki ozdobne w różnych miejscach.

I tutaj mnie olśniło, że rabata będzie widoczna z każdej strony, ode mnie, od brata, z tarasów i z tyłu ogrodu, a zatem to tło z prosa jest zbędne. Zresztą wyrośnie na 150-160 cm i zasłoni deski elewacyjne pod oknami. Stąd kolejne poprawki były.
Ogród w malinówkach 17:31, 14 sty 2024

Do góry
Cześć, wracam z tematem rabaty między tarasami. Wstawiam najpierw układ - rabata i zarazem obok 2 tarasy z wbudowanymi donicami z palisady.

Jak widać na zdjęciu donice są oddzielone od rabaty tylko rzędem kostki brukowej. Donice w kształcie 2 liter "L" są od siebie w odstępie 3 m (schodki na ogród).

Rabata prostokątna będzie zamknięta od ogrodu obrzeżem z kostki brukowej. Tak jak tarasy mają wykończenie.

Daję dla przypomnienia 2 starsze wersje rysunków.

Tutaj niby wszystko gra, ale nie chcę ostnicy i jest wszystko w rzędach.

Ta wersja jest ok, jedynie prosa i szałwii jest za dużo.

Tutaj wersja od Patrycji, z niej zapożyczam do nowych rysunków akcent pionowy na środku i jeżówki, by nie było luki w kwitnieniu.

Za chwilę ciąg dalszy.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:10, 14 sty 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Wspaniały rozweselacz nam zafundowałaś na zimowy dzień. Oglądając obrazki z twojego ogrodu zazdroszczę przestrzeni, miejsca na sadzenie różności ale jak sobie pomyślę ile to roboty ....

Zacytowałam to zdjęcie z powodu róży która bardzo mi się podoba. Chyba już ciebie pytałam co to za jedna ale zapomniałam. Przypomnisz? Jak długo u ciebie rośnie?
Kraina spełnionych marzeń 16:56, 14 sty 2024

Do góry
Nie będę się wypowiadać czy proste czy obłe, ale jeśli zdecydujesz się na łuki, to pomyśl, czy nie ujednolicić tych form. Np te 4 narożniki mogłyby mieć taką samą formę. Wszystkich na raz widzieć nie będziesz, ale są miejsca, gdzie będziesz oglądać jednocześnie 2 lub 3.

Albo nawet coś takiego
Kraina spełnionych marzeń 16:53, 14 sty 2024

Do góry

Zrobiłam wersję z kantami i chyba tak bardziej mi się podoba.
Efekt romantyzmu trzeba będzie osiągnąć za pomocą buszu wylewającego się z rabat.
Zielony Chram 16:16, 14 sty 2024

Do góry
Darecka napisał(a)
Przeglądając stare zdjęcia z 2022 natrafiłam na wrześniowe fotki z Krakowskiego Ogrodu Botanicznego należącego do UJ- szczerze polecam, byliśmy na prawdę zainspirowani ( wtedy też zapałaliśmy miłością do bananowców)

Ej to już byłaś bardzo blisko mnie i wielu ogrodów podkrakowskich też
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies