Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój zielony świat 19:27, 20 lip 2017

Do góry
Przegorzany

Mój zielony świat 19:25, 20 lip 2017

Do góry
Justyna napisał(a)

Odmiana Pretty Woman

Pretty Woman to raczej ta, która ją trzyma
A lilia rzeczywiście imponująca! Wyobrażam sobie minę koleżanki.
Mój zielony świat 19:24, 20 lip 2017

Do góry
Cały ogród pachnie upającą wonią lilii OT

Mój zielony świat 19:20, 20 lip 2017

Do góry
Rekordy

Lilie w tym roku biją rekordy wielkości

Taką lilię ściełam na prezent dla mojej przyjaciółki z okazji przyjścia na świat jej drugiej córeczki.
Jej mina jak mnie z nią zobaczyła w progu bezcenna Odmiana Pretty Woman

A poniżej kolejna rekordzistka - lilia Big Brother
26 cm jak byk
Mój zielony świat 19:18, 20 lip 2017

Do góry
Irenko, dziękuję
Gaja odzyskała formę. Szczotkowałam ją tym trymerem hakowym codziennie (świetnie powyciągał podszerstek), olejowalam olejem kokosowym raz w tygodniu i w końcu wyglada jak na jamnika długowłosego przystało.
No i dieta na nowej specjalistycznej karmie też zaczyna przynosić efekty.
A Tina wiadomo, słodziak Choć ten czas kiedy rosną stale zęby jest dość dokuczliwy, wciąż musi coś gryźć
Wpatrzona

Z języczkiem

A Karmina już rośnie. Jak się rozrośnie dam Ci sadzonkę.

Renato, dziękuję Za zdjęcia i za ogród, miło mi

Martyno dziękuję Azaliową w odsłonię zielonej też bardzo lubię, ostatnio coraz bardziej doceniam po prostu zieleń

Rutewka Cię intryguje - to może być pierwszy krok do miłości Ja jestem nią zauroczona, to moja ulubiona bylina. Po kwitnieniu kwiatostany stopniowo się zasuszają, zostawiam je na zimę. W wątku o rutewce dawałam jej zdjęcie w zimowej odsłonie.
Pod Larissą rośnie okrywowa the fairy. Mam trzy kolory, białą, jasno różową i ciemno różowa, pod larissą ta ostatnia

Izo, dzięki Jak będziesz w okolicy, zapraszam
Okoliczną łąkę uwielbiam, bogactwo życia zachwyca. Ostatnio narwałam na niej szczawiu na zupę i aminka do bukietu. Cieszą mnie takie małe rzeczy

Ulu, dziękuję

Dorotko, dziękuję, to miłe

Kasiu, dziękuję, ja Twój też

Aniu, miło że zajrzałaś U mnie tym sezonie, tfu, tfu niewiele strat. To dobry rok dla ogrodu, sporo opadów od wiosny i rosliny są w dobrej kondycji, ale wiem, że nie u wszystkich tak w tym sezonie jest. Wystarczy jedna dewastującą burza i mogę zmienić zdanie

Pawle, cha, cha, cha, ale oryginalny komplement mi zaserwowałeś Dziękuję

Ukojenie 19:16, 20 lip 2017

Do góry
Skoszona trawa. Pociety kosiarka waz do podlewania
Prezentuje trawe:

Trawa po deszczach jest zieloniutka
Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:12, 20 lip 2017

Do góry
A co tam, wrzucę jeszcze kilka ujęć

I takie tam
Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:47, 20 lip 2017

Do góry
Marta, ja też wolę zdjęcia roślin niż takich gości .
Tymczasem udało mi się wreszcie skończyć tę nieszczęsną rabatę frontową. Nie wiem czy jestem zadowolona... Umęczyłam się tą rabatą strasznie. Mam podejrzenia, że nasadziłam za gęsto, ale będę się tym martwić później . Na razie z ogromną niecierpliwością czekam na rozrost roślin a pewnie w tym sezonie już za dużo się to nie narozrasta więc...

W każdym razie na rabacie zamieszkały także trzy rozchodniki Twinkling Star od Izy z Ogrodu pod lasem - dziękuję, cmok .

I fotki:

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:45, 20 lip 2017

Do góry
Przegorzany w różnych konfiguracjach

Na drugim zdjęciu ten biały talerz to chwast. Nie wyrywam, bo pasuje do reszty.
Przegorzan i liatra

rozplenice na podokiennej na froncie

Lilie przekwitają, jeżówki i werbena zaczynają

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:38, 20 lip 2017

Do góry
Z nudów oberwałam peruczki na perukowcu.
Zbierało się na burzę, ale w końcu spadło kilka kropli deszczu.

Drzewka podrosły!
Oliwnik zasłania już ogród od strony północnej. Muszę go podkrzesać.

Katalpa w okolicach tarasu jeszcze nas nie cieniuje, ale osłonę części prywatnej już robi. No i brzózki- te chronia nas przed północno-zachodnimi wiatrami.

Dokładnie rok temu zaczęłam prace nad tworzeniem rabaty na zapłociu. Chodziło o zastąpienie czymś zielonym nieciekawego trawnika.

2016

2017

Przy krawędzi z żużlem posadziłam pięciorniki i kocimiętkę. Chodziło mi o to, żeby nie było widać linii kończącej rabatę.
Ogródek Iwony II 18:24, 20 lip 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ożanka na dobranoc To tylko jedna sadzonka Cudna jest

Wszystko piękne, cudne, ale ja oczywiście zapytam o różę. Jaka to i czy dobrze widzę, że podwiązujesz ją poziomo? Jak długo ją masz?
Tu ma być ogród :) 18:04, 20 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Poproszę o nazwę.
Wypaśne sadzonki!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:54, 20 lip 2017

Do góry
A oto teren do popisu o którym przed chwilą pisałam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:45, 20 lip 2017

Do góry
as1112 napisał(a)

Witajcie,

chciałabym prosić o poradę w tworzeniu podwyższonej rabaty.

Jakie rośliny mogłabym posadzić pod planowanymi klonami globosum, wzdłuż ogrodzenia ?
Cały ogród planuję raczej w minimalistycznym tonie. Na bocznych rabatach będą hortensje, trawy, lawendy i bukszpany. Tu pewnie mogłabym iść w tym samym kierunku ale nie wiem czy nie będzie zbyt monotonnie.

Rabata ma szerokość 180 cm i długość 1300 cm.

Myślałam o szpalerze z miskanta, np. silberspinne, 4-5 klonów globosum, przed nimi może sosny varella, turzyce, lawenda, bukszpany, czosnki ozdobne, róże fairy? Jak to skomponować, po ile sztuk?

Projektantka zaproponowała brzozy i cały rząd różaneczników Królowa Jadwiga, do tego tojeść rozesłaną ale boję się, że brzozy będą za wielkie i słabo osłonią przed sąsiadami a rh będą chorować. Ona twardo trzyma się tego projektu a ja się waham i raczej wolałabym iść w swoim kierunku. Co Wy na to?

brzozy wielkie drobne listka gubic beda chyba masz racje miskant silberspinne bedzie ok mam polecam dla mnie najpiekniejszy
Tu ma być ogród :) 17:40, 20 lip 2017

Do góry
Nie zdążyłam wcześniej wszystkim poodpowiadać, zrobię to później - teraz tylko informacja, że poszukiwania miskantów Morning Light zostały zakończone sukcesem.

Szybka wyprawa do szkółki, która nigdy mnie nie zawodzi, dwie godzinki i powrót z taką zawartością
No i jeszcze ceny - lepszych sobie nie mogłam wymarzyć

Upał zelżał, zmykam coś posadzić.
Migawki z ogródka 17:39, 20 lip 2017

Do góry
zabij nie pamiętam
o różach mam takie
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 17:09, 20 lip 2017

Do góry
wiunia napisał(a)
Asiu to moje bardzo mizerne lilie

Chyba je jesienią wykopię i posadzę w inne miejsce, bo nie wiem o co chodzi...

Jak na 3 letnie to troszkę mizerne te lilie. I na tej pierwszej fotce jakiś szkodnik (ślimak) sobie stołówkę urządził.
Nie pamietasz jaka to odmiana bo może one są z tych niższych. Np. azjatycka Navona rośnie do 60 cm.
Póki co trzeba próbować "doprowadzić" ją do świetności
Wykop je Wiuniu we wrześniu i od razu posadź do ziemi wzbogaconej kompostem i obornikiem na głębokość 2 cebul.
Lilie potrzebują ziemi żyznej, przepuszczalnej i przewiewnej, zawsze wilgotnej oraz stanowiska dobrze nasłonecznionego lub lekko ocienionego.
Gdzieś wyczytałam że większość lilii dobrze rośnie w podłożu lekko kwaśnym, ale lilia biała i wiele mieszańców azjatyckich lepiej czuje się w glebie o odczynie obojętnym.
Może w ph też tkwi przyczyna.
U mnie większość lilii to drzewiaste więc wielkością moich się nie sugeruj. Azjatyckie mam niższe, myślę że tak ok. 90 cm mają. A cebule kupuję na ryneczku wiosną, kompost, trochę obornika i zapominam o nich. Następnej wiosny dostają na start Azofoskę jak pozostałe rośliny.
Wyginęły mi natomiast wszystkie orientalne i tych już nie kupuję.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 17:03, 20 lip 2017

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

przyleciałam zobaczyć potffora...no i jest ale okaz!!!
Z ogródka na wsi 16:48, 20 lip 2017

Do góry

Frezje, taki inny zapach
Z ogródka na wsi 16:45, 20 lip 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies