Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

April podbija las... 08:49, 04 wrz 2025

Do góry
Wrzucam trochę zaległości z połowy lipca.

Za drzwiami do ogrodu... 00:39, 04 wrz 2025

Do góry
Bluszcz rozpanoszył się na murku, że jeszcze trochę i przejścia nie będzie za drzwiami, trzeba bedzię z meczetą się przedzierać

Za drzwiami do ogrodu... 00:28, 04 wrz 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

Absolutnie się z Anią zgadzam, zachwyca

I niech tak zostanie! Wy się zachwycajcie i mnie pocieszajcie! A ja jeszcze trochę ponarzekam na suszę, która tam gdzie nie ma podlewania robi wrażenie już bardzo jesiennego ogrodu...brzoza zrzuca liście hosty żółkną...trzcinniki i krzewy schną...

Za drzwiami do ogrodu... 00:15, 04 wrz 2025

Do góry
GorAna napisał(a)
Zachwycam się Aniu Twoim ogrodem o każdej porze roku ☺️
Jest dopracowany w każdym calu☺️

O jak miło!

Ale z tym dopracowaniem, to ostatnio na bakier. Mam wrażenie, że ostatnio ptactwo i gryzonie, a może nawet i jeż- wyczuły brak" ruchów "właścicielki w ogrodzie i zaczęły go " rozpracowywać"! Korę i nawet ziemię z rabat codziennie wysypują mi na do pół metra poza obręb rabaty, nie przeszkadza im w tym żadne obrzeże, czy to z podwójnej cegły koło murka, czy krawężniki przy rabacie koło domu, czy murowane z kostki granitowej wokół większości rabat. W rabatach, tunele, gdzie ręka wchodzi do łokcia(aż boję się wkładać!), kopce i podniesiona ziemia tunelami płytkimi i popodnoszone niektóre rośliny. Na szczęście ślimaków nie wiele w tym roku, a te co są to chyba stołują się w jednym miejscu, bo tylko koło murku mam pogryzione hosty.
Te np. nie ruszone
Ogród bez roweru 23:04, 03 wrz 2025

Do góry
Mary napisał(a)
Wykopałam roślinę i zastanawiam się co tu się zadziało.
Klon Sangokaku zmarniał i usechł. Miałam wykopać, ale brakło czasu na wykopanie i szukanie nowego, więc przez kilka miesięcy był w ziemi. W ubiegłym roku zauważyłam dwa odrosty. Dzisiaj w końcu go wykopałam, żeby się temu bliżej przyjrzeć i ewentualnie odzyskać sadzonki. Podejrzewałam, że to odrosty z podkładki.

Wykopałam i nadal nie wiem co tu się zadziało. Jakoś mało korzeni. Może coś je zjadło?
Myślałam, że Sangokaku jest szczepiony, ale nie widzę miejsca szczepienia. Odrosty nie bardzo mi wyglądają na tę odmianę.
No nie mam pojęcia...

Nie pomogę, bo też nie mam pojęcia. A nie miał za mokro?
Mój klon Sangokaku już drugi rok choruje, schną mu gałązki po całości.
Ogród w malinówkach 22:30, 03 wrz 2025

Do góry
A tak wygląda jeden z platanów. Zastanawiam się, czy to przyspieszona jesień z powodu suszy, czy grzyb. Albo jedno i drugie.

Swoją drogą drzewka sadzone rok temu, korona była przycięta, a teraz obstawiam 80-100 cm średnicy
Ogród w malinówkach 22:26, 03 wrz 2025

Do góry
Miała być kontynuacja rabat, ale się opóźniło

Idąc dalej mamy donice przytarasowe i rabatę między tarasami. Szczerze mówiąc pewnie coś tu pozmieniam, bo jest słabo. Zawiedziony jestem wyglądem jeżówek... a rozplenice wyschły w jeden dzień.

Donice:

Rabatka:

Glina i zielsko 21:27, 03 wrz 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)

Nie wiem czemu się nie udało z gaurą. To musi być wiosną , i słoik przezroczysty.
To tegoroczne ukorzenione gaury.
4 różowe i 6 białych. Te białe z moich a różowe ukradłam dosłownie 4 gałązki. Stały na oknie w pracy i też się ukorzeniły.

Piękne i dorodne te gaury masz. Ja ukorzeniałam koncem lipca. Może faktycznie juz za późno na to było?!
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 20:15, 03 wrz 2025

Do góry
Dziś do hortek dosadziłam hakone. Sadzę w trójkąty. 2 z tyłu hortek, a jedna z 15cm przed linią hortek.

podzieliłam więc sadzonki ciut większe niz P9.

chyba jeszcze dorzucę parę ciemierników.

Do dołków leję dużo wody bo gleba sucha. z 15min popadało, ale bardziej cieszyłabym się jakby całą noc taki deszcz padał, a nie raptem 15min.

Anna i Ogród 2 20:13, 03 wrz 2025

Do góry
Zerwałam melona Malagę F1 (niestety).

Mega słodki i soczysty. Wszystkim bardzo smakował. Wydaje mi się że powinnam go wcześniej zerwać ale że to pierwszy raz to jest mocno dojrzały. Drugi melon Emir zrobił się wręcz winny i musiałam wyrzucić. Szkoda. Na przyszły rok muszę bardziej tego pilnować ale nie wiem po czym poznać że już jest dobry. Czekałam aż spód będzie lekko miękki ale chyba to za późno. No chyba że tak właśnie powinien smakować taki swój melon
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 19:43, 03 wrz 2025

Do góry
W ładnym świetle główna rabata z nasadzonymi obrzeżami

Zielonym do góry... :) 19:43, 03 wrz 2025

Do góry
Dziś część przed domem ( bo tu jeszcze mam jakie takie światło do zdjęć):

1. Wiśnie umbry - straciły pokrój i muszę je przyciąć -tylko czy tnie się je?

2. Jeżówki - sadziłam odmianowe, ale wysiały mi się zwykle i pożarły pół chodnika i rabatę

3. Walczę ale przegrywam z chwastem, na potęgę mi przełazi od sąsiadów, po powrocie z wakacji znowu go mam -taki mega płożący

4. Rododendron - stosowałam mikstury Bogusia, podłoże dostawało bobki końskie ale i tak mu tu źle i jest podgrzany

5. A i na którymś wątku dziś widziałam tekst o pozbyciu się zawilców -juz wiem czemu, z rabaty z kornwalikiem, funkiami mam tylko zawilce

To dopiero pierwsza część wejścia.... Drugą się wstydzę pokazać, jutro ja Wam pokaże
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 19:41, 03 wrz 2025

Do góry
Dziś chwilę podziałałam!
dodałam 3 biało-zielone trawy i mam 6 w rządku. Opanowałam też wnękęteż biało-zielone trawy, 3 seslerie oraz 4 kukliki.

Ogród z zegarem 19:33, 03 wrz 2025

Do góry
Uwaga, w biedronce jest kora drobno mielona, frakcja 10-20, worek 20 litrów po 6,99 zł.

Anna i Ogród 2 19:23, 03 wrz 2025

Do góry
Makao napisał(a)
Odwiedziłam mnie dziś Aga/Agatorek i przywiozła mi swoją słynną bergenię. Wiem że u niej rosną mega wielkie i obficie ale u mnie te co kiedyś miałam przepadły i teraz boję się ją wsadzić do gruntu. Muszę jej obornik w nogi dać to może da radę bo nie chciałabym jej stracić.

Jest mega ładna.

Czy ślimaki lubią bergenie?? Będą ją objadać?? A opuchlaki? Też ją poszatkują?

Jak coś to na wieś ją wywiozę bo tam opuchlaków nie ma

Jakby coś jej się stało (tfu, tfu ), to Ci przywiozę kolejną

Baaaaardzo dziękuję za pomidorki ❤️❤️❤️
Anna i Ogród 2 18:14, 03 wrz 2025

Do góry
Odwiedziłam mnie dziś Aga/Agatorek i przywiozła mi swoją słynną bergenię. Wiem że u niej rosną mega wielkie i obficie ale u mnie te co kiedyś miałam przepadły i teraz boję się ją wsadzić do gruntu. Muszę jej obornik w nogi dać to może da radę bo nie chciałabym jej stracić.

Jest mega ładna.

Czy ślimaki lubią bergenie?? Będą ją objadać?? A opuchlaki? Też ją poszatkują?

Jak coś to na wieś ją wywiozę bo tam opuchlaków nie ma
Ogrod nad bajorkiem 18:11, 03 wrz 2025

Do góry
Cudo to prawda. Tak wygladal zaraz po posadzeniu latem 2023
Popierdolka a teraz drzewo pelna geba.

Zacisze Alicji 18:05, 03 wrz 2025

Do góry
Alija napisał(a)

Ta sama róża w odstępie kilku dni i w różnych porach dnia

Przepiękna, no myślałam że to dwie różne róże, jak się nazywa?
Ogród Basi i Romka 18:02, 03 wrz 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
Hortensje zmienija kolor kwiatów, mam wrażenie, że szybko.

W słońcu mimo że zmieniają kolor bardzo ładnie wyglądają, aż się zdziwiłam że to ogrodówki, wydają się pomarańczowe
Grzebiuszka ziemna 17:56, 03 wrz 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

Nicola nie, nie rozchodzi się, trzyma kępki, mam ją w kilku miejscach

Patrycjo czekam na białe zawilce, tym bardziej, że mam "atak" lata w tej chwili, więc jest szansa chociaż pół dnia błyska wysoko nad chmurami i z lekka grzmi.
Aniu dziękuję Twoje zdolności i precyzja są niedościgłe
Doszłam do wniosku, że jednak Świat musi mnie kochać skoro podarował mi taki symbol miłości - hortensjowe serce z gatunku 'You&Me Together'. Dziękuję Świecie

A to sprzed 3 dni, ciężki deszcz osiadając na kwiatach róż wyłamał trzy - Novalis, Louise Odier i
Imperatrice Farah:

Klematis Błękitny Anioł nadal w rozkwicie, nie wiem jak on to robi, widać ma jakieś anielskie sposoby

A tu moja ulubiona fioletowa żurawka Wild Rose, zakwitła różowymi drobnymi kwiatkami:

Aż się uśmiechnęłam do Twoich komentarzy,
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies