Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:26, 26 sty 2021

Do góry
Wspomnień ciąg dalszy

Koniec maja 2020
Kwitną czosnki nad stawem, tutaj mam ich najwięcej. W tym roku dosadziłam, tulipanów też tutaj dosadziłam i przebiśniegi się pokażą.

Równanie terenu pod trawnik - nierówny trawnik 19:07, 26 sty 2021

Do góry
Najpierw zrobić drenaż - odwodnienie jeśli jest gdzie odprowadzić, a jak nie- nawiercić dziury drenażowe przewiercając się do warstwy przepuszczalnej, wypełnić dziury kamieniami.

Nasypać piasku - przemieszać z gliną, nasypać ziemi żyznej - połączyć z poprzednią warstwą, odpowiednio wypoziomować trawnik, aby woda nie spływała w stronę domu tylko w stronę na zewnątrz, a gdzie to nie wiem, bo nic nie widzę, żadnego zdjęcia więc to takie doradzanie w ciemno

Ewentualnie jeszcze rozważyć formowanie rabat podwyższonych, wyżej niż poziom trawnika.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 08:16, 26 sty 2021

Do góry
Na tak odległym zdjęciu i w dodatku drzewa w stanie bezlistnym, to nie wiem czy nawet profesor dendrologii jest w stanie odróżnić. Ja nie jestem w stanie ci odpowiedzieć. Jest to niemożliwe. Można tylko przypuszczać.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:14, 25 sty 2021

Do góry
Llea napisał(a)

Jej... 130m2 rabaty to będzie wyzwanie

Co najmniej 3 jednakowe drzewa liściaste na wysokich pniach musisz zastosować.
Ogród Małej Mi 2017 15:41, 25 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale pięknie - ostatnie zdjęcie. Takie widoki to już zapomniane są Mało kiedy tak dosypie.

Dokładnie, takie widoki to już rzadkość.

Dzięki za piękną książkę z dedykacją. Zdjęcia bajeczne. Treści nie czytałam wiec się nie wypowiadam, o tym napiszę jak poczytam. I powiem Ci, że kaloszki masz mega fajne i zawsze w kompleciku do apaszki. Tak, najbardziej zachwycałam się kaloszkami.
I ciągle mam nadzieję, że odwiedzę Cię w Twoim nowym ogrodzie marzeń

Ambrowiec amerykański - Liquidambar 15:08, 25 sty 2021

Do góry
Ja jesienią upolowałam dwa ogromne...5 metrowe co najmniej a może i więcej.
Ogród Małej Mi 2017 15:08, 25 sty 2021

Do góry
Ale pięknie - ostatnie zdjęcie. Takie widoki to już zapomniane są Mało kiedy tak dosypie.
Ogród... 14:57, 25 sty 2021

Do góry
Ja też dziękuję Beatko.
Super ogrodowi ze śniegiem Ale już tęsknię za wiosną, bo rad z przedwiośnia nie da się wykonać
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 14:51, 25 sty 2021

Do góry
Jak rozmarznie gleba i zanim drzewo wypuści liście. Marzec typuję w tym roku.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:41, 25 sty 2021

Do góry
Przede wszystkim to nie wiadomo jak to się ma do domu, gdzie ściana domu, gdzie wejście, furtka. Druga sprawa to korzenie po świerku, jak będą usunięte i czy będą usunięte. Czy da się ewentualnie podsypać świeżej ziemi, wykopać dół do sadzenia? Trzecia sprawa jaka wystawa słoneczna. Nie co posadzić ale czy na tym eksploatowanym terenie da się w ogóle coś posadzić. Takie wpisywanie nowego w stare nie zawsze się udaje albo głupio wygląda. Muszą to być:
coś dużego 1 2-3 sztuki i zapewne krzewy towarzyszące.
Dobrej rady nie zawsze się daje w sposób oczywisty udzielić. Trzeba widzieć to miejsce a sytuacji ze zdjęć nie sposób rozpoznać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:06, 25 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Można w każdym czasie, i w czasie sadzenia nawet można dodawać do dołka. Wiosną również. Ja stosuję pylistą, ale kupię też granulowaną, żeby zdobyć doświadczenie. Sypię nie rękami, tylko taką szuflą plastikową.

Ja miałam granulowaną, granulat wielkości 20-50groszówek, ale trafiło się kilka bryłek wielkości dziecięcej piąstki. Nie pyli przy wysiewie, ale nie da się posypać miejsce w miejsce jak pylistą, za to wiatr nie wywiewa. Na rabatach po deszczu ładnie się rozpuściło W warzywniku też, ale tam wymieszamy z ziemią przed uprawą warzyw Granulatem nie da się osypywać roślin. Ja następnym razem planuję pylistą Chyba nie pyli bardziej niż gdy się sypie wapno...
Świerk serbski - Picea omorika 13:08, 25 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To może być osutka (oprysk Amistarem) ale też może być w glebie za mokro. Może też przenawoziłeś.

Spróbuję z Amistarem. Proszę jeszcze o podpowiedź kiedy najwcześniej mogę go użyć i czy opryskać wszystkie pozostałe świerki? Da się jeszcze je uratować?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:17, 25 sty 2021

Do góry
To idealny środek do poprawy gleby. Kompost jak najbardziej - można a nawet trzeba, też będziemy sypać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:38, 25 sty 2021

Do góry
Mało, na 100 m2 potrzeba niby 2-3 kg, ale ja dawałam dużo więcej. Jakieś 5 kg.
Na trawnik jak najbardziej można. Wszędzie można oprócz kwaśnolubnych, bo ona ma wysokie pH.

W sadzie można sypać nawet 15 kg/100 m2
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 09:19, 25 sty 2021

Do góry
Pięknie, moje podobnie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:07, 25 sty 2021

Do góry
Można w każdym czasie, i w czasie sadzenia nawet można dodawać do dołka. Wiosną również. Ja stosuję pylistą, ale kupię też granulowaną, żeby zdobyć doświadczenie. Sypię nie rękami, tylko taką szuflą plastikową.

Potem na to próchnicę

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:12, 24 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moja sprawka podoba mi się takie stwierdzenie
Tymona nie sadziłam, nie wiem, ale wolno rośnie. Lubię sadzić różne odmiany cisów i patrzeć na co je można ciąć.

Tak tak! Twoja sprawka! A czyja?? Mam nadzieję kiedyś wyściskać Cię za to serdecznie Chyba pójdę w tego Tymona i sprawdzę jak da radę. Że rośnie powoli i nie jest wysoki to nawet dobrze. Z braku ogrodu wyżywam się w dwóch niewielkich, blokowych, półcienistych przedogródkach, więc kompaktowe rozmiary, pokrój i jasny kolor będą atutem. Muszę się tylko postarać o odpowiednio duże i zagęszczone rośliny, które będą chciały wyglądać na stożki Pozdrawiam.
Bawarka 19:42, 23 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Misa bardzo fajny kształt ma

Danus, dziekuje
Wyobraznia podpowiada mi, ze wygladaloby oblednie, kilka mis w kwadracie, np 4 szt.na 4 szt., taki kwadrat przetykany pomiedzy misami np trawami
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:28, 23 sty 2021

Do góry
O..to dobra wiadomość, ja też pewnie kupię sporo rozsady różnej.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:58, 23 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zaszalałam i przejrzałam dwa sklepy z nasionami warzyw, zamówiłam, bo nie wiem czy będzie coś stacjonarnie można kupić atrakcyjnego. a tak, kurier przyniesie do domu.

Idę w pokazowym warzywniku w ozdobne warzywa i dużo na sałatki. I takie warzywa co na zimę mogą zostać (pory, jarmuże). Nawet cebulę zimującą znalazłam, także nowości egzotyczne jakby (okra) - spróbujemy jak smakuje Rozważam warsztaty warzywne z zabraniem czegoś do domu na balkon. Nakupiłam w związku z tym różnych ciekawych nasion...może się uda coś zorganizować w czasie kwitnienia przebiśniegów, ciemierników albo ostatecznie...tulipanów.

Kupujecie już nasiona?

Ja kupiłam część początkiem zimy( bo zimy nie było wtedy i ciągnęło mnie do nasionek) Mam sporo bylin i dwuletnich i jakieś warzywa też, ale pewnie jeszcze dokupię Spotkałam na zakupach panią u której kupuje co roku sadzonki selera, pora, kapustki i pomidorki karłowe zapytałam czy będzie miała w tym roku? Powiedziała, że szklarnia już pęka w szwach i trzy tunele już ma zapikowane, pali w piecach i rosną, tak, ze na pewno u Niej kupię resztę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies