Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród z lustrem 21:12, 02 wrz 2014

Do góry
Witek rozpoczął malowanie i wykańczanie skrzyń, teraz już rosną w nich zioła i pietruszka

Ogród z lustrem 21:11, 02 wrz 2014

Do góry

Ogród z lustrem 21:10, 02 wrz 2014

Do góry

Zauroczyły mnie fiolety

Ogród z lustrem 21:09, 02 wrz 2014

Do góry
Czy ja to pokazywałam?

Ogród z lustrem 21:08, 02 wrz 2014

Do góry
Wrzucam podglądactwo skromne, poprzednie, teraz dzisiejsze mam lepsze Będzie później

Lecę w kulki... 20:37, 02 wrz 2014

Do góry
Ja w sprawie szmaty , tu nie chodzi o korzenie na wierzchu, chodzi o zdrową glebę i życie mikroorganizmów, o cały złożony proces obiegu materii organicznej, gdyby chodziło tylko o korzenie na wierzchu, to byłaby drobnostka.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:38, 02 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrób podwyższoną rabatę, szmatę wywal bo zabijasz życie w glebie, i nijak nie pokopiesz na tej szmacie.

1. Berberys Bagatelle lub Admiration 3 szt
2. Hortensja bukietowa 'Vanille Fraise' - 6-7 szt
3. Wierzba do cięcia w łądną kulę lub zamiana na miłorząb Mariken
4. Śliwa wiśniowa 'Nigra'
5. Żółte kule z bukszpanu lub żółty berberys cięty w kulę, albo fioletowe kule z berberysu
6. Miskanty Morning Light 3 szt
7. Carex Ice Dance 3 szt
8. Carex Buchannanii 3 - 5 szt
9. Carez Evergold 7 szt
10-11-12-13. Pola wrzośców i wrzosów po 10-15 szt wg namalowanych kolorów.
Powinny się znacznie różnić kolorem kwiatów, albo kolorem liści.

Zakupy zrobiłam, niestety nie obyo się bez problemów, ponieważ nie wszystko udało mi się kupić: hortensjii mam tylko 4 sztuki, no nic to posadzę i ewentualnie jesczcze dokupię, chociażby na wiosnę; Miskanty Morning Light, Carex Buchannanii, Carez Evergold - brak całkowity, jeszcze podjadę do jednej szkółki, ale to taka mniejsza wiec nie wiem czy tam zakupię. Pani Danusiu czy mogę to zastapic innymi roślinkami?? Jakieś zamienniki? I jesczce mam pytanie co ile sadzić hortensje? Bo pan w szółce mnie zastrzelił pytaniem czy "chcę zeby były oddzielne czy żeby tworzyły żywopłot". Ja planowałam większe odległości, ale tu się zaczęłam zastanawiać.
Ogród z lustrem 23:38, 01 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Te żółte krzaczki to berberysy kuliste. Tu jest dużo berberysów
Prawie same berberysy i trawy

Dziękuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:06, 01 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jest coś w tych zdjęciach. Wrażenie jakby miłego niedzielnego jesiennego poranka. Spokój i cisza. Oraz to światło relaksu i odpoczynku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:55, 01 wrz 2014

Do góry
haika napisał(a)
Też jestem po lekturze gazety.
Bardzo miło znać osobiście, widzieć na własne oczy i przekonywać sie systematycznie, że warto w życiu robić COŚ.
Pozdrawiam Danusiu.

Poczekajcie, o jakiej gazecie mówicie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:53, 01 wrz 2014

Do góry
Rzeczywiście. Ale ja stara jestem i ślepa..i głucha.
Pszczelarnia 21:17, 01 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odnośnie łuku, rysunek mi się nie udał, bo jestem nieprzytomna po podróży męczącej, ale wybacz jakość rysunku

Gnij mniej więcej od 2 metrów, wbij choćby kołek, do niego drut gruby owiń i wygnij w kształt pożądany

łuk lub brama spiczasta. Zielony kolor nieważny, żółty i czerwony ważny. Tnij już gałązki boczne, nie przewodnik, musi się zagęszczać.

Była omawiana kwestia grabów kształtowanych na bramy, pergole, tunele. Ktoś już o tym wspominał, potwierdziła Danusia: najlepsze są te zwykłe graby. Rozkrzewione od dołu, z właściwym układem (splątaniem) gałązek. Ja posadziłam graby w odmianie fasigita - będę obserwować zachowanie się mojego przejścia w bramce. Zawsze można wymienić .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:20, 01 wrz 2014

Do góry
Iwcia, Haika, dziękuję, ja o tym wiem od grudnia, a trąbimy na Ogrodowisku od początku mojego III wątku Szkoda, że nie dowiadujecie się o tym ode mnie, z mojego wątku, tylko z innego całkiem portalu Znaczy nie czyta się Ogrodowiska

Proszę, oto dowód:
28 lipca

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:17, 01 wrz 2014

Do góry
Możesz ciachnąć radykalnie, ja nie tnę radykalnie. Po cięciu bardziej chorują
W zeszłym roku w zasadzie wcale prawie nie cięłam.
Ogród z lustrem 20:14, 01 wrz 2014

Do góry
Te żółte krzaczki to berberysy kuliste. Tu jest dużo berberysów
Prawie same berberysy i trawy

Warzywnik jest, w pierwszej wersji był planowany kompostownik i grill na stałe, jednak zrezygnowaliśmy po naradzie z właścicielem. O ogród dbamy my, a kompost tworzymy na bieżąco, odpady organiczne z tego ogrodu zabieramy... więc po co zajmować miejsce, skoro można było np posadzić maliny? Większy pożytek niż z kompostownika.

Oto stary plan I wersja, przy warzywniku był planowany 3-komorowy kompostownik.
W II wersji wszystko się pozamieniało, taras gdzie indziej, woda miała być gdzie indziej i nie ma kompostownika.

Jarzębina wygląda na bardziej zwartą i grube ma gałęzie

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 19:59, 01 wrz 2014

Do góry
Jeśli nie mają za mokro, to mnie się zdaje że to normalne - żółkną igły w środku, nie wszystkie, tylko te co są w zagęszczeniu, cieniu. Tak u tui się dzieje. Na wiosnę, albo jeszcze jesienią te gałązki będą się kruszyły i spadały, otrzep je, zbierz spod tui. Mam nadzieję, że to ta przyczyna i tujom nic nie grozi.

Podlewaj jeśli mają sucho, bo to wzmaga schnięcie . Suche lato było też, na pewno miały za mało wody mimo podlewania.
Zakątek natury :) 19:47, 01 wrz 2014

Do góry
Witaj Agnieszko, ja budowałam dwa domy, jeden z rodzicami, drugi z mężem. Dacie radę, bo radość mieszkania we własnych ścianach jest warta każdego wyrzeczenia. No i jeszcze ogród powstanie. Życzę wam mało przeciwności i dużo wytrwałości
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:37, 01 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

radość dla oczu z rana takie widoki pozytywnie nakręcają na resztę dnia Pozdrawiam !!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:22, 01 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Inne niespodzianki niebawem Pozdrawiam zaglądających piszących i tych nie piszących

Witam Danusiu, Pięknie to ujęłaś. Ja akurat z tych mało piszących.
Dopiero teraz - ogromnie gratuluję tego wyróżnienia i nowego wątku. Twój przepiękny ogród po stokroć zasługuje na takie uznanie. A oglądać zdjęcia z jego detalami to dla mnie chwila wytchnienia, relaksu. Dziękuję za to.

Również serdecznie pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:32, 01 wrz 2014

Do góry
Na wystawie byłam rankiem, przed gośćmi Wspaniała wizyta pogodnych ludzi, którzy przyjechali i odjechali na rowerach.

Oczywiście wskazówki, jakie rośliny, co jak się nazywa - były Przemiłe spotkanie z Wójtem Gminy Michałowice, który przybył wraz z małżonką

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies