W ogrodowej pracy jest tak, że albo robisz coś zgodnie ze sztuką, albo musizz coś zrobić i robisz to niezgodnie ze sztuką. Ja często muszę tak robić. N.p. muszę często przesadzać drzewa w stanie kwitnącym, albo w lipcu, gdy są największe upały. I przyjmują się. Wykopuwałam też róże, wielkie i kwitnące i też się przyjmowały. Przesadzałam świerki w sierpniu.
Wszystko zależy od tego jak to zrobisz? Kiedy to zrobisz, jest już sprawą drugorzędną.
A więc podziel, jeśli musisz, a jak dzielić trawy - posiłkuj się moim artykułem napisanym "zgodnie ze sztuką" Omiń terminy, a zakoduj sobie jak to zrobić.
Gwarancji na przyjęcie dać ci nie mogę, bo to nie ja przesadzam.
Inauguracja koszenia następuje po osiągnięciu przez siewki 10 cm. Nóż kosiarki powinien być bardzo ostry, bo będzie wyrywał siewki. Zaleca się wałowanie młodego trawnika przed koszeniem. Kosimy dopiero następnego dnia po wałowaniu. Skracamy tylko wierzchołki traw.
Zabiegi te mają za zadanie spowodować rozkrzewianie się trawy. Po kilku miesiącach będzie ładna i gęsta.
Jak będziesz kosić, kosiarka wciągnie także liście i grabienie nie będzie konieczne. Najlepszym sposobem zbierania liści z trawnika jest właśnie koszenie i musisz to robić często (co najmniej co 7 dni), a nie kiedy ci się zachced, ponieważ liście zaduszą młodą trtawkę i będzie po trawniku.
Danusiu niestety nie Twoja propozycja bo z przedpłociem by się gryzła ale przebudowana czy dobrze, nie wiem... Powiem tylko że bukszpany z zawijasa trzy razy od wiosny przesadzałam... w różnych kombinacjach środek podzielony jest na trzy części w jednej są stożki, w drugiej kule a w trzeciej hakone.
To zjawiskowo ubarwiona jabłoń domowa 'Red Boskoop;. Wiem, że jest obcopylna więc jeszcze dosadzę inną odmianę. Red Boskoop będzie miała cudnie pachnące kwiaty bardzo wcześnie.