Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielony Chram 11:01, 31 sie 2025

Do góry
Dzisiaj ogród obdarował nas takimi skarbami :

Pomidorowy Zawrót Głowy 10:34, 31 sie 2025

Do góry
Trafił mi się jeden staśmiony Alice’s Dream. Powyginało go porządnie.
Pomidorowy Zawrót Głowy 10:24, 31 sie 2025

Do góry
[ODMIANA]: SAKWA WOJCIECHA

[KOLOR]: czerwone
[KSZTAŁT OWOCU]: sakiewka
[WIELKOŚĆ OWOCU]: wielkoowocowe
[TYP]: pod osłony
[TERMIN OWOCOWANIA]: średniowczesna (75-80 dni)
[WYSOKOŚĆ]: 170-180 cm
[TYP WZROSTU]: do ogławiania
[POCHODZENIE]: Polska.
[CIEKAWOSTKI]: Nasiona dostałam w ramach konkursu od innej pomidorowo zakręconej kolekcjonerki. To odmiana od wielu lat wysiewana w jej rodzinie. Biorąc pod uwagę to, że pomidorów w kształcie sakiewki jest sporo na rynku w wersji F1 to fajnie mieć w swojej kolekcji odmianę ustabilizowaną, która co rok powtarza cechy.
[MOJA OPINIA]: Nie pękają, gałązki utrzymują spory ciężar, każde grono dostarcza przeszło kilogram. Ilość soku do miąższu w dobrym balansie.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:17, 31 sie 2025

Do góry
Zbliża się jesień. Ambrowiec.

Pokażę nasz ogród 10:17, 31 sie 2025

Do góry
Pokażę nasz ogród 10:16, 31 sie 2025

Do góry
Pokażę nasz ogród 10:16, 31 sie 2025

Do góry
Pokażę nasz ogród 10:15, 31 sie 2025

Do góry
Zara nie chciala zejść z kadru
Pokażę nasz ogród 10:14, 31 sie 2025

Do góry
Słonecznie i miło.
Ale zapowiada sie pracowity tydzień w ogrodzie.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:07, 31 sie 2025

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:01, 31 sie 2025

Do góry
Glina i zielsko 10:00, 31 sie 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)
Zdrowia dla męża. Fajnie, że ma kompana w domu, dobrze przypilnuje i rozpieści
historia zjedzonej kartki z zasadami jest super.

Dereniowa przycięa wygląda świetnie, dużo lepiej niż w wersji rozczochranej.
Kortowa się ładnie rozrosła, na zdj spokojnie można powiedzieć że pozuje na taką 2 letnią rabate.

Drewutnia z domem ogrodnika bardzo zgrabnie wyszła.

Próbowałam ukorzenić gaurę, dosłownie z pęczku gałązeczek ukorzeniły mi się raptem 4szt!

Za drewutnie i dereniową dzięki. Obcięte derenie też mi się podobają i chyba muszę je ciąc że 2-3 razy w sezonie bo jeden to za mało. Dosadze tam jeszcze bylin.

Nie wiem czemu się nie udało z gaurą. To musi być wiosną , i słoik przezroczysty.
To tegoroczne ukorzenione gaury.
4 różowe i 6 białych. Te białe z moich a różowe ukradłam dosłownie 4 gałązki. Stały na oknie w pracy i też się ukorzeniły.

Ogródek Gosi 23:58, 30 sie 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
Gosiu, ale zaszalałaś!! Chyba dokupiłaś potajemnie jakąś ziemię

Bożenko, więcej ziemi już nie chcę. A to było zbiorowe szaleństwo. Jak jedna zobaczyła jaśminowca, kupiłyśmy wszystkie. Chociaż ja chyba najmniej przywiozłam. Także nie jest źle

Basieksp napisał(a)
O to teraz szykuje się sadzenie Judaszek, bez różnicy czy badylek, czy nie jak dla mnie super, cieszyłabym się z każdego Mój ten największy, też był badylkiem, teraz jest większy ode mnie A nad parocją cały czas, jak u kogoś ją widzę to się zastanawiam, tylko trochę miejsca brak

Basiu, tak, sadzenie już się zaczęło
Cieszę się z badylka, bo tylko stówę kosztował. W necie widziałam takie, może większe, ale za co najmniej 3,4 stówy. Okazja
Dlaczego nie przytniesz jesli jest dla Ciebie za duży? Ja zamierzam ciąć.
Parocja wręcz mnie wołała. Musiałam kupić

Joku napisał(a)
Obserwuję jednego judaszka ale o bordowych liściach od "maleńkości" przez około 7 lat. Jak go zobaczyłam po raz pierwszy był nieco większy od twojego patyczka. Obecnie ma ze 3 metry wysokości i szerokości. Więc dziewczyny uważajcie .

Jolu, jak napisałam Basi, ja zamierzam go troszeczkę kształtować.
Całe szczęście, ten akurat ma chyba luźny pokrój, szczególnie na początku.
Zobaczymy.

Makao napisał(a)
Super zakupy ale gdzie Ty chcesz wsadzić tą parocję i judaszka? To duże krzewy.

Ania, wiem, jestem szalona, ale napatrzyłam się u Tarci i stwierdziłam, że czemu nie spróbowac.
Judaszka już wsadziłam, a parocję chcę wsadzić na rabacie tamaryszkowej. Bliżej podjazdu, Brakowało mi tam jakiegoś wyższego akcenty, a parocja z tego co wyczytałam rośnie jak lizak, w dodatku będę ją od dołu podkrzesywać. Natomiast nie mam pojęcia gdzie wsadzę jaśminowca. To był owczy pęd, jak wszystkie to wszystkie, Gosia też..

Tak więc sadzenia ciąg dalszy.
Pamiętacie jak miesiąc temu zastanawiałam się co wsadzić w tym kącie

Tak więc wsadziłam tam judaszka. Ale wcześniej wykopałam owies wiecznie zielony, bo mi kolorystycznie nie pasował praz żółtego berberysa, a w jego miejsce przesadziłam budleję, przed nią posadziłam liliowca o cytrynowych kwiatach, przynajmniej mam taką nadzieję. Przed judaszkiem posadziłam marunę i żółtego żeleźniaka, rdesta o żółtych liściach, jeżówkę limonkowe i trytomy. Na razie nic nie widać, ale mam nadzieje, że w przyszłym roku będzie to już jakoś wyglądało, tak jak ta rabata pod orzechem

Na żywo wygląda dużo lepiej
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:49, 30 sie 2025

Do góry
Sesleria jesienna z małych sadzonek posadzonych wiosną mam piękne krzaczki. Dziś pobrałam boczne sadzonki, małe ale w przyszłym roku powinny być ok.

Tegoroczne przyrosty judaszowca bardzo się odróżniają od starszych gałęzi, no ale zimą był przesadzany. Może dlatego. Oby za rok się wyrównało.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:38, 30 sie 2025

Do góry
Dzisiejszy dzien przyniósł sporą część rabaty wejściowej Trochę roślin w doniczkach miałam ostatnio kupionych, cisy w przechowalniku. Duży był na tyle duży ze lubego do przeniesienia potrzebowałam .duuużo wody lałam w dołki bo u nas nadal susza.Niby od środy miało już padać, a było raptem z 15min deszczu w ciągu 3 dni. dużo za mało.

Rabata będzie zakręcała za winklem , tak jak jest mokra ziemia i idzie aż do tarasu.

Posadziłam tam:
cisy
seslerię jesienną
szałwie caradonna i jeszcze jakąś drugą, chyba deep blue.
3 duże rozplenice, chyba black head.
3 mikro sadzonki gaury.
2 czosnki millenium - do dosadzenia
kilka zielonych hakone, do dosadzenia więcej jeszcze.

mam też hakone zółte, ale chyba nie pasuje mi na tej rabacie.
mam też jeszcze carex variegata.chyba teżtutaj może grać.

jutro może dosadzę jeszcze trochę kuklików mai-tai, wzdłuż krawędzi.

jesinieą dosadzę pewnie parę białych żonkili, czosnków.

Ogrod nad bajorkiem 22:28, 30 sie 2025

Do góry
Lidzia nie zapomnij o lodach, malinach i bitej smietanie maliny z odrobina cukru w rondelku az "do rozpadu" idealnie pasuja do czekolady plus lody moga byc smietankowe, ja wole jednak mietowe do tego zestawu.

tu z lodami smietankowymi

Grzebiuszka ziemna 22:25, 30 sie 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
Dla Nicoli niższe ok 30-40 cm na obwódki (wszystkie zdjęcia z dzisiejszego deszczowego - a jakże dnia):
Miodunka plamista, ładnie zdobi, jeden krzak ten mniejszy po kwitnięciu obcięłam do zera) i odrósł tak samo, długo zielona, bez rozłogów:

Kukliki, mam rózowy i brzoskwiniowy, jak widać po wiosennym kwitnieniu cały czas zielone kępki i ładnie wyglądają:

Niższy zadarniacz bodziszek kantabryjski (puste miejsce po środku to po krecie) nie kwitnie długo, ale cały czas zielony

I żurawki, obwódkę mam z gatunku prawdopodobnie Heuchera 'Marmalade'(rozmnóżki mam praktycznie z jednej rośliny, super do podziałów) i drugą (rozmnażam) Żurawka 'Rex Peppermint' (ładne różowe kwitnienie kilka razy w roku) :

Dziękuję bardzo!!!
ładniutka ta miodunka - czy ona się rozchodzi? bo nie planowałam nic na połączeniu rabat i trawnika.. u Cibei ma ogranicznik z chodników. wygląda cudnie.

Żurawki też bardzo dorodne masz
Kukliki to też pocieszny pomysł. No i ładnie kwtiną dość wcześnie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:10, 30 sie 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:40, 30 sie 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:38, 30 sie 2025

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies