Mnie się coś zdaje że po zdjęciach widze, że nie taką turzycę projektowałam, ta jest wysoka, a miała być niska kępa. Carex oshimensis 'Variegata'. Nie napisałam nazwy gatunkowej tylko odmianę i dali co mieli.
To słowo Variegata, Variegatus oznacza formę biało obrzeżoną. Ale ja nie napisałam w projekcie nazwy gatunkowej, bo sadzę w zasadzie tylko Carex oshimensis 'Variegata' albo 'Evergold', inna mi nawet nie przyszła do głowy, przepraszam, mój błąd, ale ten Carex co kupiłaś też może być, tylko on jest wyższy, wiuęc najwyżej daj go z tyłu, nie z przodu.
Sztuczna trawa plus igły opadające ze świerka - wyrzucisz po miesiącu ten sztuczny trawnik. Ważne aby położyć nawierzchnię wygodną do zamiatania. Stare igły się sypią, czy świerki mają szkodniki czy nie, taka po prostu natura świerka jest, a jak ma szkodniki to sypią się potrójnie.
Możesz też po prostu ładnej kory nasypać i będzie nawierzchnia ekologiczna.
Ostry znaczy naostrzony, nie radzę próbować ostrości na palcu. Kochani czasem zastanówcie się jak pytacie, jak ostry? nie wiem jak ostry, po prostu naostrzony żeby nie szarpał ani nie miażdżył trawy.
za mokro?
trawnik zagłodzony, za mało azotu?
trawnik zbyt gęsty, gęsto posiany?
za dużo wiechliny łąkowej i życicy trwałej w składzie mieszanki?
koszenie mokrej trawy?
zbyt tępe noże?
nawadnianie późnym popołudniem?
Pomyśl dlaczego i zlikwiduj problem wynikający z błędnej pielęgnacji.
Zastosuj fungicydy, podlewaj nim trawnik. I prawidłowo pielęgnuj.