Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:42, 22 lut 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Bardzo mi się podobają te ciemne ciemierniki.
Wymarzony sielankowy ogród..... 23:40, 22 lut 2024

Do góry
Monia81 napisał(a)

Monia, piękne ujęcia, ale tym zdjęciem spowodowałaś wiele bezsennych nocy u ogrodniczek (zwłaszcza młodszych i najmłodszych stażem), które żółtego nie uważają za kolor wart bycia w ogrodzie
Też w tym gronie byłam, przeszło mi Jeszcze tylko czerwonego nie trawię
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 23:36, 22 lut 2024

Do góry
Wiem, że przynudzam, jednak sądzę, że przy tak małym ogrodzie jak Twój szkoda przestrzeni na trawnik okolony rabatami.
Niezmiennie od lat jestem zafascynowana maleńkimi ogrodami tworzonymi przez Alana Titchmarsha . W każdym z nich plama trawnika - jeśli jest - jest tylko dodatkiem . Zerknij, Twój ogród wcale nie jest zbyt mały na rozwiązania jak w Małym podmiejskim i u Alana - przeciwnie: jest do takich rozwiązań stworzony .
Oglądałam ostatnio Maję w ogrodzie Nawigatorki. I pomyślałam sobie o jej pomyśle na równoległe rabaty dla Twojego ogrodu.
To nie plan, a ogólna koncepcja: trzy rabaty prostopadle do tarasu, wejście na taras od strony ogrodu, a nie z boku, a z boku - tam gdzie planujesz wejście - powiększona istniejąca rabata. W lewym górnym rogu placyk na stoliczek/ławeczkę/huśtawkę. Zielona koła - drzewka szczepione lub kolumnowe. Reszta rabat tak jak zaplanowałaś.
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 22:34, 22 lut 2024

Do góry
Pierwsze wypociny do oceny
Kraina spełnionych marzeń 21:47, 22 lut 2024

Do góry
Dzisiaj wreszcie udało mi się wysiać paprykę. Trochę późno, ale to ponoć odmiana o krótkim okresie wegetacji (Roberta F1).

Hostowisko z papryką.

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:06, 22 lut 2024

Do góry

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:04, 22 lut 2024

Do góry
rok 2023
byliny już każdą wolną powierzchnię zagarniały, w tym sezonie to busz już powinien być

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:00, 22 lut 2024

Do góry
Pokażę jeszcze rabatę żółtą ( przez nas zwana rabatą w kolorach nieba), to ulubiona rabata mojego eMa, a i u mnie też powoduje uśmiech szeroki na twarzy.
Akurat mam do porównania rok 2022 i rok 2023, byliny są mega wypełniaczem pustych powierzchni w bardzo szybkim tempie

rok 2022 - pustawo jeszcze

Moje miejsce na ziemi -początek 19:44, 22 lut 2024

Do góry
edi75 napisał(a)

Justyna myślisz że ciąć

Edzia tnij. Judith dobrze radzi i zarazem usakaja-wyrosną
patrz tu moje przyciete dokładnie 22 lutego 2022/to hortki z rabaty z werbeną

A tu zdjęcia z sierpnia 2022

Podwórkowa rehabilitacja 18:50, 22 lut 2024

Do góry
Pomidor wart zachodu Asia wysiewaj. Widzisz, że te moje na parapecie bez lamp są zielone, zwarte i kwitnące.
Dziś wycinałam seslerie i do połowy rozplenice.

Koło jednej rozplenicy rośnie kępka acuminaty, które potrzebowały dostępu światła. Tak to jest na "nadźganych" rabatach.
Tulipan acuminata

Taki będzie

Przy okazji krokusy.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 18:46, 22 lut 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Aż trudno uwierzyć, że one tylko rok na tym zdjęciu mają. Mam pytanie jeszcze o ten początkowy etap. Czy skracać jakoś patyczki do danej liczby oczek czy obojętne to? Do jakiego poziomu ma sięgać woda (ile oczek ma być zakryte)? Czy jak potem w następnym roku były sadzone to całą doniczką właśnie po te 3 sztuki?

Patyczki, które masz są już przycięte do dobrej długości. Wystarczy, że nad wodą jest widoczne jedno, dwa oczka.

Korzonki pod wodą wyrastają z łodyżki, a nie z oczek. Najpierw pokazują się na łodyżce białe wypustki, z których następnie rozwijają się niteczki korzonków.

Zobacz, tu z cienkiego patyczka wypuściły trzy gałązeczki z jednego oczka.
Korzonki są jeszcze malutkie (zdjęcie ok.1,5 mca po włożeniu patyczka do wody).

Po przymrozkach majowych sadzę do donic 2,3,4 patyczki z korzonkami (jak więcej wypuściły gałązek to wsadzam mniej patyczków, a jeśli wypusciły mniej gałązek, to więcej patyczków. Tak na oko, żeby w przyszłości był z nich ładny krzak.

Sadzonki z donicy w następnym roku wysadzane są jako 1 krzak. Mają już bardzo dobrze rozbudowany system korzeniowy.
Ogród Basi i Romka 18:39, 22 lut 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)

No mój Brutus czasami skorzysta jak otwieram bramę i wjeżdżam i wypruje mi na wieś . Czasami Venus do niego dołączy. Na szczęście nie są w ogóle agresywne (chyba że pilnują swojego terenu). Ostatnio, zanim go złapałam, wpadł na podwórko sąsiada, obwąchał się z yorkiem i dał się pogłaskać sąsiadce. Był bardzo zadowolony jak wracał .

Niestety, jak poczuje zew wolności, to albo nie słyszy, jak krzyczę, żeby wracał, albo udaje, źe nie słyszy.

Ogólnie psy na tej mojej wsi mają podobnie. Kiedyś miałam otwartą bramę (chyba miał przyjechać pan z gazem), psy były zamknięte. Wyglądam przez okno i widzę psa dalszego sąsiada, jak wyjada chrupki z miski któregoś mojego psa .

Oj gdyby nasza Aza na taki spacer by się udała, to raczej drogą obok naszego domu, nikogo by nie przepuściła ale taki duży pies sąsiadów do nas też sobie raz przyszedł jak brama była otwarta, wtedy Aza jest zamknięta. Też dał się wygłaskać a Aza to nie wiem, czy sama by się oddaliła, bo na spacerach jak idzie na długiej smyczy to często zawraca do nas. Chyba, że jakiś trop wyczuje, wtedy próbuje mocno ciągnąć no i jak za długi spacer to ciągnie nas do samochodu, chce wracać i zawsze tą samą drogą
Śmiejemy się, że to taki prawie kanapowiec
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 18:00, 22 lut 2024

Do góry
Muszelka napisał(a)
Patrycjo, na zdjęciu są roczne 'Fraise Melba' mojej córki.

W marcu 2022 r. były patyczkami, które włożyłam do słoiczków z wodą. W połowie maja patyczki z małymi korzonkami i listkami posadziłam po ok. 3 szt. do donic. Postawiłam najpierw w cieniu, po ok. miesiącu doniczki przestawiłam w półcień. Latem dbałam, żeby miały wilgotną ziemię. Od jesieni do wiosny już nic nie robiłam.

W marcu 2023 r. małe krzaczki przycięłam. W kwietniu zięć zabrał donice i wraz z córką posadzili hortki z jednej strony warzywnika.
Zdjęcie zrobili w połowie lipca 2023 r.

Szału nie ma, ale to roczniaki. W tym sezonie na pewno już będą ładniejsze, zrobię im fotkę

Edit: Znalazłam zdjęcia tych hortek z okresu, gdy ukorzeniałam "patyczki": https://www.ogrodowisko.pl/watek/7930-ogrod-muszelki?page=288
(zdjęcia z ukorzeniania pochodzą z marca/kwietnia 2022 r.).

Aż trudno uwierzyć, że one tylko rok na tym zdjęciu mają. Mam pytanie jeszcze o ten początkowy etap. Czy skracać jakoś patyczki do danej liczby oczek czy obojętne to? Do jakiego poziomu ma sięgać woda (ile oczek ma być zakryte)? Czy jak potem w następnym roku były sadzone to całą doniczką właśnie po te 3 sztuki?
Moje miejsce na ziemi -początek 17:48, 22 lut 2024

Do góry

Takie te moje miniaturki
I co ciąć?
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:05, 22 lut 2024

Do góry
Patrycja pisalam tuz przed wyjazdem - rzucilam po prostu zawartosc opakowania (jakos malo nasion mi sie wydawalo, nie wiem jakiej firmy). Jak urosna potraktuje jak flance/sadzonki I w kwietniu wysadze do gruntu. W tunelu w tak krótkim czasie kapusty nie urosna, a jak zostawisz to zakwitna bo zrobi sie dla nich za goraco.

To kable elektryczne, ktore sa wszedzie zdjecie plazy na Phuket.
Mam wrazenie ze zeby podlaczyc kogoś nowego po prostu klada nowy kabel bo nikt nie wie co jest czyje I do czego

Tu dzis w Bangkoku

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:12, 22 lut 2024

Do góry
Przed chwilą skończyłam oglądać fotorelację z różnych miejsc Twojej podróży.
Bardzo dziękuję! Napasłam oczy niecodziennymi widokami.

Ta miejscówka skradła moje serce

Czy dobrze widzę, na pierwszym planie, linę od tyrolki?
Ach... zamarzyło mi się
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 16:02, 22 lut 2024

Do góry
Do tego wazon
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 16:01, 22 lut 2024

Do góry
W wolnej chwili tworzę jeszcze takie aranżacje że sztucznych kwiatów , dopiero się uczę ale jest to dla mnie w pochmurne i smutne dni takie oderwanie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:06, 22 lut 2024

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:00, 22 lut 2024

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies