Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wymarzony sielankowy ogród..... 17:26, 11 lut 2024

Do góry
październik

listopad

grudzień

A w skrócie posadzone i rośnie:
Wiosna to kwitnienie: tulipanów, bruner, kukilków, orlików, czosnki, sesleria bardzo szybko rusza więc też jest dużym atutem tutaj;
Lato, Jesień to: gaura, kłosowiec, pysznogłówka, red baron, parzydło leśne, werbenka też się tutaj pojawiła, zawilce jesienne, do seslerii dołącza proso;
Wymarzony sielankowy ogród..... 17:19, 11 lut 2024

Do góry
sierpień

wrzesień
Wymarzony sielankowy ogród..... 17:17, 11 lut 2024

Do góry
maj

czerwiec

lipiec
Wymarzony sielankowy ogród..... 17:14, 11 lut 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

O każdej porze roku jest piękna.
Monika wstaw fotki tych rabat od wiosny do jesieni.
Chciałabym widziec zmianowosc roślin.

Elu przepraszam, że dopiero pochylam się na Twoją prośbą, ale wenę dostałam dopiero teraz i fotki jakieś tam znalazłam. Więcej zdjęć pstrykałam w roku 2022 więc zmianowość pór roku na danej rabacie pokażę właśnie z 2022 roku. Niewiele się zmieniło w roku 2023.

Zacznę od najbardziej chyba rozpoznawalnej u mnie rabaty, czyli tarasowej
luty

marzec

kwiecień
Kraina spełnionych marzeń 17:14, 11 lut 2024

Do góry
Dzisiaj akcja hosty.
Moja osobista asystentka jest bardzo zmotywowana.
Ogród z plażą 16:38, 11 lut 2024

Do góry
Zastanawiam się nad posadzeniem magnolii w tym kole. W miejsce umierającego klona ginnala (za kołem) posadziłabym jakiegoś iglaka, może sosnę bośniacką. Pytanie, czy magnolię warto czymś podsadzić? Czy lepiej zostawić bez niczego.

Anna i Ogród 2 16:26, 11 lut 2024

Do góry
Makao napisał(a)

Rozplenice 'LadyU' po prawej i jedna 'Black Alvernee' po lewej

Jak wielka ta Black Alvernee rośnie? W e-katalogu roślin podają, że niby tylko 90-110 podczas kwitnienia. To jedna sztuka po lewej tylko?
Ogród z plażą 15:39, 11 lut 2024

Do góry
ajka napisał(a)
Żurawki Forever Red

Chciałabym by rosły jak pozostałe i przykryły kamień. To pozostałe:

Czy te żurawki na ostatnim zdjęciu to też Forever Red tylko w innej fazie kolorystycznej czy inna odmiana?
Ogród Muszelki 15:32, 11 lut 2024

Do góry
Muszelka napisał(a)

Jak to u mnie, nic skomplikowanego Żurawki 'Forever Red'. Piękna odmiana, cały rok czerwono-bordowa (wiosną i jesienią ognistoczerwona). Może rosnąć na słonecznym stanowisku i nie przypala się.

Na zdjęciu (z czerwca) wianuszek żurawek przy obrzeżu. Rozmnożyłam je jesienią z jednej sztuki, którą wzięłam od Córki (u niej rosną na patelni). Tak więc sprawdzona odmiana na słońce.

W jakich odstępach sadziłaś w rzędzie żurawki? Dodam kilka sztuk ich oraz seslerii jesiennej na brzegu rabaty z hortensjami Polar Bear. Rozważam tą odmianę lub Obsidian.
Ogród z koniczynką 15:24, 11 lut 2024

Do góry
Agnieszko, Lidko okolica "naszych" działek (11 szt) znajduje się w takiej kotlinie. Wokół są pagórki więc woda zawsze znajduje upływ w najniższe miejsce. Problem wody nie pojawiał się praktycznie dość długo. Sąsiad, który tam mieszka na stałe, rozpoczął budowę w 2021r. Na swojej działce ma naturalny stawik, w którym gromadziła się woda. W czasie budowy nadmiar ziemi lokował na środku stawiku i powstała wyspa, która spowodowała zmniejszenie "koryta" stawu. Teraz nadmiar tej wody odpływa stamtąd no i leci w najniższe miejsce. Nie znam się na tym, ale uważam, że szkopuł tkwi właśnie tam.
Właściciel drogi w momencie sprzedaży działek zrobił służebność przejazdu i dalej nie interesuje się swoją drogą.
Moja działka na prawo od żółtego domu
Grzebiuszka ziemna 14:23, 11 lut 2024

Do góry
Bożenko, zobaczyła na FB coś co mi się od razu z Tobą skojarzyło

Ale w prostej formie chętnie bym i u siebie wykorzystała
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:45, 11 lut 2024

Do góry
To ja jeszcze niewprawiona w nazewnictwo. Ja nie byłam w nim jeszcze, sąsiadka coś wspominała o jednorocznych z Nasutowa. Zajrzę tam w tym roku.

Dokładnie tak, ten zestaw ma taką końcówkę na węża ogrodniczego (na szybkozłączkę). Kran działa jak normalny dla dorosłych.
Ogród Basi i Romka 12:28, 11 lut 2024

Do góry
Moja szachownica, Zuzia o niej wspominała

To jest zdjęcie z 2021 roku. Potem trochę ją sama zaniedbałam, bo zapomniałam gdzie rośnie i coś tam dosadziłam, trochę cebulki uszkodziłam przez to. W zeszłym roku przesadziłam w bezpieczne miejsce, zobaczę czy ją uratowałam, czy zakwitnie one też występują białe i fioletowe bez wzorków
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:23, 11 lut 2024

Do góry
Bardzo ciekawe pomysły Bożenko. W pierwotnym planie miał być dla dziecka taki domek - https://pin.it/4LjLpRu2m oraz
https://pin.it/1fGfnWagV.
Mamy super sąsiadów. Zarówno u jednych czy drugich są domki dla dzieci i możemy się bawić do woli, często w towarzystwie. Wykreśliliśmy go u nas z planu ogrodu, mamy obecnie kuchnie błotną, dokupiłam konewkę, namiot do którego pójdzie piasek (zamykany na suwak by koty nie zrobiły sobie kuwety).

Pokażę nasz ogród 10:15, 11 lut 2024

Do góry
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 09:57, 11 lut 2024

Do góry
Skusiłam się wczoraj i trochę popracowałam w ogrodzie. Przede wszystkim przejrzałam doniczki okryte warstwami liści. Okazało się, że moje miłki amurskie już w pąkach, gdybym ich nie odkryła ucierpiałyby bardzo, bo mokro jest. Oczary kwitną, przebiśniegi, nie widzę jeszcze krokusów i ranników. Miałam zrobić kilka zdjęć, cyknęłam gąszcz eoniowy z myślą o Mirce i bateria mi padła

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 09:06, 11 lut 2024

Do góry

Posiane w tunelu: pory, wczesna kapusta stozkowa, mix salat I kapust azjatyckich i koper włoski. Po feriach posadzę siewki papryk, powoli wyksztalcaja pierwsze prawdziwe listki

Chciałam jeszcze coś pograbić ale znowu pada cały dzień...
Ogródek Gosi 08:52, 11 lut 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)

A ja przechodzę do prezentacji października

Czy to jest dalia, zawilec, aster? Ciekawa roślina na październik
Ogródek Gosi 08:50, 11 lut 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)

Kompozycyjnie idealne miejsce dla tej dalii, czy to jakiś bishop? Mam teraz fazę na tę serię dalii
Październik miałaś piękny, zapytam jeszcze o jedną roślinę...
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 08:37, 11 lut 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Kupiłam za to mini konewkę dla brzdąca oraz nasiona jedynych pomidorów F1 jakie będę mieć - Cornabel. Nie kolekcjonerskie, a dość drogie. W opakowaniu 15 nasion ma być, a koszt ok. 16 zł.

Czyli pierwszy szkółking zaliczyłaś? Zajrzałam i ja w kilka miejsc, ale gdzie te czasy, kiedy z koleżanką na zmianę polowałyśmy na ciemierniki. Wtedy naprawdę było warto. Na początku marca trafiały się duże dostawy, buszowałyśmy ujmując każdy kwiatek w palce. Trafiały się perełki, nakrapiane, z kryzką, pełne, miło wspominać. Ceny były normalne, wtedy jeszcze ciemierniki nie były tak popularne.

Cena za piwonię adekwatna, pewnie maleńka sadzonka, na kwitnienie trzeba czekać kilka lat a i odmiana bardzo popularna. Na Zemborzyckiej mają w ofercie ogromny wybór dalii, byłam zaskoczona.
Wzięłam jednego bishopa i to było wszystko. Czasami też wracam z nie roślinnym trofeum, konewka śliczna Dlaczego taki wybór odmiany pomidora?

Poziomek nigdy nie podlewałam, a rozprzestrzeniają się w zastraszającym tempie, warunki glebowe mamy przecież podobne?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies