Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 09:18, 21 lip 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Róża piękna.
A na 2 zdjęciu to ten śmiałek ?
Wygada przepięknie. I dobrze zimuje ?

Śmiałek dobrze zimuje, Madzia mówiła że u niej się sieje. Muszę go jednak na tyły dać bo ta kępa którą widzisz oszalała. Jest w niskim punkcie i ma wodę. Przeszkadza, nie sama kępa która jest niska, sięga wysokością ledwie kolan albo nawet nie, ale te kwiatostany. Chętnie się podzielę
Anna i Ogród 2 09:08, 21 lip 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Wykopałam z tej gliny ledwo żywe różaneczniki. Pojadą do mamy

A wsadziłam w końcu hortensję dębolistną.

Dołek wykopałam dużo większy, nawaliłam swojego półprzetworzonego kompostu (pewnie ziemniaki tam wyrosną dosypałam ziemi uniwersalnej i obornik granulowany. Mocno podlałam. Gliniana niecka będzie trzymać wodę tylko żeby się błotko nie robiło
Może jednak powinnam do tej ziemi gliny dosypać. Hmm...

O dębolistną posadził, fajnie. Z czasem zagarnie ci ten cały teren. To trochę cieniste miejsce ??
Moja rośnie na słońcu, daje radę
Anna i Ogród 2 09:08, 21 lip 2023

Do góry
A widzieliście jaki mam rewers u seslerii jesiennej?

Tylko ta jedna kępa. Muszę ją wykopać i odciąć tą zieloną część. Wsadzę inną kępę normalną a tu nie wiem co zrobić. Jak ma takie skłonności to będzie może problem powracał
Anna i Ogród 2 09:05, 21 lip 2023

Do góry
Wczorajsze wykopana różaneczniki które ledwo dyszały w tej glinie

Dziś wyglądają tak

U mojej mamy będą szczęśliwe bo nawet glebę ma kwaśną
Blaski i cienie nowego życia 09:01, 21 lip 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wątek i ogród rozpędziły się na całego w tym sezonie. Super działasz, ogród coraz lepiej się prezentuje, ale i zdjęcia mam wrażenie, że też się poprawiły

Dużo zrobiłam ale jest jeszcze wiele problemów które trzeba rozwiązywać. Nie mniej, ogród letnio-jesienny już cieszy.
Wielosił od Ciebie wpasował się w rabatę i mimo że jak kwitnie to kolorystycznie nie pasuje to go jeszcze zostawiam. Ale pójdzie na budlejową

Liliowcowa- tu się dużo dzieje bo oprócz liliowców kwitną molinie
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 08:58, 21 lip 2023

Do góry
Judith napisał(a)

Musiałam powtórzyć Bardzo ładnie to wszystko gra Kapka czerwieni pasuje jak ulał. Spokój i energia idą w parze jak widać.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 08:29, 21 lip 2023

Do góry
Kasya napisał(a)

Bardzo ładne Hortki. Obie to Anabelki ?
Liliowce też masz bardzo ładne
Dobrze grad nic ci nie poniszczył .
Ogród Muszelki 06:01, 21 lip 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)

Tak, supertunie są super. Sadzę je od kilku lat. Najobficiej kwitną w pełnym słońcu, w dużej donicy lub glebie.

Na zdjęciu odm. 'Bubblegum'. W połowie maja posadziłam do dużej donicy maleńką sadzonkę. Po dwóch miesiącach, mała sadzoneczka zamieniła się w wielki bukiet kwiatów o średnicy ok. 160 cm.

Tę samą odmianę posadziłam do wiszących doniczek na tarasie. Większość dnia są w cieniu. Kwitną dużo słabiej.

O matko jaki potwor
Czy one chociaż odrobine tolerują przesuszenie ?
Bo to mnie zniechęciło do surfinii ze od razu robily się brzydkie jak zapomniałam podlac
Magary Dramaty z Rabaty 00:23, 21 lip 2023

Do góry
TAR napisał(a)
Oj tam nie jest smerf Maruda To po prostu zniechecenie. Rozumiem to. I chyba tak naprawde nie o ogrod tu chodzi a o nowe sasiedztwo niezbyt pasujace? Wiem jak to jest, nic nie cieszy kiedy za plotem do tej pory pieknie i spokojnie nagle dziwne rzeczy sie dzieja i taka dewastacja pieknego otoczenia.

TARcia dobrze to nazwała, to moje marudzenie. Do tego dochodzi późna wiosna na północy, że o przymrozkach w czerwcu nie wspomnę i stratach z tym związanych

Niby wiem i wiedziałam, że dookoła siebie mam działki, które są czyjeś. Ale lata spokoju mnie utwierdzały w przekonaniu, że na tym moim naprawdę mega zadupiu nic się nie będzie działo. Aż przyszedł covid i każdy kawał kaszubskiego pola stał się atrakcyjny. Ceny poszybowały o 100 %, a nabywcy się o to pole licytowali

Od początku lipca żyję na placu budowy. Od 7 rano do 17 koparka, piły, totalna maskara. Dziś cięcie dech na dach, od 7 do 18tej. Dopiero teraz dochodzę do siebie, głowa pęka.
Miałam widok taki:

Mam taki:

Oczywiście nie mam pretensji do właścicieli działki - ich prawo się budować. Bardzo mili ludzie. Ale szok pozostaje i w nim trzeba wytrwać

Drugi covidowy sąsiad postawił "coś". Zdjęć nie mam. Jakby szopka z daszkiem. Każdy kawałek daszku z innej bajki. Otoczone pergolkami. Wszystko wygląda jak wyciągnięte ze śmietnika. Postawił i pojechał w diabły. I dobrze. Ile razy przyjeżdżał na "swoją" ziemię, pierwsze co robił - oddawał mocz, na środku działki, na oczach sąsiadów. Rozumiem problemy zdrowotne z prostatą, ale las jest naprawdę blisko. Nie wiem czy bym chciała zrobić siku tak publicznie, jednak bym się czuła trochę skrępowana... Wiem, że to duperel, ale jednak... I czy mogę mieć pretensje o to, że sąsiad mocz oddaje na "swojej" ziemi i buduje szopkę - no nie mogę. Na swoim jest... Ale to ja na to patrzę...

"Słoneczny Patrol" - już sporo pisałam. Kupa śmiechu, ale co szkód w przyrodzie narobił bez sensu to narobił. Przyjeżdża raz w tygodniu, piły obsłużyć nie umie, robi głównie hałas i ptaki straszy. Poodgławiał sosny - po co? Powycinał drzewa - po co? No tego nie wie nikt. Oczywiście rozumiem, że czasem trzeba coś wyciąć żeby coś zbudować. Słoneczny budować nie planuje. Jak wynika z księgi wieczystej działka to współwłasność małżeńska. Pani, która jest obiektem adoracji sąsiada - małżonką nie jest No to patrzymy sobie wszyscy na te amory i się zastanawiamy czemu ma służyć wycinka drzew i gałęzi? Czemu ma służyć okaleczanie drzew??? Doszłyśmy ostatnio z sąsiadką do wniosku, że jesteśmy po prostu zazdrosne o taką atencję i dlatego nas to wszystko wkurza

Jest jeszcze czwarty covidowy nowy sąsiad - dobry chłopak, fajny, czujny sąsiad, złoto nieomal Ale takie ma pomysły na zagospodarowanie działki, że ręce opadają Szczęśliwie my akurat mało widzimy bo on po skosie gdzie u nas drzewa rosną i zasłaniają

Rozpisałam się, ale może zrozumienie jakieś będzie z Waszej strony dla mojego maruderstwa
Tym bardziej, że serio staram się szukać pozytywów w tym wszystkim
Podwórkowa rehabilitacja 00:19, 21 lip 2023

Do góry
ryska napisał(a)

Bardzo szkoda i też na to liczę.
A rozdrabniacze mam nawet trzy, bo to część związana z moją działalnością gospodarczą

O jaki piękny floks! Co to za odmiana?
Ogród Muszelki 00:11, 21 lip 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Moja limka. Odkąd ścieliśmy świerki i rośnie w pełnym słońcu - szaleje. W chwili obecnej ma wys. ok. 250 cm., w obwodzie też grubaska. Mam nadzieję, że pędy dadzą radę udźwignąć kwiatostany, gdy te rozwiną się. 'Limelight' to odmiana, która z wszystkich moich bukietówek ma najsłabsze pędy. Rok temu, po ulewie, musiałam sporo gałązek podwiązywać. U Was jest podobnie?

Piękna jest. U mnie mają dosyć twarde i wyprostowane pędy. Stoi sztywno. Mnie się wydaje, że to nie wina pędu tylko wielkości i ciężaru kwiatu.
Ogród Muszelki 00:08, 21 lip 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Dzisiaj zauważyłam, że także papryczka zaczyna dostawać kolorku

A co to za jez. Coś takiego?
Za drzwiami do ogrodu... 23:37, 20 lip 2023

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 23:32, 20 lip 2023

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 23:25, 20 lip 2023

Do góry

Ogród Muszelki 23:19, 20 lip 2023

Do góry
Mój nowy nabytek - mini budleje.

Kurier przyniósł paczkę. W środku dla pani były kwiatki.

A dla piesełka patyczki zabezpieczające
rośliny.

Karton dostaną dżdżownice.

Jutro sadzenie!

Kolor kwiatów jest purpurowy (zdjęcia robię telefonem, więc ich jakość jest taka se).
Za drzwiami do ogrodu... 23:18, 20 lip 2023

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 23:15, 20 lip 2023

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 23:11, 20 lip 2023

Do góry
I wracam do ogrodu

Znowu na wsi 23:09, 20 lip 2023

Do góry
Na koniec widoczki ogólne

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies