Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielony zielonym pogania :) 21:54, 19 lut 2017

Do góry
Toszka dziękuję. Tak ładnie to opisałaś
Szkoda tylko, że talentu malarskiego mi brak .
Zamówiłam już płyn Helliga i zacznę od zbadania ph w różnych częściach działki

Asia, Monika, Marysiu witajcie . Faktycznie widoki mamy cudne.

Jolu a ja myślałam, że mam dużą różnicę terenu .
U nas także skarpy podzieliły działkę na 3 części. Stojąc przodem do wjazdu, po prawej stronie zlokalizowałam warzywniak. Na środkowym "poziomie" znajduje się dom z tarasem, całym frontem działki i placem zabaw. Najniższa część to ta na której znajduje się altanka i część taka robocza, czyli znajdująca się z tyłu domu. Starałam się to zaznaczyć na planie i mniej więcej wygląda to tak

Linią przerywaną pod kolorem czerwonym i kolorem niebieskim zaznaczyłam jak biegną skarpy.

Myślałam dzisiaj o tym moim planie. Żeby zminimalizować ilość błędów postaram się podzielić prace na etapy (chociaż hortensje, trawy i żurawki tak pięknie się do mnie uśmiechają ).
W pierwszej kolejności badanie ph gleby. Później jak radziła Toszka muszę przemyśleć moje "chciejstwa" i mniej więcej zastanowić się nad ścieżkami w ogrodzie i tłem dla roślin w poszczególnych strefach. Chciałabym za pomocą drzew czy żywopłotów troszkę je od siebie oddzielić czy zasłonić, np. warzywniak, który jest widoczny już przy wjeździe na działkę. Widziałabym też z przodu działki jakieś piękne drzewo...

Ogród bez roweru 21:52, 19 lut 2017

Do góry
O hortensji Great Star dla Tess.

Pierwsza, którą kupiłam, wyglądała tak

Nie widać tego na zdjęciu, ale z tego co pamiętam do tego zdjęcia była związana, bo inaczej nie chciała się trzymać.
Wymyśliłam sobie, że trzeba ją niziutko ściąć, żeby od dołu wyrosły mocne, sztywne pędy. To nie był dobry pomysł. Po dwóch latach eksperymentów doprowadziłam do pojedynczego badyla.

Ale kwiat na końcu badyla jest piękny.

Kupowałam jeszcze dwie kolejne sadzonki. Te wyglądały lepiej. Zdjęcie dobrze pokazuje, że ta hortensja tworzy niewielką ilość wysokich pędów.

Teraz już wiem, że przycinanie jej nisko nic nie da. Planuję przycinać co roku o jedno oczko wyżej.
Mała Eleczka 21:51, 19 lut 2017

Do góry
A krokusik wystartowal pozna jesienia i tak sobie czeka na lepsze czasy
Sezon 2017 u Hanusi 21:50, 19 lut 2017

Do góry
no no ani wredota ani gluptasek, bo jak tupne nozka

Dla Ciebie zamiast tupania

Mała Eleczka 21:48, 19 lut 2017

Do góry
Tymczasem ogrod zaczyna ozywac

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:46, 19 lut 2017

Do góry
Mam!
Zaznaczyłam go czerwoną strzałką, a linie wzrosty różowymi kreskami ( od-do)

wiosna 2014

lipiec 2015 (na tym zdjęciu najlepiej udało się oddać jego kolor)

wrzesień 2016- nie widać dobrze, bo rośnie jako 3 i 4 w szpalerze, ale dostrzec można jego wzrost

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:42, 19 lut 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękne zakupy poczyniłaś. A ogrodowe widoczki masz niesłychanie nostalgiczne. Taki spokój w nich jest. Przed burzą...porządków.

No... i po co burzę robić - jeszcze nie szybko na razie mam niestety zastoiska wody i tam się moczą cebulki ups - nie cieszy mnie to tym bardziej że deszcze w prognozie co dobre by było -może zacznie wsiąkać

liczę i zaklinam marzec ma być ładnie!!!!

a póki co marzę sobie

jak zrobić takie podpory - ładne i takie mnie nie rażą

i skąd wytrzasnąć taki talerz

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:32, 19 lut 2017

Do góry
Rench napisał(a)
Zakupy imponujące,też mam słabość do torebek z nasionami
Dzisiaj uszczęśliwiłam połową z nich moją koleżankę,ma się podzielić sadzonkami
Zaciekawiła mnie ta gilenia,widziałaś ją na żywo?
Ja Rozarium Europa pertraktuję dopiero drugi rok,więc chyba jeszcze daleko mi...

Hehe - sprytnie, sadzonki gotowe
jak dobrze że nie tylko ja mam słabość do szurających torebeczek - to chyba nie słabość się nazywa - u mnie wymaga to leczenia

Gilenię widziałam, to taka zwiewna kempkowato rosnąca bylina - jak się idzie i widzi kolejne 30m rabat i już wszystko Ci faluje w głowie to gilenię własnie się zauważa - a miałam doniczkę w ręce i odstawiłam, oby z nasion mi się udało to będę tak dumna że nawet nie będę musiała na palcach stawać żeby Ci się pochwalić

Mała Eleczka 21:13, 19 lut 2017

Do góry
anetta napisał(a)
Tej kawy na tarasie mi najbardziej brakuje

Ja piję nawet zimą. Zaraz wstawię zdjęcie z komórki
Dodam jeszcze, że papierosów nie palę i jestem osiedlową wariatką

W oflisowym ogrodzie 20:56, 19 lut 2017

Do góry
kamila66 napisał(a)
Takie mam doniesienia

Doniesienia wspaniałe, szkoda, że do mnie jeszcze Wiosna nie zadzwoniła.
Nawet przecinki jeszcze nie zaliczyłam, ale u nas na wschodzie, wszystko zawsze opóźnione.
Żywopłotki cisowe. 20:20, 19 lut 2017

Do góry
Anabell napisał(a)
Tylko nerwy z wysiewamizaglądam trzy razy dziennie i przepielęgnowałam szałwię, zresztą jak co rok
Wylegają siewki, w jednym pojemniczku.

niezle ilosci masz tych siewek...tak mi przyszlo do glowy ze jak za duzo to zawsze mozna zjesc z twarozkiem apetycznie wygladaja
Ogród wśród dębów. 20:10, 19 lut 2017

Do góry
Podobnie ale inaczej, bez żurawek. Plus czosnki i ew. tulipany zanim trawy nie wyjdą.
Kwiaty we włosach 20:05, 19 lut 2017

Do góry
Witam zajrzałam dziś do neta aby poczynić plany co i jak, bo robi się ciepło, trzeba zaplanować zakupy, bo niektórzy z Was są już do przodu, a ja w tyle. Pozdrawiam.

Wilcze pole – zagwozdki, przemyślenia, zmagania i efekty 19:48, 19 lut 2017

Do góry
Pierwsze koty za płoty. Mamy 19 dni od wysiewu, działka robi się zielona Trawa rośnie nierównomiernie, nie wszędzie jeszcze wykiełkowała, ale bardzo cieszy.

Do zimy trawnik się ładnie zagęścił, jest jeszcze kilka miejsc, które wymagają dopracowania, ale to na wiosnę 2017.
Mój zielony świat 19:43, 19 lut 2017

Do góry
Raniuszki słodkie maluszki

Fotki średniej jakości, bo zza kuchennej szyby

Serdecznie
Wilcze pole – zagwozdki, przemyślenia, zmagania i efekty 19:39, 19 lut 2017

Do góry
Kilka zdjęć z realizacji
Mój zielony świat 19:39, 19 lut 2017

Do góry
Iza
Witaj Radziu

Z dedykacją dla Agci i Agani - raniuszki

Szmaragdowy Zakątek 19:29, 19 lut 2017

Do góry
Jak sobie pomyślę, że dziewczyny już grabią, porządkują i przycinają drzewa w swoich ogrodach to aż mega zazdraszczam.
U mnie jeszcze spora pierzynka śniegowa, gdzieniegdzie roztopiony śnieg tworzy ogromne kałuże.

Po dłuuuugiej i mroźnej zimie chodzę po ogrodzie wypatrując oznak wiosny. Szukam, zaglądam, podpatruję, wzdycham, tęsknię za tyci listeczkiem, za tyci kwiatuszkiem…a tu nic nie ma. I już chciałam zrezygnowana odejść…aż tu nagle, co widzę…ciemierniki! Mają piękne pąki kwiatowe !!! Chyba idzie wiosna!!!

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:24, 19 lut 2017

Do góry

Za rok zmieni się dach i nawet jego kształt
wątrobowce też nas lubią
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies