Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Muszelki 18:09, 14 sty 2024

Do góry
Muszelka napisał(a)

Z 'Philovita' będzie Pani zadowolona

Pierwszy zbiór.

Jeszcze kilka dni temu miałam dylemat: powtórzyć 'Philovita', czy wypróbować inne odmiany cherry.
Musiałam dokonać wyboru z braku miejsca. Moje całe włości mają tylko 440m2, a ja lubię czuć przestrzeń, także w części warzywnej.

Ostatecznie podjęłam decyzję, że wypróbuję 4 inne odmiany. Sama jestem ciekawa, jaki będzie tego rezultat

Muszelko - a jak ze smakiem tej Philovity? Bo plenna jest- to widać na zdjęciach.
Bo ja ciągle poszukuję smacznej czerwonej odmiany - i jakoś nic mi nie pasuje - miałam już chyba z 6 odmian, ale jakoś takie kwaśne i gruboskórne- nic mi nie pasowało...
Za to - jestem fanką Cytrynka groniastego- jest przepyszny i superplenny. Cytrynek i Black Cherry - zawsze mam u siebie.

coś doradzisz z czerwonych?
pzdr
S.
Kraina spełnionych marzeń 18:08, 14 sty 2024

Do góry
antracyt napisał(a)
Nie będę się wypowiadać czy proste czy obłe, ale jeśli zdecydujesz się na łuki, to pomyśl, czy nie ujednolicić tych form. Np te 4 narożniki mogłyby mieć taką samą formę. Wszystkich na raz widzieć nie będziesz, ale są miejsca, gdzie będziesz oglądać jednocześnie 2 lub 3.

Albo nawet coś takiego

Chyba jednak będą kanty i właśnie zastanawiam się jak to bardziej ujednolicić biorąc pod uwagę istniejące nasadzenia.
W najgorszym wypadku po pomiarach na gruncie 2 lub 3 drzewka bedą do przesunięcia, żeby lepiej wpasowały się w nowy zarys rabat. Największe egzemplarze oczywiście nie do ruszenia, ale z mniejszymi mogę jeszcze zrobić jakieś tetrisy.
Ania na Żuławach 18:08, 14 sty 2024

Do góry
An_na napisał(a)
Zrobiłam dziś zdjęcia omawianego zakątka.
z okna dachowego

I z balkonu

I z tarasu

Teraz widać o co chodzi Łuk całe szczęście dalej pasuje
No i to drzewo przy tarasie, wiesz, to w trawniku. Myślę, że przydałoby się tam, bo masz taką pustkę na trawniku. Może o tym pomyślisz jak już będzie ten łuk zrobiony i obsadzony? Wtedy lepiej będzie widać o co mi chodzi

Twoje dęby prze tarasie mają jeszcze małe korony. Kiedy je sadziłaś?

Drzewo za huśtawką? Drobne liście... Ulmus minor 'Jacqueline Hillier' - musiałabyś kupić już większe drzewko, bo bardzo wolno rośnie. Zanim się doczekasz porządnej korony to minie ładnych parę lat.
Ogród w malinówkach 17:51, 14 sty 2024

Do góry
Wersja bez tła, ogólnie koncepcja kulek i półkuli rozmieszczonych swobodnie. Właściwie rośliny w mixie. Oczywiście rabata uzupełniona czosnkami.

Można by jeszcze gatunki pogrupować po 3 sztuki. Ale póki co jest tak.

Jeśli z seslerii zrezygnuję to mogę zastąpić inną trawą, bardziej zieloną.

Ostatnio mnie drażni połączenie limonkowego z fioletowym (dziwne, bo wcześniej takie duety sam wymyślałem)

Póki co robię przerwę, bo mam też projekty donic w kształcie "L". A chcę by były spójne z tym co mam tutaj.

Chętnie posłucham Waszych opinii

Kraina spełnionych marzeń 17:43, 14 sty 2024

Do góry
Jako posiadaczka kanciastych rabat podpowiem jeszcze jedno: załamania rabat powinny być w jednej linii. W przeciwnym razie powstaje taki rozedrgany niepokój. Miałam to u siebie chwilę i szybko poprawiałam .
Co istotne - takie poprowadzenie rabat - nie wprowadzające niepokoju - jest niezależne od tego czy będzie kanstasto czy oble. Oble - tu narysowana Zuza.
A ja pokażę kanciasto ( czerwony - linia rabat, niebieski - linia do której równałam):
Ogród w malinówkach 17:43, 14 sty 2024

Do góry
Parę dni temu rozrysowywałem rabatę na różne sposoby, ale było za dużo gatunków albo roślin.

Bardzo mi się podobają cięte kulki lawendowe w dużej grupie (jak u Joann), ale na samą lawendę nie umiałem się zdecydować.

Zatem wersja z prosem lub miskantem jako tło:

Tutaj widziałem to tak, że w centralnej części stożek cisowy i przed nim lekko kulki iglaste, zatopione w trawach. Ale sesleria jesienna nie do końca daje taki efekt jak to widzę. Chyba, że zamienię na rozplenicę Little Bunny.
Dalej w tył lawenda i wyższe szałwie i jeżówki.

No jest to opcja na bogato, bo jeszcze czosnki ozdobne w różnych miejscach.

I tutaj mnie olśniło, że rabata będzie widoczna z każdej strony, ode mnie, od brata, z tarasów i z tyłu ogrodu, a zatem to tło z prosa jest zbędne. Zresztą wyrośnie na 150-160 cm i zasłoni deski elewacyjne pod oknami. Stąd kolejne poprawki były.
Ogród w malinówkach 17:31, 14 sty 2024

Do góry
Cześć, wracam z tematem rabaty między tarasami. Wstawiam najpierw układ - rabata i zarazem obok 2 tarasy z wbudowanymi donicami z palisady.

Jak widać na zdjęciu donice są oddzielone od rabaty tylko rzędem kostki brukowej. Donice w kształcie 2 liter "L" są od siebie w odstępie 3 m (schodki na ogród).

Rabata prostokątna będzie zamknięta od ogrodu obrzeżem z kostki brukowej. Tak jak tarasy mają wykończenie.

Daję dla przypomnienia 2 starsze wersje rysunków.

Tutaj niby wszystko gra, ale nie chcę ostnicy i jest wszystko w rzędach.

Ta wersja jest ok, jedynie prosa i szałwii jest za dużo.

Tutaj wersja od Patrycji, z niej zapożyczam do nowych rysunków akcent pionowy na środku i jeżówki, by nie było luki w kwitnieniu.

Za chwilę ciąg dalszy.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:10, 14 sty 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Wspaniały rozweselacz nam zafundowałaś na zimowy dzień. Oglądając obrazki z twojego ogrodu zazdroszczę przestrzeni, miejsca na sadzenie różności ale jak sobie pomyślę ile to roboty ....

Zacytowałam to zdjęcie z powodu róży która bardzo mi się podoba. Chyba już ciebie pytałam co to za jedna ale zapomniałam. Przypomnisz? Jak długo u ciebie rośnie?
Kraina spełnionych marzeń 16:56, 14 sty 2024

Do góry
Nie będę się wypowiadać czy proste czy obłe, ale jeśli zdecydujesz się na łuki, to pomyśl, czy nie ujednolicić tych form. Np te 4 narożniki mogłyby mieć taką samą formę. Wszystkich na raz widzieć nie będziesz, ale są miejsca, gdzie będziesz oglądać jednocześnie 2 lub 3.

Albo nawet coś takiego
Kraina spełnionych marzeń 16:53, 14 sty 2024

Do góry

Zrobiłam wersję z kantami i chyba tak bardziej mi się podoba.
Efekt romantyzmu trzeba będzie osiągnąć za pomocą buszu wylewającego się z rabat.
Zielony Chram 16:16, 14 sty 2024

Do góry
Darecka napisał(a)
Przeglądając stare zdjęcia z 2022 natrafiłam na wrześniowe fotki z Krakowskiego Ogrodu Botanicznego należącego do UJ- szczerze polecam, byliśmy na prawdę zainspirowani ( wtedy też zapałaliśmy miłością do bananowców)

Ej to już byłaś bardzo blisko mnie i wielu ogrodów podkrakowskich też
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:08, 14 sty 2024

Do góry
bliskie spotkania...

ten obrazek zapowiada nadejście lata

a lato to już inna opowieść
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:03, 14 sty 2024

Do góry
różane szaleństwo

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:01, 14 sty 2024

Do góry
martagonów urok....

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:57, 14 sty 2024

Do góry
W ogrodzie ogólna bujność jak fajerwerki widać, że zbliża się lato, powstaje kolejna rabata

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:35, 14 sty 2024

Do góry
czas pierwszych plonów, liliowców i wytężonej pracy pielęgnacyjnej, kolejnych wojaży ogrodowych, gromadzimy wspomnienia na zimowy czas

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:32, 14 sty 2024

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:30, 14 sty 2024

Do góry
wiele roślin roztacza swój czar

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:29, 14 sty 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia! Litości! Sycisz oczy i serce kolorami, aż dech zapiera, wszystko cudne, ale ten zetaw fiolecików urzekł mnie (jak to fioleciki, zawsze mnie urzekają )
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:27, 14 sty 2024

Do góry
Czerwiec to pierwsze pogodne i ciepłe dni po zimnym ubiegłorocznym maju, obficie kwitną maki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies