Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogródek Iwony II 19:44, 15 maj 2016

Do góry
Zrobiło się wolne miejsce na rabacie. Myślę o 3 kulkach podsadzonych trawkami. Jakimiś zwiewnymi.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Początek rabaty:
Róża pnąca, różaneczniki, kulki bukszpanowe, floksy :

środek:
Hortensje Annabell wkoło jodły, na brzegu żurawka krwista, dalej carex ptasie łapki:

różaneczniki, za nimi Bonica podsadzona firletką smółką, żurawki:

Koniec rabaty:
obwódka bukszpanowa, lawenda, róże Artemis i Knnopires Mary, perovsak, werbena, miskant Grosse Fontanne, stipa:
Moja glebo terapia 00:26, 15 maj 2016

Do góry
Zana napisał(a)
ŁAŁ, ale było rycie! Jesteś lepsza ode mnie. Super dużo miejsca nowego. Bylin masz tam już sporo, nie wiem jak masz je posadzone. Ja bym je sadziła tak grupami, ale naprzemiennie, żeby się powtarzały. Może dodać jeszcze szałwie i jeżówki, ale to moim zdaniem już koniec.

Za rabatą bylinową są rododendrony azalie, hortensje, trawy i tam mam być wysypane korą coby trawsko nie rosło.
A w bylinach mimo przesadzania jest trochę misz marsz starałam się na przemiennie floksy, michałki, irysy, trzy piwonie w grupce mam tam jeszcze w planie jednoroczne posadzić cynie, astry, aksamitki, lwie paszczki. Narobiłam rozsad to muszę gdzieś upchnąć. Zobaczymy jak to będzie wyglądać w lecie. Zawsze można coś przesadzić w tym jestem dobra
Taką chciała bym tam wiejską rabatę która w lecie cały czas kwitnie i jest kolorowa.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:43, 13 maj 2016

Do góry
eliza3 napisał(a)
U Ciebie jak zawsze dużo kwiecia, u mnie mniej o tej porze, bo tulipany przekwitły, ale za chwilę ruszą inne i tez będzie pięknie...
moje tulipany tez już prawie okwitnięte, tylko pojedyncze gdzieś się czerwienią, mam dużo niezapominajki i wypełnia mi puste poletka
kwitną kukliki, zawilce białe, pełne narcyzy, bo pojedyncze już spasowały. Kwitną tez floksy szydlaste tworząc kolorowe poduchy

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:03, 13 maj 2016

Do góry
I kawałek obok nad którym wczoraj dumałam najdłużej...........może ktoś coś podpowie?

Z tyłu buchanani, które wczoraj dzieliłam i przesadzałam pod las, potem rząd jeżówek i dalii, jeszcze jeden rząd bylin, póki co przesadziłam tam floksy.
Zaczęłam wyjmować z tego miejsca liriope, bo rok temu nornice zrobiły mi na tej rabacie armagedon wkopując się wszędzie i wyżerając cebulki które ta trawka ma w korzeniach , mam tam tez konwalniki, które tragicznie wyglądaja po zimie, więc trzeba to zmienić, żeby z okna kuchni nie patrzeć na ledwo zyjące rośliny tylko na jakąś ciekawą kompozycję

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:12, 12 maj 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dzisiaj od rana wsadzałam zakupione na ryneczku jednoroczne byliny. Kupiłam pelargonie: stojące i zwisające, kocankę, lobelię zwisającą i jeszcze jakiegoś zwisa. Mam nadzieję, że przymrozków już nie będzie.
Z tarasu i ganku zniknęły balustrady. Wykonawca musiał je zdemontować, bo farba impregnująca miała jakąś wadę fabryczną. Mam nadzieję, że balustrady wrócą )

Witam się u Ciebie Śmigana Gruszko Dziękuję jeszcze raz za zaproszenie.
Widzę, że u Ciebie piękne donice z Biedry już kwitną U mnie też. Fiołki, Żagwin, Floksy przy wejściu, a na tarasie zasadziłam w nich lawendę.

U mnie ogród dopiero na kartce Ale mam nadzieję, że nadejdzie czas, kiedy też się będę mogła chwalić.

Kwiatki i rabatki u Elizy 22:40, 12 maj 2016

Do góry
Czosnki zaczynają kwitnąć

tulipany natomiast kończą kwitnienie

za to floksy nie przestają

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:54, 11 maj 2016

Do góry
kwitną już derenie i poziomki

łubinowa i floksy

Ogród MUZY 21:46, 11 maj 2016

Do góry
Gabriela napisał(a)

Ale to piękne miejse, przepiękny kolor ma ten niski irys i w ogóle kolorki wiosenne oczy rwą. Floksy kanadyjskie też uwielbiam, za ten bladobłękity kolor właśnie.

Maj to taki piękny miesiąc tyle kolorów,soczysta zieleń i rechot żabek
Pomysł na ogród 15:43, 11 maj 2016

Do góry
widziałam floksy, u ciebie kwitły wcześniej niż u mnie. Kousa późno startuje, na szczęście... przymrozki mu nie groźne. Magnolia może w kość dostała susza zeszłoroczną... nie wiem... pąki zawiązuje w sierpniu... może dlatego.

Widziałam też, że w ogóle nie przyciąłeś cisów... źle, powinny się zagęszczać. Jeśli nie mają jeszcze sporych przyrostów to tnij teraz. Biegusiem!!!
Ogród na glinie 15:21, 11 maj 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
Gosia piękne tulipany i floksy
Czochom liście obcinałaś????

Dziekuje.
Tak, cielam liście czosnkom bo tak szpecily ze tulipanow nie mogłam sfocic.
Pomysł na ogród 15:07, 11 maj 2016

Do góry
no - to już dobra wiadomość
wiesz, mam problem z magnolią i dereniem kouso
dopiero ruszyły ze snu !
magnolia ma maleńkie pączki liścienne o kwitnięciu to już można pewnie zapomnieć
a szkoda bo tak pięknie rosła
ale w zeszłym roku mało nie umarła przez upał - podobnie jak dereń
mam nadzieję że jakoś się uratują
a widziałaś floksy??
Ogród na glinie 11:38, 11 maj 2016

Do góry
Gosia piękne tulipany i floksy
Czochom liście obcinałaś????
Ogród MUZY 22:06, 10 maj 2016

Do góry
MUZA napisał(a)

Ale to piękne miejse, przepiękny kolor ma ten niski irys i w ogóle kolorki wiosenne oczy rwą. Floksy kanadyjskie też uwielbiam, za ten bladobłękity kolor właśnie.
Mały ogród w małej gminie 15:33, 10 maj 2016

Do góry
Znalazłam. Kopiuję do siebie ku pamięci:

Kalendarz kwitnienia bylin

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,

Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie, omieg wschodni, kukliki

Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia

Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie

Lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia

Sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.

Wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe

Październik - to co zaczęło we wrześniu
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:22, 10 maj 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Basiu u Ciebie przestrzenie to i piesek będzie miał się gdzie wybiegać.
Ja musiałam płotek postawić, bo bałam się też o bezpieczeństwo a mianowicie aby się nie kłuł o kolce róż. Cudne masz te iryski i floksy. Ogrody kolorowe i dla mnie najlepsze

nie będzie żle ,pieski mają u nas duze kojce a i miejsca do biegania tez nie brakuje
iryskom to miejsce pasuje...floksy zaś slabo przezimowały dużo mi wyleciało,może za długo rosły w jednym miejscu

a to moja żabcia ,ona ma przestrzen nie ograniczoną

Mój 4 arowy azyl... 23:53, 09 maj 2016

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Nie wiem co najpierw chwalić bo wszystkie kwiaty urocze. Narcyz Green Eyes rzeczywiście piękny, ale i floksy i iryski także. Z tych ostatnich mam tylko fioletowe i dopiero zaczynają kwitnąć. W ogóle mam wrażenie że u mnie wszystko później o jakiś tydzień niż u innych. Kanciki - mistrzostwo

Dzięki za miłe słowo, ale byłam u Ciebie i widziałam, że masz cudnie.
Roślinami zawsze wymienić się można.

A narcyz GE rzeczywiście może zauroczyć, ciekawe tylko co z niego zostanie na przyszły rok?
Mój 4 arowy azyl... 22:49, 09 maj 2016

Do góry
Nie wiem co najpierw chwalić bo wszystkie kwiaty urocze. Narcyz Green Eyes rzeczywiście piękny, ale i floksy i iryski także. Z tych ostatnich mam tylko fioletowe i dopiero zaczynają kwitnąć. W ogóle mam wrażenie że u mnie wszystko później o jakiś tydzień niż u innych. Kanciki - mistrzostwo
Bajkowy ogród Weroniki 22:16, 09 maj 2016

Do góry
Weroniko piekne obrazki z twojego bajkowego, chciałam Ci powiedzieć ze zinspirowały mnie Twoje floksy i powoli wprowadzam u siebie poduchy floksowe w tym samym kolorze nawet jak nie kwitna to potem pieknie sie zielenia i nie ma z nimi zadnego problemu.Piekny piesio pozdrawiam serdecznie!
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 19:57, 09 maj 2016

Do góry
Floksy szaleją

Rodki też zaczynają

Bawarka 14:58, 09 maj 2016

Do góry
Znalazlam takie floksy
biale
Amazing Grace
Bawaria
Calvides White

jasne rozowe i ciemne rozowe
Mc. Daniel´s Cushion
Temiskaming
Fort Hill
Atropurpurea
Mikado
Daisy Hill

biale z rozowym srodkiem
Coral Eyes

czerwone
Red Wings
Scarlet Flame

fioletowe
Purple Beuty

blekitne lub liliowo-niebieskie
Emeralda Cushion Blue
G.F Wilson

dwubarwne
Candy Stripes
Coral Eye
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies