Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Mój jest ten kawałek ogrodu 10:33, 03 cze 2016

Do góry
ale kwietnie sie zrobiło tym razem Twoje roslinki wypzredziły moje Lilowce i - jesli dobrze widze - floksy jeszcze mi nie kwitną

aga_podlasie napisał(a)

moge sie zapisac na sadzonke tego bodziszka?
Ja i mój ogródek, a może ogród 08:15, 03 cze 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
powiem szczerze, że sama nie myslałam, że kanciki tak dopełnią wszystkiego - teraz z czystym sumieniem mogę je polecać do robienia - to taka kropeczka na "i" w rabatach

Bardzo się cieszę, że się podoba - szkoda tylko, że floksy już przekwitają, ale swoje 5 minut mają na początku

Ja to chyba mam inną odmianę floksów...w pełni kwitnienia
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:13, 03 cze 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
floksy u stóp hakuro wygląda bajecznie Kańciki nadały elegancji.Kiedy u mnie będzie tak piknie Pozdrawiam
powiem szczerze, że sama nie myslałam, że kanciki tak dopełnią wszystkiego - teraz z czystym sumieniem mogę je polecać do robienia - to taka kropeczka na "i" w rabatach

Bardzo się cieszę, że się podoba - szkoda tylko, że floksy już przekwitają, ale swoje 5 minut mają na początku
Mój jest ten kawałek ogrodu 00:11, 03 cze 2016

Do góry
Mam 3 kwiatki, które są wspomnieniem z dzieciństwa. Takie, które zawsze były. To łubiny, floksy i goździki brodate. Te trzecie właśnie zaczynają kwitnąć. Co roku się rozsiewają i wędrują z miejsca na miejsce.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:38, 02 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Między innym takie jarzmianki, jak w twojej buźce
Wszystkie (prawie) moje rabaty w tym miejscu są wizytówce, wystarczy prześledzić lato i jesień.

Na obecny ogród wykonywany mam irysy, peonie (istniejące), orliki ciemno i jasnoróżowe pełne, brązowe turzyce, Astilbe ciemnoburgundowe, floksy i Carex 'Everest' Pewnie jeszcze coś dokupię, a... jeszcze mam rozchodniki i jeżówki, żeby na potem coś było.

świetne zestawienie roślin będzie a pokażesz nam jak wyszła ta rabata?
Ja i mój ogródek, a może ogród 21:02, 02 cze 2016

Do góry
floksy u stóp hakuro wygląda bajecznie Kańciki nadały elegancji.Kiedy u mnie będzie tak piknie Pozdrawiam
Ja i mój ogródek, a może ogród 19:51, 02 cze 2016

Do góry
MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)
floksy u stóp wierzb Hakuro
poidełka dla ptaków w podobnym jak moje jedno stylu...

mega dopracowane kanciki

nad moimi kancikami to ja musze popracowac

Domi jak na to czas znajdujesz i to jeszcze przeciez działki masz sporo
ja nie wyrabiam przy mojej małej 9.5 arowej(jeszcze nie wpełni obsadzonej działce)

i nigdy nie jęczysz jak ja,że ciężko było itd itp
cały czas jesteś tak pogodna

A może ja już starzeję sie i ciężko mi staruszce
przestań gadać głupoty - starzejesz się dobry dowcip

jakoś staram się wszystko organizować, choć nie zawsze mi to wychodzi, a uwierz, że też jęczę - ale mimo wszystko dziękuję za tak miłe słowa
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:11, 02 cze 2016
Do góry
floksy u stóp wierzb Hakuro
poidełka dla ptaków w podobnym jak moje jedno stylu...

mega dopracowane kanciki

nad moimi kancikami to ja musze popracowac

Domi jak na to czas znajdujesz i to jeszcze przeciez działki masz sporo
ja nie wyrabiam przy mojej małej 9.5 arowej(jeszcze nie wpełni obsadzonej działce)

i nigdy nie jęczysz jak ja,że ciężko było itd itp
cały czas jesteś tak pogodna

A może ja już starzeję sie i ciężko mi staruszce
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:21, 02 cze 2016

Do góry
Astrantia napisał(a)

Co kupiłaś do swoich zestawów bylinowych, bo w telefonie słabo widzę a ciekawość mnie zżera...

Między innym takie jarzmianki, jak w twojej buźce
Wszystkie (prawie) moje rabaty w tym miejscu są wizytówce, wystarczy prześledzić lato i jesień.

Na obecny ogród wykonywany mam irysy, peonie (istniejące), orliki ciemno i jasnoróżowe pełne, brązowe turzyce, Astilbe ciemnoburgundowe, floksy i Carex 'Everest' Pewnie jeszcze coś dokupię, a... jeszcze mam rozchodniki i jeżówki, żeby na potem coś było.
Podmiejski ogródek 12:48, 02 cze 2016

Do góry
Perowskię testuję już ze dwa lata i coś nie może się ona zdecydować - ani zdechnąć nie chce ani rosnąć. Pewnie dlatego, że nie wiedziałam o tym dolomicie:/.

Berberysy jak najbardziej - myślałam żeby je dać pod murek tarasu, obok tawuły japońskiej (którą muszę pochwalić, bo rewelacyjnie zniosła brutalne przesadzanie - nawet kwitnąć zamierza!)

O tawułkach Arendsa zapomniałam. Bardzo je lubię i testowałam u siebie ale nie dały rady. Może teraz, jak poprawiłam ziemię, warto spróbować znowu?

Zobaczymy. Na razie Toszko, jak sama wspomniałaś, muszę zapanować nad tymi roślinami które już mam: uporządkować je, pogrupować, powybierać. Czy ten zestaw, który zaproponowałam pod okno tj: bukszpany, lawendy, kocimiętki, rogownica lub czyściec, wydaje Ci się ok?
Ewentualnie do wyboru mam jeszcze gipsówkę, przetacznika, jukkę, tą nieszczęsną nieszczepioną h. nishiki.

Obok, pod tarasem dobrze rosną floksy, ta tawuła o której mówiłam wyżej, odmiana "goldflame" lub podobna i parę przypadkowych roślin (jakieś czosnki,przywrotniki, piwonia, wilczomlecz, parzydło) które pewnie stamtąd wylecą. Potrzeba tam jeszcze krzewów na tył (jeden berberys i jeden bukszpan?) oraz czegoś na przód. Nie mam pojęcia, co by się tu skomponowało

A znowu zapomniałabym o najważniejszym:/ Taras planujemy przebudować, więc roślin typu trzmielina, które będą się po nim wspinać to bym unikała. Planujemy też jakąś pergolę, ale na razie nie mamy skonkretyzowanych planów. No i mimo pergoli, chciałabym tam posadzić jakieś nieduże drzewko o luźnej koronie, które będzie ocieniało taras w południe. Serce podpowiada - jarzębina, rozum - glediczja. Kogo posłuchać?

Podmiejski ogródek 10:25, 02 cze 2016

Do góry
I teraz jeszcze słówko w kwestii roślin: kiepska ze mnie ogrodniczka. Staram się kupować rośliny dopasowane wymaganiami do warunków, a i tak czy roślina przyjmie się u mnie czy nie to naprawdę loteria.

Dlatego od paru lat prowadziłam w zasadzie "ogródek eksperymentalny" - eksperymentowałam, które rośliny sobie u mnie radzą i gdzie im najlepiej.

Wnioski?
W miejscach cienistych dobrze sobie radzą: bodziszki, funkie, bergenie, kopytnik, parzydło leśne (moje wielkie odkrycie) i tego będzie u mnie dużo.

W miejscach bardziej słonecznych: rozchodniki, kocimiętki, czyśćce, piwonie, jukki (choć słabo kwitną), przywrotniki, floksy, lawendy (jeśli nie mają kwaśno).
Do tego pałętają mi się jeszcze różne pojedyncze egzemplarze innych gatunków, będzie o nich później.

Plan był taki: bukszpany nie będą stanowić głównego akcentu (tak jak w przepięknym ogrodzie Eli, który zalinkowała wyżej Justyna), a jedynie szkielet spinający cały ogród w całość. Nasadzenia miały mieć raczej nieformalny charakter a ich uroda miała pochodzić głównie od krzewów
liściastych. Byliny jako wypełnienie, bo nie mam do nich ręki.

Kolory - biało, różowo, niebiesko - bez żółtego i czerwonego.

Tyle zasad ogólnych. Oczywiście, jak tylko przeszłam do konkretów, to natychmiast znalazło się tyle wyjątków, że zasady gdzieś zniknęły
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:47, 02 cze 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
tak Kasiu to ekobordy - jak na razie muszą być, z czasem mam nadzieję, że będzie kostka
szkoda, że floksy już przekwitają, wyglądały obłednie pod drzewami, zanim jeszcze wszystko inne ruszło - zastanawiam się czy nie wsadzić ich jeszcze na skalniaczku

A powiem Ci, że jak mam właśnie dosyć sporo kostki i zastanawiam się czy jej nie użyć jako obrzeżenie rabat-ale męczy mnie myśl, że w szparach pomiędzy kostką przerastałaby trawa.
Ja i mój ogródek, a może ogród 19:05, 01 cze 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Pikne!Te czarne to Ekobordy??
Floksy Dominiko robią wrażenie
tak Kasiu to ekobordy - jak na razie muszą być, z czasem mam nadzieję, że będzie kostka
szkoda, że floksy już przekwitają, wyglądały obłednie pod drzewami, zanim jeszcze wszystko inne ruszło - zastanawiam się czy nie wsadzić ich jeszcze na skalniaczku
Ja i mój ogródek, a może ogród 19:02, 01 cze 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a tak a`propo kancików - to im poświęciłam wolny czas

było tak

a tak jest teraz

Pikne!Te czarne to Ekobordy??
Floksy Dominiko robią wrażenie
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:58, 01 cze 2016

Do góry
Rytla napisał(a)
Te floksy to teraz tak kwitną? nasze swoje pięć minut miały prawie miesiąc temu - kwiatki imieninowe jednej z córek - Tosi
Pięknie!
no teraz to już zaczynają przekwitać, zdjęcie z weekendu w Boże Ciało, bo później już mało co zostało, bo córcia potrzebowałą do sypania kwiatków na rocznicę komunijną w kościele i mi poobrywała, ale jeszcze coś tam pozostało
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:54, 01 cze 2016

Do góry
Te floksy to teraz tak kwitną? nasze swoje pięć minut miały prawie miesiąc temu - kwiatki imieninowe jednej z córek - Tosi
Pięknie!
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:51, 01 cze 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Domi ale ładnie masz i floksy i poidełka i wszystko fajne jest Podoba mi się
cieszę się kochana normalnie miód na moje serce
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:48, 01 cze 2016

Do góry
Domi ale ładnie masz i floksy i poidełka i wszystko fajne jest Podoba mi się
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:01, 01 cze 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
piękne masz floksy
dzięki w tym roku pokazują swoje walory, bo w zeszłym były jeszcze małe, choć też cieszyły
Ja i mój ogródek, a może ogród 17:58, 01 cze 2016

Do góry
piękne masz floksy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies