Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z ogródka na wsi 18:33, 11 mar 2017

Do góry
Mimo wszystko udało mi się rowerkiem wyskoczyć na wioskę ( w zdrowym ciele zdrowy duch )

No i co zastałem

Liliowce się śpieszą

Rozchodnik wyłazi

Bodziszek tak samo ( trochę nie wyraźnie ... wiem )
Z ogródka na wsi 18:31, 11 mar 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
No, po prostu rozszalał się Chłopak.

Brawo Radziu
Mam wrażenie, że fajny z Ciebie młody człowiek.

Trochę nietypowy kwiatek zostawiam

Dziękuję za komplement
A kwiatek bardzo ładny
Ogród Ani :) 18:30, 11 mar 2017

Do góry
A poza tematem hortek, to:

obciachałam grubasy w łuku

Ogród Ani :) 18:27, 11 mar 2017

Do góry
Gosiu dzięki za patent, on do mnie najbardziej przemawia Ale te Anabellki są śliczne i chyba bardzo kłopotliwe

Joanno nabijać się z tak poważnego tematu jakim są hortki, no fffiesz sooo Toszka w zeszłym roku mi mówiła o tej serii You&Me ale olałam temat a on wrócił jak bumerang

Asiu no piękne są!

Mira ja też zasiadam z notesem i wszystko notuję hi hi, myślisz że czemu z tego taka wielka pigułka już urosła

Monia ta Moonlight lub Silver Dollar też są super

Alicjo będę szpiegować Twoje hortki!

Toszka no ta You&Me Together boska jest! No dobra, prawie jestem do niej przekonana, ale mam wątpliwości czy da radę Pomożesz?
Tocha popatrz na rabatę.

Posadziłabym je między Umbrami, ale:
- To rabata od północy, w lipcu i sierpniu słońce jest na samym czubku nieba i wędruje nad dachem. W pozostałych porach roku to tylko korony drzew są doświetlone.
- Umbry jeszcze młode nie dadzą wystarczającego cienia hortkom, czy hortki będą mdleć
- Co ile je się sadzić? wyszłam do ogrodu w celu zmierzenia odległości między drzewami a zajęłam się inną robotą i zapomniałam jutro pomierzę
- Czy od zachodu zimą wiatr mroźny i targający ich nie zniszczy?

Zamysł jest taki: hortki między drzewa, gdzieniegdzie kulki posadzone w rodzinach, tak gdzie słup z prądem - w tym rogu miskant gracek, wszytko podsadzone hakone. Cis jeszcze młody, żywopłocik z buksa też.
Rabata ma 15 metrów długości i 3,5 szerokości w najszerszym miejscu.
UfF... ale się naprodukowałam
W cieniu - zacieniona 18:16, 11 mar 2017

Do góry
Dzwonki dalmatyńskie...widać,że zima im nie zaszkodziła.
Hortensjada 18:14, 11 mar 2017

Do góry
bozga napisał(a)

Zacznę w weekend pod warunkiem suchej pogody, u mnie strasznie mokro, pierwsze krokusy są a cięcie takiej ilości krzaków zajmie mi ze trzy tygodnie ! Priorytetem są berberysy z bardzo już nabrzmiałymi pączkami, hortensje mogą jeszcze poczekać, zwłaszcza te przeznaczone do rozmnażania. W domu raz dwa puszczą listki i z powodu niedostatecznej ilości światła zaczną brzydko się wydłużać, do gleby za wcześnie, sprawdzałam palcem -jeszcze w głębi podmarznięta. Dobrym sposobem jest zostawienie przyciętych gałązek na zewnątrz w wiaderku z wodą- sposób sprawdzony, żyją, listków za szybko nie puszczają i można się nimi zająć dużo później.

Wreszcie !!!

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie

Witam w nowym sezonie Bożenko! piękności u Ciebie! widzę, że hortki już podcięte. Ja w tym roku posłucham Twojej rady i też pojadę na krótko. Ściskam!
W cieniu - zacieniona 18:12, 11 mar 2017

Do góry
Ukorzeniam Kryptomerię-Szydlicę japońską...ciekawi mnie ten eksperyment...
Mój ogródek 18:10, 11 mar 2017

Do góry
Tutaj myślałam o 2 hortensjach
tutaj jakieś rozchodniki,
teraz mamy drogę i chciałam przedłużyć hortensje, na razie pod siatką rosną tulipany
no i przed iglakami coś uzupełnić bardzo podobają mi się żurawki żółte marmelade( chyba nazwę źle napisałam)
i wysypać korą. Koniec

Działka prawie w Borach Tucholskich 18:10, 11 mar 2017

Do góry
Kasia a myślisz że ja nie mam stracha

ale dla takich widoków

strzałka pokazuje mróweczki na szczycie - tak się idzie po tej poszarpanej linii

rzadkie zjawisko widmo Brockenu -żeby odczynić urok muszę go zobaczyć jeszcze dwa razy
Malutki pod lasem 18:08, 11 mar 2017

Do góry
Teraz pytanko, na pierwszym zdjęciu Hameln. Czy już można stwierdzić, że żyje, bo od spodu jest zielona?
Na drugiej fotce szałwia, siewki od Reni z zeszłego roku chyba rusza
Jeżówki te zwykłe i 'Julia' mają się na życie i ruszają
Zakątek z fioletową ławeczką 18:08, 11 mar 2017

Do góry
Rabata skalniakowa przy tarasie jak się zmieniała...

Ogród wśród pól i wiatrów 18:03, 11 mar 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Puk, puk Jolu nie śpimy chociaż pogoda dzisiaj bardzo senna...

Nie śpimy, nie śpimy Wręcz przeciwnie Paulinko, dzień obfity w wydarzenia Mieliśmy dziś przemiłych gości (Ananasek z rodzinką). Poza tym, pomimo, że pogoda nie zachęcała - donoszę uprzejmie, że wsadziłam do skrzyń cebulkę, posiałam rzodkiewkę i szpinak. eM. właśnie idzie nakryć skrzynię pokrywą.

Poza tym, mamy nową infrastrukturę w ogrodzie Hehe

Montaż przewidziany na poniedziałek

W cieniu - zacieniona 17:57, 11 mar 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ale pięknie przezimowała Ci żurawka
...żurawek dużo mi wypadło,zostały te najbardziej waleczne...wczoraj zrobiłam kilka fotek...

Mój ogródek 17:57, 11 mar 2017

Do góry
No dobra na razie jest 50 na 50 zdecydowana-niezdecydowana. Ale jesli by były to w tym miejscu może być? Tu jest do południa słońce potem cień i czy pod świerkiem dadzą radę?
Jak widzicie tu jest wjazd na moją schedę tak więc było by ładnie z rododendronami?
Ogrodowe przygody 17:47, 11 mar 2017

Do góry
Karolinek napisał(a)
moja edenka młodziutka jeszcze, ale ładnie przetrwała zimę
twoje różane opowieści mogłabym oglądać i oglądać

Na razie w temacie różanym cicho sza. Wyglądają po zimie obiecująco
Dziś troszkę poogrodiczkowałam, obcięłam hortensje bukietowe. Mam ich 16. Marzą mi się jeszcze ogrodowe
W tym sezonie mocno je pocięłam więc mam nadzieję, że mocno odbiją. Drugi etap to podsypanie obornikiem w granulkach
Crocus - krokus (szafran) 17:45, 11 mar 2017

Do góry
I u mnie
Botaniczne wiją się obwódką

Typografia ogrodu 17:42, 11 mar 2017

Do góry
nic nie zrobiłam przy grabie bo postanowiłam dac sobie czas na rozmyslania by zrobic to dobrze.
zazwyczaj mam od razu pomysł na realizację ale tu chętnie posłucham Waszej opini. Może jest rozwiązanie którego nie widzę.
Zatem:
Miejsce: kompletna patelnia, brak nawadniania (i nie planuje tam)zbita, ciezka glina

Teraz:
1 piętro (najniższe): cis stożek (wyleci), kule bukszpanowe, hakone, szałwia compacta z boku lawenda
2 pietro (narozne) bukszpanowe kule,hameln
3. pietro grab nowy i w plecach lawenda
4 kule bukszpanowe, sesleria sadleriana, szałwia compacta

Co bym chciała?
chciałabym to ujednolicic, zrobic bardziej nowoczesnie (te nasadzenia powstały dawno) i tak by nie ruszac tego choćby jakis czas bo ciągle ta coś zmieniam. Boje się ruszac lawendę - ale jak będzie trzeba to to zrobie - poza tym ona musi znleźć tu swoje miejsce. wolałabym nie ruszać najwyższego piętra no i graba też zostawiamy

Co wymysliłam: może pod graba nie dawać nic? sam kamień?
może dac mu niską trawkę bo to zawsze fajnie wygląda?
może dać pod niego molinie? ale samą czy z lawendą? tylko że kwitna równoczesnie...

kilka inspiracji fajnych
https://pl.pinterest.com/pin/560838959831268343/
https://pl.pinterest.com/pin/142707881916795804/
https://pl.pinterest.com/pin/296885800419243833/
https://pl.pinterest.com/pin/540643130247241587/

poza tym co tam rośnie mam jeszcze: Molinie ED, malenkie ale zawsze lawendy, moge mieć sadlerianę z podziału, mam kilka sesleri skalnych

Niżej kilka starych fotek dla wyobrażenia

Crocus - krokus (szafran) 17:40, 11 mar 2017

Do góry
Krokusów czas

Kolorowy Wrocław

Moja bajka 17:40, 11 mar 2017

Do góry
siewki stipy. Ciekawe czy coś z nich będzie

pierwszy raz kwitnie u mnie ciemiernik cuchnący od Małej Mi

bodziszki już ładne
Moja bajka 17:36, 11 mar 2017

Do góry
rnniki sobie dziś sprawiłam, ale z tej altankowej szczęśliwości zapomniałam pokazać . Nie zdążyłam dziś posadzić .

ładnie rośnie rozchodnik Matrona dziabnięty jesienią od rośliny-matki

a tu co rośnie??? Za nic nie pamiętam . Obstawiam, że serduszka wspaniała
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies