Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 13:03, 14 lut 2017

Do góry
Byłam w realu nie mogłam się powstrzymać

dynie dla moich chłopaków
zielenina i parę kwiatuszków

Rozpoznawanie traw 13:02, 14 lut 2017

Do góry
Trawka, wykopana jesienią z ogrodu, przechowana w Ogrodzie zimowym.
Stan na dzień dzisiejszy jest taki;

Pytanie: jaka to trawa i co z nią teraz robić, przyciąć czy tylko wyskubać, zacząć mocniej podlewać, zasilić?
ładna jest i chciałabym ją na wiosnę przenieść do ogrodu.
Skoro ona nie zimuje (tak mi podpowiedział w ub . roku Mariusz, niestety nie zapisałam nazwy no i wyleciało z pamięci )
to może lepiej posadzić ją w donicy i na zimę z powrotem do ogrodu zimowego.
Mirkowy ogród (początki) 13:01, 14 lut 2017

Do góry
Walentynkowe tulipanki zostawiłam Miłego świętowania
Typografia ogrodu 12:49, 14 lut 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
ja na klatce też mam ale inne.i już od paru lat.to znaczy nie mam galeria a jedynie dwa plakaty bo klatka cała w szkle więc ścian niewiele
Na pewno coś fajnego znjdziesz.tyle teraz tego...A jak nie to rodzinnie odcisniete łapki pomalowane farbą i też jest super plakat

Takie odciśnięte łapki też mam. Całej naszej piątki. Tylko kolorowe farby i na płótnie. Do rączek dzieciaki jeszcze nóżki odcisnęły. Po pięciu latach nie raz podchodzą i sprawdzają wielkość odcisków. To na prawdę wspaniała pamiątka.
Typografia ogrodu 12:48, 14 lut 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Trudno zrobić fotkę w pomieszczeniu które ma 2m2 dodam że to WC

Polska, Zadupie, Bałtyk, Kurpie i Tatry .

Fajna galeria.

Ogrodowe kreacje 12:40, 14 lut 2017

Do góry

Ogrodowe kreacje 12:39, 14 lut 2017

Do góry
Z okazji walentynek - serduszkowy skalniak, który przypadkiem taki wyszedł dopiero jak został utworzony i mu się przyjrzałam, to z niektórych stron pzypomina serduszko

Pogubiłam się po drodze... 12:38, 14 lut 2017

Do góry
Pozdrowienia Walentynkowe z za moich krat przesyłam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:34, 14 lut 2017
Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Skąd Ci się biorę takie pomysły? Jesteś bardzo kreatywna i wierna charakterowi ogrodu Lubię do Ciebie zaglądać
Gdzie Ty wynajdujesz te wszystkie wozy,taczki i wiele innych dawnych sprzętów.Ogród jedyny w swoim rodzaju.
Sylwia i masz fajnie bo możesz sadzić drzewa,które będą dużymi drzewami

Maślanka pomaga w rozrastaniu mchu
Typografia ogrodu 12:31, 14 lut 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
ja na klatce też mam ale inne.i już od paru lat.to znaczy nie mam galeria a jedynie dwa plakaty bo klatka cała w szkle więc ścian niewiele
Na pewno coś fajnego znjdziesz.tyle teraz tego...A jak nie to rodzinnie odcisniete łapki pomalowane farbą i też jest super plakat

Siostrze muszę zapodać pomysł.

A ja w Walentynki przychodzę do Ciebie .... . Jakieś serducho?

Idzie wiosna i żadne mrozy tego nie zmienią.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:28, 14 lut 2017

Do góry

kolejne wyzwanie do obsadzenia, a dojdzie jeszcze rabata z oczkiem koło gunnerki

Fajny układ. Idziesz jak burza z budową ogrodu, nie wiem, jak to robisz?
Ogród Cioci cz. 3 12:26, 14 lut 2017

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:26, 14 lut 2017

Do góry
Nie wiem jak Wy , ale ja uwielbiam maki i na Walentynki zostawiam takiego kfiotka właśnie

Ja też, tylko czasami za dużo ich na rabacie. Nie do wypielenia.
Ogród Cioci cz. 3 12:25, 14 lut 2017

Do góry
Zakochanych Walentynek Kochani
No i niech teraz zapomni że Walentynki
Ogród w cieniu brzozy 12:25, 14 lut 2017

Do góry
laurowisnia napisał(a)

Serduszka walentynkowe dla zaglądających dziś.

Zawsze z przyjemnością zaglądam.
Ogród z widokiem na jezioro 12:19, 14 lut 2017

Do góry
yolka napisał(a)
Wszystkim moim gościom, którym nie odpisałam osobiście (trochę mam zaległości) dziękuję i kwiatek zostawiam

śliczny bukiecik dziękujemy prace ręczne podziwiam buziolki
Ogród w cieniu brzozy 12:16, 14 lut 2017

Do góry
Renia, gdzie Ty się uchowałaś, że nie wiesz.
Za chwilkę odpiszę.
Ewa, u mnie narcyzy kwitły ładnie tylko w pierwszym roku, nie sadziłam więc, może z nimi będzie lepiej.

Serduszka walentynkowe dla zaglądających dziś.
Wnętrzowisko - dom i wnętrze 12:13, 14 lut 2017

Do góry
yolka napisał(a)
A ja potrzebuję rady w kwestii okna. W tej chwili wisi firanka 15 letnia z bloku przywieziona. Myślałam o roletach wyglądających jak szerokie żaluzje -proszę o radę

Jolu, a rozważałaś roletę rzymską?
http://www.dekoria.pl/rolety-rzymskie
Ogrodowe kreacje 12:08, 14 lut 2017

Do góry
Dzień dobry tak buszują ptaszki przy jedzonku

System nawadniania Piotrek 12:07, 14 lut 2017

Do góry
Witam serdecznie.
Chciałem się podzielić dotychczasową realizacją mojego systemu nawadniania, który zaprojektowałem osobiście przy pomocy fachowców, którzy zajmują się sprzedażą takich systemów.
Moja działka to 10 ar-ów, trawnik około 4 ar-y oraz nasadzenia około 2,5 ara. reszta to dom, kostka itp. Widać to na załączonym projekcie.

Decyzja o nawadnianiu została podjęta w momencie gdy po trzech próbach udało się wykręcić studnie na działce no i oczywiście kolejnym marzeniu tj. stworzenia fajnego (żyjącego ogrodu) oraz trawnika, który doprowadzał mnie do obłędu. Dlaczego? - będzie widać na załączonych zdjęciach (proso, proso i jeszcze raz proso - na obecną chwilę trawnik na jesień 2016r. został pryśnięty roundapem.

Do rzeczy.
Wydajność mojej studni to około 35 l/ min. tzn, że w ciągu minuty jestem w stanie wypompować ze studni około 30 - 35 l wody (lustro wody opada na pewną wysokość i stoi w miejscu - a woda leci). Wyliczając ilość wypływu wody na zraszaczach w założeniu przyjąłem właśnie około 30 l. zużycia wody na daną sekcję. Sekcji nawadniających zaplanowałem sześć (I, II, III, IV - xraszanie trawnika) + piąta (V - linia kroplująca) i szósta VI - zasilenie studzienki poboru wody.

Na załączonym projekcie rozpisane są sekcje z zastosowanymi zraszaczami (zraszacze firmy HUNTER - rotacyjne PGJ04, PROS04 z dyszami MP-Rotator oraz zraszacze statyczne PROS04 z dyszami statycznymi). Sterownik jaki zastosowałem to Rain Bird 6 sekcji. Opisałem również wydatek wody na zraszaczach wg zastosowanych dysz w zraszaczach i ogólny wydatek wody na sekcjach, a także godziny włączania systemu wg. sekcji. WSZYSTKO JEST NA PROJEKCIE.

Serce systemu czyli system hydroforowy, sterownik, elektrozawory zamontowałem w pomieszczeniu gospodarczym. W systemie hydroforowym poza hydroforem, zaworami kulowymi znajduje się wyłącznik ciśnieniowy i reduktor ciśnienia. System hydroforowy płynnie przechodzi w system nawadniania. Ciśnienie wody w systemie nawadniającym przewidziałem na 2,5 - 3 barów (wyjdzie w praniu). Poza tym przewidziałem również dwa wejścia do podłączenia sprężarki, aby po zakończeniu sezonu, przed zimą przedmuchać układy.

To chyba na obecną chwilę wszystko.

Na wiosnę ruszam na zewnątrz z rurami, złączkami, zraszaczami. Nie mogę się doczekać - ta zima jest dość długa. Po zamontowaniu systemu, przełożeniu kostki oddzielającej rabaty zakończenie prac to walka z trawnikiem. ALe to osobny temat.

Proszę o opinie Specjalistów odnośnie, czy nie popełniłem jakiś błędów w projekcie itp

CDN.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies