Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Anety 10:12, 27 lut 2017

Do góry
zastanawiam się co posadzic w trawach za naroznikiem z czego zrobić szpaler żeby osłonił od wiatru i deszczu narożnik z poduchami od strony gdzie nie ma maty bambusowej ??? czy kolumnowe ( Graby lub inne ) czy z kulista koroną ? Co myślicie o tym??

Ogród w remoncie 10:10, 27 lut 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Jeszcze raz zdjęcie tego miejsca. Pamiętajcie że tam tylko ta duża sosna zostaje ,jałowców nie ma. Śl. wiśniowe w rogu za sosną mają na celu zasłonić widok na ten duży dom.

Ooo i jest zdjęcie A masz jeszcze takie od wjazdu?
Ogród w remoncie 10:09, 27 lut 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Może pod tymi śliwami posadzić trzmielinę Emerald Gold lub Emerald Gaiety ,powtórzyć lawendę po drugiej stronie chodnika. Chyba wywalę te dwie sosny zaznaczone krzyżykami, ale co posadzić pod sosną niwakiem?

A dałabyś tutaj zdjęcie tego miejsca jeszcze?
Wymarzony sielankowy ogród..... 09:57, 27 lut 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Zaczyna się coś dziać, powoli

Jak to cieszy ,niby nic jakiś kiełek a radocha....też chodzę z nosem przy ziemi i wypatruję
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 09:54, 27 lut 2017

Do góry
ona sie rozsiewa jak zwariowana

w temacie, ze mam malo ptakow wlasnie wypatrzylismy przez okno dzieciola zielonego

Zielony zielonym pogania :) 09:39, 27 lut 2017

Do góry
Asiu, na podstawie tego, co do tej pory powiedziałaś/pokazałaś, sugerowałabym raczej takie zagospodarowanie działki:

Cały dolny prawy róg działki przeznaczyć na część użytkową, czyli warzywnik, kompostownik itd. Oddzielić ją od podjazdu np.: żywopłotem.

Drewutnię (ona naprawdę taka wielka?) też przesunąć koło garażu i dojazd do niej zrobić od strony podjazdu. Korzyści będą dwie: nie zmarnujecie całego tyłu na dojazd do drewutni i bliżej będzie nosić drzewo do kominka przez drzwi frontowe (doświadczenie przeze mnie przemawia).

W lewym dolnym rogu zrobi się wtedy miejsce do zabawy dla dzieci - niech tam sobie kopią piłkę i zostawiają zabawki (znowu mówię z doświadczenia).

Górna (tj: południowa) część działki zostaje wtedy "dla dorosłych"
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 09:05, 27 lut 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)

Izuniu a obok krokusów, te malutkie rozetki to co to takiego????
Ogród w remoncie 09:04, 27 lut 2017

Do góry
Asiu, przyjrzałam się dokładniej wymiarom i wyszło mi coś takiego:

Derenie, jak pisałam wcześniej, muszą być sadzone grubą warstwą, żeby kolor pędów był widoczny. Czyli zajmą w zasadzie całą szerokość rabaty od ogrodzenia do trawnika. Można je podsadzić epimedium, narcyzami (nie wymagają częstego wykopywania), przebiśniegami lub ciemiernikami.
One będą dość wysokie - do 2 m, więc faktycznie świdośliw nie warto przy nich sadzić.
Pissardi muszą być odsunięte od sosny (ze 3 metry) i od siebie wzajemnie też - tak ze dwa metry. Dałabym w ich okolice jakieś różowe hortki, żeby podbić kolor liści.
Koło świerków posadziłabym drzewo kolumnowe (wiśnia amanogawa? dąb green pillar?) i podsadziła bzem black lace.

Hakone moim zdaniem można dać pod wszystkie trzy niwaki, jako element łączący, tylko pod każdym zestawiać z inną rośliną.
Nada się każda atrakcyjna z liści, o kontrastowym pokroju:
bergenie, bodziszki, paprocie, konwalnik nawet irga. Wybierz taką, którą masz pod ręką i pasuje wymaganiami.

Przy ogrodzeniu, jeśli śś miałyby wypaść, faktycznie przydałyby się jakieś drzewka. Może jarząby mączne?
Ogród z rzeźbą 06:45, 27 lut 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Korzystając z jeszcze z chwili czasu wstawię fotki w wycieczki na półwysep Sao Lourenco. Niestety nie udało nam się zrobić całej trasy, jako że dziecię nasze zbuntowało się w połowie drogi i musieliśmy zawrócić. Nie możemy odżałować widoków, które nas ominęły.

Aż się zdziwiłam, że to trasa na Sao Lourenco. JAk my byliśmy we wrzesniu 2015 r to zieleni nie było wcale.
Trasa nie zaliczona, czyli jest powód, żeby wrócić
...uDany ogród 06:25, 27 lut 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Wreszcie nauczę się rozpoznawać ptasią brać

Ja znam sporo ptaków, ale jak widzę coś nowego posiłkuję się encyklopedią ptaków i netem.
Jest ich bardzo dużo
Zawsze mnie interesowały i jeszcze motyle
Uwielbiam!

Moje Rusałki

Pokrzywnik

Admirał

Pawik

Ceik

...uDany ogród 06:19, 27 lut 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Nie odzywam sie ale systematycznie podziwiam.

Bogdziu dziękuję kochana

...uDany ogród 06:18, 27 lut 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Masz bogactwo ptactwa w ogrodzie Te boćki to też u Ciebie?

To przez drzewa, mają schronienie i mnóstwo jedzonka.
Boćki z gniazda przy ulicy.
U mnie chodziły pojedynczo

Szmaragdowy Zakątek 00:33, 27 lut 2017

Do góry
Jest środek nocy, więc obowiązkowo coś słodkiego….uratowany rano z rozgrzanych czeluści
piekarnika - serniczek!

Jankosia, co tam dzisiaj w nocy podgryzasz?
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:23, 27 lut 2017

Do góry
tulucy napisał(a)
Janko, czy Tradescant pachnie? Masz może fotkę kwiatu w rozkwicie z bliska? Bo tak myślę, czy ta moja nn to nie to ewentualnie...

Pachnie.

Niektóre zdjęcia kolorystycznie są przekłamane- ona jest najpierw bardziej bordowo-brązowa, dopiero pod koniec kwitnienia pojawiają się fioletowe nutki.

Więcej zdjęć Tradescant zobaczysz tu
Podwórkowa rehabilitacja 23:24, 26 lut 2017

Do góry
ryska napisał(a)

Tak mówi większość "ogrodomaniaków"

Szkoda że nie widzisz jak wygląda mój trawnik i podjazd, że o krecich kopcach na rabatach nie wspomnę. Zadołowane w donicach róże potrafiły wypchnąć. Brak słów.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:23, 26 lut 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Co "najfajniejsze" miałam trzy sztuki i żadna nie odbiła po zimie. Z innymi miskantami nie miałam problemów. Choć były dyskusje czy to napewno ta odmiana (niby źródło zakupów pewne) bo mimo ładnego przyrostu nie kwitła wcale.

Może miały za mokro Aniu i po prostu wygniły
Mam Graziellę od dwóch sezonów i zawsze kwitła, to ciekawe.
U mnie natomiast padły 3 sztuki 'Morning Light', 3 z wielkim trudem się wykaraskały, a 3 wyrosły naprawdę pięknie.
Na tej rabatce jeden z trzech zbierał sie całe lato ale dał radę.

Sezon 2017 u Hanusi 22:58, 26 lut 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Jaki energetyczny kolorek
Malutki pod lasem 22:55, 26 lut 2017

Do góry
Z wieści ogrodniczych, stipa zaczyna wychodzić, trzy cynie też się pokazały i jedna papryka z kaloryfera wyłazi
Hosty wsadzone do doniczek na dzień będę wynosić na dwór, na noc chować do wiatrołapu, bo tam mam najchłodniej, zakręciłam kaloryfer, działa tylko podłoga
Kwiaty we włosach 22:21, 26 lut 2017

Do góry
Aniu
ja też o tym marzę. Byłam kiedyś w Koronowie, piękne jeziora i okolica.To chyba niedaleko Bydgoszczy.
Za tydzień w sobotę montują mi altanę, może wtedy chociaż tak zacznie się powiew wiosny.Muszę obmyśleć jakie rośliny pachnące w pobliżu.Dziś u nas na Warcie było słychać pełno ptactwa. Fajnie jak słychać ptaki i żaby jak rechoczą, ale to jeszcze trochę, żaby latem. Pozdrawiam.

Kiedyś miałam skalniak

a to wiciokrzew w dobrych latach i dobrej kondycji

ta rabata też się zmieniła, wszystkie większe krzewy zostały wysadzone, zostały zamontowane podpórki na pnące

no i koniecznie muszę pomyśleć o tej rabacie, obsadzić ją na brzegach bo kora wszędzie fruwa,

Ogrodowe przygody 22:16, 26 lut 2017

Do góry
iwonadm napisał(a)

Oglądałam Gardens World i Monty Don pokazywał właśnie cięcie bzu ozdobnego, by cały czas ładnie się wybarwiał i można było zapanować nad kształtem. Czytałam też o tym później w gazecie. Cięłam już w tamtym roku więc metoda jest sprawdzona z oczek powybijały długie pędy na ok 1,5m. Więc teraz znów podcięłam
w tamtym sezonie wyglądał tak

Czyli co? Mam ciągnąć za pierwszym oczkiem i będzie dobrze? Ale za pierwszym oczkiem od podstawy czy tak jak hortensje?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies