Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Loczka 15:47, 06 paź 2016

Do góry
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 15:42, 06 paź 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
moje przepiory juz podrosly i w piorka obrosly, nawet fruwac probuja. M je siatka nakryl, by z pudelka nie wyfrunely

o widzisz jak szybko rosną ?dobrze o nie dbacie
Ogród Loczka 15:39, 06 paź 2016

Do góry
Ogród Loczka 15:34, 06 paź 2016

Do góry
Ogród w Tarnowie 15:33, 06 paź 2016

Do góry
Dzisiaj już bez deszczu ale zimno...

W zgodzie z naturą 15:31, 06 paź 2016

Do góry
elka_ napisał(a)
W moim jesiennym ogrodzie...

pieknie w Twoim jesiennym ogrodzie...Haft wybralaś sobie trudny,czekam na efekt końcowy..pozdrawiam i dobrze ,że już jesteś
Ogród z pergolą 15:30, 06 paź 2016

Do góry
Normalnie trzeba to towarzystwo uspokoić bo ja normalnie już nie wyrabiam
Rzucacie pomysłami, 'inspiracjami' jak rzeżnik mięsem, a nic z tego nie wynika i na pewno z takiego natłoku wszystkiego nic nie da się wymyślić.
Tu się trzeba skupić na konkretnych sektorach i miejscach.
Często wspominana jest spójność ogrodu. Przy tym to ma mnie roznieść, gdzie brak spójności jeżeli ciągle są powtórzenia:
-drzewa sadzone w parach,
-układ rabat oparty na całości o kwadraty,
-Kostki cisowo bukszapnowe,
-Hortensje spalające całość sadzone po trzech stronach ogrodu w tych samych ilościach i nawet gdyby były różnych odmian spajają ogród w całość.
-rabaty po środku są dwie czyli trzymają się myśli dwóch drzew, jeszcze najlepiej gdyby były takie same lub swoim odbiciem lustrzany.
Czy to jest mało elementów świadczących o tym, że plan ogrodu jest spójny.

Do tego przypominam, że rabaty w większości mają 3 metry głębokości plus żywopłoty, a niektóre miejsca nawet 4,5metra, a to już jest bardzo dużo.

Pomysł z kwadratami nadal mi się podoba, ale widząc Aniu Twoje upodobania lubisz taki porządek z chaosem, przynajmniej z śledzenia wątku tak wywnioskowałem.
Dlatego uważam, że powinnaś jak już wcześniej wspomniałem wyznaczyć sobie miejsca na rabatach gdzie będziesz łączyła kilka gatunków mieszając je ze sobą tworząc ładną kompozycje i tym samym ułatwiając sobie problem przekwitania roślin bo gdy obsadzisz cały kwadrat rośliną, która będzie ładną przez moment wiosną to co potem? Kwadraty są na tyle spore, że trzeba by geniusza by jedno zasłonić drugim. Dochodzi do tego jeszcze ilość roślin, która w przypadku sadzenia idealnie w kwadraciki będzie większa niż posadzenie roślin troszkę wymieszanych, ale nadal w prostych ramach.

Ja mam taką propozycją i jest tylko propozycją, niczego nie narzucam, ale starałem się pomyśleć nad całością.

Nawet coś widać.
Podzieliłem nasadzenia na 9 miejsc.
1.Róże o bordowych kwiatach, Red Baron, rozchodnik Matrona, jeżówka Raspberry Truffle.
Co do róż jeszcze. Jeżeli chcesz żeby róże były jakoś ogarnięte i nie wprowadzały chaosu, których są królowymi tym bardziej w pojedynczych odmian to powinny być posadzone w korytkach z zimozielonych, ale ty tak nie lubisz więc lepiej je wkomponować w jakąś kompozycje.
2. Bordowy berberys (Artropurpurea Nana, Red Jewel, Bagatelle) jeżówki. Najlepiej posadzone w dwóch pasach.
3. Piwonia Karl Rosenfield, Świecznica, Jarzmianka czerwona, tulipany (zestawienie atrakcyjne cały rok) Sam nie wymyśliłem to kopia z chfsh.

Za Glediczją 3 dodatkowe hortensje by rozjaśnić narożnik i przy okazji małżonka ucieszyć jeszcze bardziej
Cztery roślinki w kwadracie to np Choiny Jedolloh.
4. Np. Pełnik Cheaddar, kosaciec syberyjski, jarzmianka biała, brunery, hakone.
Przy altanie pas jakiejś molini, by coś zwiewnego tutaj było, albo turzyca Variegata
5. Hakonechloa macra, limonkowa funkia
6. Tutaj nie wiem, ale można powtórzyć funkie o innych liściach(niebieskich) hakone Aureola, białe czosnki i tulipany, brunere.
Krzewy w dwóch kwadratach po 4 to azalie japońskie z czasem się zrosną i znów podkreślą wzór kwadratu.
7. Dywanik z trzmieliny Emerald Gaiety lub z turzycy Variegata 'Ptasie Łapki'
8. Przyrotnik, jężówki, przetacznikowiec, miskant.
9. Sesleria jeżówki białe, miskant.

Oczywiście to tylko propozycja i nie chce się wymądrzać bo zrobiłem tak jak Ja uważam i ktoś może mieć całkowicie inne zdanie, ale jak dalej będziecie rzucać tysiące pomysłów i inspiracji to ciągle nie będziesz wiedzieć co i jak. Na dodatek pomysłów i inspiracji było tyle, że 3 ogrody można byłoby obsadzić
Macham i mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem.
Ogród Loczka 15:22, 06 paź 2016

Do góry

Kilka fotosów w szary dzień
Typografia ogrodu 15:22, 06 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
dlatego wydrukowalam dwa

Aśko strasznie lubię Twój gust bardzo mi imponuje ta konsekwencja ... ale pewnie juz to pisałam żuraw jest mega!
Tysiąc radości i utrapień 15:02, 06 paź 2016

Do góry
jona napisał(a)
Ze słoneczka korzystałam nie tylko ja

Fajnie ,ze już jesteś

piekne zdjecia...

ptaszki cudniaste ale kosmosy to po prostu kosmos ,odlotowe
Ogród pod lasem 14:45, 06 paź 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Kurcze piękne są

Ania, na tle cisów rosną, widzę je z salonu, cudownie się komponują!
Znalazłam jeszcze fotkę tawułek i tegorocznych sadzonek Aureoli. Nie potrafię oddać koloru tych tawułek, niestety...a jest w realu przepiękny.
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:41, 06 paź 2016

Do góry
wiecie co ja dziś gotuję na obiad?...na pewno nikt nie zgadnie

nie wiem czy będzie sporo amatorow na takie jedzonko

Uwaga!
zacierki na mleku i ziemniaki....mój M sobie tak zażyczył ha ha ha .
sobie to chyba chinską zupkę zaleje ,bo dla mnie mleko to brr...albo jak mówi mój M w zęby mnie kole

pozdrawiam ... i jesienny obrazek

Ogród pod lasem 14:39, 06 paź 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Ja też miałam na myśli Vision in red Też kupiłam ,ale jeszcze kwitnących u siebie nie widziałam .Posadziłam z biało obrzeżonymi hostami Patriot -zobaczymy jak będzie
No i kupiłam w tym sezonie hakone All Gold i aureola Zaszalałam i teraz im tłumaczę, że wszystko trzeba szybciej robic w zyciu

To moje, akurat z cisami i Aureolą, ale z czymś białoobrzeżonym też będzie pięknie!

All Gold nie mam akurat, ale Aureola jest super, naprawdę. Nawet ta przesadzana nie stanęła, tylko rośnie.
Ogród pod lasem 14:34, 06 paź 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Kasia, nie bluźnij!!! W zeszłym sezonie sadzone, no złe?

Paprocie zimozielone? Też nie wiedziałam.

W zeszłym sezonie?? to chyba już potwory jakies sadziłaś a nie małe sadzonki?
Ogród pod lasem 14:30, 06 paź 2016

Do góry
Kasia, nie bluźnij!!! W zeszłym sezonie sadzone, no złe?

Paprocie zimozielone? Też nie wiedziałam.
Ogród z pergolą 14:17, 06 paź 2016

Do góry
No dobrze zacznijmy od nowa powoli
lewa strona

Droga do spełnienia 14:17, 06 paź 2016

Do góry
jezówka dla Iwonki do zobaczenia
Ogród z pergolą 13:49, 06 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
te rododendrony chyba nie wyglądaja najlepiej? powinny mieć chyba ciemnozielone liscie a nie takie seledynowe??

Mój wygląda podobnie, ale do tej pory od wiosny siedzi w doniczusi I nie dokarmiałam.. z Twoim może być podobnie.. zagłodzony ..

Skorzystam też z rady Bodzi.. jak nie zapomnę
Ogród z pergolą 13:26, 06 paź 2016

Do góry
tak środkowe zostawmy na zimę albo przyszły rok bo myslę że z nimi to problemu nie będzie.

rodki mam 4 białe 1,5m wys po 10 latach Peter Tigersead

Asia tylko ze Iwona pisala o odmiennych wymaganiach glebowych rodki-serby.. ja bardziej dumam czy ich nie dać przed gracki na grujecznikową i po elce w rogu ale żeby między nimi i serbami były trawy wysokie.
albo druga opcja dać je koło altany ale u zonk bo musiałabym czekać z ich przesadzeniem do późnej wiosny dopiero jak altana stanie

Ogród pod lasem 13:14, 06 paź 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Pomponelka skłoniła pompony, a jeżówka wręcz przeciwnie, ale na wszelki wypadek dostała bambusika

piękna

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies