Zielona Marto - najlepsze jest tworzenie i efekt, gdy oddajesz ogród, potem lubię byc na wiosnę, zadbać o wszystko. Wtedy wiem, że ogród będzie miał dobry start i pokaże całą swoją urodę, bo wszystko wyjdzie takie świeże na wiosnę.
Bogda - aleś mnie rozśmieszyła tymi słowami
Marzena2007, leon60 - może się uda, nie będę zdradzać szczegółów o jaki ogród chodzi
WilczaGora - dąże do wiosny od lutego, kupuję kwitnące ciemierniki, cyklameny, albo hiacynty, bo som
monteverde - Aniu, ja kreta wspominałm, bo ktoś pytał czy przejdzie górą, nie mam go obecnie na szczęście
jagoda99 - dziękuję za serdeczne słowa z głębi serca
Kasik - dzięki i nawzajem
Sebek - ciachaj, ale nikoniecznie, ja tylko robię czasem takie "dywersje pod prąd"
Basiu - u mnie też siedzą, późno sadziłam
Pszczółko - przestawiłam anioła, lepiej go widać od ulicy
Magdo - wspieram w rośnięciu tujek i dziękuję za życzenia
Tak Marto, zimozielony jest czytany stale, szczególnie przez Mateusza. Z lustrem nie, bo mają inne hobby
Dzisiaj w sklepie ekspedientka powiedziała, że oglądała mnie w Mai w ogrodzie i czekała aż będę robiła zakupy. To było okrywanie z zimozielonego ogrodu co leci teraz.
Trzeba pokazać zdjęcie tego miejsca, wtedy optymalnie dla dane sytuacji postaram się doradzić
Bluszcz głownie puszcza się na pień świerku, pod świerkiem niekoniecznie, jeśli podkrzesany można posadzić bukietowe hortensje, a na przodzie żurawki lub kolorowe hosty, a w hostach np. cebule tulipanów lub innych cebulowych, także ciemierniki.
Można posadzić zamiast bluszczu pachysandrę czyli runiankę japońską.
Wykopać rowek i zadołować je trzeba, jedna koło drugiej, podlać. Potem wiosnę odkopać i posadzić na miejsce stałe.
Kopiesz rów, układasz tuje, korzenie ładnie, żeby nie pozawijane były, zasypujesz do połowy, podlewasz, wtedy dobrze napiją się wody, zasypujesz resztę korzeni. Możesz jeszcze raz zrosić też część zieloną, żeby igły odzyskały turgor.
A u mnie jest wszystko na patelni i jakoś to mi już nie przeszkadza. Pierwsza wiosna i lato było źle. Nic nie było posadzone, jedynie żywopłot z tuj, ale one były malusie. Teraz jest o wiele lepiej, czekam aż będziemy całkowicie zasłonięci.