Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 13:54, 20 lip 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)

Próbowałam kiedyś i jakoś nie wyszło. Ale miałam w słońcu. Nie mam za specjalnie miejsca na niego ale namawiam eMa na wyrzucenie malin bo kiepsko u nas rosną i przerzucenie się na malino-jeżyny. Więc jeśli będziemy robić rewolucję to spróbuję przemycić pomysł na typowy kompostownik. A Ty masz plastykowy czy zbijany z desek?

Nie wiem co to za wynalazek ta malino- jeżyna, ja mogę tylko przestrzec przed malino-truskawką, na wiosną wykarczowałam, bo rozrastało się w nieograniczony sposób, a owoce były bardzo przeciętne.

Raczej o niej szybko nie zapomnę bo ciągle odrasta od ziemi.

A jeżynę mam jedną szczepioną na pniu - odmiana Navaho, z tego co czytałam jak kupowałam, to najlepsza.
Tu ma być ogród :) 13:52, 20 lip 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Edytka ML szukasz?

Tak, szukam ładnych ML - dziś nawet przy okazji wyjazdu się rozglądałam, ale tylko 2 kupiłam, więc zostało 14 jeszcze znaleźć.
A masz jakiś namiar?
Tu ma być ogród :) 13:50, 20 lip 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Popieram ... przedpłocie jest mega!!!

Miło mi.
Tu ma być ogród :) 13:50, 20 lip 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)

Podpytam o ta rabatę - jaką ma szerokość cała oraz ile od tuj masz posadzone hortki i od hortek graby ?

Dokładnie pomierzę wieczorem, bo umknęło mi to z głowy, a rabata docelowej szerokości jeszcze nie ma wyznaczonej, plan jest taki, żeby przed grabami dosadzić żywopłociki cisowe i jeszcze eM będzie nawadnianie do trawnika tam wkopywał, więc okaże się po wszystkich pracach jak to wypadnie.
Ale podam Ci jak na tą chwilę to wygląda.
Tu ma być ogród :) 13:48, 20 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Kasiu, odmiana Hicksii, posadzone co 40 -42 cm.
Miałam te cisy posadzone już dwa lata temu w jednym miejscu gęściej, ale koncepcja się zmieniła i na początku czerwca je tu przesadziłam, robiąc większe odstępy.

Dzięki
Tu ma być ogród :) 13:46, 20 lip 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Jakie cisy masz w tych miejscach? I co ile sadzone? Muszę się przymierzyć do wysłonienia mojej drugiej bramy.

Kasiu, odmiana Hicksii, posadzone co 40 -42 cm.
Miałam te cisy posadzone już dwa lata temu w jednym miejscu gęściej, ale koncepcja się zmieniła i na początku czerwca je tu przesadziłam, robiąc większe odstępy.
Tu ma być ogród :) 13:44, 20 lip 2017

Do góry
Matylda napisał(a)

Tak, przedpłocie masz wspaniałe. A co ile sadziłaś seslerie?

Co 60 cm - na ten moment ździbła sąsiadujących seslerii już się krzyżują ze sobą.
Tu ma być ogród :) 13:40, 20 lip 2017

Do góry
wiklasia napisał(a)
Jak cudnie masz

Dzięki Asiu, wszystko rośnie bo już 3 sezon leci i wygląda coraz fajniej.
Tu ma być ogród :) 13:39, 20 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Edyta - w Murckach w szkółce płaciłem za miskanty 15 zł - mam je w donicach i... widać je ML też mieli

Co będę ściemniać - szukam tańszych, dziś kupiłam po 10 zł, ale tylko 2 mieli i to w szkółce, na giełdzie brak.

Wielkoludy to to nie są, ale mocno rozkrzewione i cena dobra.

I jeszcze Adagio po 8 zł mi się trafiły (to te ciemniejsze) - będą na rabatę z ŚŚ, jak wrzosy stamtąd wyciepę.

Tu ma być ogród :) 13:35, 20 lip 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Przedpłocie masz najładniejsze na O.
Historię mojego znasz, a teraz już na zawsze znikła szansa jego obsadzenia. Mój eM wymienił kamień. Teraz nie ma szans w ogóle na posadzenie czegokolwiek. Nawet chwasty nie będą rosły.

Szkoda, że tak mało pokazałaś rabaty nowej brzozowej.

Jak jeżówki WV? Moje przesadzone kwitnące i nic im nie jest - twarde sztuki

Dla mnie jest najładniejsze, a jeśli jeszcze ktoś tak myśli to super

Jeszcze pokażę, jak chwasty ogarnę, nie ma kiedy nawadniania tam rozłożyć i ciągle mi to miejsce zarasta - ale rośliny małe to efektu brak.
Tu ma być ogród :) 13:33, 20 lip 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
ja swój tez przesiewam no chyba ze idzie do ziemi gdzie nie będzie przeszkadzało ze nie jest idealny a większe resztki lecą do drugiego kompostownika

to dobra metoda.
Tu ma być ogród :) 13:32, 20 lip 2017

Do góry
babka napisał(a)

Mam dokładnie tak samo. Jeśli mi nie zdąży przerobić do wiosny to przesiewam, nieprzerobione wracają do kontenera lub przerzucam do drugiego. Ale to na prawde sporadycznie się zdarza. Ważne by kompost miała przewiem i był cieniowany a jeśli nie jest to polewany wodą by nie wysychał.

Edytka Twoje ML od kiedy masz ? takie konkretne są, ja mam liche strasznie a juz trzeci rok im idzie
Ślicznie jest u Ciebie a Ty wciąż zmieniasz i ulepszasz

Z kompostem robimy identycznie

Moje ML kupowane były w maju 2015 - rosną świetnie i ładnie roświetlają rabaty, lubię je.

Jest jeszcze co poprawiać, aż się boje jak to będzie, gdy w końcu uznam, że już nic nie muszę ruszać Nudy chyba
Tu ma być ogród :) 13:28, 20 lip 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
a masz w cieniu? Jaki masz kompostownik? Ja mam dwa choc przydałby się trzeci.scianki to palety wiec maja dopływ powietrza. Stoją w cieniu. Wrzucam do nich wszystko i nic nierobie-niepodleganiu,nie mieszam i po roku mam kilkadziesiąt taczek kompostu

U mnie właśnie stoi we względnie cienistym miejscu, jest z desek i sprawdza się.

Ja też nic nie robię, jak wrzucam większą partię zielonego czy liści to przelewam gnojówką i zostawiam - jakbym potrzymała go dłużej to nie wymagałby żadnych zabiegów, ale, że jest z liści zgromadzonych w październiku czy listopadzie to jeszcze całkiem gotowy nie był i dlatego przesiewam, to co grube wraca do komory kompostownika.
Tu ma być ogród :) 13:24, 20 lip 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Edyta, jeżówki zagrały się wysokością z miskantami, dobrze widzę? To jakie wysokie są ML i czy one są niższe od Grackow?

Jak bym miała porównywać równoletnie gracki i ML to te pierwsze mają w tej chwili jakieś 170-180 cm, a ML 140-150 cm - przy podobnej średnicy kępy.

Te jeżówki faktycznie wyrosły dosyć wysokie, będą miały ze 110 cm pewnie - kupowałam je jako Fatal Attraction, ale nimi nie są, albo są ale z nasion i sadzonki nie odziedziczyły cech rośliny matecznej - w każdym razie nie narzekam na nie bo są cudne, mocno pachną i przyciągają masę motyli

Tu ma być ogród :) 13:18, 20 lip 2017

Do góry
frezja napisał(a)

Zawsze to miły widok

gracki zawsze się obronią.
Tu ma być ogród :) 13:17, 20 lip 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)

No to witaj w klubie. Ja też nie umiem.

karczuj te maliny i budujcie kompostownik w cienistym miejscu, na pewno będzie lepszy efekt kompostowania.
Tu ma być ogród :) 13:15, 20 lip 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Jakoś nie potrafię zrobić dobrego kompostu Niby wrzucam to, co potrzeba ale takiego jak u Ciebie to ni kak nie miałam. Cos chyba źle robię

może mi się udaje bo przelewam gnojówkami, przesypuję obornikiem, dodaję mocznika - no nie wiem, żadnych czarów w każdym razie nie odprawiam
Tu ma być ogród :) 13:13, 20 lip 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Edytko wszystko, co pokazujesz jest miłe dla oka- nie ma stopniowania!
Trawy piękne, graby podobają mi się od zeszłego roku- wyglądają cudnie!
Nowa przygotowana rabata mnie powaliła- jak od linijki i z poziomicą! No piękna jest już teraz

Bez poziomicy i nawet miarki się obeszło - rośliny małe, kiedyś jak podrosną to się cięciem skoryguje jakieś odchyłki, także nie stresuję się, gdy coś nie jest idealnie równiutko, bo nie jest
Tu ma być ogród :) 13:11, 20 lip 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Ale grabów nie wygoliłaś od dołu. Będziesz je prowadzić takie liściaste od samego dołu?

jeszcze nie wiem jak ostatecznie będę je prowadzić, walce mi sie podobają i takie wygolone też - na razie tuje są na tyle małe, że wszystko zielone się przydaje, żeby wysłonić się od sąsiada
Od nowa ... na przekór wszystkim 13:09, 20 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Och te Twoje rozchodniki!
Pytałaś kiedyś czemu kwiatostany śmiałków wyrwałam - tylko dlatego, że mnie wkurzały
wystarczający powód boję się tego śmiałka, kupiłam ale jak teraz na niego patrzę u dziewczyn to zaczynam żałować.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies