Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Basi i Romka 14:03, 19 lis 2023

Do góry
Miał być posadzony tydzień temu, jest dziś czosnek posadzony, niech sobie rośnie, na wiosnę powinien wystartować

Ogród w malinówkach 13:48, 19 lis 2023

Do góry
Rozplenice posadzone w doniczki. Zadołuję je w gruncie, a w przyszłym sezonie oby trafiły już na rabaty
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 13:33, 19 lis 2023

Do góry
an_tre napisał(a)
Jakie ładne kolorystycznie ujęcia
Szarobiałego ogrodowe początki. 12:15, 19 lis 2023

Do góry
Miałam trzy donice z niebieską lobelią. Zapomniałam, dawno przekwitły. Chciałam wyrzucić, ale okazało się, że wykiełkowało w nich mnóstwo samosiejek. Ciekawa jestem, czy przetrwają w domu.

Mam wrażenie, że w moim ogrodzie wciąż pełno niespodzianek. Może za mało o niego dbam i nie wyrzucam siewek w porę (-:

Samosiejki lawendy i kocimiętki wyrastają nawet pomiędzy kostką brukową. Rezeda i sadziec przypadkiem pojawiły się wśród wysianej z torebki czarnuszki.
Kupiłam kiedyś od starszej pani sadzonkę ciemiernika wykopanego z jej ogrodu. Okazało się, że z tej samej doniczki wyrósł piękny różowy floks i rudbekie. Dziś rozrosło mi się z tego kilka dorodnych kęp.
Takie cuda się dzieją (-:
Szarobiałego ogrodowe początki. 11:58, 19 lis 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)
Jola masz prawdziwy kwiatowy ogród. Jak coś kwitnie to od razu całe łany. Róże georginie orliki. Cały sezon kwitnienia na bogato.
Szkoda że tu mało bywasz bo można by się dużo od Ciebie nauczyć.

Wysiać dalie z takim efektem... To niesamowite osiągnięcie.

Ogród mam od kilku lat i staram się tak dosadzać rośliny, żeby nie było bezkwiatowych okresów.

Będzie jeszcze bardziej kolorowo, bo wsadziłam ponad 440 cebulowych. Ponadto zebrałam mnóstwo nasion. Naparstnice i goździki brodate wysiałam do gruntu bezpośrednio. Mam całe łany ich zielonych siewek. Z doświadczenia wiem, że przetrwają zimę.

Chyba nigdy nie będę miała uporządkowanego ogrodu. Wciąż i wciąż mi mało roślin. Wcale tego nie planowałam. Tak wyszło (-:

Pozdrawiam (-:

Zielony Chram 11:00, 19 lis 2023

Do góry
Darecka napisał(a)
Zdjęcie stodolnickiej z czasów współczesnych w kolowej, jesiennej szacie 13.10.2023:

Jak scenografia teatralna świetne kotary
Wzgórze chaosu 10:57, 19 lis 2023

Do góry
Front całkiem przyjemny w odbiorze. Czy z okien domu, czy od bramy, uważam że jest ok.
Super odczucie, że remont tu dobiega końca

Do góry
Liście buka robią wrażenie, mają piękny kolor i są takie przyjemne w dotyku.
Jak dla mnie drugie po miłorzębie.

Do góry

Do góry
Jesienne kontrasty.

Do góry
Berberys zaczął się przebarwiać. Ma werticyliozę, ale jego chęć przeżycia zaskakuje.
No i dobrze bo lubię go tutaj.

A żeleźniaki - wiadomo Fajny korten i do tego te żywozielone liście, super duet.

Wzgórze chaosu 10:56, 19 lis 2023

Do góry
Całkiem fajne proporcje sepii do zieleni.
Glediczja ma cudowne ulistnienie. Dematerializuje się w tempie błyskawicznym

Do góry
Pissardi, dereń kousa Weisse Fountain nadal w teamie kalina, trzymam i nie puszczę dopóki mnie nie zmrozi

Do góry
Denerwują mnie 3 brzozy posadzone w równym szeregu. Taki system nie pasuje do mojego ogrodu.
Szkoda, że wiem to dopiero teraz...

Do góry
Tyle lat mam tę kalinę, nie pamiętam, żeby tak długo trzymała liście.

Do góry
Cieszy mnie bardzo piękna jesień w tym roku. Nadal podziwiam tylko z kubkiem herbaty, procentuje to, co zrobiłam w sezonie. A liści jakoś mało do grabienia.
Nie sadzę cebulek. Dobrze zrobiona ziemia na rabatach przyciąga podziemnych gości
Zobaczymy co wyjdzie z dawnych nasadzeń.

Tydzień był deszczowy, ale zadziwiająco dużo liści jest jeszcze na drzewach.
Nie było hurtowych przebarwień, przeważają solówki

Słońce skąpi promieni, ale mimo to jest ładnie. Trawy a szczególnie hakone robią robotę.

Sobotnie kadry. Do znudzenia z tych samych miejscówek

Wzgórze chaosu 09:40, 19 lis 2023

Do góry
Magara napisał(a)
Eh, 10 km od Rynku w Krakowie...
Kiedyś marzyłam o przeprowadzeniu się tamże. Byle dalej od morza, a bliżej gór
Nie udało mi się ale miesiąc spędzony w młodości w Krakowie wspominam do dziś bardzo dobrze Fakt, to były inne czasy Wtedy i gdańska starówka miała swój urok Bez pijanych imprezowiczów dzień w dzień Stare dzieje

Iwonka, a gaurę to tak fajnie opisałaś, że na połowę czerwca już sobie zapisałam przypomnienie w kalendarzu

Miejsca zapisane na dysku młodości mają to coś
Choć faktem jest, że było spokojniej i mniej tłoczno.
Niemniej zmiany są wpisane w miasta przyciągające turystów.
Kraków w pandemicznej histerii miał ten urok sprzed lat, ale przyzwyczajona jestem, że tętni życiem i chyba taki wolę.

Gaura terminatorka

Nacięłam wczoraj trochę gałązek, jeśli się ukorzenią to wczesną wiosną będzie już do sadzenia
Zielony Chram 06:48, 19 lis 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam

Piękne opowieści, z ciekawością wszystko obejrzałam i przeczytałam. Historia z wykopaliskami Ciekawa sprawa. Jak napisałaś "tatulek" myślałam że jesteś gdzieś blisko Śląska bo tam tak mówią do taty, dziadka. Jednak rejestracja na samochodzie wyprowadziła z błędu.

Piękna ta stodoła czy masz fotki z jesiennych przebarwień musi być widok cudowny. Masz cudowne bergenie.
Trzymam kciuki za dalsze prace.
Pozdrawiam

Witaj Elu, miło mi, że moja opowiastka przypadła Ci do gustu

Uwielbiam wszelakie regionalizmy i zabawne powiedzonka, a językowe wygibasy i tworzenie własnego idiolektu sprawiają mi ogromną frajdę. Parę stron wcześniej dostałam pozdrowienia po kaszubsku i to było genialne. Mam koleżankę (frelę ) ze śląska i lubię słuchać jej ślunskiej gotki.

Mamy dużo takich śmiesznych, czy dziwnych określeń w domowym obiegu, np. tatulek często bywa titulem, na mojego psiaka zamiast Dusia, mówimy Dupsik (Dusia i pepsik, czyli pies ), na przetaczniki wołamy wszeteczniki, a na mojego EMa na przykład mówię dzioP albo dziobis etc

Zdjęcie stodolnickiej z czasów współczesnych w kolowej, jesiennej szacie 13.10.2023:

Za drzwiami do ogrodu... 01:53, 19 lis 2023

Do góry
Agnieszka_Z napisał(a)
Ale się będzie dobrze wypoczywać przez zimę po takim przygotowaniu warzywnika Też rozważałam użycie takich obrzeży u siebie, ale finalnie nie mam noc, deski będą tylko w szklarni.
Patrząc na ten biały stolik myślę o herbatce u Pani Bukietowej

Właściwie już spokojnie mogłabym czekać na kolejny sezon, ale jakieś drobiazgi jeszcze mam nadzieję porobić. Posadzić resztki cebulek. Mam jeszcze 9 doniczek do wysadzenia ( myślę, że to już ostatnie - w tym sezonie) Powiązać resztę traw, może wyciąć jakieś byliny( ale to już na bieżąco, jak pogoda zimą pozwoli. Teraz trzeba oczyścić, naostrzyć narzędzia na nowy sezon, pochować węże, konewki, wiaderka i różne ogrodowe przydasie, zrobić porządek w nasionach, nawozach. Stolik z krzesełkami powędruje na taras wraz z niektórymi ozdobami, czy doniczkami. Ale jak masz ochotę to zapraszam nawet na zimową herbatkę, jak się okazuje nie mamy do siebie aż tak daleko Byłoby mi bardzo miło Cię gościć
Te zdjęcia dzieliła tylko noc

Za drzwiami do ogrodu... 01:25, 19 lis 2023

Do góry
Alija napisał(a)

Aniu, piękna jesień w Twoim ogrodzie. Molinie rzeczywiście wyglądają, jak wielkie wachlarze albo fontanny, cudne.
Biały zakątek zacytowany przez Eliskę uroczy.

Alicjo, dziękuję. Miło się czyta takie słowa
Jeszcze wczoraj trawy gwiazdorzyły...

Po dzisiejszym śniegu molinie trochę zmaltretowane, pewnie po niedzieli je powiążę. Dzisiaj powiązałam miskanty bo leżały pod mokrym śniegiem. Na więcej nie miałam czasu. Nawet nie zrobiłam już zdjęć snopeczkom.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies