Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hortensjada 15:58, 10 sie 2016

Do góry
Jest sporo pytań o identyfikację hortensji, oczywiście będę zaglądać ale tutaj przytoczę kilka wskazówek do samodzielnej interpretacji ( wcale nie jest łatwo zidentyfikować hortensję na zdjęciu)
Pokażę te łatwiejsze czyli o zbitym ( lub jak kto woli pełnym )kwiatostanie, te drugie to ażurowe. Nie będę używać sformułowań przewaga kwiatów płonnych czy płodnych bo to nie działa na wyobraźnię Pochmurnie, więc kolor niezależny od ustawienia aparatu

Zacznę od Limelight, kwiatostan zbity, ciężki, lekko może się rozluźniać u podstawy ( bardzo szerokiej), kolor niejednolity - różne odcienie zieleni (im płatki młodsze tym bardziej zielone ). Przebarwia się na brudny róż ( intensywność przebarwienia zależna od odczynu gleby)

Liliowo i kolorowo:) 15:47, 10 sie 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
U Koniora w sobotę wypasione chochle po 10 zeta były Danusiu...a ja u Kapiasa po 21 kupowałam...myślałam, że mnie potarga...

To Ci się nie dziwię, u nas dokupiłam dwie też po 10 i dorodne sadzonki ale dwie bo więcej nie było na targu A w szkółkach to zapomnij no może w tej jednej co jak mają to po 25 i więcej ale to przesada. Koniecznie muszę sobie wycieczkę do Koniora zrobić a liściaste też ma? Jak grujecznik czy buki, musze u siebie jesienią powycinać co nieco i z uwagi na zdrowie posadzic cos co nie wymaga schylania i przycinania ciągłego.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 15:43, 10 sie 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Asiu, ja zostawiałam, ale ilość siewek chyba zmieni to przyzwyczajenie

Z różanki pod domem: z żeniszkiem się polubiłam, i to bardzo. Jak już zakwitnie, tak kwitnie i kwitnie.

przypomniałam sobie o żeniszku....bardzo fajna roślinka ,chyb muszę go znowu zaprosić do siebie
Ogród Małej Mi - sezon 2016 15:43, 10 sie 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
wszyscy pisza, ze ziab i u mnie tez brrr

ja swoj tez w bolach tworze i chyba za 10 lat nie bede w takim miejscu jak Ty

I za 50 lat nie będziesz w tym miejscu co ja... jak będziesz tu tylko w snach

mam 2 kwiaty prawie na raz... tylko aparatu nie miałam.. a już jest za ciemno, za zimno ... pogoda ..brrrr.. cały dzień mżyło, a teraz pada. Prognoza na 10 dni nie zapowiada powrotu lata

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:36, 10 sie 2016

Do góry
Dziękuję, przejrzałam ogród Jolci - przepiękny - i już wiem, co tam rośnie. Niestety ta rabata od pn, ale zainspirowała mnie U mnie patelnia na wejściu, oczko mam takie jak poniżej - zastanawiam się, czy zamiast bukszpanów np. nie posadzić jakiś iglaków kulistych miniaturowych, berberysów (ale czy nadają się na patelnie tego nie wiem), kostrzewy sinej i jakieś drzewka na pniu - tylko które dadzą radę na słońcu - i w dodatku nie jest to zbyt osłonięte miejsce. Begonie do usunięcia (strasznie się przypalały mimo podlewania) , a przy płocie wsadzone zostały trzy malutkie cisy.
Hortensjada 15:34, 10 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Kiczowato? No coś Ty, Bożeno! Myślę, że Twój ogród to wzór.

Ja z inną sprawą przyszłam: tak sobie myślę i myślę i chcę się poradzić.
Posadziłam 3 magnolie ('Betty') w przepisowych odstępach (jako plecy dla rabaty różanej). I pomiędzy nimi mam wolne miejsca (źle się kosi) i chcę posadzić hortensje (na czas rozrośnięcia się magnolii i utworzenia przez nie ściany) - będzie zgodne siedlisko i wymagania właściwe. Nie wiem, jakie wybrać "naj". Wiem, że nie 'Limelight', nie 'Rehny ('Vanilla Fraise'), nie 'Tardiva' (mam je już w znacznych ilościach). Możesz mi coś podpowiedzieć? Myślę o 'Phantomie', bo 'Silver Dollar' jednak jest za metaliczny dla mnie.

Myślę też o 'Rensun' ('Sundae Fraise'). Czy one pasują do 'Rehny' - będą bowiem w jednym kadrze (w 2 rabatach ale na jednej linii patrzenia). Są chyba niskie? I kwitną wcześnie (czerwiec-lipiec - a więc będą konkurencją dla róż tego wolę uniknąć).
Same dylematy.
Dziękuję.

Pytanie jakiej wysokości chcesz mieć te hortensje, jeśli wyższe to oczywiści Phantom, jeśli niższe to Rensun ale ja wybrałabym jednak Little Lime, bardzo oryginalna na każdym etapie kwitnienia a co do "pasowania" to przytoczę moją fotkę zeszłoroczną ( Renhy i Little Lime w duecie- prawda, że urocze ? )
Liliowo i kolorowo:) 15:32, 10 sie 2016

Do góry
Alicja169 napisał(a)

Dziękuję za odpowiedż. Już nie pamiętam gdzie kupiłam swojego milina, ale raczej w jakimś c.o. , tak mnie irytuje to że nie kwitnie, dam mu jeszcze rok, jak nie to do widzenia, same liście mnie nie cieszą.
Mam także drugi krzak , jest mały, kupiłam na Węgrzech kwitnący, ten z kolei przemarzł zimą i też w tym roku nie kwitnie,
Coś nie mam szczęścia do tej rośliny

Mysle, ze w przyszłym roku zakwitną, kupiłaś kwitnący wiec powinien, on szybko odrasta, daj mu nawozu na wiosnę. U mnie już kwitną dwa miesiące
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:25, 10 sie 2016

Do góry
Najwcześniej jesień poczuła trzmielina europejska. berberysy zaczynają się przebarwiać.

Rozplenice rozpoczęły tworzenie "kotków".

Typografia ogrodu 15:23, 10 sie 2016

Do góry
Czytam ze u Was limki zaczynaja a moje...

Ale mam jeszcze kilka takich
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:22, 10 sie 2016

Do góry

Fiołek afrykański, Saintpaulia, 15:22, 10 sie 2016

Do góry
Podniosę - może ktoś się wymieni listeczkami? Szczególnie miniaturami?
To moje przykładowe fiołki:
Typografia ogrodu 15:20, 10 sie 2016

Do góry
Lawendobranie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:18, 10 sie 2016

Do góry
Ta dziadyga fotogeniczna jest bo na żywo to ja widzę tylko ciągłą robotę przy niej

Gożdzikowa - wiejski ogród 15:17, 10 sie 2016

Do góry
i vanilki ...wielkie mają ponad 30 cm

NN trochę slabsza ,bo rośnie pod wielką brzozą

mój młody Phanton

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:16, 10 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)

super u ciebie też RB sztywny ładny jak u Polinki a u mnie jakiś taki lelawy
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:16, 10 sie 2016

Do góry
Wrzosowisko zakładałam późną wiosną zeszłego roku. Jesienią coś tam było, ale bez zachwytu. W tym roku ładnie się wszystko zgrało. Nawet szałwie, w powtórnym kwitnieniu, dopasowały się do wrzosów.

I po drugiej stronie ścieżki

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:12, 10 sie 2016

Do góry

Tu było by pięknie gdyby dwie jęóżwy nie padły i Morning Lighty też byłe przynajmniej takie jak w zeszłym roku, hortensje też się ociągają.
Na drugim zdjęciu jest miejsce gdzie miałą by powstać rabata, ale ciężko będzie to wyegzekwować bo to jedyne przejście do drugiej części ogrodu, zostałby tylko chodnik dla mnie to wystarczające, ale nie dla wszystkich

Jeżówki tylko jako statystki, miały iśc do przedogródka, ale zostawię je sobie do innego zestawienia.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:09, 10 sie 2016

Do góry
Wczoraj pokropiło, więc z nadzieją wyszłam popielić na granicy rabat i trawy- a tam skała- nawet na cm nie było wilgotnej ziemi. Dzisiaj tylko pochmurno, bez deszczu.

Gosiekw zeszłym roku bez był marny, opanowały go mszyce. W tym roku pięknie przyrósł.

Agatkow tym roku nie było jabłek, za to gruszek trochę jest.

Ewo Mary Rose podczas drugiego kwitnienia mocno strzela w górę.

Pochmurna środa

Rhapsody z żółtą NN

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:04, 10 sie 2016

Do góry

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:04, 10 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)

jaki miskant rośnie za "kulką na patyku"

ślicznie masz
u mnie leje dzisiaj okrutnie i zimnooooooooooo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies