Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:09, 27 paź 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Danusiu, co tam wymyślilaś nowego?
Dzis nadal lato, ale słyszałam plotki, że zima ma być ostra, oby nie

Ja wierzę w optymistyczne wieści mówiące, że zima będzie łagodna
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:08, 27 paź 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Czekam na rewolucje ogrodowe i przy okazji zaznaczam wątek.. powiadomienia uciekły

Fotki "bendom"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:07, 27 paź 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Danusia szeleje w ogrodzie, ogrodach?
Piękną mamy wiosnę tej jesieni. U mnie w cieniu jest teraz +21 stopni

Szaleję od piątku, w sobotę wyciepałam pół ogrodu Widzę właśnie pranie sąsiada
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:06, 27 paź 2013

Do góry
kasiula79 napisał(a)
Danusiu czy carex Frosted Curls powinnam związać na zimę?

Nie powinnaś, jest krótka, a wiosną i tak podcinasz. Wiążemy wysokie trawy, miskanty, rozplenice.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:06, 27 paź 2013

Do góry
Ewa napisał(a)
A warto posiać jeszcze teraz trawę, czy zaczekać do wiosny?

Ja będę siała teraz czyli w tym tygodniu, może nie warto siać, jak nie musisz, ja muszę bo tak zarabiam na życie.

Najpóźniej siałam 16 stycznia, wzeszła wiosną.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:05, 27 paź 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)
Danuś, czy polecasz śliwę wiśniową szczepioną na pniu w konfiguracji 3 szt. na rabacie niedaleko od siebie? Czy jednak za duże to drzewko będzie. Chciałam ciąć w kulę, bo takie widziałam w szkółce, ale w necie takie wielkie drzewa pokazują.

Nie sadź razem 3 sztuki, tylko jedną.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:04, 27 paź 2013

Do góry
Sebek napisał(a)

Zostaw Przeciez slicznie zdobią zimowy ogrod

Danusiu, milo jest sobie przypomniec wiosenne obrazki z Twojego ogrodu Ja wlasnie dokupilem 120 cebulek za cale 9.90

To były wiosenne sprzed wielu lat, teraz jak wiadomo, co kwitnie aktualnie jest na bieżąco w danej wiośnie, a chciałam tylko przypomnieć, jakobym sadziła cebulki pierwszy raz w tym roku
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:03, 27 paź 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

3 maja 2009 rok

A czy żywopłocik cisowy pod świerkami w tym miejscu nadal jest?

Danuś, czy Tobie ilex crenata 'Golden Gem' wymarzł? Jak on się zachowuje? Pytam w kontekście posadzenia wokół kręgu od szam.... , który to krąg płasko ale 20 cm sterczy na trawniku cienistym.

Jest, tylko przyrósł do świerków

Jest jest, al czemu by miał nie być?

Nie wymarzł - jest a raczej był pod daglezją, w sobotę go wykopałam, a przy stawie jest. przecież widać gołym okiem

Sz..mbo lepiej irgą zakryj, Ursynów.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:01, 27 paź 2013

Do góry
Evchen napisał(a)
Czytam, czytam i sama już nie wiem.. w sobotę chciałam ściąć kwiatostany hortensjom... Nie ścinać Danusiu?... zostawić do wiosennego cięcia?

Nie ścinać, przecież one są piękne zimą oszronione, sama pozbywasz się ozdoby
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:00, 27 paź 2013

Do góry
Kasik napisał(a)

A i do Pana kreta zaglądnę, dziś tylko 4 kopce zmajstrował- czekam na niego ze szpadelkami - w końcu go złapię.

Przydeptuj świeże kopce i obserwuj z łopatą w dłoni (szpadlem)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:59, 27 paź 2013

Do góry
mira napisał(a)

a póki co ciekawa jestem jak wygląda Twoja bylinowa rabatka przed ogrodzeniem - pytam bo bylinowe rabaty idą sobie spać więc pewnie masz wysprzątane ale coś zapewne na nich rośnie i ładnie wygląda

pozdrawiam

Moja bylinowa rabatka wygląda malowniczo, kwiatostany krwiściągu przebarwiły się Kwitną róże
Listki na rabatach leżą, z trawnika grabię i ulicę zamiatam Jest czysto i ładnie. Co prawda od wczoraj przybyło worków z odpadami, bo właśnie rozpoczęłam osobiście, samodzielnie w piątek REWOLUCJĘ

Jest POBOJOWISKO ale BĘDZIE OGRODOWISKO
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:56, 27 paź 2013

Do góry
stingietka napisał(a)
Danusiu - czy myślisz że jeszcze w najbliższych dwóch tygodniach można zakładać ogród? trawnik już jest - chodzi o sadzenie liściastych i iglastych. Czy już lepiej poczekać do wiosny?

Oczywiście że można, staraj się o rośliny "doniczkowane". Im nawet lepiej będzie w gruncie, niż w doniczkach. Dowodem na to jestem ja, sadzę
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:55, 27 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kurczę, no i okazało się że Gazeta nie podpisała mojego zdjęcia a przypisała je komu innemu Skandal skandaliczny

Danusiu my i tak rozpoznamy
Dzięki za pomysł ze źdżbłami. Ja kupuję sznurek , muszę dokupić grubszy aby je jeszcze ozdobnie omotać.
Na Boże Narodzenie zawiązuję czerwone kokardki z czerwonego sznurka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:53, 27 paź 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

Bardzo dziękuję
ostatnio rozmawiałam z sąsiadką i zbiła mnie z pantałyku, bo ona swoje tnie teraz, tak o 1/3 i co rok ma obfite kwitnienie, więc może u niej, jednak nieogrodowa hortensja?

Raczej nie ogrodowa albo odmiana Endless Summer
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:50, 27 paź 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Nie trzeba ale mnie denerwowały poczochrane

Trzeba wiązać, bo po pierwszych śniegach kładą się zaraz, pokazywałam to już dawno w gazetach i jest też o tym w poradnikach jesiennych "Co robimy w ogrodzie"
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/17-co-robimy-w-ogrodzie-w-listopadzie/photos

a obecnie Zdzisław jest w aktualnej Magnolii, jak wiąże trawy w ogrodzie z brzozami.

On to robi przy pomocy "wysupłanych" ze snopka źdźbeł Ale ozdobne sznury są także idealne

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 08:40, 27 paź 2013

Do góry
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 08:32, 27 paź 2013

Do góry
Tłumaczyłam to dawno w innym wątku. O topiarach z cisa.

Z "Brabanta" na dole niezupełnie da się otrzymać szeroką podstawę, bo już jest wyłysiały za sprawą trawy co tam rośnie. Nie powinien rosnąć w trawie po pierwsze. Trawa niszczy jego podstawę Powinien mieć wykrojoną rabatę.

Tłumaczę sztukowanie stożka przy pomocy prostego schematu wyrysowanego tym co mam pod ręką.

Chodzi o to, że jeśli masz zbyt wąski albo nieforemny okaz i chcesz otrzymać z niego stożek, to za nic nie otrzymasz, to rozumie każdy, bo widzisz że mu brakuje do stożka dużo.

Wtedy szarakuła podwiązujesz, dosadzasz mu luki z boku, ale rozumnie żeby uzupełnić tam gdzie brakuje, dobierasz przy tym specjalnie okazy małe, dostawiasz i przymierzasz. Jak już podsadzisz (czyli dosadzisz pod spodem cisa) docinasz wszystko w stożek.

Po kilku cięciach nie będzie widać gdzie się łączą.
Robisz to już w gruncie, nie w donicy bo po prostu się nie da, w powietrzu nie posadzisz. musisz mieć ziemię. No i stabilnie musi być i pewnie że zimą nie zmarznie jak się już tyle napracowałaś.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 08:30, 27 paź 2013

Do góry
MuSzka napisał(a)

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam.
jeśli moja tuje mniej więcej tak są ustawione

to mam podsadzić tak?

czy gęściej? czy dookoła całej grupy czy tylko tych dwóch z tyłu?

Nie tak, każdy pojedynczy okaz podsadź dokoła. I podetnij.

Ogród botaniczny w Libercu 08:25, 27 paź 2013

Do góry
Bardzo fajny ogród, warto pojechać.

A roślina wodna o której wspominałaś to wiktoria królewska

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wiktoria_kr%C3%B3lewska

Margoth napisał(a)

Roślina, której nazwę zapomniałam. Dorasta do 3 m średnicy i może utrzymać na wodzie kilkuletnie dziecko:

Gazony jak obsadzić? 08:20, 27 paź 2013

Do góry
Otrzymałam takie pytanie:

Witam serdecznie. Pani Danuto mam pytanie:

mam przed domem 2 gazony(brzydkie z słupkowatych betonowych bloczków)miejsca w nich mało ... Co mogę w nich posadzić żeby zarosło i je zakryło z zewnątrz? Wspomnę ze to strona zachodnia domu. Proszę o jakąś wskazówkę. Dziękuję.

Odpowiedź jest zapewne we wcześniejszych postach, ale jeśli ma zakryć te gazony to polecam irga - Cotoneaster 'Mooncreeper' lub 'Ursynów', Będzie powoli "narastać" i zakryje gazony. Potem trzeba ją korygować i strzyc lekko, nadając kształt. Dodam jeszcze że w gazonach trzeba wymienić ziemię na żyzną i podlewać rośliny, nawet zimą w czasie odwilży.

Zapraszam do przejrzenia zdjęć od początku. Może coś innego się spodoba.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies