Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Do raju daleko - u Ewy 08:34, 29 lip 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Sabinko, kupiłam trawki - 6 Turzyc Evergold i 9 Hakonechloa Albostriata Są już posadzone

Ależ się gęsto zrobiło w nóżkach ambrowcom
Bardzo fajnie to wygląda, będę zgapiać pomysł na moją brzozową, bo przymierzam sie do niej jak do jeża Ale dzis jadę po hortensje, mam nadzieję że coś dostanę...
W oflisowym ogrodzie 08:32, 29 lip 2016

Do góry
Zaległe fotki tui szmaragd gold
Było podejrzenie, że to nie szmaragd.
Jedna sztuka idzie w górę, kolejne 3 nie za bardzo rosną.
Jest różnica między nimi, ta jedna ma ładny przewodnik a te trzy nie mają. Zastanawiam się, czy w szkółce nie obcięli przewodników na nowe sadzonki, przez co one bardziej zagęszczają się na szerokości a nie rosną wzwyż.

Ogród - Brzóstowa 08:31, 29 lip 2016

Do góry
OlgaKol napisał(a)

Witam Mirella, dziękuję za miłe słowa Tez Cię odwiedzę

Czy chodziło Ci o jałowce "Blue Arrow"? - te tnę tylko z góry, same się zagęściły - mam je 5 rok.

Pytałam Dominikę o nożyce do brzegów trawnika.

Coś takiego:

http://www.emajster.net/index.php?id_product=16&controller=product&id_lang=2

Tak chodziło o jałowce Blue Arrow. Moje nie są ścięte od góry, więc pewnie dlatego się nie zagęszczają.

W zeszłym roku po zrobieniu kancików brzegi przycinałam nożycami Fiskarsa. Te dla mnie lepiej się nadają do takiego cięcia niż te, które pokazałaś w linku.

W tym roku kupiłam akumulatorowe zestaw Boscha i tam jest wkładka do wycinania trawy - sprawdzają się najlepiej, szybko się nimi tnie

Zdjęcie usunę jak przeczytasz.
Nadmorski... 08:22, 29 lip 2016

Do góry
uziemiona napisał(a)
Ogródek stoi "odłogiem", a my uprawiamy plażing

i prawidłowo...plażing też się należy...cudnie i uroczo
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 08:15, 29 lip 2016

Do góry
sylwik69 napisał(a)
Odręczny szkic moich włości,aby zoobrazować teren do zagospodarowania

Najbardziej zależy mi na odcinku zaznaczonym czerwoną linią/ chciałabym się tym zająć w najbliższym czasie/ i oddzieleniu warzywnika niskim żywopłotem może być nieformalny zimozielony z krzewami kwitnącymi i bylinami.Czekam na Wasze sugestie.
Przy końcu ścieżki na końcu osi widokowej z tarasu i salonu widzę dwa piękne kolumnowe drzewa:buki,a może amonagawy.Poradzcie jak wkomponować w rabatę geometryczną oczyszczalnię oznaczoną czarnymi kółkami???

A może przesadź pięciorniki w miejsce wzdłuż wjazdu tu gdzie czerwona linia... Głośno myślę...
Danusia ma rację co do wymiarów na planie, ułatwiłoby to sprawę...
tam gdzie oczyszczalnia wszędzie mają być rośliny?? czy będzie też trawa??
Moja działka. 08:10, 29 lip 2016

Do góry
Jutro dodam jakieś fotki bo wczoraj mi się aparat rozładował,a dziś idę działkę odchwaszczać.
Diament hort.
Co i jak? Nowicjuszka 08:09, 29 lip 2016

Do góry
Bożenko toż to była taka bidula, zakup na allegro, że nic tylko siąść i płakać, wstyd było zdjęcia pokazywać. U mnie na stronie 10 jest ta sama hortensja z tamtego roku i na stronie 102 obecny (zaczynała kwitnąć) i z tego co pamiętam to ona przebarwiała się na zielono, a potem brązowiała. Za to w tym roku robią jej się czerwone plamki. Będę obserwować i robić jej zdjęcia.
Bożenko zobacz jeszcze na tą, bo to od tego samego dostawcy, to miała być limelight

Ogród pod sosnami 08:07, 29 lip 2016

Do góry
ANNA1976 napisał(a)
Żurawki wyglądają tak:

Wystarczy je więcej podlewać?

Tak! Inna sprawa, że kora jest gruba, nie przekompostowana i kradnie składniki pokarmowe, oraz...czytaj post Mazana
Moja działka. 08:04, 29 lip 2016

Do góry
Kasik napisał(a)
Dawno mnie u Ciebie nie było , zapuściłam się strasznie. Ale jak weszłam to zobaczyłam piękne cynie, coś podobne do Kindziowych, floksy w kolorach i anabelka ogromna- cudnie.
A ten wózeczek mnie rozczulił- super to wygląda.

Pokaz tego Phantoma

Tydzień mnie nie było na działce ,a wczoraj zauważyłam że mój phanton będzie kwitł
Do raju daleko - u Ewy 07:51, 29 lip 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Śliczna Heidi Klum w rozkwicie

Ewka, jak Tobie się sprawuje ta róża? Jest na mojej liście chciejstw, ale boję się że nie jest tak wytrzymała jak bym chciała. Powstrzymałam się nawet przed zakupem ostatnio w Rosarium. Masz gdzieś może zdjęcie całego krzaczka?
Ogród pod sosnami 07:43, 29 lip 2016

Do góry
Żurawki wyglądają tak:

Wystarczy je więcej podlewać?
Moja działka na Dębowym Lesie 07:30, 29 lip 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Przepiękne są te białe kwiaty funkii.

Tak, Hosty wyglądają pięknie bez kwiatów i piękniej z kwiatami.

Typografia ogrodu 07:29, 29 lip 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
dołączam z własną świeżo zaparzoną
ja rez juz mam
Pomysł na ogród 07:28, 29 lip 2016

Do góry
Skula napisał(a)

wszystkie foty przepiękne, ale ten gospodarz powalił mnie na kolana
Tu ma być ogród :) 07:28, 29 lip 2016

Do góry
Juz nowy dzien i jasno
Mojeblimki stare pedy maja w kolorze...drewna ale nanpewmo nie czerwone.swieze pedy sa zielone
Daj znac jak zobaczysz to ususne
Przerwa na kawę... 07:23, 29 lip 2016

Do góry
Jeszcze jedno zdjątko pokazujące różnicę między zakupami na żywo - róża po lewej - a zakupami przez internet w renomowanej szkółce. Od lewej Leonardo da Vinci za 49 zł - po prawej 3 róże Giardina, Heidi Klum i Lady of Shallot - po doliczeniu kosztów przesyłki po 41 zł za sztukę. Wszystkie są zdrowe ale różnica w wielkości przeogromna. Leo jest 3-4 razy większy, mocniejszy. Chyba ograniczę się do zakupów na żywca w przypadku róż.
Przerwa na kawę... 07:11, 29 lip 2016

Do góry

Miłego dnia
Przerwa na kawę... 07:07, 29 lip 2016

Do góry
Dzisiejsza porcja róż z rana
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:06, 29 lip 2016

Do góry
Witajcie

Wracam do Was po 4 tygodniach od siania. Trawa już po 2 koszeniach (6 i 5 cm), zaczyna powolutku się zagęszczać i uzupełniać nieco prześwity ostatnią już chyba falą wschodów. Nadal codziennie podlewam, by dać szansę każdemu ziarenku, które jest w glebie. Całość prezentuje się tak:

Zastanawiam się, czy nie sypnąć jakimś nawozem (z małą ilością azotu), bo trawa ma nierówne wybarwienie i chyba daje znać w niektórych miejscach bardzo jasnym odcieniem zieleni, że głodna.

Zaczynają się też pojawiać pierwsze problemy. Mam kilka okrągłych, brązowiejących plamek o średnicy ~10 cm na tym trawniku, które wyglądają tak:

Z bliska:

Trawa wyrwana z tego miejsca (dobrze zakorzeniona, nie było łatwo usunąć) wygląda w ten sposób:

Na początku myślałem, że to kot nasikał (bo kręci się po okolicy), więc owe plamki mocniej podlałem, by rozpuścić ew. mocz. Bez efektu. Dwa dni temu stwierdziłem, że może za mocno podlewam (lałem rano i wieczorem) i jakiś grzybek wszedł na trawnik, więc ograniczyłem obecne podlewanie wyłącznie do porannego, by nie zostawiać mokrego trawnika na noc.

Macie jakiś pomysł, cóż mi się tu przyplątało?
Hortensjada 07:03, 29 lip 2016

Do góry
bozga napisał(a)
Pozdrawiam kolejnych forumowiczów . Co do hortensji to nie ukrywam, że moim guru jest Babopielka. Samych hortensji krzewiastych i bukietowych posiadam ponad 60 odmian ale nie zawsze to co najładniejsze jest najcenniejsze ( jak w życiu). Tnę krótko (fotka chyba odda o co mi chodzi chociaż była robiona w zupełnie innym celu). Duzo rozmnażam sama - chyba będę sadzić na dachu! . Mam swój sposób na formę pienną- od razu ukorzeniam najgrubszą i najdłuższą łodygę, pierwszy nawóz w granulkach ( teraz), później oczywiście magiczna siła i woda, woda, woda...
[/squote]
Witaj ! Jestem nowa na ogrodowisku . Dziś przy porannej kawie trafiłam do Ciebie i na pewno stąd nie wyjdę . Kocham hortensje i mój ogród po przeróbkach w większości ma być hortensjowy . Czy wszystkie hortensje tniesz tak krótko ? Ja zostawiam zawsze po dwa oczka na ubiegłorocznych przyrostach ale nie wiem czy to dobrze .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies