Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:14, 31 mar 2025

Do góry
Rzodkiewka i bób

Papryka zza okna

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:01, 31 mar 2025

Do góry
Priv klonowy sprokurowałam do ciebie.
Wszystko co wiem i mam. Tu dorzucę zdjęcia ilustracyjne do tematu sadzenia, bo w wiadomości nie wiem jak.

Tak powinny być grube korzenie widoczne

Tak najczęściej marketowe i w większości sklepików doniczkach są posadzone, czyli wybitnie głęboko. Pień jest brązowy, tzn. był zakopany.

Palec wskazuje jak głeboko siedział w doniczce. To jedna z pierwszych przyczyn śmierci klonów palmowych. Pożyje 4-5 lat nawet i koniec.

A tu korzenie grube są nad glebą, ale obsypane grubym kamyczkiem granitowym, więc mogą oddychać. I ważne, żeby nie stosować kamyków wapiennych, żadne marmurki, bo odkwaszają.

Dodam jeszcze, bo nie pamiętam, czy ktoś z cytowanych osób pisał o tym, że jeśli Klon kupiony w torfie, to wytrzep ile sie da. Torf stosuj tylko dobrze wymieszany z ziemią i nie wiecej jak pół na pół. No, to dotyczy nie tylko klonów
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:45, 31 mar 2025

Do góry
I zostały jeszcze takie tamy.

Na skarpie rośnie już nowa róża (Souvenir du dr Jamain). Obie sadzonki (druga to Alden Biesen) przyszły ładnie ukorzenione i miały 4 pędy. Byłam z nich bardzo zadowolona.

W tym roku poletko z puszkiniami bardzo "utyło". Może powodem jest ściółkowanie kompostem?

Mam nadzieję, że ściółka z pociętych miskantów sprawdzi się pod truskawkami.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:36, 31 mar 2025

Do góry
Zaczynają pojawiać się liście na krzewach rosnących w nieformowanym żywopłocie. Za dwa tygodnie pewnie wszystkie się już zazielenią.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:28, 31 mar 2025

Do góry
W warzywniku też postęp. Wysiewy z początku marca wyłażą z ziemi. Można już zrywać wieloletni szczypiorek.

czosnek zimowy

wieloletni szczypiorek

samosiejki sałaty

Pikowane siewki sałaty. Na wschody marchewki jeszcze trzeba poczekać, ale wysiana w tym samym rzędzie rzodkiewka już kiełkuje. Wiadomo będzie, gdzie można pielić.

Nasionka bobu wypuszczają kiełki, ale na powierzchni jeszcze ich nie widać. Za to groszek pięknie się zazielenił. W sadzie nabrzmiały pąki na drzewkach owocowych.

Są też już widoczne siewki szpinaku. Rok temu pierwszy siew okazał się klapą. Nie wiem dlaczego. W tym sezonie wszystko jest OK.

W domu ładnie rosną siewki porów i selerów. Na pomidorkach pokazały się listki właściwe.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:17, 31 mar 2025

Do góry
Dzisiaj, po nocnym opadzie deszczu, miałam wrażenie, że nagle wszystko zaczęło rosnąć w oczach.
Front
garażowa

W tej fazie ciemne ciemierniki wreszcie mają widoczne kwiaty.

Pod rodkami kwitnienie zaczęła runianka. Wyjątkowo dobrze rośnie w tym miejscu, choć rabata jest podwyższona i pod okapem.

Sadzone lata temu tulipany EE wciąż kwitną.

Róże i berberysy już mają drobne listki.

Bratki w donicach bardzo zmężniały.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:09, 31 mar 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
Haniu, ale masz wypucowany ogród.
Już zawilce kwitną.
U mnie ani śladu.
Piszesz, że mają być przymrozki. U nas przymrozki na razie widać tuż przed Wielkanocą

Trzy dni temu była noc z przymrozkiem, ale w dzień było w miarę ciepło, choć wietrznie. Dzisiaj znacznie się ochłodziło. na termometrze ledwie 5 stopni. Cieszę się jednak, bo nad ranem i do południa solidnie popadało. Bardzo potrzebny był ten opad, bo w marcu do tej pory padało tylko raz. W drugiej połowie kwietnia w prognozach są silne przymrozki. Obawiam się o drzewka owocowe i truskawki. Magnolia Stellata na szczęście z kwitnieniem trafiła na okienko pogodowe. Prawdziwa z niej gwiazda. Zrobiłam jej dzisiaj sesję zdjęciową. Szkoda, że nie było słońca.

Kilka lat temu zaczęłam ją z lekka podkrzesywać. Całkiem zgrabne drzewko uformowałam.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:58, 31 mar 2025

Do góry
magewa napisał(a)

oby
jak masz już dużo ogarnięte-pięknie zazdroszczę troszkę -ja narazie muszę polubić chwasty

U mnie są tak specyficzne nasadzenia, że nie ma potrzeby wprowadzania idealnego porządku na rabatach. W szczegóły się nie zagłębiam. Niedociągnięcia porządkowe same się maskują.
Z porządkami doszłam do połowy rabaty wzdłuż zachodniej granicy działki. Zbliżam się do narożnika z brzozami.
Tu jeszcze porządków nie było.

kalina Mariesii

Koło budek lęgowych kręci się sporo ptaków. mam nadzieję, że obie będą wykorzystane do lęgów.

U Polon 11:47, 31 mar 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Widziałam dziś na giełdzie lokalnej tą wiśnię. Kusiła by kupić, mężowi się spodobała, bo akurat kwitła. Jednak zgodnie z postanowieniem wewnętrznym nie kupiliśmy (nie kupujemy czegoś dla czego nie ma wybranego miejsca, bo w naszym przypadku to się nie sprawdza jak czeka za długo w doniczce).

Ta wiśnia to jeden z pierwszych zakupów, więc mam ją już jakieś 7-8 lat. Faktycznie wcześnie i ładnie kwitnie. Moja jest szczepiona na pniu około 240 cm, więc utrzymuje kształt takiej kulki. Prawdę mówiąc dopiero teraz zaczynam doceniać jej urodę, zwłaszcza ten kształt. Jeśli się weźmie pod uwagę, że absolutnie nic przy niej nie robie, to to jest drzewo idealne
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:25, 31 mar 2025

Do góry

Ogród prawie wymarzony … 10:11, 31 mar 2025

Do góry
Taki pośpiech ❤️

Sezon 2017 u Hanusi 10:03, 31 mar 2025

Do góry

Kiedyś w naturze bociany i o nich bajki,
teraz, niestety pod zdjęciem lajki.
Wolałam dawne czasy, mimo uprzedzeń,
brakuje mi tych koleżeńskich posiedzeń.

Dzieci ćwiczą tylko i oczy i palce,
We dnie każdy uczeń dopieszcza komórkę,
By na koniec roku zaliczyć laurkę.
A oświata "leży", kochana młodzieży".
Bo jak opisać niebo o porannym brzasku,
jeśli się je widzi tylko na obrazku?
Jak pokazać emocje ze spotkania z jeżem?
że fotka autentyczna, i tak ci nie wieżą.
Traktujmy komórki tylko do dzwonienia,
Bo cały świat w naturze
wart jest obejrzenia
Sezon 2017 u Hanusi 09:36, 31 mar 2025

Do góry
Dziękuję, Bożenko. Pozdrawiam i pięknej wiosny życzę.

Kaszubskie piaski 09:15, 31 mar 2025

Do góry
Jestem tak zachwycona kwitnącymi przylaszczkami, że każda została osobno sportretowana

Kaszubskie piaski 09:10, 31 mar 2025

Do góry
Kolejny ciepły weekend w Kaszubskich Piaskach.

Wyczyściłam rabatę angielską z suchych pozostałości bylin. Miskanty też już przycięte i skoszone wrzosy. Kosą spalinową, a jakże. Potraktowałam kosą także macierzanki i kocimiętki. Szybko poszło. W tym roku wyjątkowo sprawnie skończyłam wiosenne porządki

Ciągle jest bardzo sucho i mam wrażenie, że rośliny zamarły w blokach startowych czekając na wilgoć. Prawie nic się nie rozwija. Gdzieś tam znalazłam wychodzące z ziemi kapustki rozchodników ale reszta bylin na rabacie angielskiej jeszcze śpi. Dosadziłam 3 malutkie sadzonki bratków aby dodać trochę koloru do tej szarości.

Wreszcie, no wreszcie, zakwitły moje jedyne 3 przylaszczki. Wydaje się, że kępki się trochę powiększyły od zaszłego roku. Wygląda na to, że mimo niesprzyjających warunków, sucha kwaśna gleba, dadzą radę na rabacie półcienistej.

Wszystkiego po trochu 06:58, 31 mar 2025

Do góry
Czysciutko i piekne kępki kwiatkow
Mozna sie gapić caly dzien
Ale gdzie ty te biedne białe ciemierniki w kostce posadzilas …. No bidulki

mirkaka napisał(a)
dziś mieliłam gałęzie, ścinki iglaków poszły pod dwa rodki

przylaszczki mają stulone kwiatki, zimno i wietrznie dziś, mimo słońca

Do raju daleko - u Ewy 06:54, 31 mar 2025

Do góry
Ale piekne okazale kepy !
Inne wiosenne rowniez
Lubie taki wiosenny przepych drobnych kwiatkow

Ewa777 napisał(a)
Kolekcja ciemierników

Przy ścieżce 00:38, 31 mar 2025

Do góry
vita napisał(a)
...

Cebulice, nad którymi nie panuję już wcale

I dobrze niech się rozpanaszają w dywaniki
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 23:50, 30 mar 2025

Do góry
Kasya napisał(a)
A to moje drzewka pomarańczowe

Widzę, że szykuje się gaj pomarańczowy

Kasya napisał(a)

Cebulica, też moje ulubione dywaniki
Ptasi gaj 23:49, 30 mar 2025

Do góry
Monia81 napisał(a)
Elu a ten klon antropurpurea on od wiosny ma taki kolor? Szukam czegoś na tarasową i potrzebuję właśnie coś w kolorze przez cały sezon

Tak Monika to są jego liście od wiosny. To jest fotka z 15 czerwca zeszłego roku.
A wcześniej to fotka z 15 mają 2024.
Kolor się prawie nie zmienia.
Posadzony w półcieniu nad oczkiem

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies