Kocimiętka rozpoczyna powtórne kwitnienie (po przycięciu) Dlaczego kochamy jeżówki?
Okołotarasowo wciąż przyrasta. Rosa rugosa wchodzi w etap powtórnego kwitnienia. bardzo ładnie przyrasta.
Wierzba Iwa i rudbekie w berberysach. W tle miskant chiński. Niedługo do tego zestawu dojdą jego kwiatostany. Ten zestaw to też tzw. samograj. Nie wymaga żadnej ingerencji ogrodnika podczas sezonu.
Aganiu to drut stalowy powlekany rozciągnięty na całej szerokości bajkowego kącika co 30 cm Potem pionowo wzmocnione tymże drutem też co 30 cm, złączone z poziomem trytytkami (no wiadomo jak to u mechanika,wszystko na faszetki/trytytki).
Kotwy w ścianach z haczykami.
Tu to dobrze widać.
Siadłam sobie dzisiaj na ławeczce pod oknem kuchennym, to miejsce od zachodniej strony budynku. Za plecami miałam hortensje i trawy, a przed sobą możliwość omiatania wzrokiem największej części ogrodu. Zaczęłam omiatanie od południa w kierunku zachodnim, a potem północnym.
W pole widzenia wchodzi półksiężycowa z wrzosowiskiem
Gosiek, Zoja, dziękuję za Wasze opinie. Nad frontową pochylę się w październiku. Może wcześniej. Za bardzo jej przyczesać nie mogę, bo będzie nazbyt odstawać od reszty ogrodu. Ale korekty z pewnością wymaga.
Pozostaję w niemym zachwycie nad różą Souvenir du dr Jamain. Kimkolwiek był ten doktor, to chwała mu za tę różę. Rzadko zdarza mi się popadanie w ekscytację. Dla mnie to kwintesencja piękna. Nie mogę przejść obok niej obojętnie.
Na królowej fioletu pojawiły się pączki. Bardzo jej jestem ciekawa. liście ma całe. Mszyc nie ma. Zobaczymy jak się spisze.
Cudnie! Cudnie! Cudnie!
Z reguły mam zdecydowanie bogatszy zasób słów ale oglądając Twój ogród nagle okazuje się , że... nie znajduje się odpowiednich słów adekwatnych do tego co się czuje