Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Drewniany domek narzędziowy 19:47, 13 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochani, forum nie służy do reklam firm produkujących , a do pokazywania swoich domków.

Nie chodziło mi o reklamę, tylko informację. Pytanie było o sprawdzoną firmę. Ta się sprawdziła, a domek, jak napisalam, jest do obejrzenia w wątku.
Drewniany domek narzędziowy 18:46, 13 wrz 2013

Do góry
Kochani, forum nie służy do reklam firm produkujących , a do pokazywania swoich domków.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:29, 13 wrz 2013

Do góry
Kochani, jeszcze nie ruszam, ale nowe zdjęcia mam jakoweś Ha i mam z ogrodu z lustrem, tam robimy dosadzanie na ulicy, dzisiaj ściągnęłam ciężarówę drzew i krzewów, pokażę niedługo jak wgram.
Carex siderosticha 'Variegata' 18:19, 13 wrz 2013

Do góry
Muszę sprostować, Carex to nie trawa, a turzyca.

Ja mam Carex siderosticha 'Variegata' w ogrodzie Babci Jasi, rozłazi się w sporą kępę, ale jest dość niska. Teraz bym tej turzyce wcale nie sadziła, wolę wyższe np. Carex morrowii 'Ice Dance' i 'Silver Sceptre', Carex conica 'Snowline',

O najładniejszych moim zdaniem turzycach napisałam tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/360-urocze-turzyce-czesc-i

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/393-urocze-turzyce-czesc-ii
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:32, 13 wrz 2013

Do góry
Dzięki Madziu, ja wiem że inspiruję nawet tych ukrytych... Dostaję maile...Ale czas na przemyślenia i jakieś ruchy w ogrodzie, tylko że za dużo pomysłów i brak decyzji. A to niestety przedłuża realizację.

Rewolucji póki co brak, a jedynie szersze kanty... rozczarujecie się póki co
Drzewa, krzewy, byliny zimujące do donic... 22:51, 12 wrz 2013

Do góry
abiko napisał(a)
odgrzebałam wątek, bo za nic nie wiem co posadzić do donic.. duże, ładne, ale co posadzić oprócz bylin? Już wiem, że ketmia się nie uda, kosówki - na to stawiam, brakuje mi jednak jakiegoś drzewa, tylko tak jak Ozz zauważyła, one się chya raczej tam męczą. Macie jeszcze jakieś pomysły?

Kordylinę australijską o bordowych liściach, ale nie zimuje

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/314-kordylina-australijska-doskonala-roslina-nie-tylko-na-taras

Wiem co możesz posadzić - karłowe iglaki na pniu, różne świerczki albo sosenki na kiju.

Fajną czuprynę ma cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana, też można spotkac na pniu.

Spirale z tui Smaragd

Trzmielinę na pniu

Kulki na kulkach

Miłorząb Mariken

Młodą brzoze himalajską

Trawy miskanty np. Gracillimus lub Variegatus.

Wielka pasja i chęci ograniczane miejscem 22:40, 12 wrz 2013

Do góry
Czy miałeś problem, że nagle żurawką więdnie, łodyga jakby czernienie, nie ma to związku z opuchlakami bo sprawdzałam. To co prawda nie u mnie było, ale w tydzień po wsadzeniu u kogoś innego.

Heptacodium miconioides 22:35, 12 wrz 2013

Do góry
W grafikach znalazłam, że są też kwiaty różowe

zdjęcia

Jest to niewątpliwie interesująca roślina.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:31, 12 wrz 2013

Do góry
Proszę o próbę, bo ja nie stosowałam tego.
Pędraki w trawie 22:29, 12 wrz 2013

Do góry
Krety są tam, gdzie żyją dla nich żyjątka czyli larwy np. opuchlaków, chrabąszcza majowego.

Pod agrowłóknina pewnie jest ich więcej, chociaż niby jak by tam wlazły? Zastanawiam się.

Zamiana kory na kamienie nic nie da, ale raczej usuń matę, szkodzi roślinom,

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Miałam kreta, ale złapany został na gorącym uczynku, szkód narobił również w kamyczkach. bo mam takowe powierzchnie.
Zły stan roślin po posadzeniu - proszę pomóżcie ! 22:25, 12 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trociny nie, świeże wręcz zabiorą azot z gleby i bedzie jeszcze gorzej, Kompostuj je gdzieś i dodawaj nawozy azotowe, polewaj wiosną. Muszą się rozłozyć.

Skoszona trawa też powinna być spróchniała, bo zaparzy się przy drzewkach taka świeża.

Jak masz spróchniałą, to w korzenie też dodaj i zrób ściółkę wokół w takich kółkach po pól metra od pnia.

Mam trociny co siedzą w worku, już 3 lata, odkąd zaczęliśmy budowe, a trawa od początku pierwszego koszenia. Dziękuję Pani bardzo za pomoc, mam nadzieje,że uda mi się je jeszcze uratować, jutro zrobię to co Pani napisała i będę regularnie podlewać.
Spotkania nieoficjalne 22:22, 12 wrz 2013

Do góry
Sebek rakieta, chciałam wkleić a już jest
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:15, 12 wrz 2013

Do góry
blackstork napisał(a)

A ja Ci powiem, ze tych chwastów to jak na lekarstwo, i w kilka minut możesz się ich pozbyć po prostu ręcznie. Połóż na trawniku coś na czym przyklękniesz, weź nóż lub pazurki i wykop, wyrwij te chwasty i po robocie... I cały problem z głowy, a tyle dyskusji.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:09, 12 wrz 2013

Do góry
blackstork napisał(a)
To robić oprysk na chwasty czy nie ? Jeśli tak to czym ?
Dosiewka przed czy po koszeniu (po prostu wysypać ziarno9?

Nie rób, koś często. Dosiewka po koszeniu, bo kosiarka wciągnie nasiona

Wzruszyć glebę pazurkami, ewentualnie posypać ziemią z worka, posypać nasionami, przegrabić, ucisnąć stopami i podlać.

Albo, wzruszyć, posypać nasionami, posypać ziemią i podlać.

O trawnikach możesz się podszkolić tutaj, założyłam mnóstwo trawników. Mam doświadczenie ogromne.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:06, 12 wrz 2013

Do góry
Wyraźnie widać plamy żółte tu gdzie mniej składników pokarmowych w ziemi.

Preparaty Rosahumus czy inne można stosować raczej nie równocześnie z nawożeniem chemicznym. One poprawiają strukturę, ale ja uważam, że we właściwym czasie gdybyś dał nawozy, byłoby dobrze i trawnik byłby równy.

Tragedii nie ma, trawnik jest generalnie niezły, gorsze widziałam, tylko brakuje mu nawozu..

Nawóz plus woda i koszenie co tydzień = ładny trawnik.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:04, 12 wrz 2013

Do góry
Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na to pytanie to odpowiadam:

1. oprysk na chwasty - jakie środki na młody trawnik - czy w ogóle można ?

Nie stosować oprysku na chwasty bo trawnik za młody. Musi być dwuletni.

Potem polecam Bofix.
Chwasty rosną bo nie odczekałeś aż wzejdą i nie zlikwidowałeś ich przed siewem, a więc niewłaściwie przygotowałeś glebę. Teraz to już po robocie.

Teraz powiem tak: chwasty jednoroczne zginą, jeśli będziesz kosił systematycznie, za długo czekałeś skoro trawa taka długa. Nie można dopuścić aby się wysiały. Chwasty wieloletnie np. perz też zginie, bo nie znosi koszenia. Pod warunkiem, że będziesz kosił.

Inne chwasty wieloletnie zlikwidujesz potem, jak trawnik będzie starszy. I po kłopocie.

2. koszenie trawy

Pierwsze koszenie

Inauguracja koszenia następuje po osiągnięciu przez siewki 10 cm. Nóż kosiarki powinien być bardzo ostry, bo będzie wyrywał siewki. Zaleca się wałowanie młodego trawnika przed koszeniem. Kosimy dopiero następnego dnia po wałowaniu. Skracamy tylko wierzchołki traw.

Zabiegi te mają za zadanie spowodować rozkrzewianie się trawy. Po kilku miesiącach będzie ładna i gęsta.

Potem kosimy systematycznie co 4-7 dni.

3. dosiewka trawy

Trawa ma łyse placki bo:
Nierówno posiałeś, nasiona nie były żywotne i część nie wzeszła, źle było nawadniane i część nasion nie miała wilgoci i nie wzeszła, wydziobały ptaki, zmyła ulewa (to główne przyczyny).
Aby dosiać trzeba skosić trawnik, posypać ziemią z worka lub substratem do trawników i dosiać, podlewać.

Ale najpierw pokaż zdjęcie Twojego trawnika, bo gadamy o trawniku a nie wiemy w sumie jak wygląda, zdjęcie to podstawa dyskusji o kłopotach. Czy jak idziemy do dermatologa to opowiadamy o wysypce czy ja pokazujemy?
A może wcale nie trzeba będzie dosiewać?

4. nawóz - jaki najlepiej i w jaki sposób wykonać ten proces.

Nawóz do trawników.. po prostu i to wszystko, ale nie teraz, teraz nawóz jesienny do trawników np.Florovit.

Najlepiej rozsypać równomiernie, musisz się tego nauczyć, pisząc jak to zrobić będzie to śmiesznie wyglądało, bierzesz garść nawozu w rękę i ruchem jakbyś potrząsał powodujesz, że się rozsypuje równomiernie.. kurczę ja nie umiem tego wytłumaczyć. Albo bierzesz siewnik do nawozów, nasypujesz do niego nawozu, pokrętłem uruchamiasz siewnik i idziesz wolnym ruchem patrząc gdzie spada nawóz. Powodujesz aby spadał równomiernie i po całej powierzchni. Z chodnika zmywasz albo zamiatasz, bo może spowodować odbarwienia kostki brukowej.

Nawóz rozpuszczasz polewając mocnym deszczykiem z węża,. albo włączasz nawadnianie automatyczne przynajmniej dwa razy, raz po raz, aby wody było dużo i nie było widocznych granulek nawozu na trawniku.

Na koniec przeczytaj ten artykuł https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

Jeśli coś zrobiłeś po łebkach...oto jest przyczyna Twoich kłopotów z trawnikiem.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:04, 12 wrz 2013

Do góry
Trawnik jest żółty, bo albo jest zagłodzony albo za gęsto wysiany i siewki walczą o wodę i pokarm i część żółknie.

Albo jedno i drugie.

Pokaż zdjęcie, to doradzę najlepiej jak umiem, ale muszę widzieć ten trawnik.
Leśne Wzgórze 21:18, 12 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zakupy jak moje, no bardzo śliczne i okazałe

Muszę przyznać, że jak na internetowe zakupy byłam mile zaskoczona, Hakone i żurawka Smoothie Berry, których nie ma na zdjęciach też są bardzo ładnie ukorzenione i rozrośnięte.

Szkoda Danusiu, że nie głosowałaś na rabatkę, heh może jeszcze zdążysz bo na razie roślinki odstawione.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:04, 12 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Niespodziewanka będzie w poniedziałek, ale chyba nie spodziewam się wyjazdu dalekiego...jednak. Niespodzianka to niespodzianka... czekam na rozwikłanie co i jak 16.09 o 20.30

Każda niespodzianka jest w takim wydaniu jest wspaniała

Najlepsze życzenia dla Syna. Niech mu się wiedzie jak najlepiej!
Zły stan roślin po posadzeniu - proszę pomóżcie ! 21:02, 12 wrz 2013

Do góry
O ściółkowaniu czemu to służy poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies