Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 10:29, 18 cze 2016

Do góry
yolka napisał(a)
Wszędzie róże, u Ciebie też. A powojnik na ostatniej fotce piękny

Dziękuje

Kupiona w tym roku, jako historyczna NN i tyle.
Ale piękna jest

Ta róża została przyniesiona ze skraju lasu. Niestety nazwy nie znam.
Rośnie za siatką.Przyciąga całą masę owadów.

Kompletnie zielona... 10:29, 18 cze 2016

Do góry
Witam wszystkich,
Długo już obserwuje forum i krąże po różnych wątkach szukając inspiracji do własnego ogrodu. Mam wrażenie, że im więcej czytam tym mniej wiem.. Zaczynam się powoli gubić.. Właśnie stanęłam przed wyzwaniem zagospodarowania kawałka działki, dlatego odważyłam się tu napisać. Głównie, żeby podpytać ludzi bardziej doświadczonych ode mnie co powinnam zrobić, wybrać lub zmienić. Ja jestem w tym kompletnie zielona, choć od niedawna zdecydowana, żeby zrobić to jednak z głową i jakimś tam, przynajmniej wstępnym planem.
Mam dość trudną działkę (przynajmniej tak mi się wydaje) do aranżacji ponieważ jest wąska. Szerokość to zaledwie 13m a długość 100m. Ale skoro stanął na niej sensowny dom to i ogród uda się założyć – staram się myśleć pozytywnie
Na pierwszy rzut zamierzam zabrać się za pergolę, która łączy dom z garażem i jednocześnie jest przy tarasie. Jej długość to 10m i stoi przy ogrodzeniu z siatki. Sąsiednia działka jest równie wąska, a zaraz za nią jest dość ruchliwa ulica, zatem powiem krótko- chciałabym się skutecznie ogrodzić i zrobić z tego bardziej zaciszny i intymny zakątek. Myślałam o tym, żeby pergoli dorobić „plecy” i puścić coś po nich. Początkowo myślałam o winobluszczu trójklapowym ze względu na szczelne, dachówkowe ułożenie liści, ale na razie nie znalazłam nigdzie informacji odnoście owoców tej rośliny-czy są trujące czy nie (małe dziecko)? Jedyna informacja to, że pięcioklapowego są trujące, a przecież to też winobluszcz.. Drugi pomysł to winorośl japońska lub amurska – bezpieczna dla dzieci i ładnie przebarwia się jesienią. Na plecy pergoli mam dwa pomysły:
Wariant 1 bardziej sprzyja winorośli japońskiej, ale obawiam się, że pnącze zawładnie siatką i sąsiednią działką. Wariant 2 sprzyja bardziej winoblszczowi (szczególnie dolna część z desek), no i daje od razu osłonę oraz jakoś tam chronię siatkę i działkę sąsiada, a wyżej winobluszcz tez sobie chyba poradzi. Pergola stoi w słońcu cały dzień (a jak sąsiad postawi dom to od 13-14 będzie cień), ale stoi na osi wschod-zachod, więc cięzko to nazwać miejscem osłoniętym. Nie wiem co w takim miejscu sobie poradzi, i czy w ogóle te pnącza nadają się do tych warunków?
Zależy mi, żeby uzyskać zieloną, jednolią i w miarę szczelną osłonę (może gubić liście na zime). I rośliny nie mogą być trujące. A może z jednej strony puścić coś co zmienia na jesieni kolor na żóły a z drugiej strony na czerwony? Już sama nie wiem, mam mętlik, czy może mi ktoś pomóc? Co tu posadzić?
Do raju daleko - u Ewy 10:29, 18 cze 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Ostatnio bardzo mi się podobają berberysy

Moja Elfe zaczyna kwitnąć. Zapach przy wejściu do domu jest cudowny

Cudowna ta róża a jak piszesz o zapachu to wnet ma się ochotę monitor powąchać
Leśne Wzgórze 10:28, 18 cze 2016

Do góry
Ptaszki przegapiły jednego berberysa i znów gąsieniczki go objadły...
Moja działka na Dębowym Lesie 10:26, 18 cze 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)

to prawda.To klasyka wśród powojników.ale piękny to jest
ORLIK ZŁOCISTY YELLOW STAR .Te i czerwono- białe kwitną później i dłużej.
Ale to też ostanie ich tchnienie.

cudowne takie delikatne
Moja działka na Dębowym Lesie 10:25, 18 cze 2016

Do góry
gobasia napisał(a)
Pięknie u Ciebie .Powojniki super ,ja dopiero zaczynam z nimi przygodę i mam nadzieję ,że mnie polubią

Na pewno sie uda
Ja w powojnikach zakochałam sie kilka lat temu i rokrocznie jakiś dokupuję i gdzieś dosadzam.

Jarzmianka pierwszy raz kwitnie- jest śliczna
Leśne Wzgórze 10:24, 18 cze 2016

Do góry
Evergoldy sie dopiero budzą

Ogród Eli 10:23, 18 cze 2016

Do góry
a i jeszcze pokażę...choć jeszcze nie skończona....całosć ciut psuje wierzba ale eM bronił jej jak niepodległosci...musiał być kompromis...murek za wierzbę
Ogród Mirelli 10:23, 18 cze 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Artemis nareszcie zaczyna

Różanka z Ciebie Białe róże śliczne, chyba skusze się na te, które masz w donicach, myślisz, ze to dobry czas jeszcze żeby je jeszcze zamówić?
Ogród Mirelli 10:21, 18 cze 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Obecnie to miejsce na rabacie najbardziej mi się podoba

Pięknie, pięknie i jeszcze raz pięknie
Moja działka na Dębowym Lesie 10:20, 18 cze 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)

Jaki on piękny

to prawda.To klasyka wśród powojników.ale piękny to jest
ORLIK ZŁOCISTY YELLOW STAR .Te i czerwono- białe kwitną później i dłużej.
Ale to też ostanie ich tchnienie.
NewLife w ogrodzie 10:14, 18 cze 2016

Do góry
Dwa dni temu, po wyrównaniu było tak:

A już wczoraj, podczas ulew zaczęło się robić tak:

Sieć strumyczków, co pokazuje jakie mam nachylenie tego terenu. Dobrze, że popadało, będę mogła jeszcze, na ile potrafię skorygować nierówności. Ale Was meczę widokiem tego nudnego kadru. Za kilka lat zapraszam, będzie mniej nudno hahahahhaha.
Ogród Eli 10:14, 18 cze 2016

Do góry

miłego i słonecznego weekendu dla wszystkich
Ogród Eli 10:12, 18 cze 2016

Do góry
Gdzieś wśród łąk 10:11, 18 cze 2016

Do góry
A ostróżki pięknie się zapowiadały...
Ogród Eli 10:10, 18 cze 2016

Do góry
Gdzieś wśród łąk 10:09, 18 cze 2016

Do góry
Piwonie słabo kwitną. Za dużo cienia?

Rumba

Lykkefund

Tyle zostało z ostróżki po wichurze
Ogród Eli 10:08, 18 cze 2016

Do góry
Moje małe królestwo 10:07, 18 cze 2016

Do góry
U mnie wczoraj była straszna ulowea. Róże zrobiły się smutne takie zbite.Wiatr połamał ostróżki muszę je zapalikować i podwiązać może jeszcze chwilę dadzą radę postać.Nowych nabytków boję się sadzić bo pogoda u mnie jakaś niepewna boję się,że deszcz je zbije.

moje bonica

Edenka zaczyna,na nią najbardziej czekałam

i NN

mam też lawendę co by nie było,że same róże u mnie

Ogród Eli 10:07, 18 cze 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies