Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w malinówkach 16:54, 08 sie 2025

Do góry
Za mało robię zdjęć pomidorom, potem nie będę pamiętał, które mi najlepiej rosły i smakowały.

Tutaj chyba mój rekordzista. Odmiana Yellowstone, waga 789 g

Bawole serca są ciut mniejsze, ale też mają po 500-700 g.

To drugie zdjęcie mi nie wyszło, ale chodzi o te zielone końcówki. Znowu mi takie owoce rosną, a nawożenie robiłem nawozem wieloskładnikowym, dedykowanym do pomidorów i papryki. To chyba niedobór potasu lub fosforu. Ktoś pamięta?
Anna i Ogród 2 15:00, 08 sie 2025

Do góry
A tak wyglądają linie proste

Lub

Usytuowanie bramy wjazdowej i garażu zmusza do umieszczania przejazdów w formie ronda.
Anna i Ogród 2 14:51, 08 sie 2025

Do góry
Dwie wersje projektu. Próbowałam robić wszystko w liniach prostych ale to wyglądało strasznie. Nie lubię obsadzać łuków, wolę linie proste ale tam będą głównie łąki kwietne miododajne więc będzie łatwiej.
Projekt 1

Projekt 2

Zielone to istniejący trawnik ze stokrotek. Białe to rabaty.
Teraz mam dylemat który wybrać ten w całości w łukach czy ten mieszany.
Bylinowa łąka 14:47, 08 sie 2025

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Ula ingeruję cały czas w mniejszym lub większym stopniu.
Całego terenu nie mam zamiaru zabezpieczać. Po prostu ogrodzę tylko krzaczki z borówkami. Jak zjedzą jakieś kwiatki, to niech im idzie na zdrowie.
A tojeść orszelinowa w moim odczuciu jest dość ekspansywna. Na pewno byłoby ją ciężko upilnować na rabacie. Mam wrażenie, że u mnie wygrywa pojedynek z rudbekią.

Dziękuję. Choć u mnie nasadzenia podyktowane są głównie możliwością przygotowania gleby.
Znalazłam zdjęcie kwitnącej miodunki, ale urodą nie powala. Nie wiem, czy twoja też się tak rozkłada?

Sarny to szkodniki. Dobrze o tym wiem, z tego powodu nie sadzę u siebie oczarów, azalii wielkokwiatowych i innych co cenniejszych i droższych egzemplarzy. Nie wiadomo czy by przetrwały. A bylin jest tyle, że choćby chciały, to nie dadzą rady wszystkiego zjeść.

Tak mi się ta trojeść u mnie podoba, że narazie jej nie usuwam, góruje nad liliowcami, cudne połączenie. Może liliowców i hortensji nie zagłuszy, nic innego tam już nie mam. Będę ją obserwować

Gosiu, miodunki tak mają po kwitnieniu że się wykładają, dopiero później wypuszczają nowe liście i są dalej ładne. Ale nie spełniają moich oczekiwań zadarniających, próbuję jeszcze na innej rabacie w cieniu z tymi najzwyklejszymi.
Oj, rośliny mają swoje kaprysy. Z bodziszkami też jest różnie, ale te łąkowe się fajnie spisują bo kwitną nawet po pierwszym cieciu, mam dwa. Zresztą jak sama nazwa mówi, łąkowe ...do łąki

Zielony Chram 11:06, 08 sie 2025

Do góry
Darecka napisał(a)

A jeszcze 26 czerwca ten zakątek wyglądał tak:

Bardzo ładna ta brama
Ogród w dolinie 11:03, 08 sie 2025

Do góry
Krwiściąg lekarski Tanna posadziłam między liliowcami Stella

Liliowiec w śmiałku
Ogród w dolinie 11:01, 08 sie 2025

Do góry

Sadziec konopiasty

Dereń kwitnie mini kwiatkami

Hortensje Wims Red zaczynają łapać róż
Ogród w dolinie 11:00, 08 sie 2025

Do góry

Słoneczniczek szorstki

Ogród w dolinie 10:56, 08 sie 2025

Do góry

Ogród w dolinie 10:53, 08 sie 2025

Do góry

Przy bramie posadziłam kupione ostatnio niskie pysznogłówki. Ślimaki przerzuciły się na zjadanie rozchodników. Czyżby nie lubiły aż tak floksów? Hmm
Doczekałam się więc jeżówek z floksami

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:50, 08 sie 2025

Do góry
Znów mam buraki giganty mimo późniejszego i gęściejsze siania.

Za późno zabrałam się za wykopanie czosnku Lubasza. Czytałam, że jak już ząbki się rozdzielają to jest ryzyko pleśnienia po 2-3 miesiącach, więc postanowiłam większość zbioru zamrozić. Zebrałam w tym roku 3 kg z połowy skrzyni podwyższonej.

Ogród w dolinie 10:42, 08 sie 2025

Do góry
Miało być pięknie, gorąco i och i ach, a tymczasem mamy słońce na przemian z deszczem, a dziś w ogóle niebo zachmurzone. Na szczęście w dzień nie jest bardzo zimno.
Mój ogród zawsze był mokry ale w tym sezonie jest level hard Nawet nie ma kiedy popracować.

Zrobiłam trochę zdjęć- do znudzenia

Frontowa z każdej strony Rozchodniki ogromne jak u Lidki, ze dwa zabiorę na skarpę dużą gdzieś na brzeg, żeby można było łatwo wyciąć wiosną bez latania po skarpie.

Zielony Chram 09:26, 08 sie 2025

Do góry
Pierwsze testy wyglądają pomyślnie, widać coś było na ciemnych wrotach stodoły nawet teraz w dzień, więc dzisiaj po zachodzie akcja: kontury . Siostra Julcia coś projektuje też na małe drzwi, ciekawam bardzo jak to wyjdzie .

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 06:47, 08 sie 2025

Do góry
Dzięki Lidka. Myślę ciężko. Zdjęcia trochę zaburzają proporcje gdy są robione 0:5 żeby więcej objąć “wzrokiem”.

Zobaczymy

Dziś zamawiam tynki więc trzeba policzyć ile którego trzeba

Bylinowa łąka 23:37, 07 sie 2025

Do góry
Ulina napisał(a)
Gosiu, czy Twoje łąki żyją już własnym życiem? czy jeszcze w nie ingerujesz?

A przed sarnami musisz teren zabezpieczyć, one jedzą podobno wszystko co popadnie, z głodu nawet tuje ludziom obgryzają.

Jeszcze myślę nad trojeścią, kacze dzioby- masz wrażenie że jest bardzo ekspansywna? Czy do ujarzmienia?

Ula ingeruję cały czas w mniejszym lub większym stopniu.
Całego terenu nie mam zamiaru zabezpieczać. Po prostu ogrodzę tylko krzaczki z borówkami. Jak zjedzą jakieś kwiatki, to niech im idzie na zdrowie.
A tojeść orszelinowa w moim odczuciu jest dość ekspansywna. Na pewno byłoby ją ciężko upilnować na rabacie. Mam wrażenie, że u mnie wygrywa pojedynek z rudbekią.

LIDKA napisał(a)
Gosia przepiękne te Twoje naturalistyczne rabaty. Pasują do krajobrazu.

I Może to być miodunka moonshine bo też mam i wygląda bardzo podobnie.
Sarny obzarły tuje koledze na działce rod niemal do pni. A podobno takie trujące

Dziękuję. Choć u mnie nasadzenia podyktowane są głównie możliwością przygotowania gleby.
Znalazłam zdjęcie kwitnącej miodunki, ale urodą nie powala. Nie wiem, czy twoja też się tak rozkłada?

Sarny to szkodniki. Dobrze o tym wiem, z tego powodu nie sadzę u siebie oczarów, azalii wielkokwiatowych i innych co cenniejszych i droższych egzemplarzy. Nie wiadomo czy by przetrwały. A bylin jest tyle, że choćby chciały, to nie dadzą rady wszystkiego zjeść.

Wymarzony sielankowy ogród..... 22:41, 07 sie 2025

Do góry
Monia81 napisał(a)

Tak, taki teleport by się przydał to byśmy mogły się spotykać do woli czas biegnie nie ubłaganie, mam jeszcze nadzieję, że uda się spotkać w tym sezonie

Dla tych zdjęć Sielankowego to warto włączyc duży ekran. Monika zachwycająco wygląda ogród. ♥️♥️♥️
Wymarzony sielankowy ogród..... 22:08, 07 sie 2025

Do góry

To z dzisiaj tylko tyle udało się sfocić buziaki wysyłam
Wymarzony sielankowy ogród..... 22:03, 07 sie 2025

Do góry

Wymarzony sielankowy ogród..... 22:02, 07 sie 2025

Do góry
Monia81 napisał(a)
Lidziu o taką żurawkę mam, u mnie rośnie tak na ok 40 cm, dokładnie mogę zmierzyć jutro to ci powiem, moja ma słońce do południa a później dom je zasłania, a tak wygląda

A rdest

Moniś
Taką żurawkę to chyba mam. Też z darów i nazwy nie znam. Ona ma długie te lodyżki z kwiatkami i nawet jak przekwitnie to fajnie wyglĄdają te nasienniki.
Tylko mnie tymi fotkami utwierdziłaś że moje już mają za ciężko pod tujkami.

Rdeścik fajny bardzo ale to już na wiosnę pomyśle bo jesienią będę jeszcze przerabiać kortową. Dostanę gaury z ogrodu właścicielki szkólki i będę je sadzić i przesadzać to co mi nie pasuje.
Wymarzony sielankowy ogród..... 22:01, 07 sie 2025

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies