Odpowiadam
1. Przy ogrodzeniu posadziłabym tuje, tak aby osłoniły mnie od piaskownicy, którą mam na przeciwko okien (może widok nie jest najgorszy, ale wydaje mi się, że użytkownicy piaskownicy - a raczej ich rodzice mają widok na mnie) Tylko teraz pytanie jakie te tuje mogłyby być? Cały pas ogrodzenia to 5,5 metra, czy 7 tuj olbrzymich to przesada? Czy lepsze szmaragdy? Czy w ogóle coś innego?
Thuja Smaragd będzie dobra, jest wąska, nie szyszkuje i przycięta równo będzie idealnym tyłem.
2. Pod nimi chciałabym coś dla kontrastu - dziś Pan w centrum ogrodniczym poradził jałowca płożącego, nieźle to wyglądało, ale może lepiej coś kwitnącego co przetrwa zimę, albo coś co rośnie na kształt kuli?
W żadnym wypadku jałowca płożącego, Choruje i po 3 latach go wyrzucisz bo będzie miał pozamierane gałązki. Poza tym to już wyszło z mody, jałowce to na wrzosowiska i do ogrodu leśnego a nie na taką "bombonierkę" jaką jest malutki ogródek.
Druga kwestia dotyczy tarasu:
1.Jest on wyłożony takimi jakby kamiennymi płytami (ale głębokimi taki ok 20 cm w głąb ziemi) pomiędzy które ok 2 lat temu powtykałam kamyki, aby nie zarastały mi chwastami. Jednak teraz chodzi mi po głowie wyłożenie tej powierzchni deskami, tak aby ten kawałek był przedłużeniem pokoju. Z tym, że chciałabym aby były w odcieniu szarości (a z tego co już przeczytałam raczej deski kompozytowe nie są dobrym pomysłem). Dobry pomysł, czy żyć z tymi kamykami?
Kompozyt odradzam, bo jako wykonawca takich tarasów nigdy nie podejmę się takiej realizacji. Płowieje i pęka, może są teraz jakieś dobre, ale to tylko plastik, a plastiku unikam jak ognia.
Deski drewniane, jesion, modrzew, egzotyczne bangkirai. Drewno to dobry pomysł. Zabarwisz ja na szaro. Te kamienie nie są najlepsze akurat do tej realizacji.
2. Punkt drugi dotyczyć będzie tego urokliwego parawanu po lewej stronie od wejścia, który jest zwykłą blachą. Udało mi się na niej zawiesić skrzynki w których uparcie hoduję bluszcz licząc na to że tak się rozrośnie, że przysłoni mi całą tą ścianę. Mam nadzieję, że przetrwa zimę.
Nie zauważyłam tego miejsca na zdjęciach. ale lepsze będzie zamontoanie czegoś co przysłoni blachę. Pokaż gdzie to jest?