Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:20, 30 maj 2023

Do góry
mrokasia napisał(a)

Nie no, Kasiu-Mrokasiu - pięknie jest
U siebie dostrzegam brak koloru o tej porze "wiosny", więc się zachwycam wszystkim u Was i podpytuję jak dziecko "co to" - na tych cytowanych zdjęciach tym razem
Trawiasto liściasty bez thui 23:16, 30 maj 2023

Do góry
Malinojeżyna

szczypiorek - funkcja bardziej ozdobna niż użytkowa

malinki

groszek

czarna porzeczka
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:13, 30 maj 2023

Do góry
Trawiasto liściasty bez thui 23:12, 30 maj 2023

Do góry
Mam jeden krzew lubczyku ale jakaś odmiana giganteus Rośnie 3 sezon jeden krzak, już na początku maja miał tyle masy, że zrobiłem 2 słoiki przyprawy maggi z lubczyku (polecam, świetna aromatyczna przyprawa do zup sosów i banalna w wykonaniu).

Ostatnio musiałem go całego przyciąć bo miał już 170cm wzrostu(!) i cieniował bób.
Ucięte ziele się suszy - szkoda było wyrzucić.

Lubczykowe rury, grube i sztywne jak bambus
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 23:06, 30 maj 2023

Do góry
Moja w zeszłym roku też jeszcze wyglądała ok. Swoje kupiłam wiosną, najpierw rosły u mnie w doniczkach, a w okolicach czerwca posadziłam na rabatę. Ta zainfekowana nawet dosyć ładnie kwitła, jak na pierwszy rok, miała wyprostowane pędy - na zdjęciu w prawym dolnym rogu:

Ogród z zegarem 23:05, 30 maj 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)

Nieogarnianie jakoś powszechne ostatnio, mam tak samo

Co to na zdjęciu???
Trawiasto liściasty bez thui 23:05, 30 maj 2023

Do góry
Poziomki w takiej dopiero fazie, jak będą tu owoce to pewnie późnym latem.
Tu też poszło sporo kompostu i dziś gnojówka z pokrzyw.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 23:02, 30 maj 2023

Do góry
Ukorzeniłam złamanego pomidora dzisiaj trafił do doniczki.

Nastawiłam gnojówkę ze skrzypu - będzie dla pomidorów
Podlałam truskawki, róże, laurowiśnie gnojówką z pokrzywy. Pomidory muszą jeszcze zaczekać ok. tygodnia na pierwsze nawożenie.
Trawiasto liściasty bez thui 23:01, 30 maj 2023

Do góry
Pierwszy raz uprawiam bób. Posadziłem jedną paczkę ok 30 ziaren jakiejś wczesnej odmiany i 2 tyg później późniejszą odmianę tak żeby nie mieć całego zbioru na raz.

Ta wcześniejsza wygląda obiecująco, przynajmniej tak mi się wydaje po ilości kwiatów. Czy z każdego kwiatu będzie strąk?

Przed sadzeniem przekopałem ziemię z kompostem, czy to wystarczy czy zasilić jeszcze potasem?

Trawiasto liściasty bez thui 22:57, 30 maj 2023

Do góry
Nie pokazywałem chyba jeszcze warzyw, zatem...

Pomidorki koktajlowe z własnego siewu pod koniec lutego zaczynają kwitnąć. Są 2 odmiany, czerwona i żółta, obie karłowe, bardzo drobne owoce ale mają być w dużych ilościach.
Wszystkie rosną w niedawno kupionych nowych donicach na tarasie.

Donice - bardzo udany zakup, znalazłem porządnego i niedrogiego stolarza na OLX, jakby ktoś potrzebował mogę dać namiary. 8 donic 90/35/35 i 2 szt 35/35/35 kosztowało 1700 zł z transportem. Bardzo solidne wykonanie z drewna modrzewiowego, lakierowane 2 warstwy. Za dziadostwo z marketu wyszłoby 30% więcej.
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 22:52, 30 maj 2023

Do góry
U mnie wystąpił podobny problem, moja hortensja nawet się nie rozwinęła po przycięciu. Mam 6 jednakowych krzewów, nie znam odmiany, ale też początkowo mają limonkowe kwiatostany. Tylko jeden tak wygląda:

Posadzona rok temu, rabata wyściółkowana korą i kartonami. Nie nawoziłam nawozami mineralnymi. Przed sadzeniem roślin na całą rabatę dałam obornik bydlęcy, mączkę bazaltową i chyba korę sosnową.
Trawiasto liściasty bez thui 22:45, 30 maj 2023

Do góry
specjalnie dla Patrycji - chmiel na słupie, stan na wczoraj. Szybko rośnie. 4 tygodnie temu dopiero wyszedł z ziemi

Tu widać dokąd doszedł w tamtym sezonie. Już jest blisko, ciekawe czy pójdzie wyżej czy to jest limit jego zasięgu.

Trawiasto liściasty bez thui 22:36, 30 maj 2023

Do góry
Wczoraj nawoziłem trawnik azofoską innowacyjną metodą. ok 10-12 kg granulek rozpuściłem w dużym pojemniku i wlałem do studni na deszczówkę (ok 1100 l wody). Potem to przeszło przez zraszacze na połowę trawnika. Po spryskaniu tą miksturą napełniłem studnię ponownie wodą z wodociągu i ponownie poszło "płukanie" trawnika już czystą wodą, by nie zostawić nawozu na źdźbłach trawy bo pewnie dziś słońce by wypaliło. W sumie około 2200l wody z 10-12 kg azofoski na 330m2 trawnika.
Drugiej połowy trawnika nie robiłem żeby mieć porównanie jaki efekt.

Poprzednio sypałem nawóz pod koniec kwietnia ręcznie i fatalnie to wyglądało, ciemnozielone plamy tam gdzie się więcej sypnęło a żółtawe tam gdzie nawóz nie spadł. Macie jakiś inny patent na równomierne sypanie?

studnia z rozpuszczoną azofoską

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:32, 30 maj 2023

Do góry
Kordina napisał(a)

No właśnie, gratuluję pierwszego kwiatka u mnie pierwszy kwiatek klematisa ukazał swoje barwy i też się cieszę chociaż z jednego

Bożenko, jeśli o clematisy chodzi to u mnie na razie jedna odmiana - Joe - i widzę, że nabiera rozpędu. Jest dość wczesny, więc też mi już radości dostarczył mam nadzieję, że za rok go będzie już widać zza tych irysów

Blaski i cienie nowego życia 22:27, 30 maj 2023

Do góry
Madzi dziękuję za sadzonki astrów jesiennych, dostałam tyle że pokusiłam się małymi kroczkami zacząć rabatę pod budleją, która była planowana na przyszły rok.
Dzięki też że podzieliłaś się roślinkami do oczka.
Taka wstępna zajawka, jeszcze nie skończonego miejsca

Zacisze Alicji 22:23, 30 maj 2023

Do góry
Alija napisał(a)
Rodki szaleją kolorami.
Przepięknie zaszalały z kwiatami ❤️ ta azalia japońska biała to jest jeden krzak?
April podbija las... 22:18, 30 maj 2023

Do góry
April napisał(a)
Po prawej ledwie widoczny klon zwany strzępkiem

Strzępek lada rok nawiąże kolorystycznie ze swoją korą do rdzawości mis, dobrze ulokowane
Pytałam o przetacznikowce, bo doskonale wpisałyby się w Twoje leśne kadry. Chelenger ładny, ale doskonale pasowałaby u Ciebie 'Diana'. Pytam, bo mam i się nią zachwycam
Dębowe zakątki 22:16, 30 maj 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ta szałwia to właśnie szałwia omączona, miałam już taką i w tym roku też kupiłam, jest śliczna,
ale niestety nie zimuje.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 22:14, 30 maj 2023

Do góry

Bylinowa łąka 22:13, 30 maj 2023

Do góry
W końcu jest ładna pogoda. Ale nie powinno się mnie puszczać na zakupy jak jest możliwość zakupu roślin. Tylko przeszłam się przez rynek targowy i wróciłam z:
1 szt. duża sadzonki kuklika kopanego z ogródka - czewony, wyższy niż pomarańczowy gatunek i z takimi jakby podwójnymi płatkami za 20 zł
1 szt. dyptam biały, też kopany z ogródka, miał już trzy pędy kwiatowe - 20 zł
1 szt. rodgersji kasztanowcolistnej w doniczce 2 l - 15 zł
Uważam, że całkiem nieźle biorąc pod uwagę, że zamówione przez internet bodziszki w P9 kosztowały po kilkanaście zł za sztukę.
Wszystko to musiałam posadzić, a przedtem przygotować miejscówkę, co zajęło mi prawie całą sobotę.
Zdjęć brak niestety, bo miałam porobić w niedzielę, ale zjechali goście i nie było kiedy.
Z soboty mam tylko zdjęcia traszki zwyczajnej, którą wykopałam przy okazji dosadzania towarzystwa kuklikowi. A chwilę później trafiłam na padalca.
Bardzo cieszą takie znaleziska.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies