Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blyxa i elipsa 09:54, 01 cze 2016

Do góry
Jagoda kamczacka tuż, tuż

Gdyby ktoś dumał nad żywopłotem liściastym w części niereprezentacyjnej to kamczacka jest warta rozważenia. Dobrze znosi przycinanie (a tnę regularnie, bo włazi na wszystko dookoła), jest gęsta, szybko ma liście, szybko rośnie i ma masę owoców. Myśle, ze jak zrobię drugi warzywniak (a w zasadzie owocniak ) to własnie jagodą kamczacką odgrodzę się od sąsiadów.

Agrest mimo niesprzyjających warunków (biedak rośnie między malinami) dzielnie stara się owocować

Ogród tworzony z pasją 09:52, 01 cze 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Piwonie królują Już pisałam u Halinki - Zawitki, uwielbiam ich zapach. Mogłabym leżeć pod krzaczkiem caaaaały dzień
Wszystkiego najlepszego z okazji dzisiejszego święta

Oo bardzo dziękuję.

U mnie niestety piwonie odchodzą na drugi plan, teraz kwitną trawy, pecherznice i szaławie.
Zielonym do góry... :) 09:51, 01 cze 2016

Do góry
penstemon- jakoś tak fajnie brzmi.

U mnie tez na tapecie egzamin na koniec podstawówki. Troszkę mu gorzej poszło z polaka- 70 %, pewnie błędów nasadził, ale matma i anglik 95 %.
Nie jest źle.
Pasek też będzie, cieszę się.

zdjęcie przedogródka smakowite- zapowiada busz. Super.
Dla Ciebie mój penstemon z irysami i chabrami- jeszcze nie kwitnie

Blyxa i elipsa 09:48, 01 cze 2016

Do góry
Zakątek z żurawkami. Do tej pory miałam tam kamienie i wszystko rosło słabo. Na wiosnę wymieniłam na korę. Żurawki strasznie oberwały - bo nie dość, że musiałam ogołocić korzenie (poprzerastały między kamieniami - masakra) to w czasie robót przyszedł przymrozek i te odsłonięte korzenie przymroził. Myślałam, ze część padnie - odbiły wszystkie (choć ze dwie na razie ledwie, ledwie) i może nie kwitną tak obficie jak zwykle, ale i tak bardziej niż oczekiwałam

A teraz gospodarczo (azalie nie dopisały - normalnie nie ma co pokazać )

Jeżyna Cudna jest. Gdzieś czytałam, ze panny młode biorą jej gałązki zamiast bukietu ślubnego. Sama bym wzięła

ROzsadę dostałam od mamy w prezencie, wsadziłam do doniczek - czas do gruntu.
Ogród tworzony z pasją 09:45, 01 cze 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
Karolu piękna ta piwonia a sad jaki równiutki pięknie

Wielkie dzięki. Wstawię fotki owoców, już zaczynają ładnie rosnąć.

W tym roku będzie bardzo dużo śliwek i czeresni. Winogron tez trzyma fason.
Lifting starego ogródka 09:42, 01 cze 2016

Do góry
Krzewuszka na pniu. Do zeszłego roku rosła za wielkim jałowcem (albo tują) nigdy nie cięta i jest trochę dziwna teraz W zeszłym roku wywaliliśmy jej przydużą towarzyszkę i trochę ją przycięłam. Podwiązaliśmy do palika, bo na dodatek strasznie krzywo rosła, nazywaliśmy ją zresztą "krzywuszka" W tym roku jak przekwitnie muszę chyba odważniej się do niej zabrać z sekatorem... Ale lubię ją mimo wszystko. Akurat zaczyna kwitnąć jak azalie już wymiękają Niedawno do towarzystwa dostała żurawki lime marmalade. Chyba im dobrze razem, bo całe towarzystwo kwitnie intensywnie

Limki rosną w oczach, lawenda zresztą też...

A patrzcie, jakiego dziwoląga mam z hakone... W zeszłym roku zamówiłam 3 sadzonki all gold. Jedna niemal od razu po posadzeniu padła, miała może ze 3 źdźbła, dwie pozostałe jakoś dały radę, ale zobaczcie, jaki cudak ta jedna:
Blyxa i elipsa 09:41, 01 cze 2016

Do góry
Dziś wkleję zdjęcia już z swojego podwórka

Biały Rh - posadzony między berberysem a lawendą. Podsypywany nawozem tylko ciut ciut, bo sąsiedzi nie lubią - ma piękne zdrowe liście i zawsze ładnie kwitnie. Jak dla mnie niewytłumaczalne

Na forum w różnych wątkach widziałam, że części osób rh nie dopisały. U mnie w tym roku nie zakwitło 20 białych azalii japońskich. Wszystkie miały przemarznięte pąki Znalazłam może ze 4-5 kwiatków na te wszystkie krzaczki.

Za to rosnąca między nimi fireball była przepiękna

Czerwone azalie japońskie pięknie dopisały choć na raty. Jedne kończyły kwitnienie, zaczynały kolejne A rosną obok siebie...

Nasz przydomowy ogródek 09:31, 01 cze 2016

Do góry
Basiu faktycznie nie na darmo nadali jej takie imię. Po posadzeniu długo trwała aklimatyzacja ale teraz ruszyła. Martwi mnie że nie widać posadzonych w tamtym roku miskantów Morning Light. Muszę sprawdzić co w ziemi piszczy.

Asiu - dziś rano zauważyłem, ze ten kogucik wyjada ślimaki z muszelek bo są puste. Miłego dnia również a u nas zapowiada się kolejny upalny dzień. Na jutro wróżą opady.

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:26, 01 cze 2016

Do góry
taki oto poranek nie patrzymy na chwasty to czesc pozostawiona sama sobie
Coś jeszcze, coś więcej... 09:24, 01 cze 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Cudowne połączenie
Moje początki- i brak doświadczenia :) 09:24, 01 cze 2016

Do góry
Matylda napisał(a)

Bardzo ładne donice doczytałam że robione z desek na podbitkę a jakie wymiary maja donice?
Tu ma być ogród :) 09:21, 01 cze 2016

Do góry
Zostawiam pachnącego jaśminowca i ostróżkę i lecę w ogród, tzn w chwasty

A skoro jesteśmy przy bieli, to jeszcze biała szałwia - dała czadu, więc warto ją pokazać

I jeszcze ostatnie moje czosnki - Atropurpureum, właśnie zaczyna kwitnąć, kolor świetny się zapowiada

Malutki pod lasem 09:20, 01 cze 2016

Do góry
Regularnie odwiedzam Cię Aniu tylko ostatnio nigdzie śladu nie zostawiałam, bo zarobiona po pachy jestem. Kurcze, co jest z tą pogodą. Ja od ostatnich opadów deszczu zdążyłam kolejną suszę przerobić i znowu tance szamańskie z prośbą o deszcz wyczyniałam. No i wreszcie popadało późnym wieczorem tak porządnie. W niedzielę posiałam trawę na kolejnym kawałku terenu i też zastanawiałam się czy przypadkiem nie będzie tak jak u Ciebie, ale na szczęście tym razem wszystko ok. Mam nadzieję, że już się u Ciebie uspokoiło i szybko ogarniesz szkody.
Zajrzałam sobie do zdjęcia sprzed roku. Kolosalna różnica. Potężny kawał roboty za Tobą. Ogarnęłaś cały przedogródek na tip top. Nawet pergola, róże, wszystko jak z Twojej głowy.
AnnaCh napisał(a)
Zrobiłam so bie fotkę mojego przedogródka. Mam nadzieję, że ostatni raz na to patrzę, od jutra już jakieś małe prace się zaczną A fotka potrzebna, bo później zapomnę jak tam było i nie uwierzę jak nie zobaczę

A ma być tak, nie śmiejcie się tylko z rysunku

Nie wiem czym obsadzić pergolę. Chyba dam bluszcz z różami, bo róże ładne, a bluszcz będzie też zimą

No widzisz? Co tam jedno malutkie niepowodzenie, gdy tak spektakularne zmiany w niecałe 2 (3?)miesiące zaszły.
Wilcza Góra 09:18, 01 cze 2016

Do góry
wczoraj wieczorem pożegnałam MAJ

dziś rano przywitałam CZERWIEC

sama nie wiem, który miesiąc kocham bardziej ...
Ukojenie 09:16, 01 cze 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Hmmm, a ja uszczykuję.
Zoja, ale jak wyciągniesz to się rozrastają?

Zdjecia z zeszlego roku:

Czerwiec2015

15Sierpien2015

Obskubywalam tylko zaschniete kwiatki.
Podmiejski ogródek 09:10, 01 cze 2016

Do góry
Alis, Aniu - dziękuję za wizytę i zapraszam częściej

Toszko - wiem, że strzyżenie buksów mi nie wychodzi. Przydałby się taki sprytny patent jak Twój pomocnik do strzyżenia stożków. Muszę zajrzeć do wątku o topiarach, ale na razie ciągle nadrabiam wątki w "projektowaniu".

Z tą rabatą jest problem, przyznaję:
po pierwsze - buksy rosną w głupiej odległości od siebie, a przesadzić już nie bardzo mogę, bo są stare a w ziemi zostały jeszcze korzenie po świerku.
Nawet jeśli dodam tego stożka i trzecią, małą kulkę, to nadal wygląda to średnio:

za małe dałam opisy:
z prawej strony ma być stożek i największa kulka podsadzona kocimiętkami
z lewej strony - średnia i mała kulka (ta mała w miejscu rozchodnika)podsadzone lawendą
pomiędzy nimi - rozchodniki, rogownica i jukka jako akcent (tylko muszę znaleźć ładniejszy egzemplarz niż ten, co mi się na zdjęciu pokłada)

drugi problem jest taki, że z tej perspektywy rabata rzadko jest oglądana. najczęściej patrzymy na nią z tarasu, czyli kompletnie z boku.
Ogród pod Borem 09:10, 01 cze 2016

Do góry
A teraz dział zagadka Co to jest??

Kupiłam trawkę i nie wiem co to jest, a to drugie wysiało mi się i tez nie wiem co to

Czy to jeżówki?

A to werbena?? chyba nie.
Ogród Ani :) 09:08, 01 cze 2016

Do góry
Wypasione okazy teraz będą się wypasały pod Twoim opiekuńczym i bacznym okiem. Już Ty im nie dasz pójść samopas. Jak sobie ostatnio wróciłam do zdjęć Twojego ogrodu sprzed roku, to widzę jak prężnie ruszyłaś z organizacją w tym roku. Świetne kroki, przemyślane decyzje, konkretne działania. Ja się tego nigdy nie nauczę, ale fajnie popatrzeć na zorganizowany team Twój z Twoim eMŻem. Gdy czytam o waszych poczynaniach to tak mi chłopa brak, że szok! A ja wszystko muszę sama
Metamorfozy ogrodowe 09:08, 01 cze 2016

Do góry
Rok wcześniej

Teraz

Ogród pod Borem 09:06, 01 cze 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies