Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

NewLife w ogrodzie 11:30, 21 kwi 2016

Do góry
Kolejna porcja zdjęć z poprzedniej wiosny, kiedy to wystartowałam z ogrodem.

Oczywiście bukszpan obowiązkowo przycięłam w kulki

Wiem, wiem, wszystko naraz i za blisko siebie, ale miałam tylko kilka skrawków przygotowanych pod nasadzenia
Po wsadzeniu do ziemi wszystkich zdobycznych, odzyskanych czy też kupionych roślin, priorytetem dla mnie stało się założenie trawnika chociaż od frontowej części domu. Po prostu serce m i się krajało, że mój psiak, który uwielbiał się tarzać w trawce, teraz musi tarzać się na klepisku (zdjęcie drugie od góry) Przygotowanie podłoża zajęło mi sporo czasu. Jestem za bardzo pedantyczna, więc czesałam ten mały kawałek ziemi strasznie długo i wciąż nie byłam zadowolona z efektu, ale wreszcie się udało.
Coś mi się obiło o oczy, że chyba nie powinno się za dużo zdjęć na jeden post wrzucać, bo potem za długo się ładują, więc c.d.n.
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:29, 21 kwi 2016

Do góry
gobasia napisał(a)

KASIU

To jest lilia ,w tym sęk ,ze zrastają się jej łodygi.W ub roku na jednej łodydze bylo 55 kwiatów...i w tym roku zanosi sie na to samo

Ubiegłoroczne fotki

Niesamowite!
Mnie z jedną też tak się zdażyło rok temu, ciemny kolor, w tym nie widzę aby tak było; mahonie po kwitnieniu ciachnij, zagęści się, bo ciut listków zgubiła; szronu nie zazdroszczę, pogoda nas nie rozpieszcza.
Ogród Wioli 11:28, 21 kwi 2016

Do góry
Zanim będą foty kostki i planu rabat mam to:

i przyjaciel domu

Mój mały ogródeczek :) 11:21, 21 kwi 2016

Do góry
Przepikowałam trochę begoni wczoraj

I w zbliżeniu
Truskawki - polecane odmiany, wskazówki uprawy 11:16, 21 kwi 2016

Do góry
Mi w tym roku coś się podziały z henoje ma żółte liście i dostała jakiś brązowych plam
Co z tym ogródeczkiem począć 11:15, 21 kwi 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)
Szkoda że tak krótko kwitną

Pięknisia, mnie wygląda na Satysfaktion
Tulipki podziwiam, zaraz szał u wszystkich
Moja bajka 11:13, 21 kwi 2016

Do góry

wreszcie przesadziłam dziś mojego klona Atropurpureum. Rósł mniej więcej między piwoniami, a wielką rozplenicą i ona właśnie niemal całego go zakrywała.

może wreszcie uda mi się kulkę zrobić z tej wierzby .

Zacznę od klona i nutkajskiego, oba chyba muszą mieć ciut zmienione miejsce;
Fajna piasakownica, dla malutkiej frajda.
Obejrzałam świetne fotki ze spotkania, fajnie się wszyscy bawili i pogoda wam też dopisała, a malutka jak perszing zasuwa
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:09, 21 kwi 2016

Do góry
mikina34 napisał(a)

faktycznie, jak się przyjrzeć to floksy piekny kolor...
przy takim ujęciu z bliska wygląda na okazały kwiat
w tej chwili jeszcze w pąkach, ale czekam na taki obrazek
Moja działka na Dębowym Lesie 11:07, 21 kwi 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)
Ale Ty masz kwiatów...! Hosty już spore u Ciebie. U mnie dopiero kły wybijają. Powiedz Aniu jak szybko się rozrastają hosty? Czy to od odmiany zależy? Kupiłam kilka różnych w zeszłym roku i widzę, że jedne już mają po kilka kłów, a inne tylko dwa. Wszystkie przy kupowaniu miały 1 kieł (nie wiem czy dobre nazewnictwo stosuje)
Czerwone stokrotki też mam Śliczne są.

Reniu, lubię duzo i kolorowo.
Przez lata ciągle dokupywałam, dokupuję i za pewne jeszcze będę dokupywała
I tak już mam
Nie ma na to reguły jak rozwijają się hosty.Różnie.
U mnie też..Mam y taką co 3 lata siedziała z z jednym kłem
Choć inne odmiany więcej i szybciej się rozrastają, to prawda.
Ale hostki lubią wodę i nawożenie.Także w ciągu sezonu, już możesz dim podsypać amciu, i niech rosną.Ja w sobotę tez już ich podnawoże, a potem jeszcze 2 razy w sezonie
Hosta War Paint , dzielona i posadzona mała na jesieni.est juz.Czyli na jesień też można dzielić hosty
Typografia ogrodu 11:01, 21 kwi 2016

Do góry
beta napisał(a)

Pszczółko:-0...no właśnie nie ma lipy u Nawi...
sa i to cztery. A za oknem mam kolejne

Moja działka na Dębowym Lesie 10:59, 21 kwi 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Śliczne są te czerwone stokrotki jak pomponiki.

Tak, takie pomponiki.Ciekawe czy przezimują ?
gobasia napisał(a)
Pięknie wiosennie ...Pozdrawiam

Dzięki.Pozdrawiam również cieplutko, wiosennie, serdecznie

Przesadzanie starszych drzew iglastych 10:57, 21 kwi 2016

Do góry
Witam w mim ogrodzie posadziłam dawno temu Jodła kalifornijska była to malutka sadzonka ,nie miałam pojęcia jakie to drzewo urośnie ,teraz ma wysokość ponad 3m i jest to problem bo rośnie zbyt blisko domu ,bardzo proszę o radę czy takie duże drzewo można przesadzić ? szkoda by mi było wyciąć ot tak że nie pomyślałam o tym wcześniej ..Jesli tak to jak to zrobić i kiedy czy teraz jeszcze można ? a może uzyskam informacje jaki ma system korzeniowy .Bardzo proszę radę co robić .
Ja i mój ogródek, a może ogród 10:56, 21 kwi 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Po przekwitnięciu ścinamy kwiat, liście nadal zasilamy nawozem, podlewamy aż do ich uschnięcia.Więcej info mogę przekazać gdybyś zechciała

Cześć Ewa
To ja bardzo poproszę o więcej. Mam nadzieję, że Dominika się nie pogniewa jak tu pośmiecę jej zdjęciem. Tak wygląda w tej chwili ten z poprzedniego roku, który miał tylko liście i dopiero co uschły i tegoroczny:

Da się je pobudzić do następnego kwitnienia?
EDIT O masz, już odpowiedź gotowa. Poprzednią cebulkę zasuszyłam i trzymałam w garażu, na początku grudnia puściła liście. Pewnie za mało ją zasilałam.( przyznaję, że w ogóle ) Spróbuje ponownie. Dzięki, już zapamiętane.
Moja działka na Dębowym Lesie 10:54, 21 kwi 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Aniu mam być szczera?
Jak mi brakuje kolorów, to zawsze wchodzę do Twojego wątku i wszytko jasne
Cudnie Ci wszytko zakwita Tak trzymaj

O dzięki,Ja też lubię kolorki, co ja na to zrobię.Lubię i już!!
A jak ci brakuje jeszcze to proszę następne kolorowe wiosenne kwiecie
Tulipan Jan Paweł II

strzępiaste zaczynają

pełne

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:45, 21 kwi 2016

Do góry
mikina34 napisał(a)

Ano,
co to za roślinka?
kupowane dwa lata temu jako płomyk szydlasty, rośnie u mnie w gazonach
Ogród z uśmiechem 10:43, 21 kwi 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Trochę zakupów

derenie, trzmieliny i hosty

Jolanko, udane zakupy zrobiłaś Jeszcze tak ładnie rozkrzewionych dereni to nie widziałam w sprzedaży. Hosty pewnie bym zaraz podzieliła, chyba że Ci nie potrzeba.
A niespodzianki w ogrodzie są urocze
Pozdrawiam
Typografia ogrodu 10:43, 21 kwi 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Dla Ivony.zmotywowalas mnie

To jeszcze odświeżę te zdjęcia, bo są warte pokazania z Małym Majstrem w roli głównej!
NewLife w ogrodzie 10:40, 21 kwi 2016

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Cześć Beatko. Pewnie że "dasz radę". Po roślinach za chwilę widać czy są w dobrym miejscu. Domek śliczny macie - marzenie. Nie wiem czy nie za blisko siatki sadzisz tuje. Piszę to z własnej praktyki. Mam tak posadzone, że jest miejsce z tyłu aby kosić trawę kosiarką czy podkaszarką. Chyba że masz inne rozwiązania w planie. Pozdrawiam i udanych koncepcji ogrodowych.

Witaj Zbyszku. Cieszę się, że taki weteran ogrodowiska jak Ty do mnie zajrzał. Twoją pasję ogrodową znam od dawna, bo już z dwa lata temu zaczytywałam się na Twoim wątku i troszkę Cię poznałam jeśli można tak to ująć.
Obawiam się, że z tujami masz rację. Posadziłam je w odległości 60cm od siatki i wygląda to dzisiaj tak:

Siatka kiedyś ma być zastąpiona płotem z murkiem, więc będzie masakra. Prawdopodobnie będę musiała tuje przesadzić, ale nie wiem czy w ogóle nie będę części z nich wymieniać, bo jesienią dopadła ich choroba, którą udało mi się zaleczyć opryskami, a mrozy dołożyły swoje i tuje prezentują się nędznie. Na pewno wrócę do nich na wątku. Dziękuję za celną uwagę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies