Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:45, 12 kwi 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Zaglądającym kilka fotek z dzisiaj.. i padła bateria..

Dziś jest zachwyt nad trawką Gold Fountains.. słaby aparat.. ale wygląda zjawiskowo.. foto tego nie oddaje.

Ania cudna trawka gdzie kupiłaś ??? u Pana bylinowego???
muszę koniecznie wybrać się w Twoją stronę ...
Księżycowy... 09:41, 12 kwi 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Po pracy w ramach "relaksu" weszłam w warzywnym na rabatę kwiatową. Pięć wiader chwastów wyniosłam Wolę nie myśleć ile siewek niezapominajek i nagietków wyplewiłam. Odnalazłam za to wychodzące orliki i rudbekię. To już sukces

Ostróżki bardzo ładne już i zaczyna kwitnąć kocimiętka ...

Wendy ile ja mam chwastu, wczoraj Ewie Luteczcie pokazywałam, wysiany jak maczek. Muszę ruszyć w rabaty na pielenie, ale to jeszcze chwilę poczekam jak podrośnie, będzie łatwiej go wyrwać U mnie też ostróżki ruszyły.

W sklepie ze stalą wypatrzyłam sobie pręty, będę sama podpory robić pod peonie i może ostróżki też coś dostaną. Zobaczę jak wyjdzie
Skarbonkowy ogródek 09:39, 12 kwi 2016

Do góry
Ostrzegam: ładnie ani dobrze nie jest

Strona zachodnia po prawej

Północno-wschodnia:

wzdłuż ściany w kierunku ogrodu maja być posadzone hortensje na całej długości podsadzone carexami
Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:39, 12 kwi 2016

Do góry
Miłego dnia... ja bez odbioru..

Anna i Ogród 09:38, 12 kwi 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Prymule szaleją

i wczorajsze obsadzenia

Ojej, ojej - jakie to ładne. A donice........ ehhh, cudo
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 09:38, 12 kwi 2016

Do góry
Od 2 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem działki, która jest obsadzona tujami. Na kilku z nich zauważyłem lekkie przebarwienia (nie są mocno zielone tylko lekko przechodzące w brąz - całe drzewka, 3 tuje są brązowe od połowy w górę jak na zdjęciach. Proszę o pomoc czy to jakaś choroba, jak można z nią walczyć?

Podwórkowa rehabilitacja 09:37, 12 kwi 2016

Do góry
Agniesiu, Aniu dziękuję bardzo ale to zeszłoroczne nasadzenie, przyroda tak ze mną współpracuje

A propos przyrody zanim zaświeci słońce - a daję mu czas do 19:34 - przesadzam sukcesywnie moje pomidory. Sukcesywnie ponieważ używam do tego pustych butelek po wodzie mineralnej. Mam już tak posadzonych 29 sztuk. Czeka jeszcze 16. Rodzina wspiera ale czas nagli i tych 16 również powinno już mieć swoje plastikowe domki. Syberyjski pomidor wiedzie prym ale też był wysiany trochę wcześniej. Jeśli kogoś dopadł też taki urodzaj to polecam tą technikę. Oszczędność miejsca, nic się nie wylewa na parapet tylko wygląd kiepski ale zapach pomidorków to rekompensuje
Aha papryki też mam sporo.
A teraz foto

Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:36, 12 kwi 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Twoja kiku to potwor !! Rusza już?

Pierwsze płatki rozchylone.. ale pogoda deszczowa i zimno.. wiem, wiem inni maja dużo zimniej i nie powinnam narzekać

Tulipany czekają na słoneczko.. część mi kwitnie, ale nie mam kiedy nawet sfotografować.. dziś wyskoczyłam do trawki.. i padła bateria.

Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:36, 12 kwi 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Twoja kiku to potwor !! Rusza już?

Pierwsze płatki rozchylone.. ale pogoda deszczowa i zimno.. wiem, wiem inni maja dużo zimniej i nie powinnam narzekać

Tulipany czekają na słoneczko.. część mi kwitnie, ale nie mam kiedy nawet sfotografować.. dziś wyskoczyłam do trawki.. i padła bateria.

Co i jak? Nowicjuszka 09:36, 12 kwi 2016

Do góry
Wczoraj ciełam lawendę, bo bez wątpienia ruszyła. Nigdy z cięciem lawendy się nie śpieszę.
Pierwsze dwa zdjęcie pokazują, że w różnej kondycji bywają krzaczki po zimie.
Kondycja lepsza...

Kondycja gorsza...

Zawsze dokładnie zagladam do środka i bez pośpiechu tnę gałązką po gałązce tak, by pozostawić wybijajace "żywe" ze śpiących pączków. Tnę maksymalnie krótko

Na tej kępie wyrażnie widać jak zaczynam ciąć i ile tnę, tzw. do żywego
Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:34, 12 kwi 2016

Do góry
Zaglądającym kilka fotek z dzisiaj.. i padła bateria..

Dziś jest zachwyt nad trawką Gold Fountains.. słaby aparat.. ale wygląda zjawiskowo.. foto tego nie oddaje.

Moje ukochane miejsce na ziemi 09:32, 12 kwi 2016

Do góry
Pogoda od pewnego czasu nie zachęca do wyjścia do ogrodu
zimno i mokro a roboty multum
chwasty szaleją na maxa po tych deszczach,
trawa ruszyła mocno

W sobotę poprawiłam kanciki po zimie na większości rabatek

wczoraj zerwałam trochę darni, no i zabrałam się za przesadzanie,
a więc przesadziłam cztery berberysy, dwie forsycje, trzy rozchodniki,
dwie krzewuszki, przycięłam trzmielinę płożącą, zrobiłam kolejne sadzonki

Zaraz zmykam kolejne rewolucje robić
zapomniałam dodać ile chwastów zlikwidowałam ...
i po co to rośnie ???

na przekór pogodzie słoneczka

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 09:29, 12 kwi 2016

Do góry
wietrzyk napisał(a)

wiosenna wertykulacja aż się kłębiło

u mnie wyglądało bardzo podobnie
Z Pszenicznej ... 09:24, 12 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A jak długo one kwitną?

Renia nie zastanawiałam się ile czasu to trwa, bo na bylinówce jedno zastępje drugie i wciaż coś kwitnie nowego.
Wilczomlecz kwitnie u mnie w maju, tak było w tamtym roku od 11.05, 15.05 i 22.05 zdjęć z początku czerwca nie mam Dodam że ładnie się rozrasta i dlatego posadzony na innej rabacie i tam czeka na towarzystwo

A Irysy od Krysi przekonam się w przyszłym roku, mam nadzieję ze się zgrają

Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:24, 12 kwi 2016

Do góry
Drugi klon to Drummondi, ale mam go dopiero 2 lata i trudno coś powiedzieć sprawdzonego. W pierwszym roku przypalało na upale liście.. w zeszłym roku było już o niebo lepiej. Piszą, że może łapać rewers na liściach... i faktycznie, jedną gałązkę z zielonymi liśćmi musiałam już uciąć. Kupiłam z bardzo wysoką koroną, by mi nie zasłaniał klona palmowego na dole.

U mnie klony rosną bezproblemowo. Aż za dobrze rosną ... nie wyrabiam z przycinaniem .. jedynie Red Sunset jeszcze nie był cięty.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:19, 12 kwi 2016

Do góry
Odp do Anety i zwiewam.. reszta musi mi wybaczyć.

Na froncie mam 3 klony, ale domyślam się że chodzi Ci o te wysokie.. a nie o palmowego.

Jako jedno drzewo do przysłonięcia domu sąsiadów to polecam Crimson Sentry, ale takiego jak mój.. nie szczepiony, tylko drzewo. Klony dobrze znoszą cięcie formujące.. Jest tak gęsty, że zasłoni wszytko.
Wiosną ma piękne przyrosty, potem jest bordowy, a późną jesienią po przymrozkach robi się pomarańczowy.
Wada - łapie mączniaka jak mokre lato, ale w niczym to nie przeszkadza, bo łapie w środku w tej gęstwinie liści.. nawet tego nie widać. Jakbym go popryskała profilaktycznie to może by nie miał, ale rośnie, ładnie wygląda, a gęstwina jest przyjazna dla ptaków wiec nie pryskam.

Co i jak? Nowicjuszka 09:18, 12 kwi 2016

Do góry
Buchanani jest za wysoka - ma około 60-80cm. Początkowo stoi, a potem z wiekiem rozwala się Z tego powodu mam z nią aranżacyjny kłopot, aczkolwiek jedna kępa rośnie już 5 rok bez ruszania - totalna patelnia i wciśnięta pomiędzy ścianę a kamień.

(na pierwszym planie, wiosną, Buchanani, a powyżej Bronze Form)

Na obwódkę najlepsza i niezawodna jest Bronze Form. Jak dla mnie to żelazna trawa. Ważne by w 3 roku podzielić i odmłodzić. Przyrost ma błyskawiczny. Fontannowa, sterczy tylko po przycięciu na wiosnę. Potem rozkłada się na boki w fontannę, a później czuprynę. Nie jest to maluch. Min. odstępu to 50cm, a lepiej i 60-70. Świetnie komponuje się z niewysoką szałwią. Lubi przepuszczalne podłoże, bo nadmiar wilgoci jej nie pasuje ewidentnie.

Miro, czy to tobie obiecałam cięcie lawendy w obrazkach?
ot, skleroza
Mój mały ogródeczek :) 09:11, 12 kwi 2016

Do góry
I mój rozchodnik nie wiem co mu się stało ze nie rośnie
Mój mały ogródeczek :) 09:09, 12 kwi 2016

Do góry
Mój mały ogródeczek :) 09:07, 12 kwi 2016

Do góry
Tulipanki się nie poddają
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies