Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kiedyś będzie tu ogród 03:35, 11 kwi 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
W tym roku poza azaliową i szykowaniem sadu bardzo chciałabym zrobić rabatę przy wejściu. Mam problem, bo rośnie tam jabłoń ozdobna 'Ola'. Jakoś nie umiem nic do niej dopasować. Teren suchy- (o dziwo u mnie)-ale nie Sachara, strona północna domu. Rabata ma długość 11,2 i szer 1,0-2,3m Poszerzyć się nie da.
Chodzi o rabatę po prawo od wejścia (na przeciwko tarasów)- taki ogólny szkic:

Teren na szaro (wylewka betonowa) ze względu na różnice terenu otoczone są niewysokimi murkami(niebieskie linie na szkicu):

Tu myślałam o czymś przewieszającym się- może jakieś trawy? Mam np montanę do wsadzenia. Jedno co jest sprawdzone- nie rosną tu bukszpany, coś im nie pasuje.

Proszę, podpowiecie coś.

Aniu, a czemu nie dosadzić jeszcze dwóch jabłonek (w tym np. jedną z żółtymi owocami np. Malus Golden Hornet)? Na całej długości iść w ten sam klimat.

Na dole mozna zrobić spore skarpetki, kostki z trzmieliny, która zimą ma listki wpadające w róż. Na rabacie w tych warunkach (słonecznych jak zrozumiałam) mozna w sekwencjach posadzić np. perovskie Little Spirit (ok. 60cm) zimą mającą niebiesko-lawendowe patyczki, które wiosną obcinasz. Ona głęboko się korzeni, lubi zasadę, sucho i jest wytrzymałą rośliną. Mozna lawendę posadzić ale starannie, tak by na zimę mieć półkule w eleganckim szyku. W najwęższych miejscach przewieszającą się hakonechloa macra, która pierwszy sezon będzie wymagała uwagi, a potem jest niewymagająca i aktualnie startuje. Mozna tam posadzić niewysokie liliowce 'Stella de Oro', mające tę zaletę, że po za okresem kwitnienia będą udawać kępiastą trawę.
Szałwia tam powinna dobrze rosnąć.

Jeśli chcesz odrobiny zabawy kolorami to można tam posadzić carex Bronze Form (lub inny brązowy, fontannowy carex - on sporo miejsca zajmuje przez tę swoją czuprynę) w zestawieniu z fioletem (szałwia, perovskia, lawenda). Dodatkiem będzie żółć trzmieliny i zieleń traw lub liliowców. Minimum gatunków, max. wytrzymałości
Ja bym tam zrobiła sekwencje z kostek trzmieliny, carexów zmieszanych z perovskią i szałwią i jako akcent liliowce też posadzone po kwadracie lub prostokącie.

Na zimę zostaną jabłuszka, carexy, sterczące patyki perovski (zimą są bardzo piękne), trzmielina.

Można też rabatę zrobić w inny deseń przykładowo jako wyższy akcent posadzić np. dereń Ivory Halo i skomponować go z liliowcami, trawami.

Można tawuły japońskie, jednak zimą liści nie mają, aczkolwiek bardzo wcześnie startują. Mozna je ciąć.

Moim zdaniem ta rabata powinna być mocno przemyślana, minimalistyczna, wytrzymała, niepracochłonna i efekciarska w zestawieniu kolorów.

Oczywiście o takich pierdółkach jak wsadzenie na wiosnę sryliona cebulowych wspominać nie będę
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 01:55, 11 kwi 2016

Do góry
danusia_84 napisał(a)

Co powiecie o tej rabacie? Długość jest 5,80 a szerokość 2,60 Wydaje mi sie że jest trochę za mało roślin. A tu gdzie jest znak zapytania to co można posadzić?

Zamiast sadzić carexy i żurawki w rządkach, posadź je w grupach na całości, będzie lepszy efekt.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 01:17, 11 kwi 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

A to dowód że zakwitnie, są pączki

Matko kochana, moje dopiero z ziemi wyłażą. Klony jeszcze bezlistne
Nawet forsycja u mnie się zawzięła. Wszędzie kwitną, a u mnie w stadium pękającego pąka. I gdzie tu sprawiedliwość? 2 tygodnie spóźnienia
A zima do mnie pierwsza przychodzi.
Dziś przy śniadaniu o tym rozmawialiśmy. Po czym M stwierdził. Ciesz się, że mieszkasz od morza 100 km. Masz 100 km mniej na południe
Ogród - reaktywacja 00:52, 11 kwi 2016

Do góry
Ładny domek?

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:14, 11 kwi 2016

Do góry
Migawki z ogrodu:

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:14, 11 kwi 2016

Do góry
stokrotki mam wrażenie lepiej rosną w gruncie niż w donicy

hiacyntów zapachu nie lubię ale rosną dobrych kolka lat i to jest dobre

młode listeczki witam was......

szafirki kupowałam białe no cóż

czekam na ten zapach

i ten czar

pozdrawiam i życzę wiele radości z wiosny
i mało frustracji z powodu wyboru co najpierw zrobić
w ogrodzie rzecz jasna.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:10, 11 kwi 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Czekam na obiecane fotki
Trzymaj się zdrowo
Całuję

Dzięki Agata
U mnie magnolie jeszcze nie kwitną.
Susan najbardziej zaawansowana

Piruette wciąż w pąkach

A Genia też jeszcze daleka do kwitnienia
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:05, 11 kwi 2016

Do góry
Przykrości

chyba mączniak - tak mi się zdaje - pryskać ? czym

a jagodniku duża część malin nie pokazuje znaków życia buuu

więcej przykrości nie wymieniam na koniec radości

nowa piwonia będzie kwitła!!! wogóle piwonie śliczne są wiosną też

szachownice cudne są czekam na białą a ta mi się zagęściła i nie wiem jak rozdzielić - teraz wykopać kępkę ?

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:05, 11 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Tulipanowo

Och wzdycham tulipanowo ,uwielbiam takie czyściutkie rabatki jak u Ciebie
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:57, 10 kwi 2016

Do góry
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:53, 10 kwi 2016

Do góry
Wiosna na całego

radości

zapach

niespodzianka - nie liczyłam na tak liczną obecność szanownych bo to już 3 rok

niespodzianka bo nie wiem co choć podejrzewam

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:52, 10 kwi 2016

Do góry
Krys napisał(a)

U mnie leje,znowu mam jezioro wzdluz podjazdu a mialam sie tym miejscem zajac w najblizsza sobote,nie wyschnie..pozdrawiam

U mnie przy lesie na końcu ogrodu też mokro i grząsko....a tuż za płotem ....mam jezioro....dziś pływała tam para dzikich kaczek ale uciekły zanim im zrobiłam fotkę, za to jezioro udało się uchwycić.....

Rozumiem więc jak to może wyglądać u ciebie....
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:46, 10 kwi 2016

Do góry
Reine de Violet tworzy ładny krzak - trochę przycięłam raczej formująco - szybko rośnie mocno

Kończąc temat róż - Pilgrim pięknie przezimował

prawie wcale nie cięłam - a to dowód - listki stare i nowe - a może powinnam ścinać takie gałęzie - za je rozpięłam na plocie

Ogród Agi K. 23:46, 10 kwi 2016

Do góry
Ogród Agi K. 23:44, 10 kwi 2016

Do góry
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:42, 10 kwi 2016

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Wiecej krzewów u Ciebie kwitnie, cieplej masz na osiedlu. Leszczynowiec cudniasty I wszystko pędzikiem się zbiera, by kwitnąć Nareszcie

Bo ja wiem czy cieplej....ale rzeczywiście niemal z dnia na dzień widać postęp w rozwoju roślin
Jeszcze wczoraj na przykład żurawki były liche a dzisiaj już całkiem ładne

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:39, 10 kwi 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Małgosiu, piękna wiosna

Piękna choć zimna....wolę ją zdecydowanie oglądać przez okno
A widoki mam takie:

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:39, 10 kwi 2016

Do góry
I to jest jeszcze część mojego ogrodu która ostatnio spędza mi sen z powiek. Wyrzuciliśmy matę i wykopaliśmy i trochę drzewek i krzaków które były nie trafione i które padły. Te co zostały musze poprzesadzać- wiec trzeba to robić szybko. I muszę też zmienić kształt rabaty na linie proste a nie zaokrąglone. I niestety nie mam koncepcji- musze się mocno nagłowić i tez nie wiem czy coś wymyślę. Może ktoś pomoże.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:39, 10 kwi 2016

Do góry
Róże historyczne cięłam tylko modelując - zapowiada się piękny ohrągły krzaczek rose de Rechst

przerywnik tulipany już kwitną te co dopiero po 20 kwietnia zaczynają kwitnienie

Artemis wygląda bardzo zdrowo

Sadzonka róży z jesieni - ta przezimowała dobrze inne kiepsko a wogóle widać jakie to maluchy

Malutki pod lasem 23:34, 10 kwi 2016

Do góry
Dziś szalony dzień. Dowiedziałam się, że w Obi oddają 20% wartości zakupów na kartę upominkową, a że mam łazienkę na dole do zrobienia i brakuje mi umywalki, to pojechałam. No i zaczęło się. Nie mogłam nawet na parking wjechać, tyle było ludzi. Wzięłam umywalkę, baterię, syfony ziemię i bratki. No i okazało się, że kartki na pergolę przy wiacie są i to całkiem fajne i mocne. No ale jak ja zapakuję do samochodu kratkę 180 na 180 cm? Nawet jakbym M samochód wzięła, to bez szans. No więc żaróweczka w głowie i telefon do taty, przyjechał i zapakowaliśmy kratki Jakoś do domu dojechały

A wieczorem pobawiłam się i popikowałam pomidorki A jak już się rozpędziłam, to pory też i kilka werben też się udało Jutro muszę kupić wielodoniczkę na Hameln i Moundry i resztę werbeny

A robicie rozsadę cukinii i dyni? Czy od razu do gruntu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies