Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie - 11 maja 2013 23:50, 11 maj 2013

Do góry
To może teraz dołączę do Was i pokażę co mam na fotkach
Trochę deszczowo, ale wcale to nam nie przeszkadzało, bo każdy miał parasol, kalosze nie wszyscy mieli, ale nie narzekaliśmy

Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie - 11 maja 2013 23:18, 11 maj 2013

Do góry
Mój też już w pieleszach, a ja gdzie? Na Ogrodowisku
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie - 11 maja 2013 22:43, 11 maj 2013

Do góry
Hejka, zaczęłam oglądać, ale odmeldowuję się cała i zdrowa. Prosto z Pęchcina pojechałam do Babci Jasi, bo tam już blisko było, pociachałam bukszpany, nawiozłam trawnik, poprzycinałam cisy, podlałam i rozpuściałam nawóz i tak zeszło się do wieczora. Jestem w domu, ale nie wytrzymam żeby nie poczytać Dopiero potem dołożę swoje trzy grosiki
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 21:30, 11 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witam Cię, a na powitanie dodam sentencję, którą ja mam ciągle w myśli:

Jeśli kochasz to co robisz, nigdy nie będziesz pracował.

święte słowa ja w 9mcu ciąży i ciągle na dziłace sąsiedzi nie dają żyć co ja wyrabiam a ja mówię że ja tu właśnie odpoczywam!
Ogród z lustrem 20:57, 11 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dalej obsadzamy zraszacze na właściwym poziomie, żeby kosiarka nie ścięła

Po niwelatorze trzeba zruszyć glebę takimi oto sprytnymi grabkami. Nie ściągają ziemi, a wydobywają kamyki i śmieci

Witam!!!
Jestem nowa na tym forum.
Bardzo podoba mi się zakładany ogród. Dotarłam do niego dziś i od razu zarejestrowałam się,
Jestem pod wielkim wrażeniem. Uwielbiam ogrody nie tylko oglądać, ale i pracę w nich.
Mój ogród przydomowy nawet do kostek temu nie dorównuje.
Będę tu często zaglądała. Jestem na etapie zakładania drugiego ogrodu na wsi z wielkim podwórkiem i wielką lipą na środku rosnącą. Myślę, że będzie dla mnie inspiracją.

Cieszę się, że nie muszę czekać tak jak inni na "kolejne odcinki".
Mogę oglądać, oglądać i oglądać.
Dotarłam do tego miejsca i więcej nie dam rady.

Pozdrawiam wszystkich a szczególnie autorkę projektu.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 20:11, 11 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Jak coś nowego przyjdzie do głowy to dopiszę

"Zrób listę gatunków i tego się trzymaj"- jak dla mnie to najtrudniejsze wszystko co piękne od razu bym mogła kupić
Dekalogu każdy początkujący ogrodnik powinien nauczyć się na pamięć
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:54, 11 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochani, witajcie jutro u Szmitów, będzie cudnie na pewno, jak zwykle na zlotach
Dziś Michałek zaserwował nam Japonię i m.in. zdjęcia Tokio z najwyższego budynku świata Jestem przytłoczona tą aglomeracją, uciekam do Pęchcina

Będziemy podziwiać, mam nadzieję że pogoda dopisze, u nas od wczoraj leje...
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 00:14, 11 maj 2013

Do góry
Kompostownik powinien być w ogrodzie jeśli jest na niego miejsce, bo to darmowy sposób na zwiększenie urodzajności gleby i plonów roślin. Ale jak napisałam w artykule, nie wolno wrzucać chorych liści czyli porażonych chorobami grzybowymi, natomiast co wolno wrzucać a czego nie wolno jest tutaj:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/289-kompost-najlepszy-nawoz-do-ogrodu
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 00:13, 11 maj 2013

Do góry
bonita napisał(a)

Ale muszę jeszcze zapytać was o kompostownik. Chciałam założyć kompostownik. Pani od ogrodu powiedziała mi ze bez sensu,że będę wrzucać jak leci, chore liście i potem wszystko mi się zarazi.. Co mam o tym myśleć? Kompostownik chyba powinien być w ogrodzie? Hmmm, już sama nie wiem.
Mata przeciw chwastom 00:12, 11 maj 2013

Do góry
bonita napisał(a)
Dzięki, lecę się dokształcać, bom ciemna masa a czuję ,że z firmą od ogrodu łatwo nie będzie.
Mechaniczne usuwanie jest tak samo skuteczne co roundup?
Sory za pytania, pewnie brzmią dla speców idiotycznie..

Mechaniczne jest mniej skuteczne, dobre pytanie

Pytanie o kompostownik trzeba zadać w wątku o kompostownikach, czyli tutaj i włąśnie je tam przenoszę.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/459-kompost-kompostowanie-i-kompostowniki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:10, 11 maj 2013

Do góry
Kochani, witajcie jutro u Szmitów, będzie cudnie na pewno, jak zwykle na zlotach
Dziś Michałek zaserwował nam Japonię i m.in. zdjęcia Tokio z najwyższego budynku świata Jestem przytłoczona tą aglomeracją, uciekam do Pęchcina
Cis - Taxus 00:05, 11 maj 2013

Do góry
Macie wątek na ten temat - żywopłoty z cisa

https://www.ogrodowisko.pl/watek/556-zywoploty-strzyzone-z-cisa
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 00:03, 11 maj 2013

Do góry
Wapnowanie wtedy, jeśli odczyn gleby jest nieodpowiedni.
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 00:02, 11 maj 2013

Do góry
To cyprysiki (Chamaecyparis) nie cyprysy.

Możesz jeszcze skrócić, ale jeśli rosną swobodnie, to cięcie "pod sznurek" teraz nie pasuje, zrób to w sposób niewidoczny, czyli na rozgałęzieniach pędów.
Brązowienie iglaków 23:57, 10 maj 2013

Do góry
Kupiłam coś w proszku znanej firmy, opyliłam powierzchnię gdzie chodzą koty, furtkę i okolice. Koty jak łaziły - tak łażą.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 23:56, 10 maj 2013

Do góry
Lekko można przyciąć, ale o pól metra raczej nie, zielone musi zostać po brzegu.
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie - 11 maja 2013 23:53, 10 maj 2013

Do góry
No to szykujemy się nocą pada, teraz zbliża się północ, ale nawet jak pogoda nie dopisze, to będzie jak w Anglii. Też dawaliśmy radę.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 23:51, 10 maj 2013

Do góry
Dwa tygodnie po herbicydzie, ale przeczytaj na opakowaniu, tam jest instrukcja co i kiedy.
Choroby trawnika 23:50, 10 maj 2013

Do góry
Wydłubać, przegrabić grabkami lub pazurkami trzeba te placki, posypać ziemią i dosiać trawy, podlewać żeby wzeszła. Inne wyjście - kupić kilka rolek trawnika z rolki i załatać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:58, 10 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Akredytacja to niezupełnie wyróżnienie, to dają dla prasy, a ja mam przecież publikacje i nasz portal Ogrodowisko i piszę o Chelsea, więc dostałam.

Sami nie dają

Ale co tam, na dodatek jesteśmy z Witkiem też członkami Królewskiego Towarzystwa Ogrodniczego (RHS) i mamy z tego tytułu zniżki na wstęp do ogrodów RHS, dostaliśmy nawet talon na wino w Wisley i na śniadanie, oczywiście wykorzystamy w maju.

Swoimi wpłatami i udziałem członkowskim wspieramy działalność towarzystwa, wzięliśmy udział w loterii gdzie główna nagroda wynosi 5.000 funtów.

gratuluję! i juz nie mogę się doczekać zdjęć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies