Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:13, 04 maj 2013

Do góry
Kochani moi, dziś poprawa pogody, mam komunię u bliźniaków, a fryzura nie zrobiona ale co tam jakoś to będzie bez fryzury Ważne że listki na drzewach się pojawiają, o czym Was poinformuję na późniejszych zdjęciach, miłorzęby powoli pękają, buk już całkiem nieźle, śliwa wiśniowa kwitnie, a Roninek szczęśliwie powrócił z Japonii i chyba musi odespać bo do mamusi nie chciał jechać, tylko do siebie, co mam trochę żalu do niego.

No i nic nie wiem co i jak w tej Japonii, obiecał wpaść w sobotę następną, ale czy ja wytrzymam?
Mój ogród, mój dom 12:09, 04 maj 2013

Do góry
ewawisnia napisał(a)
Witam
W końcu chwila odpoczynku, dzisiaj odbyłam kolejną rundę po sklepach ogrodniczych. Szukam inspiracji jak zagospodarować dwie rabaty koło schodów. POMOCY przejrzałam milion fotek i nadal nic.
Ta są stare fotki w tej chwili zostały tylko rododendrony.

Tutaj oż się prosi jakieś małe drzewko na pniu np. o bordowych listkach (śliwa wiśniowa, albo dziecięca).Może zamiast tui?
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 12:06, 04 maj 2013

Do góry
A może by tak Marzenko w wątku holenderskim? Potem się nie znajdzie w morzu postów Proszę
Pancakes ( pankejki) 11:55, 04 maj 2013

Do góry
Ślicznie wygląda i na pewno zasmakuje
Złe dobrego początki, mam nadzieje :) 10:22, 04 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sosen nie sadź, brzozy są ok.

Musisz podejść do ogrodu całościowo, ja niestety nie mam zbyt wiele czasu na analizę Twojego ogrodu, ale trzeba to zrobić mniej więcej tak.

Postaraj sie zrobić czysty podkład do projektu, żeby nie było tych kresek i opisów, które przeszkadzają w zaplanowaniu ogrodu,

Dziękuję bardzo za prpopozycję Mam teraz jednak wyrzuty sumienia że zabrałam czas a nie przedstawiłam dobrze całości. Bo na części działki mam już posadzone drzewka owocowe. Mam też już tujki na płocioe przy wejściu i posadziłam teraz na płocie przy tarasie. Taras mam wyniesiony ok 1,5 m nad teren i do płotu z tej strony zostaje tylko wąskie przejście. Tu chciałam tylko tuje.
Przy placu zabaw nie chcę nic sadzić, bo dzieci mam małe i na pewno zrobią sobie tam swoje sprawy
Z tą moją rabatą miałam takii zamysł żeby oddzielić tą część wypoczynkową ogrodu od sadu i warzywnika. Po drugiej stronie myślałam zrobić podobnie. I tą część z tyłu zostawić jako taką własnie warzywno-owocową.

Zacieniona rabata od str. północno-wschodniej 10:07, 04 maj 2013

Do góry
Zauważyłam nie lada zagwozdkę, otóż beton okalający kostkę jest strasznie potężny i trawnik przy samej kostce będzie przysychał, albo wręcz w ogóle nie będzie rósł

My zawsze staramy się tak robić aby powstał pewien dystans, żeby tak się nie stało i trochę ziemi musi się zmieścić, żeby trawnik miał w czym rosnąć.

Zrób rzut z góry tej rabaty, wtedy może dopasuję jakiegoś gotowca. Rosliny jakie tam mogą rosnąć Sebek już podsunął.

Ogród niby nowoczesny ale... 09:42, 04 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie mam, aż tak daleko się nie wypuszczam, ale może odwiedź Końskowolę, tam jest zagłębie, kiedyś tam jeździłam do Dębskich.

Oj to daleko...mi chodzi o Koło w wielkopolskim...a do Dębskich to aż 300km...
Mój ogród proszę o pomoc 09:28, 04 maj 2013

Do góry
basia3 napisał(a)

Tutaj wybrzuszenie jest większe ale dopasuj sobie taki układ roślin

albo taki

albo taki

Złe dobrego początki, mam nadzieje :) 09:21, 04 maj 2013

Do góry
Sosen nie sadź, brzozy są ok.

Musisz podejść do ogrodu całościowo, ja niestety nie mam zbyt wiele czasu na analizę Twojego ogrodu, ale trzeba to zrobić mniej więcej tak.

Powinnaś wyczyścić mapkę z tych liniii i wiem że jest tam chyba skarpa, więc w tym momencie mogę się mylić z moich schematem.

Postaraj sie zrobić czysty podkład do projektu, żeby nie było tych kresek i opisów, które przeszkadzają w zaplanowaniu ogrodu,

Między placykiem zabaw a domem można również dorobić jeszcze rabatę ozdobną.

Przy froncie, tam gdzie jest parking można zrobić rabatę żwirową, a za nią wyższe rośliny np. świerki serbskie. Na żwirku zaplanuj "rarytasy".

Różowe kółko na trawniku to rabata wyspowa z ładnym drzewem, a pod nim np hosty i żurawki.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:34, 03 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Napisz jaki to kraj, bom niecierpliwa jest, mnie chyba też zaraz wywieje gdzieś za trawkami

Danusiu jestem w raju tulipanowym....
Wiosenne dekoracje i kompozycje w donicach 21:25, 03 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Do begonii daj coś wyższego, najlepiej kordylinę australijską i bluszcze 3 szt żeby zwisały.

Albo takie coś, kocanki i coś piennego, tutaj laurowiśnia jest lae może byc trzemielina na pniu

Danusiu ta roślinka jasnozielona zwisająca z doniczki jak się nazywa ? Taka delikatna, bardzo mi się podoba.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 19:43, 03 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może podmarzł? Trzeba podciąć to stare, opryskać Florovitem i niech zacznie rosnąć, to się wyrówna.

Danusiu on w tamtym roku nie mial ani jednego mlodego przyrostu. Dzisiaj szukalam w srodku jest zielony ale nie widac mlodych.
Mimo to mam go sciać?
Tak centymetr?
Bukszpan (Buxus) - uprawa 19:33, 03 maj 2013

Do góry
Może podmarzł? Trzeba podciąć to stare, opryskać Florovitem i niech zacznie rosnąć, to się wyrówna.
Nowe pole "Skąd" w edycji profilu 19:31, 03 maj 2013

Do góry
Klikasz na mapę ogrodów u góry jest zakładka, https://www.ogrodowisko.pl/mapa-ogrodow - robisz Edytuj i wpisujesz nazwę miejscowości i zapisz.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:19, 03 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ślicznie, zdjęcie opryskowe bardzo ciekawe i maseczka jest Pozdrawiam

Witam Danusiu w moim wątku Dziękuję za pochwały, cieszę się, że zajrzałaś do mnie i że Ci się podoba

U nas trzeci dzień z rzędu pada, tak więc przy takiej wilgotności za chwilę trzeba będzie profilaktycznie pryskać wszystko przeciwko chorobom grzybowym. Czyż nie?
Ale łatwo się przy deszczu ślimaki zbiera i trawka mi się momentalnie zazieleniła. Dobrze, że zdążyłam zwertykulować. Czy na wałowanie nie jest za późno Danusiu? Strasznie mi się trawnik wypiętrzył po zimie, ale dopiero ostatnio wyczytałam na głównej stronie, że trzeba wałować po zimie. Ja mam trawnik dopiero drugi sezon, tak więc doświadczenia w tym zakresie też specjalnie nie mam.

Pozdrawiam serdecznie

Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie - 11 maja 2013 18:06, 03 maj 2013

Do góry
Nadmieniam, że będą urodziny Sławka
Koszyczki, skrzyneczki i inne drobiazgi 18:04, 03 maj 2013

Do góry
Bluszczyk i petunie?

Hortensja (znowu hortensja), ale co ja na to poradzę że ładna jest?
Mucha narcyzowa 17:53, 03 maj 2013

Do góry
1 sprawa - to usuwanie liści, gdy tylko wyschną, a następnie uprawa - wzruszenie gleby aby zapobiec samicom muchy znalezienie dziury pozostawionej przez liście.

2 sprawa - usuwanie cebul jak tylko widzisz, że zamierają wierzchołki. Niszczenie porażonych cebul.

3 sprawa - przykrywanie narcyzów gęstą siatką, aby wyłapać latające muchy

4 - "gorąca" kapiel cebul w wodzie o temp. 43-44 st, C przez 40 minut, Uważać - zmierzyć temp termometrem dla niemowląt, aby nie była za gorąca bo zniszczy cebule.

Zmniejszenie populacji osobników żeńskich spowoduje, że nie złoży każda około 100 jaj.

Kordylina australijska - Cordyline australis 17:47, 03 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najlepiej nie dla roślin kwitnących tylko dla ozdobnych z liści.

Ok ! Dzięki
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies