To wczorajsza przesyłka ciemiernik cuchnący.
Dużo było doniczek w jednym kartonie i trochę liście wygięte, w sumie ładnie wyglądają, są świeże.
Ciemiernik wschodni różowy, nie chcieli mi wysyłać, bo jeszcze za mały, ale ja chciałam jedną mieć przesyłkę zgodziłam się bo ten nie zakwitnie w tym roku.
Tu jest biały ładne grube łodyżki.
U mnie dzisiaj rano , jak wstała spojrzałam w okno iii WIELKIE ZDZIWKO!!biało!!ZIMA !!!!
W zimowej aurze szłam do pracy,ale jak z niej wracałam to już go nie było.
Ale mokro to jest.Do pięknej wiosny jeszcze troszeńkę!!!!
Tabliczki mam przy hostach, połowie liliowców.Już lilie znaczę.
Kupiła teraz nowa partię znaczników, bo do nowego ogrodu też trzeba
Oj,,, chorujesz, bidulko, współczuję i duuużo zdróweczka życzę.
ełno teraz wirusów, przeziębień
Na pewno coś dla ciebie w Lidlu zostanie, oni czasmi w następne dni jeszcze dokładają Także warto tam zaglądać
A LO to ja bardzo lubię.
Dla ciebie jeszcze inne jej ujęcia
Dalia kupiona w Obi, zaraz posadziłam do doniczki i są kiełki.
Tu moje dalie niskie, wyniosłam już z piwnicy na nich mi zależy to nazwa Roxy.
Trytomia, przechowana była w piwnicy, obcięłam górę, przycięłam korzenie i zasypałam wszystkie w jedną skrzynkę, do gruntu jeszcze za wcześnie.
Widać że żyje, puszcza maleńkie odbicia.
W białej donicy Lobelia bylinowa czerwona.
W czarnej doniczce, wczorajsza przesyłka jeżówka.
Ciemierniki białe kupione po świętach w L. stały w domu na parapecie, były ładne, zaczęły się psuć wyniosłam do mnożarki nieogrzewanej, zakopałam doniczki w ziemi na parapecie. Wyglądają mało ciekawie.
Jolu - no mało. Nie czas jeszcze na ogrodowe prace.
Ale jeszcze powojniki zamówiłam! Nie mam pojęcia, gdzie posadzę, ale musiałam coś kupić
No i 4 ciemierniki w Janinie też nabyłam. Te białe, czyli czarne Też się nie mogłam oprzeć.
Polinko - u mnie też sypało wczoraj - taki mokry deszczowy śnieg. Ale już nie ma po nim śladu. A dzisiaj nawet słoneczko się pokazało.
Ewo - ja myślę, że pewnie ptaki nie czyszczą (choć moja wiedza ornitologiczna mniej niż zerowa jest, więc głowy nie dam). Ale na topoli nad Rozlewiskiem wiszą budki których nigdy nie czyszczono - raz, że wiszą zbyt wysoko, dwa - nie są otwierane. A pomimo tego corocznie gniazdują w nich szpaki.
Starałam się, naprawdę. Ale już kiepskie światło było i telefonem robione w drodze z pracy, więc w większości nie wyszły. A te, co wyszły, marniutkie.
Ale kwiatki widać
Mała namiastka moich przebiśniegów:
A rzeczka krokusowa szykuje się do startu...
I ciemiernik kipi od pąków.
Pąki na brzoskwini
Czy jeszcze dokarmiamy ptaki? Bo ja nadal dokarmiam i jakieś straszne ilości słonecznika mi ostatnio schodzi. Nie, żebym im żałowała. Chyba nie mają jeszcze co jeść w naturze, prawda?
Choć połowę zapasów słonecznika zżarły mi myszy
W doniczkach orliki z Obi, z jednego opakowania wyjdą dwie roślinki.
Platonik siewek trawki Purple Mayesty, mogłabym przesadzać ale nie mam gdzie postawić.
Lobelia chwyciłam aparatem, tylko pół paletki i Dimofretka, małe wschody wyciąga się, jutro przepikuję.
Mam wrażenie wszystkie roślinki stoją w miejscu, brak słońca.
Petunia, Starzec.
Pojemniczki niżej, Cleome zasiałam jedną gotową torebkę, liczyłam na inne kolorki. Nie powschodziło. Kilka dni temu zasiałam drugi raz podkiełkowane moje różowe. Tak zrosły się kiełki, nie miałam cierpliwości rozkładać.
Drugi pojem. białe Cleome moje nasionka.
No dobra, wstawię efekt mojej bieganiny z centymetrem. Tylko się nie śmiejcie.
To jest stan na dziś, gdzie naniesione są wszystkie roślinki które rosną na tej rabacie.
Na rysunku nr. 2 nie ma wszystkich roślin, głównie chodziło mi o pokazanie wymiarów tej rabaty. Nie wiem czy połapiecie się w tych kreskach bo jakoś dziwnie to wygląda
Łukasz starałam się tą część projektu nanieść na rabatę (biorąc pod uwagę wymiary)
Wygląda na tą że rośliny nad czerwoną kreską musiałabym rozciągnąć na długości 9,50.....Nie będzie mało tych roślin? Jakie odległości przewidywałeś między roślinami umiejscowionymi najbliżej siatki? (górna krawędź zdjęcia)
Rano było biało, ale po południu już z ani śladu. Jednak jest dość chłodno.
Żółty śnieg zaobserwowano też w Tatrach..gazety pisały Ja mam cały taras żółty, parapety i okna W 2013 też nawiało tego pyłu sporo i to było te na początku marca.
Ale kwiatków coraz więcej kwitnie, dziś widzieliśmy jeża, obudziły się Wiosny już nic nie zatrzyma. na nartach pojeździłam trochę, to tera czekam na wiosnę.
Jeża nie mam, bo zanim wzięłam aparat to sobie poszedł gdzieś na rabaty, ale kwiatki mam
Czy Arcydzięgiel można siać do gruntu to nie wiem, ja siałam w szklarni potem do gruntu. Ale w okół rośliny spadają i nie przypominam sobie by były siewki.
Mirko to dla Ciebie Arcydzięgiel.
Kwiaty olbrzymie baldachimy długo siedzą na łodydze, zapach obłędny w ogrodzie.
A to dzisiejszy promyk słońca - moje zamówione ranniki - ktróras z Was mnie tak zaraziła że nie wytrzymałam, i 4 sadzonki kupione
A jakie sliczne przyjechały
Jutro focia z miejca w którym rosną (nie trudno zgadnąć że przy nowym lustrze