Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:33, 23 lut 2016

Do góry
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Choć przyznam, że tak naprawdę wolałabym cichutko wślizgnąć się tutaj niepostrzeżenie
Na Ogrodowisku jestem od ponad 3 lat, najczęściej oglądając i podziwiając Wasze wspaniałe ogrody. Od pewnego czasu przymierzałam się do założenia własnego wątku - bo wtedy łatwiej dyskutować i wymieniać się doświadczeniami... ale po pierwsze wciąż brakowało czasu (wcale nie mam go teraz więcej) a po drugie im więcej oglądałam ogrodów na Ogrodowisku tym więcej widziałam niedoskonałości w moim małym ogródku. To trochę jak w mojej ulubionej z dzieciństwa książce „Mały Książe”. Dopóki widział swą jedną różę wydawała mu się najpiękniejsza, a gdy zobaczył ogród pełen róż….
No ale nie czas na rozczulanie się nad sobą i swoim ogrodem Nie ukrywam, że liczę na Waszą pomoc, uwagi a nawet krytykę . Trochę wiosny na powitanie (krokusowo - z ubiegłego roku)
Kamienny ogród patykiem malowany 00:02, 23 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

O matko, co ja tu czytam kochana ...
Nie było mnie jakiś czas u Ciebie, a tu zgrzyty jakieś?
Musze się cofnąć w wolnym czasie i zobaczyć, bo nie kumam. Wpadłam do Ciebie, bo dziś zobaczyłąm dwa razy zmianę awatarka. Sprawdzam, co się dzieje
Sylwia, opowiem ci taką historyjkę:
U Reni Ren133 bardzo długo trwało projektowanie jednej rabaty. Oj, długo i nudno już było i z oporami, wszyscy myśleli, ze juz się nic nie wymyśli, więc stanęło na tym, co wymyślono. Na to przyszła Danusia, powiedziała: oklepane, powtarzane wiele razy, trzeba wysilić się na coś nowego, oryginalnego. Poddała pomysł, dziewczyny chwyciły, zainspirowały się nowym spojrzeniem na ogród, powstał nietuzinkowy projekt, którego ja byłam niemal zwykłym podglądaczem.
Ale wyciągnęłam wniosek:
Liczy się świeże spojrzenie i niepowtarzalność. Ty to potrafisz. A dziewczyny są co najwyżej od tego, żeby ci pomóc dobrać gatunki co do wymagań glebowych. Choć też niekoniecznie, bo wszystko można znaleźć w necie.
Natomiast unikatowość twoich działań powoduje, ze czekam wiosny, abyś mogła iść działać i wstawiać następne fotki z realizacji marzeń. A ja bedę podziwiać. A ja z ukrycia, to się tym nie martw. Dziś pomagałam jednej dziewczynie zaprojektować trudną rabatę. I nie miałam czasu nawet na mój wątek. Nie pisałam u nikogo z braku czasu. nie da się być wszędzie, bo wtedy jest po łebkach. Wolę jeden konkretny wpis, niż kilka typu: byłam i macham

Ja na moim wątku nie dbam o to, by było wszystko wymuskane, jak z katalogu. Wstawiam zdjęcia, bo sama się uczę i uczą się inni z tych poruszanych tematów.

I jeśli się chcesz przekonać, jak odwiedzany jest twój wątek, to zajrzyj tu:

Ciekawe, ile wejść będzie w ciągu tygodnia.
Uśmiechnij się dziewczyno. Nie wyobrażam sobie forum bez twojego talentu

O rety...słów mi brak...zwłaszcza po dyskusji u Ciebie o chodniczku.
Było mi tak głupio, że kilkanaście razy pisałam i kasowałam i znów pisałam przeprosiny, a że bałam się, że znów coś chlapnę to w końcu stanęło na czym stanęło czyli niczym.
Obiecałam kilku osobom pomoc i siedzę nad kartkami i wertuje internet w poszukiwaniu roślin...dlatego do siebie też mało zaglądałam.
Nawet nie wiesz jak mi miło czytać takie słowa, że ktoś mnie docenia...podnosisz moje morale i dziękuję z całego serca....takie słowa dają kopa a tego może mi dzisiaj było trzeba.
Avatarek z mrówką - pasował do mnie ale wszyscy tak go skrytykowali, że zmieniłam na tymczasowy dopóki nie znajdę czegoś odpowiedniego.
Jesteś super babką
Kolorowy ogród na piasku 23:42, 22 lut 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Dobry wieczór
Podglądałam bardzo dłuuuuugo nieoficjalnie, teraz już będzie oficjalnie...
Zdjęcia mogę oglądać w kółko, przepiękny ogród, dla mnie pozostanie zawsze niedoścignionym wzorem
Z braku powierzchni - w sferze marzeń

Dobry wieczór Lucy
Dziękuję za ciepłe słowa, dodają tak wiele energii, chce się natychmiast, już iść i grzebać Byle do wiosny
Mimo mniejszej powierzchni też zrealizujesz swoje marzenia

Na powitanie bukiecik

Kamienny ogród patykiem malowany 23:42, 22 lut 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Właśnie w tym rzecz, że próbowano i się nie dałam...powstały konflikty...niektórzy przestali do mnie zaglądać...i po co mi to...ja nie jestem z tych kłótliwych....wolę sobie w domowym zaciszu sama układać po swojemu...być może popełnię 10 tysięcy błędów...ale myślę, że jestem na tyle rozwinięta, że się na nich będę uczyć.

O matko, co ja tu czytam kochana ...
Nie było mnie jakiś czas u Ciebie, a tu zgrzyty jakieś?
Musze się cofnąć w wolnym czasie i zobaczyć, bo nie kumam. Wpadłam do Ciebie, bo dziś zobaczyłąm dwa razy zmianę awatarka. Sprawdzam, co się dzieje
Sylwia, opowiem ci taką historyjkę:
U Reni Ren133 bardzo długo trwało projektowanie jednej rabaty. Oj, długo i nudno już było i z oporami, wszyscy myśleli, ze juz się nic nie wymyśli, więc stanęło na tym, co wymyślono. Na to przyszła Danusia, powiedziała: oklepane, powtarzane wiele razy, trzeba wysilić się na coś nowego, oryginalnego. Poddała pomysł, dziewczyny chwyciły, zainspirowały się nowym spojrzeniem na ogród, powstał nietuzinkowy projekt, którego ja byłam niemal zwykłym podglądaczem.
Ale wyciągnęłam wniosek:
Liczy się świeże spojrzenie i niepowtarzalność. Ty to potrafisz. A dziewczyny są co najwyżej od tego, żeby ci pomóc dobrać gatunki co do wymagań glebowych. Choć też niekoniecznie, bo wszystko można znaleźć w necie.
Natomiast unikatowość twoich działań powoduje, ze czekam wiosny, abyś mogła iść działać i wstawiać następne fotki z realizacji marzeń. A ja bedę podziwiać. A ja z ukrycia, to się tym nie martw. Dziś pomagałam jednej dziewczynie zaprojektować trudną rabatę. I nie miałam czasu nawet na mój wątek. Nie pisałam u nikogo z braku czasu. nie da się być wszędzie, bo wtedy jest po łebkach. Wolę jeden konkretny wpis, niż kilka typu: byłam i macham

Ja na moim wątku nie dbam o to, by było wszystko wymuskane, jak z katalogu. Wstawiam zdjęcia, bo sama się uczę i uczą się inni z tych poruszanych tematów.

I jeśli się chcesz przekonać, jak odwiedzany jest twój wątek, to zajrzyj tu:

Ciekawe, ile wejść będzie w ciągu tygodnia.
Uśmiechnij się dziewczyno. Nie wyobrażam sobie forum bez twojego talentu

Ogród tworzony z pasją 23:37, 22 lut 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Tak prezentuje się werbena i trawa "Purple Majesty" na dzień dzisiejszy.

Super u mnie narazie jeszcze nic nie wzeszlo
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:36, 22 lut 2016

Do góry
stipa Pony Tails.
trawa co raz zimuje a raz nie, ale i tak najładniejsza jest nowa, młoda.. dlatego zbieram jesienią siewki, przenoszę do szkalarni i mam ciągle nową dostawę A zacznę chyba wysiewać ..bo wtedy są naprawdę najlepsze

sesleria heuflera?? dostałam od Pszczółki i Magnolii.. fajna jest... tylko nie jestem pewna czy to hauflera. Proszę o info Od Magnolii mam dwie różne.. ale foto drugiej nie mam.

Trawa "Out" - nawet dziś miałam ochotę ja wykopać i wyciepać.. gorsze od perzu......

Mam jeszcze na pewno 3 inne trawy, ale ani foto, ani nazwy nie mam
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 23:33, 22 lut 2016

Do góry
Uuuuu . a myślałam że koleżanka coś podpowie .
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:31, 22 lut 2016

Do góry
Wszystkie rozplenice są super... bez wyjątku Mam jeszcze jedną, ale nie pamiętam odmiany

rozplenica Moudry Duża, ciemny kłos

rozplenica Pennisetum alopecuroides Hameln średnia, biały kłos

rozplenica Pennisetum alopecuroides - podstawowa odmiana, ale je bardzo lubię, tylko foto muszę poszukać lepsze.

Trzcinniczek Calamagrostis acutiflora Karl Foerster fajna trawa, szybko rusza, szybko kwitnie. W tym miejscu się pokładała, przesadziłam pod ścianę i stoi do tej pory sztywno z kłosami Foto stare, ale już miałam dość szukania lepszych fotek

Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:27, 22 lut 2016

Do góry
Ophiopogon planiscapus Niger - nie trawa, ale .... utarło się, że robi za trawę Mam w dwóch miejscach, rośnie bez problemu. Druga grupa po zeszłorocznym nakryciu na zimę zrobiła się brzydka Wniosek chyba taki, że jak jest mróz i nie ma śniegu to trzeba przykryć, ale nie przykrywać na całą zimę (ciepła zimę)

Perłówka orzęsiona melica.. fajna jak kwitnie.. i tylko wtedy ją widzę, a tak to mi ginie na rabacie w gąszczu.. nie wiem czy jej przez przypadek nie wyciepałam przesadzając różanecznika... zobaczymy. Jak wyciepałam to kupię nowa

Trzęślica modra Variegata Molinia caerulea totalnie bezproblemowa trawa... ta da radę i pod brzozą I jest ładna. Na zimę zanika, dziś ją przycinałam. Kłosy smukłe i wysokie w stosunku do trawy.

Nie mogę znaleźć nazwy... ale poszukam.. EDIT znalazłam Carrex Davalla
Mój 4 arowy azyl... 23:26, 22 lut 2016

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Lubię niebieskości...i wysiałam kupidynka ze względu na kolor,już powschodził.Poczytałam sobie o nim z Twojej "skarbnicy wiedzy"...tak ciekawie pisałaś,że się skusiłam.

Jeśli już powschodził, to bardzo możliwe, że jeszcze w tym roku doczekasz się kwiatów. Posadź go wśród wyższych roślin aby miał się na czym oprzeć, bo lubi się pokladać.

U mnie tak kwitł 10.07.2015 r.

Wąski cienisty przedogódek 23:21, 22 lut 2016

Do góry
jeszcze inne wersje tego samego... kształt rabaty zaproponowany przez ewalm. pierwsze dwa zdjęcia to przedogródek widziany twarzą do domu i tyłem do domu. na płocie kobea biała (chcę go jednak zakryć). docelowo bluszcz, koło okna laurowiśnia albo trzmielina, za nią pluskwica (z ciekawości) a z drugiej strony hortensja, dołem bukszpany, żurawki kowalik (skopiowane od Szefowej oczywiście). resztę podpisów chyba widać.
na 2-gim zdjęciu: rozplenica pewnie nie urośnie w tym cieniu. ale chodzi o coś w tym pokroju.

Kamienny ogród patykiem malowany 23:20, 22 lut 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Ja też zaglądam, nie piszę ale czytam i podziwiam Twoje zdjęcia. Pozdrawiam

Dziękuję.....nie wiedziałam, że tyle osób tu zagląda....cieszę się.
Pozdrawiam gorąco

Mój 4 arowy azyl... 23:20, 22 lut 2016

Do góry
Na żółto

Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:16, 22 lut 2016

Do góry
Miskant Minima, ale chyba to inna odmiana. Jest malutki..... foto kiespkie, ale ..zdjęcia zjadło mi na amen..

Miskant Morning Light - te kultowe trawy w 2 kępach.. rosną u mnie ..w krzakach i nawet ich nie widać.. ale już mam pomysł gdzie je wyszarpać na światło dzienne Jako, że w krzakach to i fotek brak.. tu kawałek ich widać..

Miskant chiński DRONNING INGRID przyrasta powoli... coś mu tu nie leży..zlewa się z Melepartusem

Miskant variegatus też traktowany po macoszemu.. a nawet dwa mam. Miały rozświetlać rabatę, ale chyba im za mało słoneczka I straszą a nie świecą
Ogród tworzony z pasją 23:15, 22 lut 2016

Do góry
Tak prezentuje się werbena i trawa "Purple Majesty" na dzień dzisiejszy.
Mój 4 arowy azyl... 23:11, 22 lut 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies